Sunday, May 24, 2009

Haiiiyaaa

Aku tak faham kenapa line streamyx masih tak ditransfer lagi ke rumah baru aku, padahal line telefon dah masuk seminggu dah. Aku dah bagitau saing dengan minta line telefon.


Kalau part kita terlupa bayar, dan-dan tu jugak dia gantung. Kalau part dia lambat, tak da apa-apa extra pun dia nak bagi kita tanda sorry. Padahal kita bayar fixed unlimited, bukan as per connected macam tmnet. Seriously baghal punya sistem Streamyx.


Habis aje contract jun-july ni, memang aku tak sambung. Pakai usb-mobile broadband macam Celcom lagi bagus.


***

Apart from streamyx, jangaaaanla beli aircond jenama Haier. Aku rasa kalau aku hembus bilik aku tu pun lagi sejuk dari hembusan aircond jenama Haier. Pasang SIXTEEN DEGREES all through out the night pun, kami rilek je tak pakai selimut! Konon nak beli murah sikit, now terus rasa rugi banyak. Haram jadah punya Sen Heng Permaisuri. Pikir komisyen je. We were so ill-advised about the product. Bila Abang bagitau member-member kat Fomca about aircond Haier, semua kasi reaction "haiyaaaa a/c haier memang tak guna laaa". Bila komplen kat Haier Hq, no one call us back, tak macam Panasonic...sehari lepas komplen, terus call.


Seriously, DO NOT EVER BOTHER TO SAVE $ BY BUYING HAIER. Really worthless punya jenama.


Aku tengah tunggu dalam keta ni, depan Merak Kayangan Felda, sementara Abang catch his 40 winks before masuk for a wedding dinner. Semalam dah pindah ofis. ALHAMDULILLAAAAAH Allah permudahkan segala-galanya bagi aku semalam. Save for one architect-character yang sangat poyo yang sangat memfedapkan aku. Aku nak cerita tapi kuku aku dah sakit dok menekan butang hp. Lagipun, ada gambar nak ditunjuk.


Ok Abang dah bangun. Aku sangat sangat sangat letih. Just when I thought I'd like to have next weekend to myself while helping out Umi with Celi's sanding do on the 13th, Mak pula nak datang berholiday di KL for a week. Mujur Mak bawa Bibik, boleh aku guna-gunakan sikit untuk tolong aku kemas-kemas rumah....hehehehe.


Ok, da.


f*

10 comments:

nuni said...

streamyx?

nak dengar cerita best? my housemate in penang terminated the service bila kitorg dah habis belajar but since ada outstanding bill (time tu bil bulan tu belum sampai), she asked them to send that particular bill to her house in KL and terminate the service. they said ok.

Soon, she started receiving bills at her family home in KL.

she contacted TM again to make sure they terminate the service. she then changed her address to her latest residence elsewhere so that it'd be easier for TM to contact her (sebab kononnya nak kena hantar latest bill or something like that).

Guess what? Jumlah bil tertunggak makin meningkat. Despite the changes in address (twice) and many calls and visits to TMpoint to remind them to terminate the service, they never did so. Alasan yg biasa diberikan: Bil tak settle lagi. Padahalnya bil yg tak settle tu bil yg patutnya dah tak wujud sebab patutnya service dah terminate long before that. Yang bil tertunggak yg original tu dah lama settle.

I'm not sure what is the latest development. I hope it is settled.

nik awin said...

haier tu ada jenama air cond?
tu la..len kali pakai yg dah establish punya brand..

saya pkai air cond cap LembuGila (LG) alhamdulillah..dah masuk 2 tahun..sejuk lagi.

Lyana Mauseth said...

Alin,

Haiyaaaa mmg sakit kepala kan...i guna celcom k...pun pening kepala...speed yg dijanji kan hanyalah janji semata..lps exceed limit download, kami punya speed di slowkan lagi sbb nak bagi peluang org lain pulak guna line..ada blh mcm tu?? kkdg internet i mampus terus k...nak bukak email pun x boleh..now tunggu telekom dtg pasang phone..dah sebulan order, belum nmpk muka lagi pun...nak pasang streamyx, nak terminate celcom...

pastu kes i sama la mcm kes nuni...cuma i pakai dial up..masa i register streamyx, org tu kata once kita register streamyx, automatic our dial up account kena terminate....like hell it was not...bil bulan2 smp walaupun line tu i dah tak guna...charge bulanan tetap kena byr walaupun x guna...can u believe that??? so i kena la jugak byr line yg dah bertahun2 i tak guna tu baru telekom terminate the dial up account...sakit hati woooo...

about your aircond...i guna panasonic...ok alhamdulilah ( baru la sebulan kan)....and aircond heier tu i guna kat bilik i di rumah my parents...i think ok je kot walaupun dah 3 tahun filter dia i tak pernah cuci haha...so why not u try cuci filter tu tgk if dia jd sejuk skit....

ur abg dtg penanti ka?? i mengundi situ tau...

Shabar said...

Faszt, had the same prob with office streamyx aritu. Sampai aku maki2 officer yg amik call tu. Dah arranged utk activate the same day with phone line. Tapi tu la...memula dia kata within 3 working days. Pastu, next week...aku xtahan, aku call everyday. Best part, the next day nya tu, org yg jwb call kata dah notify tp xde technician...for a week!!! Aku kata ader sorang je ke technician atau semua dah mampos? Macam2 la alasan diorang bagi. Lagi la kena maki ngan aku...

Last2, office kitorg pakai maxis wireless broadband je. Lat a few days, boleh plak call tanya nak tak sign up package baru..aku terus je cakap package skrg ni pon xbagus, rasa mcm nak terminate. Buat apa nak signup baru, pastu aku terus ckp goodluck and cut off the line.

cakapaje said...

Salam Alin,

Betul tu! Den sokong 100% Kalau ada choice, jangan pakai steamyx! Cuba check mobif. Supposedly, they are actually the best in the market now. Only downside, they are limited within Klang Valley for the moment. Wireless, and purportedly IGB per customer.

Zetty said...

celcom broadband kot kat my area tu, memang sangat menyedihkan servicenya. mcm dial up!

sekarang pakai maxis, connection nya pun moody, mengalahkan pompuan dtg bulan.

Khemy said...

hee kak lin, mana ada nak rebut Emila's top FC jer, that time I cant access blogspot from office, remember? but since the mains server KO sekejap 2 weeks ago, the 'hell's gate' re-open and until now they havent realize it yet..w00t!

kak lin, guess what...hehe..
oops i did it again..anak sedara kak lin akan bertambah sorang lagi...hehe..

Saya said...

Hi Alin,

What do you mean mak pulak nak datang Alin? if you are too tired, you should let her know. Writing in here about it is not helping anyone. :)

Amy said...

KAk Lin...ala camner ni..planning nak beli York sebab semua bilik kat rumah mama ni pakai York and puas hati gak le..tapi tang streamyx yg ngeri ni. Amy mmg kena terminate line and apply line baru le kan dah pindah ke bkt jalil nun..ingat kan smooth sailing je processnya tapi bila nengok macam2 citer ni, waduh berpeluh. I don't think I can survive a week without internet kat rumah..*tongkat dagu*

elisataufik said...

haiyaaaaa
how lah to do online business when I go home like this..

cepat evaluate segala ISP and inform me which one is the best.
(but reading from the other comments, macam semua haprak aje..)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin