Monday, April 20, 2009

Is This Real Love?

I've so many happenings to share.

Bukan la aku ni happening sangat. Tapi sekadar nak record kat dalam blog ni -- the stress-test week eons ago, the house-cleaning two Sundays ago, and the Family Day last weekend.

How time flies, ey.

Now with Amir, lagi aku terasa betapa laju masa berjalan. Minggu ni nak masuk minggu ke-2 aku tak jumpa Amir. Umi and Celi hanya update through mms. Jadilah, nak mengubat rindu Mummy.

Just last two weekends, at less than 5 1/2 months, Amir dah pandai meniarap.

Saturday 11.04.2009, with Mummy.
Click at picture for larger view of his saliva dropping in awe, heh heh.


Yesterday Umi mms tunjuk Amir dah boleh berlagak macam dia boleh duduk.

MMS from TokMi

Hari ni Mummy dapat MMS-video yang dia dah pandai pegang botol.

video

Umi expects within this week or next, he could prolly merangkak! And he's turning 6 months on this coming 3rd of May. He's doing pretty well, no?

My oh my. He's turning 6 months! That's half a year. Then it's going to be 1, then 6, then 16, then 26.... sigh. How do you parents deal with the time passing by so quickly like that ah...? I don't know how to deal with it lah. I get all sentimental and teary-eyed, crying myself to sleep for the lost time. Thinking of Amir -- in the car, at the shops, in the shower, just about anywhere -- never fails to bring tears to my eyes. In between I will find myself going through all his photos and videos on my handphone.

How do you parents handle this eh? Is this what you call Real Love?

Excuse me while I go hide somewhere to cry....

end note:
will be putting Amir's photos on Picasa and videos of his membebel soon.

f~

21 comments:

nik awin said...

hmmm gitu lah kak lin..
saya nih..kalau nak pi kursus ke ape mende yang berkaitan dengan outstation nih..kalau boleh adjust..saya adjust.

nasib bek, suami saya cikgu juga..sama opsyen mengajar juga..so kalau kursus/taklimat pasal bahasa inggeris..kami pergi bersama. kalau requires utk kami bermalam.
Pandai2 le kami adjust..(baca: angkut semua anak sewa bilik lain)
cth:
awal bulan lepas, suami ada kursus kat KL saya adjust nak ikut.Nasib baik boleh, so, sy attend on behalf kawan saya yg patut pegi.
Anak-anak pun saya hangkut.
Mujur la, rumah famili saya di puchong je, saya letak anak kat situ. Habis kursus petang tu, cabut balik.

Gitulah, alkisahnya. since saya habih ngaja pun dalam pukul 2.pukul 3 max kalau ada extra class..anak-anak kat rumah pengasuh pun biasanya gelisah sebab lambat amik.

takpe,kak lin usaha lah kuat-kuat ye,jgn stress sgt. Ada rezeki tu.

p/s: macam2 ubat la ni..akak tak try?

Roti Kacang Merah said...

ahwin, baru kak lin faham kenapa Ayah kak lin pun kalau dia pi outstation masa cuti sekolah dia akan angkut kami semua. 2 minggu on the road, 2 minggu lah.

Ubat? Yang perlu ubat sangat-sangat sekarang ni, is Abg Zul. Itu yang kak lin sedih sanga-sangat... Dia kata nak berehat pun dia tak cukup masa, apa lagi nak pi berubat... betul juga apa dia kata, tapi MY time pun is running out fast, kan..?

nik awin said...

tak pakai ubat pun takpe..tapi kena dalam keadaan tenang-tenang.stress free.kalau tak..'dia' tak dapat berenang aktif sgt..kualiti 'dia' pun akan berkurang..apatah lagi bilangan 'dia' masa tu.

kena la amik cuti sebulan gamaknya.tenang-tenang.tak mo pikir2 keje dahh,baru kualiti'nya' bagus

p/s: banyak betul kiasan,kan?

d'Frog Prince said...

rkm - i tell you, it's the anugerah. if God don't give yet, you marah ke, sedih ke, aper ke, it is pretty much useless.

so, take it easy babe and let nature takes it's course. kalau menjadi, jadi lah dia, kalau tak, dah takdir, habih camnor?

i got some friends who kahwin earlier than me, sampai sekarang pun belum ada, padahal my kids are in primary school, another 2 years, my eldest would be in secondary, mak oiii, how time flies, dah berkedut dah kut...

so, let it be, que sera sera. and kalau really time is ticking, which it will irregardless what you do, just look at full moon and be cheered by it. worse come to worse, adopt lah satu, sama gak sayangnya.

lastly, chinese believed that kekadang, by adopting one, betul2 punya adopt tau, bukan main pinjam2, the little one will bring siblings along, meaning, he or she will have siblings, if you know what i mean.

nik awin said...

saya agree dgn statement last tuh.
kadang2 bila kita adopt sorg..tetiba tuhan nak bg murah rezeki dia bg yg betul2 berisi dlm peyut tu..

amik contoh pelakon nadiah mustafa tu..dia amik anak angkat, tak lama pastu dia pulak berisi..

rezeki tu

MA and Brood said...

Salam RKM,

it's called unconditional love where you just love and it just grows and grows.

It is all about rezeki and yes, anugerah. Insya Allah I pray you will soon be blessed with many.


And I agree about the stress-free environment. A friend of mine was working in a stressful work environment and she kept complaining susah nak lekat. A few years later she changed to a more laid-back job, hah kau...sekali keluar berderet-deret lah pulak :P

Roti Kacang Merah said...

awin, cuti sebulan??? hahaha. nak dia cuti empat hari pun susah, inikan cuti sebulan. now you understand my frustrations being under the weather or not...?

abe tommy, having Amir makes my maternal clock ticking faster. unfortunately, it's just ticking wastefully.

Roti Kacang Merah said...

Kak MA, yup that's what i told him, too -- please change job. i need my husband back. and i need at least a couple of babies before i run out of time, please.

Naz said...

Salam Alin,
Please check your email :)

Roti Kacang Merah said...

Kak Naaaaz! Dah dapaaaat! Thank you thank you thank you!!! *wipes tears*

wanshana said...

Dear RKM,

Salam perkenalan :)

I've been reading your blog dalam diam-diam all this while, and ni baru first time nak tinggal jejak. Terpanggillah pulak nak leave comment this time :)

A friend of mine was childless after 9 years of marriage. She was a lawyer, and you can imagine how stressfule her life was. When her hubby was transferred to the East Coast, she decided to quit her job and followed him there, and became a fulltime housewife.

Life was so laid back and so stress-free for them there. They performed their umrah 1 1/2 years after moving there, and my friend and her hubby berdo'a depan Kaa'bah agar dikurniakan rezqi zuriat, and syukur alhamdulillah, she conceived after balik from their umrah.

And another thing, she also put loads of baby pictures around her house 1-2 years prior to her pregnancy, and she strongly believed that that had also helped her tremendously mentally in finally being able to conceive.

The daughter is 7 years old now, and my friend is still a fulltime housewife and Mom until now - a very happy one at that :)

Insya Allah dengan kesabaran, dengan do'a, dengan ketenangan hati, dan jiwa yang happy, your dream will come true. Amin.

My do'a for you.

Take a deep breath, relax and think of happy things, okay? :)

Take care.

NJ@goboklama said...

mmg susah nk tinggal anak especially yg masih kecik. Susah nk describe perasaan tu. Sama susah hati bila terpaksa meninggalkan pets bila bercuti,macam2 kat dlm kepala,dh makankah? Sihatkah? kan,kan,kan???

Anyway,ada rezeki you nanti,insyaAllah..

Sanity said...

he can sit up now too? aw he's so cute!!

Lana said...

hang in there, babe. insyaallah. *hugs*

Roti Kacang Merah said...

Dear wanshana, aiseh, thank you for your time sharing your story...!!! *angguk angguk* yes, will try think of happier things! hopefully The Husband can join doing the happy-thinking SOON too! and thank you for the do'a!!! *hugs*

qisst, hak-ah mesti rasa sama kalau macam tinggalkan kucing... cuma LEBIH LAGI la kan...hehe

hopefully, soon... aaaaamiiin.

Roti Kacang Merah said...

Qia, tokmi said, ALMOST! how fast he's grown, ey...! *sniff*

Lana, *angguk angguk* otey, insyaAllah...*hugs*

gedek! said...

Hai! lama tak singgah sini... Nak komen apa-apa pon tak boleh sebab macam dah ketinggalan zaman.... Cuma nak bagitau i dah start my own blog! Kira new kid in the blog la ni... Ada spare time visit ye? Kasik tau the Abang of yours tu! Kah kah kah!

Roti Kacang Merah said...

bro gedek, sudah link, sudah add as favourite, and sudah bagitau sama zunar!!! welcome to the blog world!!

elisataufik said...

yes, it's love.

kay_leeda said...

RKM,

Laa..tak tau lak camgini kisah nya kat sini. Sowi ahh..lama tak jenguk.

Citer gumbira dulu. Wahh..Amir is a big boy already!!! He's so comel, bijak budak ni..cam Mummy dia lah kan :) Enjoy him, seberapa byk yg dapat. Snap pics seberapa byk yg boleh :) Afterall storage is virtually free these days :)

About the other citer tu..bukan lah citer tak gumbira kan. Cuma citer nak kena usaha. I had my youngest Nissa lepaih eight years. Dah kira tahap boring at trying, but never gave up hope lah. Pas tu, one fine day, hubby ajak pi holiday...kat mana tau?? Kat Indiaaaa...!!! Haaa....makan kari ka kari, balik tup-tup...bulls eyes!! Amik.. penangan curry ori. But the moral of the story here, take things easy, relax, inshaAllahh, He will take care of the rest.

p/s sowi lah...panjang lak citer mid week akak nih.

Roti said...

elisa, siiigh... tak sabar i nak rasa more of just one Real Love...

kak kay, hak ah, memang pantang jumpa Amir, asyik snap snap snap video video video...

Hah, kalau macam ni, kena balik Penang or Kedah, makan kari ori...hehehehe. Ni musti kakak&abang goleng-goleng hangat macam citer hindustan, niii...hehehehe, sorry, graphic la pulak, kan...

alaaaa sapa-sapa pun, komen aje panjang-panjang. best baca...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin