Monday, June 30, 2008

Jom Kita Ringan-Ringan

Asyik bergelumang dalam cerita berat aje sehari dua ni, jom kita beringan sekejap jom...

1. Pejabat Baru Abang

Ni la ofis Suara Keadilan yang baru di Brickfields, Jalan Sultan Abdul Samad (?) betul-betul infront of the RM2/entry car parking area.

The entire of Tingkat 1 is the Editorial Level. Yang tiga pasang tingkap tu is their huge meeting room, the entire length.

The entire of Tingkat 2 is the admin level, and "the new wing" editorial level yang masih kosong tapi nak tunggu orang masuk aje sebab meja kosi komputer pantry suma dah siap.

Syukuuuuuuuur Alhamdulillah.

Tak sia-sia aku bermuncung mulut kalau Abang terlalu busy untuk aku. Ini lah ganjarannya. Sejuk banyak hati aku.

Aku bukan nak menunjuk-nunjuk cakap besar. Tapi pada sesiapa yang masih lagi dok pandang rendah ke Tian, Abang, Jasmin and the team for running SK... Alhamdulillah, if you don't have personal ulterior motives and kerja seikhlas mungkin tanpa fikirkan much ganjaran, nah, bukti yang Allah itu Maha Adil & Maha Pemurah. Alhamdulillah...

See there at the bottom are two of the adik-adik (also ada abang-abang and kakak-kakak) in the SK team - Hafizz Mokhtar the Assistant Editor (right) and Ebrahim from the Media Section.

Tahniah berjuta-juta tahniah kepada team...!

2. Abang, hampir 10 tahun dahulu

Ni, ni. Mana perut dia, tah?

Masa ni aku tak kenal dia lagi.

3. Smug Labi

I mean, you gotta admit, he is a dahhhlink, kan?

Comey je duk bertenggek atas scanner Abg Zul. Mawai cangat dia tuh...

f~

Can They BE More Original? II

Budak SBA ni ada masalah dari dulu rupanya, ya.

Kalau larat, baca la dari awal sampai akhir:

1. Sini
2. Sini
3. Sini
4. Sini
5. Sini
6. Sini
7. Sini

Ada kemungkinan tak lama lagi google cache for those 7 sites akan terpadam. That said, aku dah cut paste dah, sebab nak baca kat rumah.

Kan dah tak pasal-pasal aje kena sue dengan DSAI.

Kan dah tak pasal-pasal kena sumpah seranah, among others.

Kan dah tak pasal-pasal pekung di dada dibuka-buka, here and here, among others.

Kan dah tak pasal-pasal jadi bahan lawak.

Yang paling penting, kan dah tak pasal-pasal kena tonggeng supaya orang-orang hospital dapat godek & periksa 'pintu belakang'.

Tak pasal-pasal aje orang gelar dia 'Sialful Fuckhari'.

Ni nak kena senasib macam Razak Baginda la ni, dijanjikan jadi kambing hitam sekejap aje tapi last-last jadi sewel dalam penjara.

Taaaaaak pasal-pasal.

Aku kesian sangat-sangat kat tunang dia. Gambar dorang circulated sampai ke seluruh dunia. Tak sampai hati aku nak paste gambar dia kat sini. Minta dijauhkanlah kita-kita semua dari dugaan macam ni. Aku doa juga agar aku dijauhkan dari musibat macam ni... Aaaamiiin.

*shudder*

***

Baca sini juga dari Abang Zul Noordin, "Cubaan Bunuh DSAI".

*shudder*

Abg Zul should know. He was (and prolly still is, kot... tak sure) part of DSAI's team of lawyers.

***

Dan kan aku dah cakap, si MTDP ni memang macesssy*l. Here.

Assistant aku tanya aku tadi, dorang suma ni macam tak takut Allah la Kak Lin. Free-thinker kot dorang ni. Ke, ada ikut ajaran sesat memana?

Aku cakap, entah. Yahudi pun ada ramai lagi yang lebih baik perangai dari perangai diorang.

Allahu a'lam.

***


On a lighter note, acu cari mana Abang dalam gambar dari Malaysiakini, ni... heh heh.

f~

Sunday, June 29, 2008

Can They BE More Original?

(Sila baca tajuk di atas ala Chandler in Friends)

Last night when Abang sms-ed me this at 11.26pm from his PKR Retreat with DSAI and other MPs at Shah Alam Quality Hotel:

"Polis telah menahan pembantu khas DSAI Saiful Bahari petang ini dan memaksa beliau membuat pengakuan diliwat. Polis dijangka menahan DSAI hari ini. Sebarkan."

I just know that he'd be there till late.

Terkejut aku dapat sms tu. I thought, takkan la dorang ni bangang lagi nak guna taktik kotor yang sama, kan?

Nevertheless, aku sebarkan the sms to a few others, including my uncles and aunts in Malaysia, and Ayah & Kak Fairuz in UK. 'Coz sms macam ni yang datang dari Abang bukannya sms main-main.

Then, Ayah replied from UK, "Why???"

Tak terfikir pun aku nak sms Abang semula dengan soalan yang sama. Aku tahu mesti dia tengah busy gila masa tu. So, aku terus call Abang.

Abang kata they were all there with DSAI. Reporters dah ramai menunggu kat luar, mau ada seratus reporters kot Abang kata. Supporters semakin berduyun ramai. Aku tanya dia "Why orang buat benda yang sama?", Abang just replied yang taktik nak jatuhkan Anwar.

Aku terus buka Malaysiakini and other blogs pertaining the matter -- Rocky, Susan, Nat. It was still too early to get other blog responses and analysis.

At 1.05am, I've dozed off on the sofa with Adi, waiting for Abang when Abang's sms came in:

"DSAI punya dokumen baru pembabitan Musa Hassan dan Gani Patail merekacipta bukti palsu dlm kes Anwar 98, sbb itu Musa & Gani cuba tangkat Anwar."

Laaa, ye ke. Tapi, apa kebodohbangang lagi guna taktik sama. Nak memfitnah pun macam orang tak mengaji tinggi... know what I mean???

Aku samung lagi tidur on the sofa.

At 3.30am aku terjaga sebab Abang gerakkan aku ajak masuk tidur dalam bilik. I noticed dia dah mandi segala... so he may have reached home just over 3am. Kesian laki aku tu...

Aku tak tanya banyak. Mesti dia letih, dan aku pun tengah mamai-mamai dah masa tu.

Pagi tadi, one of my senior colleagues yang aku tahu kaki kuat reformasi whom I sent the 1st sms to last night, sms-ed me, something along the line of "Sila pastikan berita ini benar supaya kita tidak dengan mudah mendapat DOSA. Tolong jangan sebarkan.", katanya.

Aik. Kalau pasal ada India nak mengamuk pancung leher Melayu, cek main orang sibuk nak sebar. Yang berita Polis nak tahan DSAI, takut dosa??? Apa barang, kan?! Dah le itu 1st time aku sms dia. Dia ingat aku ni suka nak main-main mass-sms orang agaknya.

Aku pun beritahu dia, sms tu datang dari Abang sendiri, bukan main-main.

Dia reply, "Pencuri tak masuk melalui pintu yang sama. Lazimnya lah."

Aku balas, "Ni pencuri bodoh. Malas nak fikir other original tactics."

During breakfast, Abang beritahu that DSAI dah dibawa ke Kedutaan Turki for safety.

Dan aku dapat tahu dari The Star yang budak umur 23 tahun yang so-called kena tahan tu just worked with DSAI's office the past 3 months. What??? Baru aje keja dengan ofis DSAI the past 3 months??? Awat yang Nik Nazmi, Azmin Ali and orang-orang lain yang keja cek men lama dengan DSAI tak pernah pun kena liwat??? Cantik sangat ke budak Saiful Bahari tu???

And then aku dapat tahu yang silap DSAI's office was that they did not check further the background of the kid apart from the fact that he was from Anwar Ibrahim Club. Ni bahasa dapat kerja kat DSAI's office atas recommendation orang yang kerja in the office, this guy named R, yang ada sorang dua senior dari awal lagi didn't trust him for.

Abang's comrades also figured out that apparently the kid ada link dengan, you know, that Mamat Tak Dak Prinsip (MTDP. Sorry, aku dah geli nak sebut nama dia). 'Coz for the past two weeks itu aje yang MTDP sebut -- that dia akan reveal lagi kes liwat terbaru DSAI.

Come on la bro MTDP... get more original than this can or not??? Kau ni dah la tak dak teloq, tak dak prinsip lagi, pastu tak dak akai. Nak mencuri masuk rumah orang guna pintu yang sama.

Come to think of it, MTDP tu pun tak kurang hebatnya rupa dia sebenarnya - segak, cun segala. Jeles kot tak dapat liwat/kena liwat dengan DSAI??? Hahahahahaha
[apparently this guy has the same sentiment as I in this matter, heh heh]

Yang budak Saiful Bahri tu (or Bukhari, now that we know of him and how he looks like and who he may be working for, here and here), how la he'll live through his days. Mengaku within the 3 months dia keja dengan ofis DSAI yang dia kena liwat beberapa kali. Kalu dia gay, tak pa la kot. Syok ah, cheap publicity stint, hebohkan cerita dapat main belakang dengan Anwar, you. Bukan dengan calang orang tewww.

Tapi, kot kalu dia straight... ada ka minah memana sanggup nak kawin dengan dia??? Aku ada baca yang dia siap dah ada tunang since last month. Sanggup ka mak bapak tunang dia kawinkan anak pompuan dorang dengan orang yang pernah mengaku satu Malaysia yang dia pernah meliwat/diliwat???

Isk isk isk. Lantak kau la Dik Saiful oi. Allah Maha Kaya. Tunggu aje la kau kena balas macam mana.

[tapi just in case he's being forced to admit under total duress, then akak mintak maaf awal-awal ok dik oi]

Oi MTDP, kalau kau betul sangat nak dedahkan rasuah or perkara-perkara jahat pemimpin, sila ada teloq juga untuk dedahkan rasuah and perkara-perkara jahat dalam BN yang kau dok kelek merata. Yang kau kena sumbat masuk ISA dulu tu? Lupa ka? Awat jilat balik taik yang orang baling kat kau??

Isk isk isk.

Orang yang tak dak kuasa macam DSAI ni jugak yang kau nak titik. Takut apa dengan DSAI, nya??? Gila kuasa dan glamer betul mamat ni. Nama aje kononnya baca Quran till 10-11 pagi sejak keluar dari penjara Kajang. Tapi perangai macam iblis hipokrit.

Allah Maha Kaya. Tunggu aje la kau, kau dan kau yang main taktik kotor ni, kena balas macam mana. Allahu a'lam.

[Dan off-track sket... kalau aku ada kuasa nak boikot website ni, I'd also do it. Siapa-siapa yang sokong taktik kotor and jijik MTDP, worth being cut off the entire planet from. Siap mengipas lagi bontot MTDP. Elok lah tu. Jenis perangai ada ulterior motives in life. Some more mau ngaku as "Suara Umat Melayu" ke apa. Harkkkkk ptuiii. Ni macam Samy Vellu yang mengaku sebagai pembela bangsa India. Sama la tu perangai.]

Aku sarankan ke Abang that one of these days Pakatan Rakyat of all religion harus buat solat hajat... perhaps, the Muslims in the stadiums, and other religions in the biggest churches/temples/places of worship yang terbesar in their vicinity.

Abang setuju dengan pendapat aku.

In the meantime, Abang, my entire family and I doakan agar Allah permudahkan perjalanan DSAI dan keluarga, agar Allah tetapkan iman dan kekuatan mereka, keluarga dan rakan-rakan mereka, dan agar Allah berikan balasan yang setimpal kepada musuh-musuh keadilan & keamanan agama dan negara. Aaaaamiiin, Ya Allah.

ps:
sorry, entry ni straight dan direct aje, coz banyak lagi blog lain yang sangat marah tapi lebih diplomasi than this.

Antaranya:
1. Rocky juga
2. Susan juga
3. Nat juga
4. Polytikus Yang Rawks
5. Mr. Manager, pengurus my fayvourite singer (tak gitu, Cik Ta???!!! Lama kita tak gi concert Ning sesama, karn?)
6. Kenyataan Media DSAI

f~

Saturday, June 28, 2008

In Memories of Thy Chikins

Once upon a time, there were up to 35 ayam hutan katik residing this reban ayam at night. It all started from two ayam hutan katiks that Ayah got from one of his hunting trips with Ba my grampa in late 80s. And over a span of a 1.5 decades, they grew into 3 dozens!


By the way, this reban was built by Ba my grampa and my lil bros, oh, i dunno, in mid-90s?


Ular sawa, musang, biawak and anjing liar suka visit the reban. Chicken market, maa. And when the housing construction began on the lombong yang dah terkambus behind our house, manusia pulak suka curi our ayam.

Dad used to tembak warning ke udara in the wee hours whenever he heard the geese buat bising.


Oh ya dad owns a senapang memburu.


Umi also used to infuse telur-telur ayam kecik into the telur dadar of the normal eggs whenever we had an excess of telur ayam kecik being laid in our wet kitchen. I wouldn't eat anything of just telur ayam kecik, coz i love the lil chicks that usually came out of them. 6 chicks could fit into my palm, so, kesian lah nak makan telur-telur kecik tu sebab macam makan baby chicks yang comel-comel.


So, back then Umi never told me the dadar she made had telur kecik in them as well. Dah seminggu dua lepas makan, baru Umi beritau.


Celi Ahy and Udi used to tell me stories of the ayam whenever I came back for semester or summer break. Especially Udi, coz ayam-ayam suka sangat panjat and lepak-lepak atas bahu and kepala dia.


Udi would tell me in detail on the scandals among the chickens. Ada sekali tu one of the hens even got the hots for the boy-goose, but got pecked away, haha.


We used to grumble sebab kena cuci taik ayam bersepah-sepah keliling rumah - front porch, back porch, aprons around the house, and s'times the wet kitchen where the hens love laying their eggs in and then berak besar macam telur ayam gak coz they don't poo for days when they mengeram the eggs.


We also think our jirans must've thot us as the neighbour from hell -- dah la asyik kena cuci taik-taik kat rumah banglo besar dorang sama, and then bila kami pi bercuti Ayah would pay their kids to tolong lepaskan ayam waktu pagi, rebankan waktu senja, ganti air mandi angsa and kasi makan dorang semua sama, heh2.

But yeah, kids in the 'hood suka sangat drop-by Uncle Rosley's backyard, main dengan baby ayam and other mak pak ayams. Like my sis and bros, the kids have now all grown up. Some dah kawin and ada kids of their own, pun.

We certainly grew up with those 30+ chickens, 3 geese, wild cats and the wild birds that came (and still do come) feeding on Ayah's fruits.


Tapi sejak 3 tahun lepas, ayam-ayam makin hilang. Tah pi mana. Maybe sebab my siblings pun dah tak ada nak main-main dengan dorang, or even care for them.


Now, this reban dah jadi ghost-town.


Hanya tinggal kenangan of our childhood memories.


Mak ai lapar. Still in Bangi, nak utilize the streamyx.


Nak masak maggi.

Da.


f※

Vain Jane

See Jane takes her beauty dip while the boys watch over her.


Cweet, kan?


f※

Friday, June 27, 2008

Extending Their Stay

aku dah kata dah.

dua minggu duk UK sebenarnya idok le lama bebenor. kejap je masa berlalu.

dulu masa umi and udi datang edinburgh in 1998, seminggu pertama aku bawak dorang pi jenjalan around scotland and also lake district.

seminggu kedua kami duk edinburgh nak attend convo aku lah, jenjalan around edinburgh and nearby towns lah, pergi carboot sale lah. tau-tau dah 2 minggu, nak kena balik m'sia dah.

so, kan betul aku kata, 2 minggu tu kejap je sebenarnya.

harini confirm umiayahceliahy's extended stay from tuesday to friday. dorang nak lawat my lil cousin kak yeen kat manchester. punya la cayang dorang kat anak menakan dorang, kan. also, boleh la dorang lawat kak fairuz and shidin sekali kat manchester!

so, i'll be picking 'em up at the airport on saturday the 5th at 5.25pm, instead of on the 2nd. elok juga, coz rabu tu aku ada meeting belah petang entah lalut sampai ke pukul berapa.

ek-eh punya la malas entry ni. tak pedulikkan caps pung.

f~

Wednesday, June 25, 2008

'Tukar Air Angsa'

Betul-betul rasa macam sebatang kera kara sebab Umi tak reply-reply my message that I asked how'd the convo go, nor does Abang when I asked how his day had been in KK.

F I N E .

***

Tadi when I reached my car at the LRT station at almost 9pm, I found that someone had berdirikan my car-wipers.

Seingat aku, aku tak dirikan pun those car-wipers this morning.

Aiseh.

Dah le gelap kat tempat parking tu.

So, aku siap check belakang kereta, check wiper belakang kot berdiri jugak or ada kertas iklan terselit, and then unlocked the car and buka pintu terus switched on the headlights and the reading lights even before I started the engine, checked the backseats, then closed the door, quickly tekan the central locking... and then baru started the engine and switched off the reading lights.

Crazy.

Padahal masa zaman bujang dulu, balik pukul 11,12 malam almost everyday, tak de lak rasa gerun macam tadi.

***

Meh aku bawak korang for a 'tour' of what's there masa aku tukar air angsa petang semalam.

click to enlarge
1.
BEFORE: The tempat mandian angsa yang tak tukar since Sunday (pic taken on Tuesday noon).

2.
Those smelly and gawang (garang) angsas. Let's just name them as Jane on the far-left, Ben in the middle (with a disfigured right wing that aku malas nak indulge much on the incident that had disfigured his right wing), and the most overly-protective Bob on the far-right.

The only people they are not gawang to are my Dad, Ahy and Udi. Udi boleh siap main kejar-kejar and sorok-sorok lagi dengan dorang.

3.
...isikan makanan jagung kering for them...

4.
AFTER: Their baths setelah the half-barrels dicuci and air diganti.

5.
Halau the three back ke luar pagar belakang to their tempat mandi. Note the green rake that I had to use to defend myself against them. They're pwetty scared of rakes, though Bob would still peck at the rake dengan rakus sekali.

Note also that Jane is the one farthest at the back. Ben and Bob are particularly protective over Jane. Jane rarely bites or pecks. Bob and Ben do.

The other day when I went over to ganti air angsa, Bob pecked my hand from outside while I was trying to close the back gate. Aku ingatkan sikit aje kena patuk. Tengok-tengok... berdarah, kawuuu.

6.
Aku halau dorang sampai ke hujung kawasan sebab air tak penuh lagi and aku tak cuci-cuci lagi keliling kawasan mandian diorang.

7.
After which aku cepat-cepat lari masuk balik into the house compound. Took this photo dari dalam compound. Tengok tu Jane terus aje seluk kepala dalam mandian, nak berkumur and cuci muka. Vain. tsk tsk tsk.

8.
The notes Haswol (Ahy's friend yang tolong-tolong jenguk the house and also ganti air angsa, tambah makanan angsa, kasi makan ke kucing-kucing liar Ayah and siwam pokok-pokok Ayah and Ahy) and I exchange everytime we drop by. This time, aku pesan ke dia to guna the insect repellant I bought him sebab banyak betul nyamuk kat belakang tu.

***

Dah ngantuk.

f~

Tales from the Throne

Gila banyak keja.


Ni type on the hp while on the throne. *Sorry for being too frank!*


Abang kena extend stay malam ni, coz mtg tunda ke malam. Flight at 7+am esok. Dia kata bila sampai LCCT esok dia akan terus naik bas ke Sentral and terus pi keja.


Umi Ayah Celi Ahy tengah attend konvo Udi sekarang.


Esok pagi at 9.30am I will lead 9 other officemates, including my Big Boss, for a blood drive at Pusat Darah Jalan Tun Razak. Doa-doa semoga tak da yang kena reject, tak da yang pitam-pitam lepas tu...and yang penting everybody would be in grrrreat spirits after that.


This is my Big Boss' 1st time donating, y'all.


And I need to make this event to have an everlasting impact among the staffs. "Perhaps we can do this thrice a year for the office," he said to all masa aku buat briefing tadi. Encouraging, kan?


Yang nak pi esok, a total of 10. Tapi yang datang briefing tadi, more than that. Saja nak dengar akak bercerita, also to ask questions.


Good la...semoga aku dapat tambah the 'semangat memberi' yang dah terpupuk lama among the staff.


f※

Tuesday, June 24, 2008

Kara(t)


Baru hantar Abang ke KL Sentral to board a bus to LCCT. His flight to KK at 10pm, IF on schedule that is. Mau pukul 2,3 pagi juga dia check-in hotel karang kot.


***


Aku baru sms UmiAyahCeliAhyUdi, who are now on their way back to Bath from Cornwall where they've been since Saturday, that tonight til late tomorrow nite I am officially SEBATANG KERA, eh, KARA in Semenanjung... sob sob.


So, apa lagi.... yok ah kita PARRRTAYYY!


Itu RKM Planet Marikh bercakap. RKM Planet Bumi lebih suka dok rumah tengok tv dengan budak-budak jantan berbulu blonde satu badan.


Gila orgy bunyinya, haha.


***


By the way, Udi citer they were all in London last week from Monday nite til Thursday baru balik Bath.


On Saturday depa drove down to Cornwall, tido dalam caravan. Tadi baru berlepas balik ke Bath 'coz esok convo Udi.


I tried to mms Umi at her UK no., tapi tak masuk. Saja la. Kot la Umi leh ambil-ambil gambar masa convo esok and mms ke aku di sini yang sebatang kara.


Koro ar mobile UK, nyampah I.


***


Tadi lepas exam I visited Abang's 5-day old office. Punya le besaaaq (2 tingkat - atas is the admin and other sections, bawah is the main journalism area plus mighty big meeting room), aku tak leh bayang dah macam mana orang-orang asal SK boleh survive kat ofis kecik sebesar reban ayam yang seberang jalan dengan gereja dulu.


For 2 years depa kat situ, kau. Punyala sempit, aku nak lalu pun kena kempiskan segala ruang badan sebab bulih berlanggar berselisih dengan semua orang dalam ofis tu.


La ni...subhanallaaah. Surau ada, pantry ada dua, bilik untuk 3 orang editors ada, bilik discussion, lift for their paper delivery (some 100,000-odd copies per issue these days), EML (electronic magnetic locking) doors for security, PABX phonelines bla bla bla... Kalau bawak Adi Labu Labi lari-lari dalam ofis baru SK memang gila gayat and jakurn, kauuu!


I feel like patting everyone's back tadi and congratulate them for their sheer hardwork and for being part of the team, and dench kissh Abang talu-talu sebab I am very proud of him.


Alhamdulillaaaah....semoga berpanjangan, Ya Allaaaah....


Ok, nak drive balik. Da.


f※

Perut Dah Tak Sakit


Phew, selesai!


Alhamdulillah. Semua yang dibaca, keluar. Kalau dapat Aras 3 pun dah kira cukup, cukup bagus. Alhamdulillah...


And thank you all for the wishes of luuuuuck!!! *hug hug*


Ok, nak balik Bangi, ganti air mandi angsa.


f※

Final Countdown

Last kopek review.


Gila barbie sejuk dewan komuniti BTR ni. Mujur bawak cimut. Ada gentel-property lagi. So, in the event of bantut idea, buleh aku gentel.


Perut sakit, siak.


Wish me luck!


Bismillaaaah....


f※

Monday, June 23, 2008

Cubit-cubitan

Adi tengah absorb my notes.


Bebudak jantan lain tah berterabur pi mana.


I've around 9 more topics to go.


* pant pant pant *


Esok Abang ke KK, lusa baru balik. Mujur ada orang nak tolong send him up to LCCT. Dalam baaaaanyak hari la kan, it just HAS to be on my exam day yang dia nak kena pi.


That said, Abang dah dapat sorang PA baru last week, a kakak anak 3 (?) yang aku belum sempat jumpa lagi.


Aku rasa, ni lah 1st time dalam hidup dia ada PA, which is so in the right timing, now that he's a Group Editor. Abang kata so far PA baru dia sangat gereksss - with the right attitude, very professional, good command in English, very efficient.


So efficient that outside office hours in the weekends pun dia boleh tolong peringatkan Abang to make important calls pending to his trip to KK.


Bagus betul, am duly impressed!


Abang cerita he feels so blessed that his office is now pretty much equipped with brilliant, brilliant team of reporters and administrators.


Itulah rezeki namanya, Alhamdulillah sangat sangat sangat.


Aku doakan agar berpanjangan... tak macam dulu, ada aje personaliti bermasalah yang menyerabutkan kepala laki aku, lantas menyerabutkan kepala aku sama. Ye la, cubit peha laki aku, pasti peha aku rasa sakit sama, dan aku sama nak tumpang lempang je sapa yang dok mencubit.


f※

Saturday, June 21, 2008

Kurang Gila

Nah, acu compare gambar ni dengan video tadi.


Dalam gambar ni ada KLCC, ada KL Tower, ada lombong di celah-celah pokok nearby.


Hujan dah tinggal renyai-renyai.


Oi oi dah pi samung study!


f※

Gila

video
Hujan gila lebat kat KL sekarang. Guruh petir kilat, semua ada. Aku rasa ada atap-atap atau pokok-pokok yang tercabut, ni.


The city center and KLCC langsung tak nampak dari rumah aku. Tak payahkan city center... even the kolam lombong yang a wee bit more than 100m depan rumah aku pun, hilang dari pandangan.


And from afar now, ada bunyi car alarm, terpintas dek kilat.


Padan la panas semacam, semalam dan siang tadi.


Abang di pejabat KeADILan in Tropicana, interviewing most respected Jomo. Malam karang pula Abang akan kasi ceramah at Tian's ceramah session in Batu, Tian's constituency.


I pray things will work out really well for him, especially part-part mencari jalan dalam hujan-hujan lebat ni.


Aku? Aku tersadai dengan tiga ekor beruk, eh, tucing comeyl di rumah, while trying hard to cover subjects for my paper Umum this coming Tuesday morning.


Kecut perut just to even think about it. I've too high hopes for it. I really really need to score...


Aaaaamiiin.


f※

Thursday, June 19, 2008

Stories from the North I

Right after I posted the last entry on Monday night, Umi's sms buzzed in from Terminal 3 Heathrow:

Dh lnding,now kat imgrtn ck pt.
16-Jun-08 23:47 (5.47pm U.K)

Lega gila aku rasa masa tu... Alhamdulillah. Terus aku tidur selena-lenanya.

Esok paginya (Tuesday) at 10am, I received this pulak dari Udi:

Akum k.lin.sory udi x reply msg2 k.lin sbb udi xdek credit.tp skang dh ade.hehe.Nway,evrybody ok!evrythin went smoothly.smerang tgh bdengkur ni.nanti esok2 tpon k.lin ek.tq 4 d gift n present2!muah222x!
17-Jun-08 10:10 (3.10am U.K)

So aku cakap tak pa nanti aku beli i-talk and will call them tonight at 8.45pm, around 1.45pm UK time. Alhamdulillah dorang semua selamat tiba rumah HSBC yang Abg Yuz duduk till end of this month.

But at noon, just as I was counting back the clock to UK time to imagine what the lot was doing, I received this from Ayah:

Eden disinun boleng bilo tidur tapi dsini kono pakai baju soju macam balot nanko. Disinun den tak takut air. Mandi 5 kali sehari disini air takut den. Tak poloh n soju.
17-Jun-08 14:10 (7.10am London)

Punya la besar aku gelak, hahahahaha! By the way Ayah would only speak Nogori to us when, 1. he's angry main-main; 2. he's trying to be funny.

Korang faham ke tak apa Ayah was trying to say?

Meh la aku translate, kot ada yang tak faham.

"Aku kat sana belenggeng (pakai kain or seluar but not baju) bila tidur, tapi kat sini kena pakai baju sejuk macam balut nangka. Kat sana aku tak takut air. Mandi 5 kali sehari, tapi sini air takut dengan aku. Tak peluh dan sejuk."

Lagi poie UK, lagi cakap Nogori. Maso kek Bangi, tak la cakap sangat lak.

At night at 8.45pm, I tried calling them, as promised. Tapi tak dapat-dapat, sampai membazir seminit lebih from the time limit. Bila aku sms Udi kenapa aku call tak dapat-dapat, he replied:

Umi kate,k.lin tpon kol 5 pagi sane lar.skang tgh jln2 naik tour bus.so x dpt dgr sgt pon.
17-Jun-08 20:45 (1.45pm U.K)

Ooo ye ke.

So, at 6am+, I rang them up.

It was already 11pm+ kat sana, tapi diorang masih lagi tengah prepare dinner. Udi cerita, lepas balik dari tour dan rehat segala, at 7pm baru diorang sans Ayah pi jalan ke the nearby Asda to buy groceries. By almost 9pm baru sampai rumah balik. And mula masak after Maghrib. And then another cousin, *Habbu, who's graduating in Medicine this 4th July from some uni in London dropped-by kat rumah Abg Yuz. So, dengar la bunyi hingaq kat belakang. Udi & Umi buat sup and lauk, Ahy buat salad, Celi motong-motong cuci segala...

Ada sedikit envious gak aku rasa masa tu,kan.

[*Habbu ni, cicit and direct descendant from Tok Kenali. Dan sangaaaaaat pandai. Siapa-siapa nak practise Arab (they speak Arabic at home in Malaysia), or practise French, or nak jamming dengan dia (he performs and write ethnic songs and records them), or even nak book dia as your doctor, sila-silalah drop-by his blog mkay]

And then I spoke to Umi.

Umi cerita, before they arrived in London, Umi Ayah Celi Ahy semua solat hajat atas flight supaya beg tak yah kena selongkar... sebab barang penuh sangat! Lagipun, dorang ada bawak home-made serunding daging untuk kengkawan Udi. Takut kena rampas, kan.

Tapi masa nak lalu luggage checkpoint, ada police and sniffer-dogs buat operation.

They sniffed quite briefly at Umi Ayah's bag at Ayah's trolly.

Tapi bila kat trolly Ahy yang ada beg Ahy and Celi, the dogs went crazy, sniffing lamaaaaaaa sangat.

Umi dah panic dah masa tu, Umi kata.

Aku tanya, Umi nak panic apa? Bukannya Umi bawak apa-apa illegal substance, kan?

Umi kata, Umi panic la nanti kena tinggalkan serunding daging tu... dah la dia bayar Cik Ah kat Kelantan buat serunding daging tu quite mahal, sebab daging carik guna tangan, bukan mesin.

Laaa.... heh heh.

Anyway, pastu, polis tanya Celi, "Ma'am, what do you have in your luggage, Ma'am? Anything powdery, milk, food and stuff?"

Celi dengan pantas dan professional menjawab, "No, just instant noodles."

(Memang dorang bawak Maggie, pun.)

So, the police let them go without checking the bag.

On the way out, Umi kata ada sorang mamat ni kena selongkar habis beg dia by the officers during their random checks... kesian, dia. Umi kata entah-entah Allah nak tunjuk supaya Umi Ayah semua bersyukur that they didn't have to go through that. So, Umi bersyukuuuuur la teramat masa tu... syukur syukur syukur, katanya. Alhamdulillah.

Kat luar, Udi dah siap sedia tunggu dah. So, it was breezy, as what Udi had mentioned.

Bila dalam perjalanan ke rumah Abg Yuz, the whole lot discussed kenapa agaknya beg Kak Celi kena target dengan those sniffer-dogs.

And then baru la dorang teringat -- beg tu beg Abg Zul pinjamkan ke Kak Celi. Kat Cheras, beg tu memang tempat tido Labu kat atas almari baju. Mungkin sebab itu kot anjing-anjing tu lamaaaaa hidu beg Kak Celi!

Aku bitau Umi... tu la, patut Ayah tak payah vacuum beg tu masa Kak Lin bawak ke Bangi hari tu. Biar aje bulu-bulu Labu ada melekat kat luar beg. Baru polis-polis tu tak tanya banyak! hehehe

Pastu Umi cerita, bersyukurnyaaaaa Umi sebab Udi actually had prepared them nasik goreng siap ada acar buah, all prepared in Bath prior to coming over to London on that same day, takut masa touchdown Ayah terus lapar. So, they had that for dinner. Lagipun rumah Abg Yuz kosong. Orang bujang tak masak, mana nak ada beras segala, kan? heh heh

Eh, tapi si Udi pun, bujang gak. Student, lagi. Hmm.

Ah, anyways.

Umi kata pinggang dia sakit-sakit sikit and kaki dia bengkak sebab banyak sangat berjalan hari ni. Tour bus, jalan around London, pastu jalan ke Asda. But on the way back from Asda they took a bus instead. Dia kata Udi nak urut kaki dia lepas dinner, so okay la tu.

Ayah pulak asyik ganggu Umi tidur malam ajak borak-borak sebab tak leh tidur. Tapi bila orang lain sibuk buat kerja, dia pulak tidur. Heh heh, typical Ayah la tu.

And then Umi passed ke Celi sebab dia nak siap-siapkan kerja di dapur.

Dapat ke Celi, aku tanya dia... semua okay ke tu???

Celi kata, Ok, biasalah, masih kena buat kerja.

Aku baruuuuuuuuuuuuuu nak cakap, "ey you think the ticket you got, come for free meh???", terus line mati tak cukup duit. heh heh

Naaaasib baik.

Budak Celi ni memang... unpredictable sikit. Kena mood dia bagus, best gila jalan dengan dia! Kena mood dia tak bagus, killjoy gila jadinya, banyak kali dah kitorang kena. heh heh. Ikut perangai atuk and aunty belah Kelantan, tu. Hahaha

Aaaaanyway.

Semalam pagi, tak alih-alih aku dapat lagi sms dari Ayah:

Disinun bilo den bejalan di KL tolo den kuyop deh poloh. Pender kono basoh hari2. Pagi tadi den suo kehidong omak kau. Tak respon. Dio membuto. Nunjokan pender den bulih pakai n tak payah basoh 1minggu. Save sabun den.
18-jun-08 16:47 (9.47am UK)

HAHAHAHAHAHAHA! Gila 'ngotttttor.

Korang faham ke???

Meh aku translate.

"Kat sana (M'sia) bila aku jalan-jalan di KL, tel*r aku kuyup sebab berpeluh. Spender kena basuh hari-hari. Pagi tadi aku sua ke hidung mak engkau. Tak respond. Dia tengah tidur. Menunjukkan spender aku boleh dipakai dan tak payah basuh 1 minggu. Save sabun aku."

But of course la, part-part sua ke muka Umi tu, dia exaggerate aje. Dia tu memang suka exaggerate, imaginasi yang berbagai-bagai sampai kadang end up tak leh nak beza whether it was his imagination or the real truth, heh heh.

Adeh la letih aku bercerita. Aku nak samung wat keja. Nanti ada cerita apa-apa lagi dari sana, especially when sms Nogori Ayah aku masuk lagi, aku story lagi, 'mkay.

f~

Who Labi Was Once

Just like his Abg Labu who might be a pair of Bata shoes in one of his nine lives, Labi was prolly a toaster. With a German name while we're at that too, thank you vewy mush.

f~

Wednesday, June 18, 2008

Labi Si Pemujuk

Malam tadi, dari living room aku dengar Labi membebel sorang-sorang kat guest room where Adi is. Tapi kali ni Labi tak berleter kuat-kuat macam selalu tu.

Kali ni, dia bebel lembuuuut je, but persistent.

Mouwwwww-mouw mouw mouwww-mouw mouww-mowouwou mouwww-mouw...., katanya.

(bukan "Miau", tau. Tapi, "Mouwww", like, rhymes with "bow" or "toe")

Tah hapa-hapa dia beleter. Aku biarkan aje.

Tiba-tiba, aku dengar Adi menjerit, macam kucing nak gaduh tu. Punya la kuat!

Terloncat aku dari sofa. Terus lari pi jenguk kat bilik tamu.

Laaa, si Labi dok pujuk Adi rupanya, ajak Adi kawan and main kejar-kejar, tapi Adi marah suruh Labi berambus.

Aku siap ambik video 2,3 minit, tapi tak sempat lagi nak download.

Last-last, Labi baring-baring golek sana golek sini buat muka kiut dia. Dia ingat Adi nak gosok ketiak kiri dia macam Kak Lin akan buat kalau dia golek-golek kiut, kot.

Instead, Adi bangun and hadap membelakangkan Labi. Punya la sombong.

Malam yang aku bawak balik Adi tu pun agak kelakar.









Click for larger image.

Comel gila. Tak leh bayang my life without them lot.

f~

Abang's Book Review by Amir!

Abang's book review in today's Malay Mail, by the much revered Amir Muhammad! (read here on the 'net)


I think I'll remind Abang to feature Amir's book in his paper juga... Malaysian Politicians Say The Darndest Things that Amir gave us (+ signed! But of course la dedicated to Abang, kan) some 2 weeks ago. You'll be amazed at the kind of words/thots that came out from the politicians. Tuan Guru Nik Aziz notwithstanding!


Apart from that, the background histories that accompany the quotes pun best. Well researched, I'd say. Ye la, dulu mana ada internet. So, bayangkan the archives that Amir had to go through, 'coz mostly the quotes dated way back in the 80s, woh.


Eh, aku galakkan you ols pi get a copy, lah! Can finish reading at 1 sitting je. Mata kau siap terbeliak tak percaya apa orang-orang ni pernah kata! I just can't wait for the next volume!


Read also comments on the book here and here.

f※

Monday, June 16, 2008

Menunggu

Tengok la tu, Adi tengok woti Ahy, geraaaaam aje. Dah la berkilat-kilat...


***


Counting by the seconds now, eager to get sms from Umi at Heathrow.


I pray Ayah tak lose temper at the passport queue. Dia tu bukannya leh beratur panjang-panjang, tu. Tapi aku dah pesan dah, masa ni lah if nak carut bahasa Melayu kuat-kuat pun orang tak faham. Suka, Ayah. Heh2.


***


Baru je sampai Cheras an hour ago. Bawa balik Adi sama. Aiyoh Dak Labi ni duk ganggu-ganggu Adi...bayangkan, kucing kontot ketot (Labi) corner an old big, fat cat (Adi). Lawak ada, marah ke Labi sebab buat Adi stress pun ada.


***


Did you see the moon tonight???


Dah berbulan aku tak nampak bulan. Tadi kat Bangi masa aku keluar buang sampah kat gate, suddenly I realized the night was of different hue.


Slightly silverish than normal.


And I looked up, lo and behold! Aku terus closed my eyes and basked under the glawwwrious light.


Tetiba bila aku terbayang ada makhluk putih terbang, sama-sama nak enjoy the moonlight, terus aku bukak mata and gegas masuk rumah.


Chaisss. Fotong shtim je.


Aiyo, ngantuk. Mana sms Umi tak masuk-masuk lagi ni....


f※

Udi, Here We Come!

Despite of masing-masing tidur lambat malam tadi (I think Ahy turned in beyond 3am easily), they all woke up pretty early...

By 5.50am semua dah bangkit, kecuali akak. Hahahaha. The excitement was pretty evident... ye la, kami bukan dari family-family biasa yang jenis mampu pi bercuti ke luar negara, not even once a year. The last all of us the entire family went abroad for a holiday was for Umrah and subsequently visits to our relatives residing in Saudi, and that was wayyyyy back in November 2000.

So, you know, this is going to be one of the major trips in the family. Masa aku convo in Edinburgh back in 1998 dulu, hanya Umi and Udi yang boleh datang sebab Celi was in UiTM and Ahy baru masuk Form 4 in MRSM, and Ayah stayed behind to look after the house.

This time, it's kinda like a 'treat' for the family. Fahy bayar tiket sendiri, and aku takat mampu contribute less BP200 for my adik-adik to spend. I really really hope and am praying hard that they will have the best time ever. A sort of utmost complete bonding-session. Ye la, aku cakap kat Ayah, kat M'sia ni cuacanya terlalu panas untuk orang-orang baran and 'menyengat' macam kita ni. UK Summer definitely would be better.

InsyaAllah.

Malam semalam aku sampai rumah, awal-awal lagi aku dah sound Ayah, "Kak Lin tak moh Umi bangun awal-awal pagi nak masak apa bagai. Kak Lin pun tak moh bangun tolong. Tapi, Kak Lin nak belanja SEMUA orang breakfast kat KLIA. Kita travel semudah boleh, ok 'Yah?".

"Eiii membazir aje nak breakfast kat luar, ni!" Ayah retorted back. Aku dah agak dah dia nak balas gitu.

"Eh, kan duit Kak Lin, 'Yah. Lagipun, membazir belanja makan ke family, tak rugi hapa aih!" aku reply. Ayah terus okay. haha

We went in two cars... satu Hasrol and Ahy, and also all the luggage sebab keta Hasrol besar. And then there were the rest of us in another.

After checking in bagai, we headed to the McD's. It was 8.45am, and they were to go down to the gates at 9.30am. Flight due at 10.05am. I ordered the largest breakfast ever for Ayah, and tea. Aku, adik-adik and Umi suma makan muffin, milo and coffee. Also roti kelapa Ahy yang Ahy bake malam tadi. All in all tak sampai pun RM60.

"Ok, ni Kak Lin belanja untuk birthday Umi last Thursday and also Father's Day semalam, otey?...," aku beritahu Ayah & Umi, "1/3 harga dari biasa! Hahahaha!". Mujur Ayah ok... habis lahap segala, heh heh.

Tapi, masa tengah-tengah makan tu, lupa pulak nak bergambar-gambar. Bila dorang dah turun escalator baru Hasrol cakap aiseymen Kak Lin, kita lupa amek gambar dorang lah!

Akak, apa lagi, terus jerit... Pandang atas semuaaaaaaaaaaaaa amek gambaaaaaar!

Pagi, mah. Orang tak ramai. Kalau orang ramai pun, akak idak le peduli sangat, akak akan tetap jerit jugak, haha.

Kami berdua siap berkejar ikut dorang dari atas. Berpeluh la jugak ketiak, kan.

Nah, tengok slideshow, otey?

Cuma gambar dorang dalam shuttle aje tak sempat ambil sebab shuttle copek sangat gerak for my wee mobile to capture.

Sigh.

I wish boleh join sama, kan? Mesti rasa complete.

Dah le aku rindu bangaaaaaaaaaaat dengan Scotland.

Tapi, not only financially aku tak berapa mampu, also logistically it would be pretty difficult for them kalau nak pusing-pusing England in the car nanti. Termasuk aku, nanti ada 6 orang untuk 1 kereta. Melainkan nak sewa SUV, which will definitely cost a bomb.

Apasal laaa organisasi aku tak antar attachment ke sana macam HSBC hantar, or even like Proton ke, ek? Hmph. Tak kisah la... soh aku belajar how to manage sewer ke, how to control penjaja haram ke, how to maintain toilets ke... aku sanggup belajar aih walau tak dak kaitan dengan architecture.

Ek-eh kejap aje dorang dah 8 hours into the flight, tinggal lagi 5 hours left.

Tak pa, InsyaAllah satu hari ada rezeki aku akan sampai sana. It took my dad till he's about to turn 61 to sampai bumi U.K, so, I have time, insyaAllah.

Ok aku nak pi kasi angsa-angsa makan, tukar air mandi angsa and siram pokok bunga Ayah. Dan laptop Umi ni mak ai lembab giler.

Daa.

f~

Roti Kelapa Ahy

Aku tak pasti pukul berapa Fahy tido malam tadi, but I know when Umi and I finally dozed off at 2.30am on the tilam queen-size in the family living upstairs, he was still baking in the kitchen downstairs.


Dia nak bake untuk his baby bro, and also for our cousin Abg Yuz, who's now in his final 2 weeks in London on his HSBC-annual 3-mth training.


Pastu Ahy also tinggalkan se-tupperware untuk aku. Akak makan ini aje dari lunch. Giiiila lembut, kau... siap ada inti kelapa lagi (pre-prepared by Umi a week ago). Menembunkan akewww aje.


Am all alone with Adi in Bangi. Aku tak larat nak ke ofis lepas urus segala hal Umi after the sending-off at the airport. Lagipun, ofis k'jaan mana ada cuti sekerat-sekerat hari, beb. Tak macam kat private.


Cumanya tengahari tadi ada meeting projek aku yang Big Boss nak aku arrangekan juga eventhough dia tahu aku cuti. Dia kata if aku tak attend pun tak pa, cukup ada QS and consultants aku pun dah okay, katanya. So, okay la tu kan.


Abang pulak tak settle lagi dengan deadline hari ni. Pastu dia ada meeting at 5pm katanya. Pastu ada packing-up sikit-sikit 'coz they're moving to a larger office nearby esok lusa ni. Dari 8 orang staff masa inception, now growing into 24 people by next week. Alhamdulillaaaaah... So anyway aku soh Abang take his time, to balik Bangi for dinner and then terus bawa aku and Adi balik Cheras.


Tapi bila sorang-sorang kat Bangi gini, baru terasa sunyi.


And Umi Ayah Celi Ahy dah into their 6th hour in flight, 7 more hours to go, insyaAllah.


f※

Sunday, June 15, 2008

Baju Celi ke Konvo Udi

Aku kat Bangi. Orang semua tengah sibuk mengemas, esok pukul 7.30 pagi nak ke airport. Sementara semua tengah sibuk, aku decided to update entries. Eventhough mata aku tengah kelat, malam tadi tidur pukul 2am aku buat skrip untuk MC pagi tadi di Gombak.

Yang itu aku post entrynya esok. Gambar dah upload dah.

Kat atas tu final product baju Celi. Dah siap basuh. Jadi, kapur lukis warna putih (macam gambar yang aku post dulu tu) tu dah hilang.

Yang gambar belah bawah tu... kain belah kanan tu is the shawl yang aku beli kat Amcorp weekend sale. RM16 je. Murah, kan? Yang kain belah kiri tu is the kain to the baju kurung, Umi jahit ala-interchangeable -- buleh pilih nak pakai alik kain yang banyak benang emas ke, or alik yang rupa macam kain songket.

Tak dapat join dorang, dapat menjangukkan (men-cantikkan) adik and Mak aku pun, jaaaaadilah.

Hope they'll have absolute fun there... aaaaamiiin...

f~

My Remy & Sally Night II

Photos of my Remy & Sally night last Tuesday.

Top left:
Ambil gambar during intermission. "Photography and videography are strictly prohibited, thank you." hehehehehe

Top right:
Who else. Muka tak leh concentrate.

Bottom photos:
The cast.

Sigh. Kalau lah buleh tengok lagi...

And, kalau lah boleh dapat tengok musical "Beauty & The Beast" kat KL Conventional Center this coming end of month... dah le aku hafal lagu-lagunya...

f~

Friday, June 13, 2008

Tag Lagu Shuffle

patut kursus PTK habis tadi at 11am, tapi Urusetia ada postpone semalam pagi pukul 11.30am punya lecture ke petang ni pukul 3pm.

Sorry al-Gajah akak tak dapek nak datang sebab ada meeting yang akak dah arrange at 3pm today. Lagipun, subject lecture petang ni is "Keutuhan Peribadi & Integriti" -- so, akak rasa peribadi akak dah pun agak utuh, dan akak masih berintegriti. jadi, pendek kata, tak perlulah jawab soalan tu masa exam next week, kot.

hehehehehehehe gila bongkak.

anyway, ada cik adik sorang ni, c!kzura, tag aku. selalunya aku agak malas nak jawab tag... tapi kali ni macam kelakar plak tagnya.

kali ni, since mood aku masih lagi dalam mode Remy the Musical, kita bukak lagu-lagu P.Ramlee in shuffle mode, k.

***

Before we start, the rules are as follows:

Put your music player on shuffle. For each question, press the next button to get your answer. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!!!


Let the survey begins....


IF SOMEONE SAYS "IS THIS OKAY" YOU SAY?
Jeritan Batin --> lain macam aje bunyinya, yek.

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
Di Mana Kan Ku Cari Ganti --> setuju. hahaha

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Sabar --> betul jugak.

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Hujan Tengahari --> MEMANG aku tengah nyanyi-nyanyi lagu ni sebelum jawab ini tag

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
Tolong Kami --> good hint. bast@rds.

WHAT IS YOUR MOTTO?
Rindu Hatiku Tidak Terkira --> pakebenda.

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Kwek Mambo --> camana tu agaknya, ya.

WHAT DO YOU THINK OF YOUR PARENTS?
Pukul 3 Pagi --> better than 'half past 6', no? hahaha

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Hanya Dikau --> iyyyyyeaaaaaaarrrr *winks to Abang*.

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BESTIE?
Engkau Laksana Bulan --> betowwwwwl *waves to ALL besties*.

WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
Merak Kayangan --> hmmm...

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Barang Yang Lepas Jangan Dikenang --> good hint. bast@rds.

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Pura Cendana --> padan le besor macam pura aku nie.

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Gelang Suasa --> wow materialistiknya aku?

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Tiada Kata Secantik Bahasa --> chewah.

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Jangan Tinggal Daku --> sedih, tu.

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Satay --> whokkk.

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Apabila Kau Tersenyum --> betul jugak. bast@rds.

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Azizah --> azizah si Ipah adik bongsu abang, ka?

***

Aiseh dah 2.30pm nak ready for meeting.

la'ers!

f~

My Remy & Sally Night

(I actually had tapped part of this entry on my hp last Wednesday, the day after the show. Tapi tak muat hp! So had to sambung on the laptop pulak! Will upload photos once I'm back at the office esok petang.)


1.

I'm now on a lunch break from the PTK Course.

For the 1st time ever, we are not served lunch (nor tea, I heard) for the course. Cost-cutting exercise, kot. Padahal tak sewa bilik lecture mana-mana pun (guna in-house facilities in the organisation's library).

Aku tak kisah sangat, tapi kesian those officers yang datang jauh dari southern Johor nak menumpang ambil kursus and exam kami, kena cari makanan sendiri kat KL ni, haha.

Aku pulak jenis malas nak kuar jalan jauh-jauh cari makanan. Nama pun bangunan ni library. So, I decided to have a 'retreat' kat sofa empuk at the newspaper/magazine gallery upstairs and tap away on this hp chokiar tapi banyak berjasa to feed an entry on last night's show. Lagi bagus.

Ok I've 40mins to tap.

2.

I thought my decision to get the tickets on the 10th (last night) was a good one to suit Abang's schedule.

Rupanya, he had a deadline for Harakah last night. He tried to complete the cartoon days before, tapi tak dapat-dapat gak idea for Harakah, cuma dapat for M'siakini je. Hey, I HAVE informed him about the tickets two weeks prior, kan. So, he had to oblige accompanying me lah juga last night.

I always find this, 'exercise', to please Abang when it comes to getting him to join me watching theaters/musicals, rather stressful. Gabra rabak kadang jadinya, tau.

Dia suka music, suka direct theaters... tapi not at all a theater-lover/goer, can ah laidat?

This time round, tak tau la dia akan suka ke tak, eventho he's NUTS about P.Ramlee. The last I made him attended a show was the Alih PungGong in KLpac last year. Mujur dia ok-ok wif that.

So I made a 'deal' with Abang this time -- if he likes the show, he doesn't have to pay me back. Consider aku belanja the ticket. But if he doesn't like it, then kena bayar aku balik.

So, what choice does he have other than to like it, kan? Haha.

Just that, I just wished I had Abang in entirety (body, mind, soul) during the 'date' to the musical last night (or to wherever majlis or shows I need him to accompany me to for that matter. Ye la, nama pun berlaki, kan?). Badan dia aje ada dengan aku, tapi kepala jiwa dia tah ke kerja ka, idea kartun ka. Aku sorang je yang clearly excited about the show. I think, given the choice, he'd rather not go.

Sigh *cue lagu 'loooonelyyy, I am so loooonelyyy, on my ownnnn...'*

Pi tengok dengan Cik Ta and anak-anak buah pun lagi happening sebenarnya. Hmm.

3. THE SHOW

Aaaaanyways.

About the show last night. I just LOVED it! Rasa nak tengok lagi, and rewind balik all my fave scenes sampai aku leh hafal semuanya!

Musly Ramlee was definitely The Man for the main character. Although in most cases he looked more like A.Rahim than P.Ramlee, but itu semua secondary. His voice, his singing, his movements and his intonation were very uncanny of P.Ramlee's. I mean, he won the Bintang P.Ramlee in 96, so, that should say it all la kan?

But the show stealers, to me, were these lot:

i - BS Rajhans, the Director in Malay Film Productions who discovered Ramlee. The actor (will insert his name when I get hold of the internet), despite of holding Masters of Arts in Choreography, Bachelor in Maths (like, apa kaitan, kan??), Diplomas in Dance, Performing Arts yada yada, he certainly knows how to dance awkwardly like an overly-excited Director would.

ii - There's also Junainah, Junaidah (singer Atillia)'s younger sister whom Ramlee had his eyes on (on Junainah, that is) but forced by the two sisters' actor father D Harris to marry Junaidah instead (hence become Ramlee's 1st over-jealous wife). Gila comel actress tu bawak watak Junainah -- gedik yang sangat adorable!

iii - And then, like, ohmygawd... Melissa Saila as the Sultan Perak's ex-consort a.k.a Ramlee's 2nd wife the socialite NORIZAN, aiyoyoooo... If given the chance for me to see the show again, I would request ALL the scenes that she's in to be played over and over and over again! She just carried the Norizan character to a point of sheer elegance and pomposity (is there a word?). Like, if aku ni socialite, aku nak jadi macam dia gitew, la. And masa dia sedih that Ramlee tuduh dia cheating behind his back and when she told Ramlee she's just plain lonely ("I'M LONELYYY!!!!") sebab 5 years she's been neglected... ohhhh, syahdu, gitew dek non. Macam seolah-olah boleh terasa apa dia rasa, gitew...

And she sang 'Kau Bunuh Cintaku' just before she walked out on Ramlee, and then she screamed to the hounding papparazzi outside her doorsteps - "You can have him back, he's all yours!!!" -- fuh gila rawk masa itew! No wonder lah Melissa Saila won an award for her role as Norizan!

Aaaaack, 2.35pm, gotta go!

***

It's 11.30pm now. Bayangkan, PUNYA la nak save duit, evening tea pun tak da tadi. Abang pula could only fetch me at 6.30pm eventhough aku habis kelas at 4.30pm, gila punya lapar ke aku kat library. Dah kurus sikit aku ni haa. Hell tak cukup space kat hp ni

***

Ok ni kat rumah on Friday morning at 1am.

Now, where were we...?

Oh, my favourite show stealers:

iv - The Shaw Bros... Run Run Shaw and Run Me Shaw. Aiyoh, so cina jinjang laidat!!! Memang best giler!!!

And of course, it's...

v - Saloma (Liza Hanim) herself!!! Her voice, ohhhh sedap betowl! Also, her pembawakan diri pun very much like Saloma... dengan manjanya, nakalnya. Boleh bayangkan it was the real Saloma up there... cuma a wee bit taller than Ramlee, hehe

Ok, my favourite scenes pulak:

i - ALL parts with Junainah in them;

ii - When Remy sang "Hujan Di Tengahari" bila Junaidah walked out on him;

iii - ALL parts with Norizan in them, times 100 times more;

iv - When Remy sang "Di Mana Kan Ku Cari Ganti" bila Norizan walked out on him (gila barbie sedih masa nii);

v - 1st time Ramlee and Saloma met in a recording studio, where Ramlee masih jual mahal ke Saloma sebab Ramlee baru kena tendang dengan Norizan tapi Saloma dok manja-manja kutuk-kutuk liriks lagu Ramlee and eventually mengurat Ramlee (coz she's had a crush with Ramlee since Ramlee dengan Norizan lagi);

vi - Remy date dengan Sally, and then Remy himpit Sally masa duduk atas kerusi dalam taman and then konon-konon tried to free himself from her from some invisible force that made him physically stuck to her. And when he finally gotten free off her, he said, "Bergetahhhh!", hahaha! Cweet giler!;

vii - Remy proposes to Sally.... ahhhhh *cair*;

Ok, all in all... I just LOVED it. I personally think that the script couldn't be more perfect if it wasn't for Abg Adi (Adlin Aman Ramlie) himself and also Zahim Al-Bakri (eh??? dia dah Dato' meh???). SYABAS TO THE ENTIRE TEAM!!!

I hope lepas ni akan ada something like a P.Ramlee The Musical in Concert, ka... where Musly Ramlee, Liza Hanim and the likes would perform more songs. Abang and I would REALLY love it if ada lagu Anakku Sazali ka, Terbang la Burung Terbang ka (dari filem Anak Bapak), Bunyi Guitar ka, Jeritan Batinku ka... ish, banyak lagi aku nak si Musly tu nyanyi!!!

KALAU lah aku ada berkesempatan lagi, aku memang nak pergi tengok lagi and hayati lagi especially all those my favourite scenes!

4. A NICE SURPRISE

Masa the 20-minute intermission, ramai orang keliling kami keluar for fresh air. So, Abang and I took the opportunity to snap pictures in the gallery using our handphones. Hence, tak da la guna flash, kan. Tapi orang-orang kat tepi and belakang kami, amboi, guna flash macam hapa. Tak kisah la tu, lantak depa la kan.

Tapi tak alih-alih ada satu mamat serba berpakaian gelap datang depan kami. Aku dah agak panic dah, kot la sebab aku dan Abang guna our handphones to take photos ke apa. Aku siap peluk shawl aku lagi, nak tutup muka rasanya sebab takut kena marah. Orang-orang kat belakang kami plak masih lagi berdesup-desap ambik gambar berflash.

Tiba-tiba, mamat tu sound...

"You Rotikacangmerah ke?"

Aku terpempan jap. Lembab. Tak compute dalam kepala. 3 saat kot baru aku jawab, "Errr, hak ah."

Then aku tanya, "You siapa ni ya...?"

"Doc Bubbles," dia kata.

"Laaaa!!!" aku terus jerit. "Abang, ni, THE Doc Bubbles I've told you about," and Abang hulur tangan bersalam.

"Ok nanti karang after the show we'll catch up lah, k?" Doc kata.

"OK!!" aku kata.

Wah, dapat jumpa THE MOST INFAMOUS and our own Malaysian Patch Adams, you!!!! Beats marrying a political cartoonist la jugak rasa masa tu... dah la DIA yang datang tegur akak, dek non oiii!

Hahaha, first time sejak aku blogging in 2006 that aku (ter)jumpa a blogger (ok ok I'm THAT anti-social juga sebenarnya, mkayyyy. so shoot me, haha)!

Bila DocBubbs went back to his seat a few rows behind us, aku terus 'briefed' Abang about him, so that kalau terjumpa lepas show tu nanti buleh lah Abang ada benda nak borak dengan dia.

Unfortunately, right after the show Abang had to rush off. Show finished at 12am; Abang's cartoon deadline for Harakah at 1am. We reached home some 20mins later and Abang finally managed to email through to Harakah at 1.15am. Siaaaaan Abang.

Aku pelik gak camner la DocBubbs kenal aku. Takkaaaaaan la dia nak hafal rupa aku camaner, kan? Rupa-rupanya, dia kenal rupa Abang, ha ha surprise surprise. So he assumed that the lady sitting beside Abang was a certain Rotikacangmerah. Mujur le jawapannya iya. Kalau jawapannya bukan, memang ada la pulak sorang pompuan nama P.Ramlah akan nyanyi "Hujan Di Tengah Malam Buta" kat Tasik Bandar Sri Permaisuri nanti, haha

Patut DocBubbs pakai hidung merah clown dengan topi dia tu, baru la orang leh cam, kan??? Ini, mati-mati aku ingat dia usher nak marah aku amek gambar dalam hall. Mujur la dia baik... dia tak buat jahat, marah aku ambik gambar. If he did then mati-mati aku leh percaya that he was an usher and would profusely say sorry ke dia.

Ish ish, bangga ni dapat jumpa Encik Patch Adams. Macam first time aku jumpa Tok Rimau dulu, la... gila bangga!

(Nah, nah, sila kenal siapa itu Patch Adams:
1. The biography and ultimately his institute
2. Patch Adams on Wiki
3. The Film starring Robin Williams as Patch Adams )

Wokeh aku nak tidur le kengkawan. Sian Abang sengsorang tidur memalam Jumaat ni, haha *winks*

f~

Thursday, June 12, 2008

Happy Birthday, Umi!!!

make no mistake, i SO exist. especially in 7-11s. which, if it's used in the u.s, also happens to be my birthday, too.


hari ni birthday umi yang ke-59. ni karang nak balik bangi kejap nak kasi prezzie, card and the pashmina i bought her on saturday in amcorp. kali ni tak sempat nak belanja makan-makan. weekend ni abang and i are so booked - it's abang's working weekend, i've m.c-ing rehearsals on saturday day, abang has a book launch to attend to at night, i've an m.c job the entire sunday, and knowing abang he would definitely be working til late on sunday. by monday aku ambil cuti to send umi ayah celi ahy for their 10a.m flight to u.k. gila pack.


dan kepala hati badan perasaan aku juga tengah sangat sangat sakit sekarang. mujur abang ada spare energy to lend me his entire being to help me walk through it all.


adeh.


f※

Tuesday, June 10, 2008

Dah Sihat Daaah

1. Sihat Semula.

Almost 3 hours after I posted yesterday's entry, I gave up. I sms-ed the office driver dan mintak belas ihsan dia tolong hantar aku balik rumah. Abang tengah meeting so tak dapat tolong ambil dan hantar aku balik, and dia akan ada meeting at 6pm till God knows when.

At the condo, masa nak jalan dari guardhouse naik ke unit, aku macam nak pitam. Kena stop rest sandar kat tiang di tengah koridor. Sakitnya kepala, macam otak kena kapit dengan metal smasher kot.

Sampai aje kat bilik, tanggal kain tanggal cincin rantai cabut brooch baju kurung campak spec atas dresser capai simut gentel dan terusss.... tidor.

Dari 4pm till 7.30pm, kau. Tak sedar. Terus pengsan.

Bila bangun, Labu Labi ada keliling aku. Cweet cangat dorang temankan Kak Lin. Tapi kepala aku masih sakit dan Abang tak balik kerja lagi sebab still in meeting.

Gagah bangun pi bilik air cuci muka dan ke dapur buat cornflakes fruit & nut with cold manggo cuts. Mmm yum yum.

Lepas makan, gagah sambung jahit beads kat baju Celi.

By 9pm baru Abang sampai rumah, dia duk sebelah aku and urut kepala dan belakang, aku terus sendawa "Awuuuukkkkk, awuuuukkkkk...".

By 11.30pm baru habis jahit baju Celi, telan painkiller Mobic and terus pengsan balik, not without bermimpi yang macam-macam, termasuk mimpi yang sangat syahdu, berjumpa 'orang lama'...

Pagi ni aku bangun.... S E G A R R R R, Alhamdulillah!

Mungkin sebab malam ni nak pi tengok show P.Ramlee the Musical, kot.... heiiiii tak sabar akewwwww.

So, tenchew for the well-wishers, hari ni terus sihat macam seolah-olah semalam tak sakit!!! Mwaks!

2. Igau Abang.

2,3 malam lepas, tengah-tengah malam buta (or rather, pukul 2,3 pagi), tiba-tiba aku terjaga sebab dengar orang chuckling.

Gila seram, kau.

Rupanya Abang yang chuckling.

Apa kena dengan orang tua ni. Aku cepat-cepat kejutkan dia. Bang, Bang, eh, apa ni, gelak tengah-tengah malam, aku kata.

Abang bukak mata, dan jawab "hmmm."

Pastu dia sambung gelak.

Aku kejutkan dia lagi.

Sambil pejam mata, dia kata, "ya, ya, Abang dah jaga," then sambung gelak lagi.

Ish, seramkan aku aje.

Esok paginya, Abang cerita, malam tadinya tu dia mimpi present a paper kat conference he's invited to attend earlier next month. Dia present paper dalam bahasa orang putih, lah. Tiba-tiba ada orang dalam audience beritahu dia, "Could you please talk slowly, this guy here beside me, who's from East Europe, couldn't catch up with what you're saying," katanya.

Terus Abang pandang kat mamat East European tu and sound ala-ala Labu dalam Labu Labi (masa dalam lounge yang Labu berlagak jadi doktor with slang mat salleh),

"Muka kawww, bettowwwwwwl macam itu Haji Bakheeel!"

Pastu dia ngigau gelak sengsorang. Boleh?

3. Kursus PTK.

Ok, ok, like I've expected, I failed my Kertas Umum (Tahap II), and scored my Kertas Khusus (Tahap IV). In fact, semua architects yang sat for that December Paper last year tak lepas Kertas Umum, hahaha.

So, esok lusa tulat ada kursus PTK, this time, proper lectures. Got jadual, got syllabus. Tak le macam tahun lepas.

Aku tak perlu naik pangkat. Aku perlu naik gaji aje. Post aku kat organisasi ni pun bukannya banyak. Cek main punya ramai ke seniors yang tunggu untuk naik pangkat.

The Kertas Umum would be on this 24th. Doakan aku, ya...? Tenchu...

So, aku dah list down ni... I have 8 letters to write before my 2.5-day course tomorrow. And I have.... 1.5 hours to go after 3 straight meetings at 9.30am, 11.30am and 2.30pm tadi.

So, traaa!

f~

Monday, June 09, 2008

Oil sana Oil sini

Tak berapa sihat. Semalam paling teruk. Satu badan dari kaki, tangan ke leher semua sakit-sakit, bengkak-bengkak, banyak angin.

Pagi ni bangun dari tidur angin dari badan dah naik kepala. Rasa nak cabut kepala ni kejap, cucuk dengan pin ke apa kasi angin keluar, pastu pakai kepala balik.

Cakap tak leh kuat, gelak tak boleh kuat. Jalan kena pelan-pelan... kalau tak, rasa macam ada penyepit dalam tempurung kepala pi sepit otak pakat kuat.

Aku tak faham. Lagi aku tak miss ambil Evening Primrose Oil (EPO) and Fish Oil sejak sebulan ni, lagi teruk PMS aku selama seminggu dua, and then the MS itself. How lah. Masa aku tak ambil the oils, tak la pulak kena teruk sangat. Detox processing, kot?

Jangan lepas ni supplements tu naik harga, dah la. Nama pun 'oil', kanna.

Nah, hiburkan hati dan kepala sebentar dengan video ni.

When Fuel Prices Go High



f~

Friday, June 06, 2008

Organizing Office Blood Drive

Si budak Intan ni, Setiausaha Badan Kebajikan Unit aku, memang rajin orangnya.

Very very resourceful.

Minggu lepas aku cadangkan kat dia jom kita organize ofis pi derma darah kat Pusat Darah jom. Buleh lah ada laporan sket tiba akhir tahun esok untuk aktiviti ofis.

So tadi masa break panjang solat Jumaat, macam-macam dia tanya aku ~ Kak Lin, apa hukumnya derma darah ni, bagus ke, tak takut ke sebab dia takuuuuut sangat nak derma, apa kelebihannya, apa keburukannya, etc etc.

Sejam lebih gak la aku berkhutbah ke dia tentang derma darah. Teruja gak la dia, walau dalam kegerunan.

(Di samping itu aku berkhutbah ke dia tentang organ donor juga. Baca sini, sini dan sini.)

Lepas tu, dia terus google masuk macam-macam website, cari fatwa cari hukum hakam. Dia kata, dia nak keluarkan borang kajiselidik untuk ofis, nak tengok berapa ramai orang yang berminat. Sekali dengan borang tu, dia nak attach apa-apa yang boleh menggalakkan orang-orang nak join. Bagus betul.

So tadi dengan borang kajiselidik, dia attach sekali ini dan ini. Dia buat 'roadshow' dari meja ke meja. Dia ulang balik kata-kata aku tentang kebaikan menderma, macam mana keadaan kat Pusat Darah, how friendly the staffs are, the free food after the donation. Ceh ceh ceh, dari mula dia takut, terus dia 'jual' idea blood drive aku.

Siap dia pulak kongsi dengan aku, dia kata dia ada terbaca masa dia google tadi yang derma darah juga boleh menolong mengurangkan berat badan. Wah wah wah. Terraa terraa.

Aku doa doa doa doa moga bebudak ni teruja. Aku doa doa doa mana-mana bebudak pompuan yang nak pi nanti, haemoglobin tak rendah masa blood test. Kot la baru lepas datang bulan ke apa.

Eh sesiapa nak join kami, yok la jumpa kat Pusat Darah Jalan Tun Razak nanti, k?

Nanti aku confirm bila tarikh kami pergi beramai-ramai (or, entah-entah satu Pajero 4 orang je, haha). Pastinya aku akan jadi spokesperson nanti di sana.

InsyaAllah, kalau aku ada kekuatan, aku nak cadangkan pada mana-mana badan/persatuan or even to Jabatan Kesihatan di Organisasi aku untuk organize Pusat Darah to mobilise di lobi utama HQ suatu hari nanti. Di samping kakitangan, orang ramai yang bayar bil, bayar cukai or submit drawings pun buleh sama-sama singgah derma darah juga. Dapat sijil and makanan, maa...

Kalau buleh juga, aku nak cadang Pusat Derma Organ & Transplan to buka booth untuk daftar for organ donation. Hmm elok juga tu kan?

InsyaAllah...

f~

Wednesday, June 04, 2008

Naik Hangen Ni

Aiyoh, kelam kabut petang tadi.

Mula kata si PookeyMa nak announce petrol hike tonight, but hike only to be imposed in August.

Bukan ke 2,3 hari dia sebut gitu -- harga akan naik bulan 8, bulan 8, bulan 8.

Even Abang pun defend si PookeyMa bila bertalu-talu message dari kawan-kawan aku kata harga minyak akan naik pukul 12am karang and not in August. I, with the honed female instinct of detecting liars in Abang's species, of course was still pretty sceptical. Like, I mean, how many times have PookeyMa pulled similar strings and struck the same chords, kan? Liar is a liar throughout; liar is a liar does, period.

Anyway, at 5.30pm aku sms kawan aku yang lakinya runs a Petronas Station... husband dia pun kata rasanya harga masih tak naik lagi malam ni. Imagine that??

But by 6pm, all medias announced si PookeyMa's announcements. Punya la lahanat si PookeyMa dan konco-konco... dan juga sapa-sapa yang pangkah dacing... termasuk juga depa-depa yang masuk kem dacing, juga yang depa-depa yang JILAT lubang jub*q depa-depa yang masuk dacing (sendiri la mau terasa siapa, ok).

Pangkah dacing lagi, pangkah! Hahahahaha *hearty wry laugh*

Abang kata, masa petrol harga USD100/barrel baru-baru ni, Sy.Petrol Negara dapat keuntungan RM76bil. Daripada situ, kerajaan dapat RM40bil!

Itu masa USD100/barrel. Imagine now when it's USD123!

So, where does the keuntungan go?? Allahu a'lam bissawab, hanya Si Lahanats yang buleh menjawab.

And also, by 1st July, tariff letrik pula naik. Naturally.

Paper today kata, harga ayam is not a controlled item anymore. Can't imagine how much more KFC Dinner Plate would cost after this. Sekarang ni pun dah RM11 lebih.

Haaa, PANGKAH lagi lahanat lahanat Bodoh Negara tu lagi, PANGKAH!!! Hahahahaha *hearty wry laugh*

Baru-baru ni, Indonesia yang patutnya miskin dari kita tapi dah tarik diri dari OPEC (or rather, is not planning to renew their membership), naikkan harga minyak by 30%. Itu pun rakyat depa dah berdemo besar-besaran.

Kita? Still in OPEC (or not, But hey, does Brunei???), still jual minyak, still dapat untung... Tapi naikkan harga minyak almost 41%!!!

(But you'll definitely be interested to view this, and see harga jualan minyak di Malaysia has always been on the higher side even compared to UAE!!!)

Haa, korang jual lagi maruah kat lahanat lahanat Barua Negara tu lagi, dapat apa?? Rasa tak diri hangpa macam pelacur??? Hahahahaha *hearty wry laugh*

Kalau laa aku dapat rub all these to the faces of my tenants, kan best?? Last-last kerajaan PR gak yang tolong kau sekeluarga -- the 1st 20m3 of water tak yah bayar. So, mana dia idola-idola Bangsat-bangsat Negara kau yang kau bangga-banggakan sangat tu?? Ada diorang tolong kau -- cikgu sekolah rendah, dengan anak lima, bela adik mongoloid, laki tak dapat fully keja coz sakit diabetic -- ada???

Pangkah lagi dacing, PANGKAH!!! hahahahaha *hearty wry laugh*

Lepas ni, kita ikut je seruan Najeebabi -- tukar cara hidup, dan berjimat cermat. Mungkin, minum air kosong, makan bubur ikan bilis, bela ayam kat rumah, pakai kipas battery operated, a/c jangan sekali.

Cuba ajak dia dan Rosmahanjeng naik komuter dan LRT and rasa sikit apa rakyat rasa???

Diorang apa tahu tentang 'tukar cara hidup' -- bakal dapat % dari pembelian sukhoi, ada trust dari Genting, & minyak kereta semua ofis bayar??

Ya Allah, korang bayangkan apa akan berlaku lepas ni -- yang pasti, crime rate akan naik sebab keadaan yang mendesak. All because keputusan yang pentingkan soru sendiri.

Abang's got a point when he said, kalau harga naik RM5/liter pun, tapi if rakyat dapat tengok akaun Minyak Negara, dapat tahu mana keuntungan-keuntungan pergi, dapat sama-sama scrutinize dan seterusnya dapat justify on the hike, then, he's sure rakyat would be happy to oblige and support the exorbitant price hike.

Venezuela pun tahu buat benda-benda ni semua, baghalll.

Ni, kau bukak warung tepi jalan -- sewa kedai murah (tah-tah langsung tak payah bayar sewa), rencah-rencah dari lokal, tukang masak dari jawa puchong je -- tapi jual makanan ikut harga restoran kat KLCC. Camner orang nak setuju? Atas justification apa?

Teh tarik RM1 would prolly be RM1.40 esok, and so does roti canai RM1.20 may prolly be RM1.70.

RM1 certainly does not mean anything now. Nil. Zilch.

Adeh. Letih. Letih kerja. Letih cari rezeki. Tapi untuk kasi makan Babi-babi Negara yang memerintah.

Nak samung menjait. Hati too sakit.

***

newly added -- Harga Minyak Dalam Masa 18 Tahun:

Sebelum 90 - RM 0.89
Tahun 1990 - RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
01/10/2000 - RM 1.20 (kenaikan RM 0.10)
20/10/2001 - RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
01/05/2002 - RM 1.32 (kenaikan RM 0.02)
31/10/2002 - RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
01/03/2003 - RM 1.35 (kenaikan RM 0.02)
01/05/2004 - RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
01/10/2004 - RM 1.42 (kenaikan RM 0.05)
05/05/2005 - RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
31/07/2005 - RM 1.62 (kenaikan RM 0.10)
28/02/2006 - RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
05/06/2008 - RM 2.70 (kenaikan RM 0.78)

Gaji aku baru naik 15% last year August after a review since 1992 (and those yang lower levels naik 30%), at the bloody expense of all of us tak dapat bonus at all. Not even half month-half month.

This year, minyak naik 41%. So, go bloody figure, PookeyMa.

f※

Ya Salaam II

1.
Abang ada interview appointment with Tan Sri Khalid this morning at 8.30am in SUK Building in Shah Alam. Maka, jadinya aku punched in at work even before 7.15 this morning. Bermakna, aku boleh berambbbb(us) at 4.30pm instead of 5.30pm karang. Yeayyyy yeh.

2.
With reference to my entry Ya Salaam,
* ni lyrics Peace Be Upon Us, duet with Ahmed Al Hirmi [no Arabic lyrics, though. Too bad :-( ];
* ni , ni & ni interview with Sheryl Crow about her "Detours" album;
* ni cerita tentang YB Khalid Samad, "The day Catholics welcomed a man from PAS in Shah Alam";
* ni cerita tentang "YB Dzulkefly may be the first Muslim MP at a Catholic Mass".

3.
Tolong doakan doktor kesayangan kami empat beradik, Dr.Huda dari Klinik Al-Huda Bangi ~ also doktor yang paling lembut, gentle dan bersopan santun dengan babies and adults alike yang pernah kami kenali (apart from the husband Dr. Azlin), agar beliau lekas sembuh dan sihat senantiasa lepas ni...

Sigh.

Sedih ya Amat...

Updates here.

f~

My Therapy

My therapy.


Celi's kurung to Udi's convo.


Quite chuffed & pretty pleased, I am.


f※

Tuesday, June 03, 2008

I handBag Your Pardon

Aku sebenarnya tak pasti kenapa 'Dak Labi suka benar dengan handbag aku yang satu ini.


Kadang you can catch him bergumal-gumal with the bag.


Hari ini aje dah dua kali I caught him sleeping at/with my bag - sekali petang tadi on the sofa, ni pula kat atas meja makan.


Not too sure whether he likes the smell of the bag ke, he's trying to protect the content of the bag ke (which, I assure you, is not much worth protecting for), or he's just being Cristiano Ronaldo, the most metrosexual guy on Earth who is so in love with his handbags.


Another Chronicle of Labi -- never cease to amuse us, this lovely debab boy.


f※

Ubat Tahan Merah Jambu

Pagi tadi, lepas aku meeting di Cheras, aku terus call Abang minta tolong bawa aku ke klinik untuk ambil painkiller, muscle relaxant and an m.c. for 1 more day.


Hari ni dan esok pula are Abang's weekend-break dan hari melukis. Jadi, sedang elok la dia boleh jadi supir aku dari Cheras ke klinik dan terus balik ke rumah.


"Wah 'Bang, painkiller dia bentuk 3 segi, kaler pink lagi!"


"Itu macam dah jadi PINKkiller, bukan painkiller," sahut Abang dari meja melukis. Ada-ada sajaaa ini orang.


Oh, nanti sila tengok kartun 'road-signs' Abang di Malaysiakini. Boleh tahan gak kelakarnya, haha.


f※

Monday, June 02, 2008

Ya Salaam

Labi merenung ke awan yang mendung. Jiwang Labi, tu.


1.
Did I mention I hope hari ni hari yang redup, supaya dunia sejuk sikit, coz I need to heal?


Alhamdulillah, 1 hari ni tak berapa panas. Ni dah pun mendung. I'm feeling better, though not fully. And the beading works on Celi's baju kurung for Udi's convo end of this month in Bath has been pretty therapeutic for me today.


2.
Oh ya, harus mention juga.


After a couple of worrying 'stressed-out' calls to Umi and I earlier last month due to his thesis and desìn project, Udi's finally gotten his results on Friday.


ALHAMDULILLAH, he's passed his 4-year Mechanical Engineering course, with a 2nd Degree Upper. Macam Abang Ahy dia. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah....


Now, nak concentrate du'a for Celi pula. I pray she will make herself equally proud of her achievements, Aaaaamiiin...


3.
Have you guys listened to Sheryl Crow's latest album? Abang bought one at the Pasar Malam Brickfields on Saturday. Surprisingly, the album is pretty impressive that we plan to get the original one, heh2.


So very... save the world, world peace, make love not war kinda theme.


Satu lagu aku paling paling suka is 'Peace Be Upon Us'. And dia duet dengan an Arab singer (who sings in Arabic, of course), in, I think, an effort to 'baikpulih' the image of Islam specifically, and the mid-easterners in general. Perhaps nanti aku kena google about this song bila balik ofis esok.


Anyway, what intrigues me most about the song is that the bridge part (or is it the chorus part? Entahla) that goes,

Assalamu 'alaikum, Wa 'alaikumussalam...


with BOTH the Arab singer AND ms.Crow singing. Aku gila respek ke Sheryl, sebutan dia dgn 'ain di dua-dua 'alai tu, purrrfect!


Now, aku ada 1 persoalan dari aku kecik aku dok tertanya-tanya tapi tak pernah dapat jawapan yang boleh puaskan hati aku.


Kenapa kat M'sia ni, kalau non-Muslims kasi kita salaam, rata-rata kita dilatih supaya tak jawab salaam dia, or jawab balik dengan salaam yang agak negatif, yang aku rasa, tak justify dengan sifat keIslaman Yang Penyayang tu sendiri.


Bila aku tanya atuk aku kenapa kita kena buat macam tu, since I'm sure the person beri salaam tu, walaupun bukan Islam, tapi ikhlas to respect kita, agama dan adat kita?


Atuk aku, who is also bekas Ustadz yang pernah mengajar anggota polis the whole of Kelantan suatu masa dulu, answered my question with an answer yang aku pun tak ingat apa 'coz it doesn't make any sense to me hence not worth remembering of.


Aku ni memang sangat cetek pengajian al-quran or hadith, but if there were any famous ayat yang menyuruh kita balas salaam dari orang non-Muslim dengan menjawab something along the line of "Celaka/Laknatlah ke atas kamu", then a lot of us would know, no??


Besides, I wouldn't have heart to say that to my friends whom I know suka tunjuk hormat dengan memberi salaam -- my ex-colleagues Chee Seng and Johan (a Baba Melaka, this guy is), and even Y.B Tian.


Maybe sebab atuk aku orang kuat Umno di Kelantan, kot. And korang tau-tau je lah orang Umno ni ada perangai superior semacam, haha.


And if I can still relate back my very rustic almost non-existent Arabic... Assalaamu is Peace be, 'Alai (from word 'alaa) is Upon, and Kum is You Plural. Tak ka?


And in the land of the Arabs, not all are Moslems, but all of them refer to God as Allah.


This reminds me about Dr.Dzulkifly and Mr. Khalid Samad of Pas who had dialogues with the Catholics and Christians in churches (do look for these in Malaysian Insider) recently. Harum Islam if kita semua macam these two gentlemen.


Abang cerita, in his office, if Jasmin or Ginie (both of whom are Chinese) angkat calls and orang kasi salaam at the other end of the line, Abang galakkan the two ladies to jawab "Wa 'alaikumussalaam".


To Abang, what IS the difference if Min and Ginie jawab "Salam Sejahtera To You Too", when translated into Malay/English, "Wa 'alaikumussalam" would mean exactly the same thing, no??


Ustazah f※

Blog Widget by LinkWithin