Monday, February 16, 2009

That P.D Week dan Cerita-cerita Lain

WARNING: Panjang woh, entry ni. Boleh puasa blogging seminggu nih.

***

1.
Ini ler akak nak bercerita-umpat tentang Gory Bitch Resort (GBR) aritu tu, kan. Sesiapa ada timeshare or ada cari rezeki kat situ, akak minta maaf. Bukan niat akak nak memburukkan tempat yang memang agak buruk, tapi, ambil lah cerita akak ni sebagai pendorong agar tempat tu dipercantik dan diperhebatkan.

First time masa akak nampak GBR dari jauh, my first impression was -- "aik, ni bangunan PPR (Projek Perumahan Rakyat) ke, a resort? PPR Kerinchi pun cantik lebih jauh lagi dari GBR ni."

It was that bland looking la kan. Terus morale nak kerja tu, sedikit mencapai angka nak dekat kosong. Takat angka dua per sepuluh la, itu macam.

Dah le pantainya agak kepam, kan. Korang tau je la pantai kat PD ni macam mana.

Tapi alhamdulillah though, korridor apartment nya tak le se-gory macam kat Genting View masa buat MPK tahun lepas. Lif apartmen and Koridor kat Genting View tu MasyaAllah macam seolah-olah ada Ju-on nak terkam dari mana-mana. Gila eerie. Tapi korridor kat GBR, ok sangat-sangat. Very very well lit. Kalau nak jalan sorang-sorang waktu malam tu, tak takut la. Cumanya, satu block satu lif, satu block pulak ada belas-belas tingkat... sunggggoh tak praktikal, kan.

The block where I was put at was attached to a Block D on the left and Block F on the right, each attached perpendicularly to my block which is Block E. So kira macam bentuk ladam kuda i.e U-Shape lah. I thought right, ngapa la depa tak kumpulkan aje semua lift (ada tiga in total) and build it tengah-tengah, say, at Block E -- save lift-motor room kat atas, save buat 3 separate lift-pits, save buat 3 separate lift cores, and save sakit hati orang menunggu lift.

That said, se-eerie-eerie koridor kat Genting View, apartmennya amboi mak cekmen cantik ka! Bersih, lagi. Sangat tak shabby, ok. Koridor apartmen kat Genting View tu, sungguh tidak 'goes' di situ, ok. It should've belonged to some other gory-looking apartment towers somewhere else.

Tapi apartment kat GBR ni... layout tu, ok la. Tapi, can be pretty scary la jugak. 1 room (2 single beds) overlooking outside, 1 room (2 single beds) overlooking the yard, 1 single bed room with no view, with only kipas siling.

And some bilik ada baaaanyak nyamuk. I mean, those yang merokok and kena buka tingkap, la. Dah pasti-pasti nyamuk akan masuk, kan.

Bilik air dia.... kalau dorang spray with clorox and bilas tanpa diberus apa-apa pun, pasti buleh bersih. Ini tidak, berdaki-daki, sampaikan cermin muka kat singki pun boleh nampak bekas air liur berus gigi orang tah zaman tok kadok bila.

Alaaaa... tak best la kan, bilik air tak 'kosher'.

Tuala pula hanya diberi bila checked-in. Terus tak ditukar-tukar. 4 hari duduk situ, 4 hari lah roomies ku guna tuala yang sama. I mean, tak pe lah tu, kan... kita kat rumah pun paling tidak seminggu sekali baru tukar.

Tapi tuala diorang dah la siap datang dengan warna kepam, noks. Mujur akak ni jenis tak gemar guna tuala hotel; akak bawak sendiri. Geli la, guna bekas orang lap-lap rambut tah rambut tang mana-mana, kan. Kau rebus la tuala tu kat air neraka pun, akak masih kegelian nak guna.

Atau sebab akak bayangkan orang lain pun buat macam akak, jadikan alas lantai luar bilik air. Kalau kat hotel mahal, ada la diorang sediakan towel lap kaki sama, kan? Tapi kat GBR, tidak disediakan. Terpaksa la bath towel jadi mangsa. Tuala dorang tu pun memang rupa sesuai untuk alas kaki. Sungguh tak fresh dan bersih warnanya.

Namun demikian (chewahh), bilik akak mengadap laut and also matahari terbenam. Sangat-sangat dekat dengan laut. The first evening akak sampai, ada sekumpulan manusia baru lepas siapkan sand-art contest dan tengah undergoing penghakiman. Maybe some company buat Family Day, kot.


Yang ini adalah 120 degree view of what's outside our balcony. Alik kiri, is some refinery area, kot. Then there's a weeeeee almost insignificant island infront of us, then on the right is the water chalet of the nearby resort.


Bila dah duduk mengadap laut kat PD ni, dah pasti duk mengadap matahari terbenam, kan. Bahang la jugak living room and bilik tidur akak.


We also made an assumption that the entire development was prolly intended to be sold as apartments. Or at least, service apartments. 'Coz depa tak de bilik-bilik seminar, noks. Bilik banquet untuk makan ramai-ramai pun tak da, bilik convention pun tak da. Apatah lagi bilik ballroom, kan.

What they dilligently did was they turned the Level One of the attached block (Block D) into a seminar space. They took out semua dinding-dinding apartment, leaving a one huge long hall-like space, and then sekat pakai floor-to-ceiling removable partitions aje while the external wall still resembles as if the entire space behind is still made of apartments... with balconies, sliding doors, and even toilet overhang-windows!

Sabar je la, kan.


Aircond? Mesti la split-unit. Tak de la pasei depa nak pasang centralised aircond ke apa, kan. So, some corners tu memang la hangatnya. Our corner yang betul-betul bawah aircon ni, punya la sejuk. Nak pelankan aircon, satgi orang-orang kat tengah bilik pulak terasa makin hangat dan hangit.

Makanannya... aku ingatkan Genting View or even Genting One World Resort tu dah cukup kurang menyelerakan untuk aku. Tapi untuk tempat ni, aku sanggup pi berulang ke Genting View untuk makan. At least, rupa makanan kat Genting View masih agak menyelerakan walaupun rasanya sangat banyak kurengnya.

Since GBR is not designed to cater for seminars or retreats, they had to build huge exhibition tents as their Banquet Halls (2 tents) and Convention Hall (1 huge tent). Imagine that. Aku agak la kan, tent tu mungkin dah ada kat situ more than 5 years dah kot.

Aku tak sampai hati nak ambil gambar dalam Banquet Hall tu... dengan carpet yang kusam & makanan yang tah hapa-hapa. Mujur laki aku tak ikut sama. Memang makan luar le gamaknya.

That said, teruk tak teruk pun tempat tu, we were sharing spaces with Kementrian Kesihatan induction course for freshie-doctors, JKR and Lembaga Getah.

Itu la... nak cari keredhaan dari korang the taxpayers yang membayar gaji kami punya pasal... terpaksa la cari rate yang murahs punya, uhuks. Dah cukup bagus la ni kan, tak pi ke Station Hotel ke apa. Lipas and tikus pun ada dalam hotel cenggitu! Eiii tak kwaser akak!

The 4 days we were there, not even once did the ladies in my office jejak kaki di gigi air pantai nor the pool. Tak tahu la kenapa. Takut terus termasuk basah mandi, kot. Hahaha.

The pool pulak, dari kejauhan akak tengok warna dia kehijauan... aduhhhh. Tak klapaq akak nak merasa air pool ijo gitu. Baik la akak mandi kat pool condo akak, kan. Biru lagi.

The segala kekureng-senangan aside, The Unit had great fun doing work together, all 10 of us at one table. We kept singing the Wonderpets theme song "...kami tak besar dan kami tak kuat tapi bila bekerjasama semua jadi mudah… Yayyyyy…wonder pets!" [original English theme song here].

So small and 'redundant', that's what the other departments have been calling us. Small tak small pun, tahun lepas at 3 years old, The Unit topped the chart as the most performing office, woh. Itu pun ada ura-ura yang the Higher Admin nak close us down (or rather, serap masuk bawah jabatan lain). Bukan ke sepatutnya the administration should study why The Unit can work that cemerlang? Why not study the combination of multi-disciplines in our Unit that succeeds in lessening the red-tapes and bureucracies??? Ironic, kan? Patutnya, mana-mana jabatan yang tak perform tu, Unit ni yang patut 'buy them over'. Ini tidak, depa nak masukkan Unit ni di bawah jabatan yang tak berapa perform pulak. Tak faham aku mana logiknya.

Anyways, we combined powers with my old office, the Architect Department (2 tables of them) since The Unit's scope of work pun lebih kurang sama. My old boss ended-up hanging out at our table more than at his own. Terbukti sangat yang kami ni lagi gerek dari his own office, kan? haha

All in all, aku tak de la bitter sangat duduk kat GBR tu. Maybe sebab tak da masa nak enjoy apa-apa. Balik ke bilik hanya untuk solat, mandi dan tidur aje. Kot datang ramai-ramai dengan family, ok kot -- tak le terasa sangat yang towelnya kusam; boleh masak kat apartment; boleh keluar pi cari pantai yang cantik dan bersih.

2.
While in PD, I received a call from the HR Dept that my application to get a quarters has been approved... Alhamdulillah. I applied twice -- once earlier last year, for a 4-room apartment unit near Carrefour Cheras nu. And then mid-December last year for a 4-room double-storey terraced house in Kerinchi.

The HR asked me which one I'd like. Preferably, Abang & I mesti lah lagi suka the apartment unit. One, sebab dia setingkat. Mudaaaaaah akak nak ngemas vacuum segala, kan. Two, sebab dekat dengan segala mak nenek kedai besar -- Carrefour, Jaya Jusco Maluri, Star LRT, city center. But then my dad would still complain (and merajuk) about the parking arrangement segala, hence akan malas nak datang rumah kami. So, suka tak suka, kami terima aje the house.

Ayah pastinya gumbira tidak terhingga bila dapat tahu my application for the landed-quarters got through. Dia tak sabar nak bercucuk-tanam at the new place, that's for sure.

Abang & I??? Entah, masih belum sink-in. Kami dah sayang gila the present condo ni sebenarnya, w'pun menyewa aje -- security not too shabby, bersih, jiran-jiran best, and kedai-kedai mushrooming like nobody's business.

Oh ya, I'll miss the pool alright. Masa ni lah rasa nak swim puas-puasnya, hahahaha. Yang dah duduk 3 tahun sini, dok tak 'eghannnn pun. Bila dah tak nampak depan mata, baru la sibuk nak cari pool nanti, kan?

Oh ya, I'll also miss this, the latest Mamak bistro, Q Bistro. I.D dia cekmen kelas, ke... tapi harga still maintain (harga mamak la. Kalau harga kedai makan Melayu, memang murah lagi).

Can also read review about it here.

Hopefully boleh pindah after 15th March, and not before. Kalau dak, gila hectic hidup aku sebulan ni -- hal nak packing, nak mencuci rumah, nak pindah, nak pasang aircond pasang Astro pasang telefon etc, hal kahwin Celi -- adaiii.

Deep down, I pray that the house in Kerinchi would do everybody in the family good... Aaaamiiiin. I hope I didn't make the wrong choice by choosing the house instead of the apartment in Jalan Shelley.

3.
Balik dari PD aritu, sampai aje kat KL at 3.15pm, I decided to take the cab to Permaisuri 'coz Abang ada meeting.

Uncle Cab Driver looked kind. He set the meter, and to cut story short, he started the conversation surrounding the youngest daughter yang sudah lari dari rumah 90 days before she was supposed to get married to the wealthy Kluang man's son [aku terbanyang macam nak kawin dengan anak Batman. Batman = Kluang]. And yak yak yak yak he went, about how heart-broken, torn and shame the family is... sampaikan nak bawak aku balik ke Permaisuri pun terlajak guna jalan jauh.

Tak pa la. Orang tua ni nak ngadu. Aku dengar aje la, and respond mana yang patut. Kira, civil servant yang caring la ni, kan. Lagipun, aku boleh claim tambang tu. Takat-takat RM12 tu, tak pe la kan.

Satu kali sampai rumah aku, meter tunjuk RM13. Aku pun kasi RM20 sambil kata, "RM13 ya Uncle?". Sambil Uncle sambut duit aku, dia jawab, "No, RM20". Aku, "huh?? But meter shows RM13??" Uncle said," Biasa... getting here standard RM20".

Cillllllllaka punya orang tua. Aku terkedu sampai terlupa nak ambil nombor teksi dia.

Elok-elok masa dalam cab tu aku wish dia agar anak bongsu p'puan tunggal umur 22 tahun dia balik dengan selamat, hmph, malas la akew nak doa baik-baik yang lain. Akew terus tarik balik doa aku ke dia, islamic tak islamic. Maybe Tuhan nak 'cuci' Uncle sikit, kot. Sebab itu dia turunkan ujian macam tu ke Uncle. Sabar je lah Uncle eh.

Just like Allah nak 'cuci' I sikit for being robbed RM7 in broad daylight la kot, kan.

4.
Ni permainan Labu yang baru sejak 3,4 minggu sudah.

Nylon strings attached to beads. Asalnya, bunga kecik yang selalu ada kat bunga telur, tu. Labu suka gigit and tarik keluar dari vase bunga telur aku. And then bawak main. Gigit-gigit golek-golek campak atas campak ke depan jinjing sana sini...and lastly mesti dia tolak strings ni either bawah katil or bawah almari.

Sudahnya, bawah katil and almari aku terus bersih dari habuk sebab asyik kena korek benda-benda ni keluar.

Si Labu pulak... pandai sungguh suruh kita korek mainan dia keluar. Gamit-gamit kita suruh ikut dia ke katil or almari, wagging his tail like a dog, and hidu-hidu bawah katil or almari tanda toys dia ada kat bawah nu.

Bijjjjaaaaaak bijak. Dia ni confuse ni... dia Labu ka (cat), Labrador (dog)?

Balik dari PD aritu, nak tau berapa banyak aku korek dari bawah katil and almari?

Lapan.


Sabar je la, kan.

***

Wow panjangnya akak bebel. Itu la Abang kau, dok tengok re-runs Man-U. Melayan sorang la akak ni haa. heh.

f~

14 comments:

Naz said...

Entertaining, as usual!

nik awin said...

bravo...sangat panjang..mmg bole cuti berblogging utk 2 minggu pun x pa... huehuehue..

kat kerinci area dekat hillpark tu eh?
sbb sy perasan kat area bawah hill park tu ade bk rumah2 teres..

kan?kan?kan>

Anonymous said...

weh... double story kat umah aku tu ker? aku pasan diorg dah started d repairing job to those unsiap umah...
bole ler hari2 ko tgk PPR Kerinchi tu hihihi...

-nana-

Roti Kacang Merah said...

kak naz
si elisa la tu kak...asyik nak tahu cerita about the Gory Resort, heh heh. Terus jadi panjang entry ni...

ahwinnn
yabetowllll... itu lah tempatnya!

nanagosh
yang kat depan quarters bukit aman tu, sebelah hill park. kot la aku terberanak kat rumah tu esok-esok, boleh la aku teriak aje ke mak kau, minta tolong turun bawah urutkan akewww. tak gitewww.

Anonymous said...

hehehe..mewah pasar malam la kalo dok kat sinun.... senin kat kerinchi..rabu kat umah aku...jumaat kat kerinchi...sabtu kat umah aku...ahad pasar tani kat umah aku.... secret receipe dah dekat kat bangsar south jer...pendek kata macam2 ada...
...kalo nak urut ngan mak kene buat appointment dulu ... kang ko teriak sampai ilang sora pun kalo mak takda umah tak guna gak..

-nana-

Roti Kacang Merah said...

Na
yang paling penting, Abg Zul kata, is that itu tempat Nurul Izzah punya constituency. hehe

kay_leeda said...

RKM,

Agree so very much with you on GBR. Geli geleman bila nampak pool they all ala-ala berlumut tu!!!

Kalu buat family day kat situ, ya ampunnn...tak selera. Went there once, cukup lah sekali. Taubat tak mau pi dah.

Wahh..moving out? Ooo...kerinci/bangsar area, so the very happening one!!

nik awin said...

wah kalau la tu taraf kuarters kerajaan...
hwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....ne aci??

isk...tp kat situ tmpat padat sikit ler...susah mau cari parking kalau kete lebih dr 2
pasar mlm rabu dgn sabtu..wah lamanya x mkn apam balik kat situ..


tp still x aci sbb 'kuarters tu x mcm kami kat sini..huahuahua

Zetty said...

wah, rumah besar boleh main kejar2 bersama suami tercinta nanti haha. lagik mantap jika dipasang chandelier, boleh trapeze heheh.

i am so going to buy u house warming gift :)

Roti Kacang Merah said...

kak Kay
yeaarrrr, nasib baik ada orang sama-sama sokong, kalau dak mesti orang ingat Alin ni picky-picky tak bersyukur punya orang! phew! hehe

Aiks bukan kat Bangsar... kat ceruk tok kun kerinchi aje, yang kat pantai hill park nu!

ahwinnn
ahkak ni keja kerajaan dek non... mesti la itu 'kuarters kerajaang'! awin tak tengok lagi kuarters kat Putrajaya, laaaaagi naik jaki!

hak ah kalau keta ada 2 memang susah nak park [keta kami ada satu aje pung]. tapi at least kalau guests datang, leh la park tepi-tepi jalan dekat-dekat dengan rumah aje... tak yah la jalan jauh macam sekarang ni!

Roti Kacang Merah said...

etty
MIMPI la kalau kak lin nak men kejar-kejar dgn abg zul awak tu -- dua-dua perut dah over gendut macam kucing gumuks! hahaha

ok ok ok nanti kalau kak lin ada wat makan-makan ker, awak first on the list okay??? hehe

Anonymous said...

pompuan... park luar pago dopan umah tu yang ayah ko bokonan bonar...
kalo tak dayo nak men koja-koja.. naik tanggo turun tanggo tu..insyaallah dapek melonggarkan siket orat poghut tuh...
hihihi

-nana-

elisataufik said...

aik blame kita lak.. orang suruh cerita aje, takdelah suruh cerita panjang2 mak nenek towel lap kat rambut mana-mana tah.. now I have to bring my own towels bila travelling. tak ke susah.

Wah double story house in Kerinchi? niiice...!

Roti Kacang Merah said...

elisa
hehe sekarang, apart from fullmoon, pasti you teringat i tiap kali nak travel -- BAWAK TUALA SENDIRI! hehe

by the way, your dad's audio on pala korrok mung gila rawkkssss!!!! LOLz!

nanagosh
urat pun dah sebati dengan lemak...dah tak leh bezakan dah mana satu urat mana satu celulite.hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin