Sunday, May 03, 2009

Clutterings

Smenggu dua ni aku telah dilanda penyakit Pak Lah Syndrome -- mengantuk senantiasa, haha.


Agaknya sebab my mind's a lil too cluttered the past month. Hal nak pindah (and you know lah proses nak pindah ni -- cuci, book lori, pasang astro aircond streamyx grill roof, cari furniture... Tu la, duk nyewa lagi kat rumah semi-furnished. Skali nak pindah, banyak yang tak ada), all other on-going personal projects yang macam tak jalan-jalan, also macam-macam hal lain yang personal.


Ada one morning ni, I had to go see a doctor, and asked for an m.c and ubat tidur. Terdesak gila. Aku letih, aku ngantuk, tapi kepala aku tak nak switch-off.


Tak sabar aku nak pindah habis. By next Sunday, Abang and I will be waking up to a new surrounding. Hopefully, a healthy 'penghijrahan' for both of us and the rest of the family.... InsyaAllah.


Tadi Udi dalam demam-demam tolong aku pasang plastic netting at all the grills. Apa lagi, untuk anak-anak bujang aku yang tiga ekor tu la -- Adi, Labu and Labi. By next Sunday, Adi will be staying with us for good, insyaAllah.


On the other front, Umi Ayah have been quite occupied with guests from Saudi this one week. Umi's aunty (adik my atuk) who married Tok Kenali's youngest son called Tok Wi and have long resided in Saudi and have grownup children and grandchildren, come a-visiting to M'sia with her two daughters (my aunt Zu and aunt Sa) and a relative-helper to settle hal harta-harta dia di Kelantan. Banyak woh harta-harta dia. Ye la, anak dia pun ramai. Anak dia sendiri ada 8. Anak madu dia (2nd wife) ada 11. So, anak Tok Wi ada 19, woh...scattering about in Saudi, M'sia and other parts of the world!


My mom's aunt ni, kami cucu-cucu panggil Tok Ngoh Aji. Dia ni sangat kelakar, sangat witty, observant, and sangat suka berlucah cara lawak, hahaha. Imagine la, everytime aku jumpa dia, dia suka cuit dada aku, grab my bontbont....or tempat-tempat lain yang equally 'sihat'! Nanti dia kekek-kekek gelak kalau aku jerit, "Tok Ngoooohhhh! Geli laaaar!".


Tapi kali ni jumpa dia, aku terus hulur je apa dia nak cuit / picit... Hahaha.


They'll be flying back to Saudi next Sunday. Tak tau lepas ni Tok Ngoh larat lagi ke tak balik ke Malaysia lagi...


Alamak nak sampai rumah dah. Ni on the way balik dari Bangi. I have a couple of interesting stories about Tok Ngoh...nanti lah aku sambung, otey. Gawd no wonder my mind's cluttered -- so many procrastination!


4 comments:

Thomas Mok said...

sama lah, penat ngantuk tapi tak mau tidur, pastu berkedut-kedut kulit, huhuhu.

cam ner ye nak paksa diri tidur, mata dah cam panda nie, tolong....

lepas ni pindah ke mana? rumah sendiri lah ye? congrats - congrats. klu open house, jemput lah ye, mesti nak taste rendang your UMI tau. lain tak der takper, since you have only advertise your UMI's rendang only.

Roti Kacang Merah said...

abetommymujur alin ni tembam....kulit muka still stretchy wpun tidur tak cukup, hahaha.

bukan pindah rumah sendiri -- rumah kuarters kerajaan. kira menyewa la jugak. but at lower price (dia potong allowances). Haaa insyaAllah kalau ada buat makan-makan and suami nak jemput kawan-kawan, alin jemput abgtommy utk rasa rendang Umi, ok? :-D

Lyana Mauseth said...

Alin,

selamat berpindah...i know betapa peritnya pindah rumah....sebut hal ni pun i dah rasa lemah badan haha..

errrr sedara u kawin dgn ank tok kenali??? i mcm ada kenal la cucu tok kenali masa kat uni dulu...keciknya dunia ni...

Roti Kacang Merah said...

hi Lyana!!! I baca entries you about pindah negara and pindah rumah pun, i dah buleh rasa letih, tau!!!

You ada kenal sorang cucu tok kenali? nama siapa?

sebenarnya, tok kenali tu macam nyang sedara i juga...coz he's a great-uncle to my nenek, and also a mertua to my atuk's younger sister. pening, kan? haha. depa zaman tu suka kawin sepusat sepusing. infact, it's still practised among the clan yang kat Saudi -- to kawin almost sepusat sepusing so that tak hilang darah Melayu. macam indians or pakistanis kat UK la, suka kawin sepusat sepusing juga.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin