Wednesday, April 08, 2009

Post-By-Election Ramblings

Malam tadi aku tunggu Abang sampai pukul 2.30 pagi. Masa tu dah passed my bedtime dah, mata dah degil tak nak pejam. Lagipun, the time tends to whizzes by unnoticed when you're infront of the Net, kan?

Masa pukul 6 petang semalam, Abang beritahu the team ada 8 muka lagi to complete. That's a loooo-hot of pages to be completed in a night, mind you.

When I sms-ed him at 2.30am, I asked him lama lagi ka. Ya la, bantal peluk aku malam-malam tak dak orang lain lagi dah, dia aje. Mana boleh tidur camni kan. Ngada.

He replied ada 5 page lagi. Dia soh aku tidur dulu.

Whaaa? Dari 6pm till 2.30am, baru buat 3 page? Hmm nampak gayanya memang tak balik la malam ni. Hmmmmmmmmmmmmmph. Aku pun parked myself atas tilam depan TV kat ruang tamu. Aku ni pengecut, kalau nak tau. Takut tidur dalam bilik sorang-sorang kalau aku sorang aje ada kat rumah.

Pukul 6+ pagi, aku terjaga. Aku pasang telinga. Kot lah Abang dah balik, senyap-senyap buka pintu, sekarang tengah mandi, atau dah tidur berdengkur dalam bilik (which is unlikely 'coz I know he will join me kat ruang tamu ni).

Tapi tak da. Biar betul.

Aku sms Abang, tak balik lagi? Abang terus call. Suara dia segar-bugar lagi. Maklum, dah menang landslide, kan? Haha. Dia kata tinggal front-page je lagi.

Setahu aku front-page tu selalunya page yang paling berat dan tugasan paling besar untuk the team. Setahu aku lah.

Hmmmmmmmmmmmmmph. Ni memang tak pergi kerja la aku nih.

Betul pun. Pukul 9 pagi baru Abang dapat keluar dari ofis. 9 suku kami breakfast sama-sama. Lepas he eagerly shared with me some stories of Batang Ai, dia terlentok tidur sambil duduk kat atas sofa. Pukul 10 dia terus koma atas tilam depan TV kat ruang tamu.

Kesian kat dia. Demi perjuangan, kan?

Awal-awal pagi lagi aku sms ofis yang aku terpaksa ambil cuti. Aku boleh tumpang assistant aku who live nearby laki bini ke ofis, tapi aku tak nak serabutkan laki aku dengan nak mengambil aku balik dari kerja karang. Aku boleh drive to the station, park and get the LRT to the office, but he told me he may need the car takut ada post-by election meetings or Press Conference later in the evening. So, aku ambil cuti aje la. Lagipun aku nak dia tidur banyak sikit. Kalau dia sakit sebab tak cukup rehat (which he always does), aku yang susah, bukan orang lain. I hope there won't be any meetings or PCs that he needs to attend. Aku lebih rela tengok dia tiiiiiiiiiiiiiiiiiduuuuuuuuuuur berehat supaya tak sakit, daripada dia tiiiiiiiiiiiiiiiiiduuuuuuuuuuur berehat sebab dia sakit.

***

Apa Abang cerita tadi?

Abang cerita, antaranya yang aku ingat:

-- kat Batang Ai (BA), people at the long houses minta RM1k, and BN happily gave them;

-- ada bot bawa pengundi terbalik;

-- that one of BN's campaign tactic was to confuse the people in the long houses pertaining the calon. Yang ni kena baca sendiri dalam Suara Keadilan keluaran esok 9 April. Takut aku sendiri terconfuse kalau cerita balik in this post.

-- that 'diorang' nak buat satu Suruhanjaya untuk kaji kenapa rakyat makin tolak BN. YA ALLAH, you imagine the THICK SKULLS these people have, tak faham-faham lagi kenapa rakyat tolak depa? Aku rasa air liur rakyat dah naik kering dok bagitau apa salah depa. Ni baru betul BODOH SOMBONG namanya. Betul-betul macam si Cecille dalam the reality show Beauty & The Geek tu (pagi tadi first time aku tonton. I never knew the show ever existed pun). That bikini model yang hyper-gedik yang tak faham kenapa orang tak suka dia tu. Gahhhh *tarik rambut*.

Yang lain-lain cerita, kena baca sendiri dalam SK esok. Aku sendiri pun kena baca. Banyak sangat yang Abang cerita ke aku, sampai tak boleh nak digest.

Imaginela, taktik 'diorang' buat by-elections on a TUESDAY. Tengah-tengah minggu, masa hari kerja, when voters may find it a hassle to go back to cast votes. Apa kes, yob, kan? ITU PUN kalah jugak.

Korang bayangkan kalau buat the by-elections on the weekends when out-station voters would be streaming in.... mahu teruk 'diorang' kena pijak. ITU PUN tak reti-reti bahasa jugak.

f~

8 comments:

nik awin said...

adoi la kak..
memang la gitu tabiat org amenok ni..bebal do'oh

kesian la.
zaman dah berubah,,mentaliti org amenok ni..mcm org tinggal zaman jahiliah..

qoute yg kadir jasin cakap semalam utk post-mortem PRK kat bernamaTV semalam;
"approach umno ni dah lapuk ketinggalan zaman..."

~bravo, pakcik sungguh betul sekali

cakapaje said...

Salam Alin,

Agaknya lah, kalau media kita bebas ataupun PR ada channel radio dan TV sendiri, calun Be End hilang wang deposit (kan si najis tu patut kalah tahun 1999 dulu).

Huzaifah Ahmad Yamani said...

Salam..., anyway who's ur abang? Kesian dia kemain lagi tungkus-lumus berkeroje...apa-apa pun, kebengapan Umno memahami punca kejatuhan mereka adalah pemangkin paling mujarab bagi kemenangan PR, insya-Allah.

Roti Kacang Merah said...

awin
ala pakcik kj tu pun, masa marah Pak Lah, fren-fren dgn DSAI... tapi still sayang ke TDM, padahal yg dok biarkan DSAI merana dulu, TDM la. opportunist la orang tua tu.

Roti Kacang Merah said...

broshah
hopefully satu hari nanti media kita bebas. kalau parti nak cakap propaganda, sila cakap dalam media sendiri, macam PKR Pas Roket. bukan guna media rakyat. kan? Pemalas sungguh dorang tu.

bro Huzaifah
aisemen, orang penting singgah komen *malu*. Alah Abang kita orang biasa-biasa je...

semoga Umno bengap sentiasa! Aaaaamin!

d'Frog Prince said...

rkm - bukan bengap kejadahnya, buat suruhanjaya supaya ada alasan nak kasi duit kat orang ler. bukannya orang dok dalam suruhanjaya tu for free, ye tak? everything the "U" buat, pasti kena pakai duit berguni2. klu tak, masa-kan negara kita yang kaya-raya simpanan kalah kat singapore? kat hong kong?

Zetty said...

i kecewa la KJ tak dapat jadik menteri. camne nak jadik Rembau Maju 2011?

kehkehkehkeh.

Roti Kacang Merah said...

abe tommydepa ni kan memang opportunists.

tak perasan ke... habis selesai bina satu highway, ADA JUGA LAGI highway nak dibina! itu contoh paling dekat, ler.

zettstu arr misti dia sendiri frust nonggeng dak?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin