Wednesday, February 18, 2009

Lil White Lies

1.
Two weeks ago. Someone of an unknown Digi number called the handphone.

Me: Hello.

Person on the other end (potoe): Hello, selamat petang, ini RKM ke?

Me: Ya.

potoe: Maaf ganggu. Saya nak tanya, puan dah berkahwin ke?

Eh pompuan ni. Kenal diri pun tak, nak tanya aku dah kawin ke belum.

Me: Sebelum tu, ni sapa ni, tak kenalkan diri segala dulu ni? (mula bunyi garang)

potoe: Oh maaf, saya XXX dari Syarikat YYY. Saya nak tanya if Puan dah berkahwin sebab kita nak jemput Puan attend pembukaan gym baru di Hotel kita.

Bloody hell how the fark does she know I need to excercise? Tak da orang gemuk lain lagi ke kat KL ni?

Me: Tak, belum berkahwin. (straight flat voice. Dan terasa seperti hidung ada panjang sikit ala Pinocchio kala menipu)

potoe: Ohh, ok. Kalau macam tu, Cik umur berapa tahun?

Me: 23. ( ... hidung tambah panjang)

potoe: Belajar ke, bekerja?

Me: Belajar. ( ... hidung makin mancung)

potoe: Kalau macam tu, tak pe lah. Terima kasih!

- hang-up -

hahahahahaha, yesssssss!!!!

2.
Tadi. Also someone of an unknown Digi number called the handphone. Hey whassup wif Digi ni haa, asyik digunakan oleh orang-orang marketing???

Me: Hello.

potoe: Hello, selamat petang, ini RKM ke?

Me: Ya.

potoe: Maaf mengganggu ya Puan. Saya ZZZ, saya nak hantar kad debit ke Puan dan nama Puan terpilih dari senarai pemegang kad kredit dari seluruh Malaysia, ya.

Me: Ok.

potoe: Mula sekali saya nak tanya, Puan ada kad Visa atau Mastercard tak?

Me: Tak.

Ok, this is too bodoh an answer of "Tak" la kan. She had just mentioned that nama aku terpilih dari senarai pemegang kad kredit dari seluruh Malaysia, but, like, do I care if I sound bodoh to her??? Hell no.

potoe: Errr... satu kad pun Puan tak de?

She obviously either sounded confused 'coz she just mentioned that my name was chosen from some card credit holders' list, or she's trying to be polite about it that I was lying a wee bit too silly.

Me: Ok, sebenarnya ada. Tapi saya kasi suami saya pegang.

Partial lying. Two of them are wif Abang. Another one wif me.

potoe: Oh, gitu. Tapi, nama kad atas nama siapa, ya?

Me: Nama saya. Tapi suami mintak pegang kad saya, sebab tak kasi saya spend.

Not true at all. Sebenarnya, aku yang surrender the cards to Abang, sebab aku tak nak cemarkan angka '0 credit' in the statements. haha

potoe: Oh, kalau macam tu, tak pa lah. Terima kasih Puan!

Me: Ok.

- hang-up -

hahahahahaha, yesyesyesssssss!!!!

***

Phew, selamaaaaaaaat ahkak.

f~

10 comments:

Naz said...

Alin,
Nak lagi syiok, next time apa dia tanya u, u tanya dia balik! hihi!

nik awin said...

hehehe...suami awin selalu dpt panggilan mcm tu..masa org tu baru nak habiskan ayat pertama tu..terus je dia potong..
"tak berminat"
tup..terus hang up

tp kalau g shopping complex ke..ade org approach kredit kad..kitorang selamba je ckp kat salesperson tu
"sori, kami tak main hutang-hutang ni..kami main cash"
terus blah..heheheh

D said...

Hehe.. some people say, tak baik buat camtu sebab orang tu nak carik rezeki. But me thinks, we also got to jaga our own rezeki what..??!! You should listen to my kids answering to these sorta thing on our phone - selamat la kena main dengan the kids in BM! kikikih

cakapaje said...

Salam Alin,

Lum kahwin? (mata terbeliak dan bersinar sinar, ala ala iklan hotlink).

Tapikan, sebelum den merapu lagi, baik den stop. Dak kang, ado den kena pelengkung dek Abe tu ha :)

Roti Kacang Merah said...

kak Naz
hehehehe tak leh bayang if buat camtu... sure orang tu rasa eii perabis masa aku aje!

ok nengkali alin try buat camtu pulak!

awin
kaklin pun pernah buat camtu -- hang-up. lepas hang-up, cakap "wooopsies! ter cut-off pulak!"

Roti Kacang Merah said...

dijji
HAHAHAHAHAAAA bijak betul anak-anak you!

itu mujur dorang pandai lagi cakap Melayu, tu!

bro shah
hahahahahaa. nanti alin ambil gambar blenggeng abg shah, baru taw!

NJ@goboklama said...

selalu gak layan & selalu gak memberikan janji palsu nk dtg kat tempat yg disebutkn utk collect voucher lah, kad lah, ntah segala macam gula yg nk diberikn, tapi bila sampai masa, dia call balik, I akan cakap 'on the way' or sesat jalan lah, takde GPS etc. wakakaka,padae muko! :p

Roti Kacang Merah said...

Raha Qisstina
alin pung pernah wat gitu (yang part janji nak dtg tapi tak dtg2)...tapi dia asyik harass dan harass dan harass. nasib kami kot dapat marketeer yang macam gitu!

Shabar said...

Faszt,

Dulu aku selalu kena kes 2 tu. Padahalnya aku ni xpernah ader credit card (sejak balik Msia la).

Bila dia kata dpt nama aku from list Visa/Mastercard, aku terus sergah balik.."Macammana plak nama saya ada nih?? Cari la bank satu Malaysia ni kalau saya ader CC acc. Batabase yang awak cakap ni, obtain dari bank mana? Cakap! Biar saya pergi check kalau ader org curi ID saya."

Yang sekali tu plak, dia kata dia dapat no. aku dari database Celcom. Tang tang tu aku kenakan dia balik.."Agaknya awak ni tak tahu saya ni kerja Celcom. Celcom tak pernah pon release any user data to anybody. Now you tell me, database awak ni dapat secara legal ke secara haram?". Budak tu terus letak tepon..kekeke...

Lepas aku sergah and naik hangin cenggitu 4,5 kali, sampai skrg xpernah ader org kacau. Kalau pasal gym ni, aku terus je cakap ngan caller tu, aku tak minat sebab diorang menipu.

Roti Kacang Merah said...

shabar
laaa celcom segala tu tak pernah release user data ke? aku ingatkan these telecom people do!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin