Thursday, July 23, 2009

Of Fatwa Pegang Lilin in Vigils


From Sinar Harian dated 23rd July, Tok Guru Datuk Nik Aziz commented on Nizar pegang lilin in the memorial vigil of Teoh Beng Hock:

"Zambry (MB Perak) orang politik, bukan orang kaji Islam. Apa kena-mengena dengan fatwa agama, fatwa demokrasi pun (beliau) tak pakai, itu pandangan saya. Dia orang politik, saya jawab cara politik lah".

HAHAHAHAHA, classic betul. Best!

DUSYUM BESAR satu kepada Zambry!

Anyhoos. Jangan lupa,

Sinar Harian 23 Julai,
muka S32-Seni Sinar,
'Kartunis Anjur Kursus Melukis'.


6 comments:

Lyana Mauseth said...

patutlah org ckp pasal lilin sejak 2 menjak ni...i tak paham, rupanya inilah kesnya...hmmmm

d'Frog Prince said...

itulah bengapnya orang yang hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong.

asal musuh buat, semuanya nak kata haram. kalau setakat pegang lilin pun haram, apa lagi yang tak haram? betul punya bengap punya manusia, so obviously form over substance.

i pernah masuk mesjid (tak der lah sampai dalam2, Holy place, tak mau lah nanti orang kecik hati), pernah masuk gereja, kuil Hindu pun pernah dok bersantai, tak tukar agama pun..

cakapaje said...

Salam Alin,

Tu le, orang cakap pasal ugama, si mamat tu pun nak cakap pasal agama. Tapi dia lupa, agama dia bernama Hadhari yang kini dah hampir pupus.

Roti Kacang Merah said...

lyana, abetommy and broshah,
entah lah. ni betul-betul jenis buta ke apa -- yang isu SEBENAR yakni Beng Hock's unjustifiable death, dia tak nak question. Sibuk pulak nak question faith orang lain!

cuba dia suruh ulama' keluarkan sikit fatwa pasal rasuah, kita tengok dia dan ulama' ada berani ke tak???

D said...

ok ok, I ketinggalan berita (politik) tanahair. Will have to read up to know the controversy! ;) Meanwhile, you keep well dear!

isamo said...

Roti Bakar: Yang penting ulama mesti mengutamakan isu pokok, bila ada pendirian jelas tentang isu pokok, baru bicara dan selesaikan isu kecil2. Contohnya, dalam isu ini, keluarkan fatwa siapakah yang bertanggunjawab jika kematian seseorang itu dalam jagaannya. Nayatakan pendirian tegas apakah Isllam menjamin keadilan walau pun untuk bukan Islam.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin