Monday, May 11, 2009

Pindah pindah; Mu'az here Mu'az there

final morning in Permaisuri, Saturday, 9th May 2009.
View from Master Bedroom.


Alhamdulillah, lega dah pindah.

Masya-Allah, kalau buleh, dah tak moh pindah sampai pencen...

Masa jabatan organisasi yang bekalkan lori tanya aku, "Puan, kami kasi Puan lori 5 tan, cukup tak? Ke, kena ulang-alik?", cepat aje aku balas "Huiiishhhh cukup lah tuuu! Barang kami tak banyak mana aih!!!"

Sungguh chapoi mulut ini. Tak muat, kau. Bukannya banyak barang besar, pun. Yang barang cenongeh-cenongeh ni yang banyak.

I tell you, it was chaos from the morning.

It was Wesak Day, hence public holiday, hence Management Office of the condo tak buka, hence tak dapat bayar deposit pindah RM150, hence lori tak boleh masuk ke dalam compound condo.

Adui la, ngaper la buat last minute, kan.

Deal punya deal with the condo-Management people via handphone, depa kasi dengan syarat. Still can put the deposit, get receipt from Guard House, turun-turunkan barang habis, baru lori boleh masuk. Coz masa hari cuti, orang semua ada kat rumah, so, tak nak ganggu the condo neighborhood.

We said ok lah. Cemana caranya nanti, later kita fikir.

The lorry, driver and 3 helpers were supposed to arrive by 11.30am. By 11-ish, the driver, A, called, telling me that the 3 Pekerja Am Rendah who were supposed to be helping us move the things were nowhere to be seen. In fact he even wasn't told about any helpers joining.

Aku punya la bengang. Semalam, orang kat Bahagian Pengangkutan (nama T) tu dah janji dengan aku yang dia dah carikan 3 orang helper and they will join the driver to my house. My mistake was that I did not take T's hp number, and instead only took the driver's phone number. Dah aku menggagau. Aku call Boss si T, Boss dia pun tak da no. hp orang tu (Bahagian dia besar, woh). I was alone at home; Abang at work. When I called Abang, Abang dah bising-bising. Barang dapur tak habis pack lagi. Rasa macam nak pitam.

Mujur A sanggup nak carikan. After a while, A called back saying that he managed to get help dari his two friends bukan orang organisasi, tapi kena bayar lebih sikit. Like, what choice do we have, kan? Rembat aje la.

So, at quarter to 12, depa pun mai. Sorang si Driver A, sorang adik baju itam yang agak kurus (macam tak caya aje dia ni boleh angkat barang), and sorang adik seluar bermuda. Adik seluar bermuda ni nampak macam malas tak ikhlas sikit lah. Hidung pun dah srut-srat-srut-srat -- tak leh habuk agaknya. By 12, Abang dah sampai rumah. He took half-day that day.

Lat 20 minit, adik seluar bermuda was nowhere to be seen. Siulan betul. Mujur tak bayar dulu ke apa, kan?

Bro A pun call lagi kawan-kawan dia. Ada sorang kawan dia, rupanya jiran aku kat blok sebelah. Botak bersubang emas dua-dua telinga. Punk gila woh. Muka & badan macam bouncer pun ada. Tapi hati baik la kan, sanggup tolong aku. Dia pun call sorang adik dia. Dua-dua agak berisi. Ada confident la sket dorang dapat tolong, kan.

Bila banyak barang dah dibawa turun, Bro A pun bawa masuk lori. Ada jiran aku ingat aku kena sita sebab ada lori organisasi nak rampas barang lagaknya.... hahahahaha. Anyway, mujur juga sorang kakak ni (my neighbour) was away in JB, so aku pun call dia untuk pinjam carpark space dia yang betul-betul depan tangga. Dia kata ok sangat-sangat. Fuh, lega kau.

So, depa pun masukkan barang-barang -- tak muat!!! Ahhh sudah. Adik bouncer ni pun bukak baju blenggeng, terus tolong re-organize barang-barang dalam tu sampai muat-muat melimpah-ruah macam budak gemuk pakai baju ketat, know whot I mean! FUH! Respect lah dengan dia.

Itupun ada lagi barang-barang dapur and study room yang masih kena tinggal tak muat nak letak dalam lori.

By then, Udi dah hantar separuh barang-barang kecik dengan MyVi ke Pantai Dalam, and Umi Ayah Ahy Hasrul dah tunggu kat sana.

By 4 something, the lorry and I made our way to Pantai Dalam, while Abang waited for Hasrul and Ahy to come over to help transfer barang-barang selebih into Hasrul's Stream. ITU pun masih tak muat...aiyyyyooyoooo....

But Alhamdulillah, by 6.30, semua selesai memunggah ke Pantai Dalam. And Alhamdulillah, dalam keributan and ujian Allah turunkan untuk duga, it was THAT DAY that Allah decided for the matahari tak keluar. Reduuuuuuuup dari tengahari. Sampai kami ingat macam nak hujan. Tapi tak hujan hujan. Maha Besar Allah, kan? Alhamdulillah.

My bros have been of GREAT HELP despite their busy schedules. Udi balik dari Melaka just to help me. Later on, Celi came to help a bit. Umi Ayah pun tolong-tolong.

And that Bro A and his friends??? W'pun duit aku berterbangan dua kali ganda bayar upah diorang, tak pa lah. Aku nampak diorang bersungguh buat kerja.

On the confirmation slip that the driver asked me to sign that he's done and delivered his job, I wrote "Pemandu ini telah melaksanakan tugas beliau dengan SANGAT cemerlang! Terima kasih!", hoping that could help recommend him for a quarters he's just applied, so I was told by him previously.

***

Rupanya, duduk rumah bawah ni, panas, kan? Tingkat atas rumah aku, bahangya mak datuk. Pasang aircond kat bilik 16 degree all through out the nite pun, temperature bilik only goes down till 28 the lowest!

Nampak gaya kena pasang insulation sheet right on top of the ceiling, lah. Abang dok ngamuk-ngamuk yang bilik panas. Dia dah la tak suka guna kipas. Hmmm.

***

Intan & rakan-rakan bujang, 2 days before due

Nama baby baru Intan (my Matchmake No.2) is Khairul Mu'az bin Khairul Hamadi. Berat: 3.6 kg, kussemangat. Despite saiz Intan and Chot yang renek-renek kecik chomey.

Aku terus gelak-gelak masa aku dapat tahu dari Intan about the new baby's name when I called her last Friday night.

"Naper Kak Lin gelak?" Intan tanya.

First baby Matchmake No.1 Kak Lin dulu pun, nama nya Mu'az.

Baby Kak Lin yang Matchmake No.4 Kak Lin tengah jaga ni (Celi la tu), nama Mu'az juga.

Let's hope Matchmake No.3 Kak Lin bila kawin and dapat anak esok, letak nama Mu'az juga! hehehehe

Really nice coincidence, ey??? Ngeeeeee.

Amir Mu'az, 10th May 2009

***


Kotak kami baru beli tadi di kilang off Jalan Kuari. 100 buah, free 10. RM2.50 per box. Saiz 1.5 of the yellow photostate-paper box. Esok gotong-royong kemas ofis. Semua orang tengah sedih. Kami dapat tahu, satu organisasi terkejut yang kami dibubarkan, knowing how agressively hardworking we have been with our projects. Such is life.

***

Dah berapa lama aku tak enjoy the fullmoon. Pagi tadi pukul 6.45am, Celi mms bulan terang dari Bangi. Subhanallah. Banyaknya fullmoon aku miss, rasanya. Sampaikan aku perasan, aku kadang lupa nak tengok the sun shining every morning, or whatever silver lining there is behind every cloud.


f~

12 comments:

Madihah said...

Salam. Faz, now your home is no longer in Cheras, in Pantai Dalam ke? Sorry lost track on your writings and got confused between u moving house or wassit moving office?

Duduk rumah bawah ni faz, kena sabar byk... tu baru kipas dan air-cond, lom lagi kisah nyamuk and other pests, rodents, ants, lizards and so forth..

Bukanlah nak nakutkan you dear, tp be well prepared ya..

elisataufik said...

Alhamdulillah, dah settle...

Jaga-jaga.. MidValley dekat, BSC dekat, Amcorp Mall dekat...
heehee

Silver lining - senangler kita nak dating bila I balik nanti.. LRT station dekat tak?

ubisetela said...

I pun baru abis pindah on the same day... tu pun after dah angkut sikit2 after work last week. Sini lagi senang nak tgk bulan! hehehe

Sanity said...

wow, that sounded really troublesome, well at least its all over and done with =D

Anonymous said...

Selamat berpindah!

Ehem-ehem..aiseh rakan yang bujang in pink colour tu dah kena tanda orang lah...ahahaha...baru nak mintak no telepon..hahahaha!

drbubbles

atiza said...

ehem..ehem..

kalau dapat makan satay samuri sedap ni..

kalau tak pun, bihun pun jadikla..

nanti akak bawak A&W..Faszt beli ice cream..amacam?

Roti Kacang Merah said...

madie, itu la, dok rumah my parents, ada mosquito netting all round. but alhamdulillah so far masalah kat rumah tu for the time being is the heat. hopefully stays just that -- masalah with the heat ;-D

Roti Kacang Merah said...

elisa, my house agak dekat dengan LRT Putra Universiti!!! *grins*

ubistella, JELESSSSS ni!!!!! :-p

Roti Kacang Merah said...

qiagosh, yup yup yup!

docbubbs, kita dah kasi awek tu baca komen awak dah! hehe

Roti Kacang Merah said...

kak aie, ok, kita order fast foooooood aje, supaya boleh concentrate on talking rather than preparing dishes! hehe (maklum la, gua ni pemalas! haha)

madihah Mahmad said...

faz, kalu gitu, kentut pun dengar dari opis aku ni ha, kt perhentian putra kerinchi.. hee hee... kalu jadi buat housewarming, mana ko prefer, cheesy mint layered brownies with chocolate frosting or muffins (vanila with chocolate chips, vanila with orange/mango/blueberry/kiwi filling), kiwi, blueberry, orange poppy seeds or strawberry)...

Roti Kacang Merah said...

maddie, insyaAllah kalau aku ada buat housewarming nanti, mesti la aku nak tang cheesymintlayeredbrownieswithchocolatefrosting tuuuuu!!! hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin