Tuesday, January 06, 2009

Bomb Sana, Block Sini

Kita mula entry ini dengan doa untuk rakyat Palestin against the Zionist Laknatullah... [here]

***

Since end of year 2008, I noticed the IT Dept in the organization sudah block itu YouTube page. Even aku dah cuba guna a discreet site to get to the webbie pung, tak leh jugak, 'coz they also block the Flash player.

Yeah, perhaps it's needed. But that sucks, ok. Coz my entries yang ada attachments of YouTube semua jadi berlubang if viewed from the office, like so:


Last night I chanced upon this one brilliant wedding planner @ Maya Puri (who apparently became Mawi and Ekin's gubahan designer too). And since her design touchbase with my taste, I thot I wanted to see the page again. Maklum, adik aku nak kawin. Pastinya aku nak jadi penggubah hantaran dia, kan?

Unfortunately, tadi, I just found out that Flickr pun dia block jugak.

Siut.

Not too sure if they block FB too. Meh aku check sat.

......

Yups. They block that too. Aku tak kisah sangat... aku memang tak suka surf FB sangat kat ofis pun.

Kalau dorang block YM pun aku tak kisah. Memang aku terrrrrsangat jarang buka YM di ofis. Memberatkan my comp
[oh, wait. My colleagues told me that YM still tak block lagi].

BUT, jangan lepas ni depa block blogspot or Malaysiakini or yahoo.mail or google.map, udah la dek non. The 4 main items I have to have on my daily screen.

Blogspot and Malaysiakini, for very obvious reasons ;-p.

Yahoo.mail coz I register my official e-mail address on this. Tak suka guna organisation punya. So kedekut capacity. 2Mb aje m'kay!

Google.map coz korang tau la projek kami merata-rata dalam KL. Jangan harap nak suruh aku beli buku peta KL la weh. By 6 months, it will be obsolete dengan tambah highways/roads or tukar arah jalan! Membazir aje.

***

God I am so bored through my teeth with my current blog layout.

I want to retain the theme colour and the dots (coz it's now becoming rather synonymous with Kak Lin -- "Baju orang tu macam blog Kak Lin, lah", "Eh pandainya Ahy buat framing ni, macam blog Kak Lin!", etc). And my cats to be on it. In picture, or caricature, or sketch.

Any ideas/site that I can tiru-tiru from? Dah le aku ni kekura html.

So, there. Another project for the year.

***

Celi kata dia nak kasi gubahan hantaran kaler hitam to Nazim untuk akad 15-Mac nanti, 'coz Nazim suka kaler hitam.

Man I can't wait what I can do about it!!!! Black-themed hantaran, yeay!!! *rubbing hands and grins with eager glint in eyes*

Aku jumpa a couple of contoh here and here. Not too bad, ey?

Jom letak barang-barang Nightmare Before Christmas, nak? hehehehehe


Jangan Celi minta buat pelamin itam untuk dorang bersanding bulan 6 nanti, udah le kan.


f~

9 comments:

d'Frog Prince said...

register 3G udah, senang, pakai kat mana2 je.

sabre23t said...

Macam d'Frog cakap, ambil unlimited 3G, boleh pakai mana2. Sama-ada dedicated USB modem atau pun kat handphone yang boleh jadi USB modem. Kalau handphone, boleh buat moblogging lagi. ;-)

Roti Kacang Merah said...

abe tommy and sabre
ok ok nanti kalau keputusan PTK bagus and gaji naik melintang, i will subscribe to 3G, insyaAllah!!!

Naz said...

Lin,
I stumbled upon a wallpaper called Moon a few days ago, thought of you (of course!)...but terlupa nak save.
Kalau i jumpa nanti i fwd the link.
Take care!

Khemy said...

kak lin, my office dah blocked friendster, you tiup, FB, my space and the like eon ago. blogspot boleh view tapi kan takleh nak log in, dia block the front page..so everytime i want to post something i had to email the entry. we can set up in Setting, tapi so troublesome. tu la sebab i Tumble skarang..hopefully they wont found out..muahaha..*gelak jin*

nik awin said...

hehehehe kak lin..
kalo kementerian pendidikan nih..lagi best..habis mende sume block..ye lah..tau je la budak2 zaman la ni kan..tp leceh la..kadang2 cikgu ada masa free sikit nak santai2..tp website x leh bukak..

leceh 'tul

wah..boleh tak nak main Ym dgn kak lin
;)

lisha said...

my wedding dulu i buat B&W. agak susah lah nak convince the elders to accept this color -- if you can call black & white colours lah.

if you wanna get some ideas ... here's my wedding post :
wedding

photos

we did it all ourselves. daripada kad kawin sampailah ke semuanye. tak pakai any wedding planners whatsoever. hope it inspires some ideas :)

Roti Kacang Merah said...

Naz
eiiii tak sabar nak tengok the layout nanti!!! Thanks for the thots, Naz! mwaks!

khemy
paaaaadanla guna tumbledryer. susah ar nak follow-up... ngada arr opis awak ittew.

Roti Kacang Merah said...

awin
itu suma kena block, bukan sebab budak-budak yang main, tu... mesti cikgu budak yang main, tu!!! hehehe

malas gillller nak YM kat ofis...computer jadi lambat bila nak buat drawings! :-(

lisha
aiseh celebrated blogger datang jengah, lah....*malu*

kaklin dah tunjuk sites lisha ke Celi&Nazim... dua-dua terus jadi tak sabar nak kawin! Akak ni la nanti yang pening, nya! ngeeee.

thanks for the ideas, lishaaaa!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin