Saturday, May 31, 2008

Derma Darah Esok @ B'fields

Esok, Ahad 1 Jun 8am - 5pm di Pusat Rukun Tetangga Brickfields sebelah YMCA akan ada Kempen Derma Darah.


Located betul-betul depan ofis Abang.


Last aku pi nak derma masa ada Blood Drive di kondo aku, aku kena reject sebab low iron ke apa ke.


Esok aku nak pi. Aku dah kemaruk nak derma darah dah ni. Rasa macam darah aku membuak-buak banyak, bertahun tak derma.


Jom join aku esok, jom??


f※

Thursday, May 29, 2008

Selling Out Thy Pride

To read Kak Bahirah's statement over his husband's ISA arrest back in 2001 ("Ezam has always been a man of strong principles... He does not fight for position or personal gain. Instead he believes that when one is oppressed one must fight for one’s rights. That is the source of his struggles)...

... to remember back how he was always there for Ben during Ben's last moments (Ish, tak malu ka dengan Arwah Ben...?)...


... and to remember how he was one of the respected guests at my wedding...


... thus his final show of 'menjilat balik ludah' somewhat makes me wanna puke out hard. Sedih. Dan jijik tahap dewata. Whot a waste of fight and principles. Betul-betul kes Britney Spears.

And that goes to his pengikut-pengikut as well. Aku dengar cerita ada yang salam tangan Pak Lah semalam, siap cium lagi tangan Imam Ada-Hari, tu! Yuks. Another rasa kejijikan. Really tak da maruah punya kumpulan. Dulu korang semua di barisan rakyat, dok ludah orang-orang berasuah bermaksiat. La ni, hangpa jilat balik ludah hangpa. Yuks.


Aku suka Abang punya kiasan:

Ibarat orang naik keretapi -- satu menuju ke Genting Highlands (A), satu menuju ke Masjid Negara (B). Yang atas keretapi A tu... sembahyang, sembahyang jugak. Tapi yang dok pandu kat kepala keretapi A tu bawak the rest of the ahli gerabak menuju tempat berjudi, tempat maksiat. While yang keretapi B... mungkin gerabak ada yang berlubang-lubang, pecah-pecah. Tapi ahli gerabak kat belakang semua kerja sama-sama keras untuk tampung lubang dan baiki mana-mana yang pecah kat gerabak. Semua sama-sama beribadat walau berlainan agama dan bangsa. Dan yang dok pandu kepala keretapi B tu mengarah ke Masjid Negara -- tempat yang mulia. So, keretapi mana kau nak ikut... A, atau B?

To me, Abang may not be as highly formally educated or even materially successful as Ezam, but Abang's certainly brighter, smarter dan bermaruah... and the quote I quoted from Kak Bahirah above should have his name replaced with "Zunar and comrades".

"Zunar and comrades have always been those of strong principles... They do not fight for positions or personal gains. Instead they believe that when one is oppressed one must fight for one’s rights. That is the source of their struggles."

Baru lah betul, kannaaaaa?

Selamat dunia dan akhirat, buat Ezam dan konco-konco. Aku really tak faham kenapa korang yang bijak pandai ni boleh menyokong the most racist bigots ever.

Read also some comments on him in Malaysiakini here.

Also, "Ezam Mat Nor Is A Sell-Out After All" by Saudara Abdul Rahman Abdul Talib. I concur Saudara Rahman -- I pray that our kids and keturunan-keturunan will not follow Ezam's unprincipled ways... Aaaaaamiiiin.

The cynics of Isham Rais'... Mat Ezam Bukan Pengkhianat. Heh heh.

f~

Tuesday, May 27, 2008

The Making of a New 21st Century Malaysian History

Q:
Guess what Najib and Malaysian Airlines have in common these days?


A:
They are the biggest copycats in Malaysia's 21st Century History.

Najib (here and here) menirukucing this concept. Dah lepas member-member kau duk hunus keris hunus parang hilang batu putih mata, baru nak teriak pasal Bangsa Malaysia. Ko ni memalukan nama arwah bapak kau je lah.

Malaysian Airlines? Terang-terang menirukucing Air Asia. Dengan font-font kat iklan TV sekali. Gila tak da batu.

Gila memalukan nama kucing aje depa-depa ni.

ps:
satu entry menggelikan hati tentang Satu Lagi Batu Hilang oleh Saudara Mat Saman Kati.

Also, download this (song and even video), here. Naik bulu roma irama akak. Best.


Malaysian Artistes For Unity

Tis free y'all. So why don't you help spread the vid and song to other Rakyat too, mkay?

f~

Nasi Ayam Padprit Berulam Kucing

Hari Ahad baru ni, sesampai aje di Cheras dari Wedding Zila di Kluang (also here), Abang dropped me off at the condo and then he went straight to the barber for his fortnight snip.

"Kita makan kat bawah aje lah nanti (by the pool)", aku cakap. He agreed. "Nanti Abang sms bila dah sampai balik," katanya.

Kat atas, aku terus kemas rumah sedikit sebanyak, kasi Labu Labi makan, dan mandi.

20 minutes later, sms Abang masuk.

"Kt s p66l"

Whokkk??? Puas aku pikir. Apa kebenda orang tua ni cakap ni. 's pukul 6' ke apa tu???

Last-last, baru lah aku dapat figure out. 'Kat swimming pool' katanya, with the butang 'o' ditekan lama sangat sampai keluar nombor 6.

Aku pun balas balik.

"Kt s p66l --> puas dok pikior apakebenda ni! Aln mls nk turun la bang. tlg bungkuskan nsk putih padprit aym, dengan ulam kcg, boleh eh? tenchew!"

Biasanya Abang akan balas 'OK' ke, apa ke. Tapi kali ni dia senyap lama.

Tiba-tiba, sms Abang masuk.

"Ulam kcg??? Mula2 ingat ulam kucing, rupanya ulam kacang, whew!"

Ish ish ish. Mau aje aku terbang lompat gigit mamat ni karang.

f~

Monday, May 26, 2008

Benak


Honestly. You lot can't be that BENAK, can you?

Kau tak belajar ke dari satu pengalaman by a huge press co. si Enestee dulu ~ spent RM1juta lebih untuk tukar font tukar logo tukar headlines and all that rebranding untuk me-laku-kan diri, siap masuk TV segala.

Tapi masih jugak tak laku. Why?

Sebab intipatinya, babe ~ zero. The Contents ~ mengampu. The conviction ~zilch.

Kalau takat korang yang geletik gelenyit gatal gila glamer (wow, 5Gs, gitew) macam kawan aku ahli Putri Umno cerita tentang korang in here, kau letak lah shocking yellow over striking blue ka, shocking purple over peach ka... okayla mungkin orang nak kawan dengan kau sebab website atau t-shirt atau banner kau cantik. Tapi aku promise that they'll be damn too intelligent to vote just because of that.

Kalau takat guna taktik warna nak tarik balik sokongan orang especially perempuan Melayu, haiyoh you're bloody facking insulting the minds of Malay Women lah babes.

Bloody hell. Aku cek main marah sebab this tactic lah yang paling cetek sekali aku pernah baca / dengar. Dia ingat 'cool colours' can tutup segala mak pak nenek rasuah dan maksiat, ke? Buat malu perempuan Melayu terpelajar, aje.

By the way, black is not the cool colour among the younger generation (melainkan kau nak yang black metal ka, mat minah rempit ka, punkers ka). But, yellow and orange are.

Bodoh.

Bahhhlul.

Bangang.

Baghal.

Sambal Belachan.

f~

Sunday, May 25, 2008

Spontan

Kadang, Abang's spontaneity just kills me.


Just like masa aku ngadu kat dia yang aku dah ada double-chin dulu.


Dan ada banyak lagi, tapi antara semalam dan hari ni ada 2,3 yang aku rasa nak record.


***


1.
Aku buka lagu 'Ne Me Quitte Pas' pagi semalam, a world-reknown french song made popular in M'sia through Yasmin Ahmad's 'Mukhsin'. Aku memang suka lagu ni. So... beautiful & poetic.


"Siapa nyanyi ni?" Abang tanya.


"A black woman, nama Nina Simone." Aku jawab.


"NI sora (suara) orang pompuan, ni??" Abang tanya, terkejut.


"Hak ah. What's more, I think she was an American and then pindah pi France sebab tak berapa laku di U.S." Aku jawab.


"Awat, lepas tu dia lupa daratan ka (sebab nyanyi lagu bahasa Perancis)???" Abang terus tanya tanpa fikir panjang.


Aku pun tak sure dia semenanya nak aku jawab ke tak soalan tu, haha.

2.
Dulu sebelum kawin, 60-80 weekly lapses at the UPM pool was my routine.


La ni, lagi pool ada depan mata, lagi malas.


And being almost half-past 30, the workings of gravity and pure fat cells are pretty evident.


Aku, semalam juga, sambil pandang dalam cermin,
"...huak, apa ni 'Bang, I think my b*nt*t makin jatuh lah...". Really upset, ni.


And in his most reassuring voice, sambil dia pakai baju lepas mandi pagi, "Jatuh kat mana... Awat tak kutip, nya...".


Aku pun tak sure aku nak nyampah ke Abang ke, or nak sayang dia lebih lagi masa tu.


3.
Tadi dalam perjalanan balik dari wedding Zila di Kluang and on the way out to tol Ayer Itam, we passed by a certain 'Institut Vetrinar Malaysia'.


Wah, mudah lah orang-orang keliling ni nak bawa kucing diorang for check-ups, I thought.


"Tu, Institut Vetrinar Malaysia," I pointed to Abang. "Kalau kita duk sini, boleh kita bawak Labu Labi ke situ." Tambah aku.


"Hm. Boleh la Labu Labi belajar apa-apa yang patut kat situ." Selamba kodok Abang balas.


Apa ingat tu ITM untuk Labu Labi agaknya?


***


Kadang, bila aku marah atau sedih sangat-sangat ke Abang, cerita-cerita macam ni lah yang boleh buat aku senyum balik.


Cuma aku tak pasti kalau Abang marah atau sedih dengan aku, cerita apa tentang aku yang boleh buatkan dia senyum balik.


f※

Friday, May 23, 2008

Britney Spears of Malaysia

Q:
Guess what Che Det, Ezam and Britney Spears have in common these days?


A:
They all have Attention Deficit Disorder (ADD). Tak boleh nak duduk diam barang sekejap. Tak boleh tak dapat perhatian la lebih kurang. As such, ada aje benda jelek nak dipertontonkan, lalu merosakkan imej sendiri. Langsung tak boleh if the limelights are not on them. Gila cheap publicity stints.

Oh, include also Ibrahim Ali in the equation.

All full of Britney Spears, they are. BS. Bool Sheet.

Really naik menyampah. Cemuih. Habis hilang respect aku.

And to think that all those pre-Reformasi years, I used to idolize Che Det like mad.

La ni kalau nak doakan diorang panjang umur pun macam sia-sia je.

Singgah sebentar:
1. Matsamankati's Kesiaaaan dia!
2. ALSO Matsamankati's Tahniah! Ezam dah masuk Umno.
(just found out about this dude's blog. He such a cynic, lah. Seronok baca!)
3. Becok Si Pewaris Reformasi's
4. Ketuaperusuh's
5. Take ADD test here and find out if you also have Britney Spears-syndrome.

For No. 5 above, my score was 24. Sikkkkkkkkkkkkittttttttttttttt lagi nak Borderline ala Britney Spears... phewwww! Hence, therefore, I am:

Yeayyy!

f~

Thursday, May 22, 2008

Melayu Sangatla, Tu?

Eh, I was wondering, right...

Dok sibuuuuuuuuuuuuk sangat konon 'perjuangkan' hak Melayu bahasa Melayu kebenda Melayu, yang hangpa punya organisasi ni masih duk guna nama orang puteh - United Malays National Organisation, apakehal???

Eh, pooooorah lah.

f~

Cepatlah Sembuh, Puhhh!

Alhamdulillaaaaaah, doa senyap-senyap aku termakbul........... Abang is still not well as at this morning and he had to skip the Kuching trip.

Now, kena tukar doa pulak.... cepatlaaaaah suami aku sembuh, Ya Allah. Kesian aku tengok dia. Aku nak urut-urutkan pinggang or kaki dia pun, dia tak moh. Dia nak turun naik tangga pun macam orang baru lepas beranak aje.

Ikutkan hati nak aje aku ambil cuti. Kalau dia demam memang aku dah ambil cuti dah. Ye la, siapa nak attend makan minum dia sebelum dia makan ubat, kan? Tapi dia tak demam. So dia boleh larat lagi bangun cari makanan kat dapur. Also, pukul 3pm ni aku ada discussion agak penting juga yang aku tak boleh miss.

Aku tahu macam mana rasa pinggang sakit macam nak patah, tu. Tiap-tiap bulan aku kena, apa. Memang sakit. Pagi-pagi bangun tidur memang aku suruh Abang lurut-lurut belakang kat pinggang aku, kasi angin keluar. Braaaaaak, braaaaaak... pepagi angin keluar macam orang tua. Tapi at least, kaki Abang tak bengkak due to water retention. Hahaha fikir-fikirkan biar dia rasa macam mana pompuan sakit pinggang nak datang bulan or nak beranak, hehehehehehehe *evil grins*

So now aku kena tukar doa...

Aaaaamin Abang sembuh by this evening, Ya Allah....puhhh!

Oh ya, aku baru beli tiket ke P.Ramlee The Musical @ Istana Budaya for this coming 10th June pukul 8.30pm.... yes yes yes!!! Alhamdulillah! I really really hope Abang will love it, him being the most ardent of P.Ramlee's fans!

f~

Wednesday, May 21, 2008

Tak Sembuh, Puhhh!

Dari semalam tengahari, Abang mula tak sihat. Dah agak lama juga sebenarnya Abang tak jatuh sakit. Dulu, setiap 2 minggu mesti dia sakit paling tidak sehari.


Kali ni, badan dia bisa-bisa dan berangin. Mungkin sebab hari Isnin tu dia makan masak lemak cili api for office lunch, then had keledek goreng for late tea, and then had masak lemak cili api udang Umi for dinner. Dia kata those were the cause of the angin and bisa-bisa.


Tadi Mak si Intan datang tumpang berteduh di ofis aku sebab hujan lebat teramat untuk dia terus balik ke rumah lepas mengurut orang. Aku cerita kat Makcik pasal Abang.


"Ooo, angin gastrik tu. Alin pi cari halia muda yang keras, pastu urut tapak kaki Zul dengan halia sampai halia tu lembut. Jangan urut tak berlapik (i.e guna jari aje, tanpa ada halia), nanti bisa angin pindah ke Alin," Makcik kata.


I think I might just have to take the risk urut tanpa halia. Or aku urut lapik dengan plastik, ke? Boleh gak, kan? Haha ada akai ada akai.


Esok pagi-pagi pukul 6 sepatutnya aku kena hantar Abang dan Jasmin ke LCCT for their flight to Kuching. For reasons of Cik Ya's tragedy yang masih deeply mengganggu emosi aku, deep down aku doa sangat-sangat Abang tak sempat sembuh untuk trip to Kuching esok.


Dah la if Abang sakit, aku kena tidur di guest room coz he doesn't want the fan nor the aircond. Sedangkan kalau aku sakit aku suka kipas/aircond atas kepala aku, aku berselubung tebal dan Abang masih tidur di sebelah aku at night. Yeah, yeah, I'm just clingy like that.


So, malam ni nampaknya mungkin aku kena tidur di guest room lagi. And if Abang jadi ke Kuching for two days till Saturday without dia dakap aku malam-malam??? Hm, kalau nak tengok aku menangis sayu, masa ni lah paling sesuai.


Aaaaamin Abang tak jadi ke Kuching....puhhh!


f※

Tuesday, May 20, 2008

My Parliament Experience II

(Cerita belum sempat update lagi dari yang aritu punya. Tapi atas permintaan, nah, Fendy, gambar-gambar yang you mau.

Update on My Parliament Experience - tungggguuuuuuu!)


Tiga Kawan Tampan
- from left: Abg Rosaini, Abg Zul, Abangku.

Cafenya yang cantik dan affordable... tapi menu dia biasa-biasa aje

Tiga Kawan Tampan sedang berdiskusi hal negara

Pemandangan dari Bilik Mesyuarat Ketua Pembangkang Tingkat 14

f~

Rezeki Abang

3.5 tahun kerja di organisasi ni (dan 3 tahun aku di Unit aku), tahun ni adalah kali pertama Unit ni ada shortlisted of kakitangan cemerlang. Aku antara dua yang shortlisted... Alhamdulillah!!!

Aku tengok dalam list ni, ada 30 Jabatan/Unit, dan ada 776 staff cemerlang out of 12,000 orang jumlah kakitangan organisasi. So, tak de benda nak bangga sangat la semenanya. Lain la kalau aku ni antara 30 orang staff cemerlang out of 12,000 orang staff, kan??? Haha

Esok tengahari turn Unit aku untuk ambil gambar for booklet untuk Majlis Anugerah Cemerlang nanti. Tapi awatlah depa tak habaq awai skit. Kot aku leh kurang 2,3 puluh kilo ka. Nampaknya esok kena make-up kasi muka kurus sikit. Balik karang kena praktis sket depan cermin. Haha

Umi kata, kat M@rdi dulu kalau dapat cemerlang, dapat RM1,000 cash, naik gaji melintang and paid vacation somewhere. Wahlauuuuuu. Cek main best ka insentif laidat.

Kat sini, aku rasa, takat-takat RM200 je kot. Gaji naik melintang pukang ni dah practically abolished since adanya Sistem PTK. Paid vacation??? Naaaah. Tak leh bayangkan organisasi aku ada buat macam tu.

Tapi yang pastinya kalau aku nak duduk staff kuarters ka, nak tumpang rumah tumpangan masa cuti ka, tak de la kena sideline sangat... Ada la gak merit sket untuk dipertimbangkan sebelum depa cantas mentah-mentah permohonan aku. Alhamdulillah... rezeki Abang & doa Umi Ayah semuanya tu.

f~

Friday, May 16, 2008

Abang's Day 2: Cards From The North

One thing about Abang, anak-anak sedara dia semua sayangkan dia, and at the same time segan dengan dia.

Mak kata, dulu-dulu masa Abang bujang, budak-budak suka sangat kalau Pak Ngah balik kampung sebab Pak Ngah akan ada buah tangan untuk semua anak-anak dia.

Tapi, Mak kata, Pak Ngah mesti ada beli lebih untuk Qia. Sebab Mak kata dari kecik Pak Ngah sayang Qia lebih sikit.

Pak Ngah kata, mungkin sebab masa Qia kecik-kecik Pak Ngah yang banyak tolong Mummy Qia babysit Qia. Dari lahir. Sampai Qia pindah balik ke Penang.

In fact, antara anak-anak Pak Ngah, Qia dan Aesyah aje yang communicate direct dengan Pak Ngah kalau nak apa-apa dari Pak Ngah. Anak-anak lain suka guna Cik Lin jadi 'satelit'... sms Cik Lin dulu untuk tanya ke Pak Ngah. Eh, come to think of it, adik-adik Pak Ngah sendiri pun suka guna Cik Lin jadi 'satelit'. Hahaha

Padanla Cik Lin ni bulat macam bulan. Blegh.

Ok. So. Malam tadi, anak-anak Pak Ngah si Qia & Aesyah bukan saja sms birthday wish ke Pak Ngah macam anak-anak yang lain, but also made extra effort to not only send cyber card but also made a real card, e-mailed from Sg.Petani. So Cik Lin decided to put them up here as appreciation from Pak Ngah, 'coz I just know Pak Ngah would do the same too of he had a blog *cough cough* haha.

Qia sent the e-card on top, and Aesyah made the card at the bottom picture, obviously.

Mana signature Qia kat kad Aesyah? Nampak Aesyah's and Mummy's aje! Dad's punya pun tak dak! ;-p

Well you girls certainly make up to the card that I was supposed to get for Pak Ngah but didn't 'coz malas nak keluar ke Sogo. But hey I bought him dinner and accompanied your uncle for window shopping at Midvalley last night mkay. You knowlah when your uncle goes window shopping... Cik Lin pun sampai letih tak larat nak jalan. He wanted to get a pair of working shoes. Mau beratus pasang dia cuba, tapi satu pun tak berkenan. But whatever can make him happy on his birthday night ~ he could be all trying the shirts in the entire of Metrojaya, I would still wait like he would to me!

And girls, do tell Mummy ~ takkan kirim kad through anak aje kot -- 'know wot I mean??? ;p ;p hehehehehehehehe

f~

Thursday, May 15, 2008

Goodbye, Cousin... II: The Silent Killer

(16.05.2008 Update:
Read also Ms. Hart's and Auntidasthots' entries on Cik Ya. Both of whom are Cik Ya's friends.)


(20.05.2008 Update:
Read Ms. Hart's heart-rendering visit with her friends to Cik Ya's resting place and her magnificent home.

Also, this here is the entire postings on Cik Ya in this blog.)


According to stories I put together from Kakak (the younger sister), Bibik the maid and Amira the eldest daughter, Cik Ya had been having fever since Saturday. Officemates Cik Ya beritahu Kakak that Cik Ya was having shortness of breath and sakit dada since the past week. They even said Cik Ya ada e-mail semua orang articles on heart-attack, and made a pact with her friends to go visit the doctor for overall check-up beramai-ramai.

On Tuesday morning, she went to see the doctor with Abg Ami (the husband) for her breathing and chest-pains troubles, and the doctor advised her to go see the specialist. But Bibik said cik Ya refused to go, thinking that she will get better even if she rested at home. After seeing the doctor, she went back to the office at noon, and masa time balik pukul 8 - 8.30pm tu, kawan-kawan Cik Ya beritahu she actually returned back to the office after berjalan keluar sebab dia kata dia rasa penat sangat nak berjalan. They also noticed that she had trouble climbing up the stairs ~ cepat letih. When Cik Ya finally walked to her car, they noticed that Cik Ya spent like 10 minutes to just rest before driving off.

That was the tell-tale sign that she was not well at all.

Kakak also said that Cik Ya's department memang department yang sangat stressful - balik pukul 8pm tu is a norm for everyone at her department. I think Cik Ya worked as an engineer.

On Wednesday morning, Bibik kata cik Ya bersiap-siap untuk pergi kerja macam biasa, but took quite a while in the bathroom. Amira kata masa dia jerit ke Umi dia yang dia nak ke sekolah dengan her Ayah at 6.50am tu, her Umi menyahut dari bathroom and sounded weak. At 7am things went spiralling down. Apparently Cik Ya fell in the bathroom, got up, got out to tell that she wasn't feeling okay at all, and collapsed and fainted at the staircase. Abg Ami, Bibik and the boys Amir and Muadzam started screaming menangis-nangis. Then her mouth started buih-buih, and Abg Ami rushed her to Columbia with Bibik holding Cik Ya at the back-seat. Dalam panik-panik gitu and Cik Ya unconscious, it was probably masa tu Cik Ya pergi. In Bibik's arms. With 12 yr-old Amira at school, while 10 yr-old Amir jaga 8 yr-old Muadzam kat rumah.

It's........ sad, people. If you see between Cik Ya and I, you would think it would be me yang patutnya pergi dulu. She's petite, she's active in sports, hence not at all overweight (she's the normal weight). While I'm just plain categorised as 'obese' in the BMI (Body Mass Index) section. It's sad that the entire family were not able to say proper goodbye, tak ada tanda-tanda dia nak pergi dulu ke apa. Itulah ajal namanya...

When Abang & I reached her mom's house, Mak Teh, in Nilai yesterday, it was half past 12. Cik Ya was still at the hospital, awaiting for post-mortem at 2pm. Aku tak faham kenapa kena post-mortem sebenarnya. Arwah Pak Rustam meninggal mengejut aritu pun, tak da post-mortem rasanya. Tapi tak pa lah, at least we get to know punca dia meninggal dunia, eventhough bila aku teringat Cik Ya nak kena cut open, aku dah menangis sedih.

At Mak Teh's house, orang punya la ramai. You see, Cik Ya ni memang antara anak sedara kesayangan aunty-aunty dan uncle-uncle seramai 13 orang (masuk Mak Teh is 14). I think I've put up an entry about our Negeri Sembilan side yang sangat besar. Bertambah pula dengan cousin-cousin Ayah aku (Oh ya, Mak Teh is my dad's elder sister. She's kindalike THE respected figure in ayah's family), anak-anak cousin-cousin ayah aku a.k.a dua pupus yang mostly our age, officemates lama dan baru Cik Ya, officemates Abg Ami, schoolmates Cik Ya.... ramai!!! Some of them ada yang meneman Abg Ami at the hospital, some tunggu di rumah.

Masa ni lah juga aku tengah uzur. Umi pula memang jenis tak suka nak buang masa berborak-borak kalau attend kematian. She will retreat into one of the rooms and mengaji. So, most of the time I would join Umi and find solace in her Quran reading. Amira, the 1st kid, also ikut Tok Umi in the room and baca Yassin for her Umi. Pandai budaknya mengaji, baru umur 12 tahun. Sejuk Cik Ya.

Lagi aku sedih sebab Amira showed much strength and courage at her age. Dia mengalir air mata hanya apabila aunty-aunty and nenek-nenek sedara (my aunts, including my mom) peluk dia and giver her words of encouragement. Dia tak menangis sedu-sedu. I think the Nenek i.e Mak Teh dah pesan, jangan menangis kalau sayang Umi. In fact, Mak Teh, Pak Teh and adik-beradik Cik Ya lagi 6 orang tak menangis pun, hanya bergenang air mata. So so tenang and calm. Or at least diorang menangis tak terang-terang. I'm sure they're more heartbroken and devastated than us.

Lepas Amira mengaji, aku ajak Amira duduk dengan aku. Meh borak-borak dengan Cik Lin, aku kata.

Dari situ lah aku dapat her side of story. Tengah-tengah aku kasi dia encouragement sebab she'll be taking her UPSR soon, dia beritahu aku, "...tapi Cik Lin, Kakak rasa terkilan sangat... Kakak tak jumpa Umi dari malam Kakak nak tidur..."

Aduh lah. Sedih, aku. Aku rasa, that will haunt her for life, you know. For life.

Aku hanya beritahu dia, "Kakak, everytime Kakak rasa sedih dan terkilan macam tu, Kakak cepat-cepatlah ingat yang Umi sakit sekejaaaaaaap aje. Allah ambil Umi mudaaaaaaah aje. Kakak kena cepat-cepat ingat yang Umi kakak beruntung sangat sebab Umi pergi mudaaaaah sangat. Tak ramai orang ada rezki macam tu. Bertuaaaah sangat Amira dapat Umi yang Allah sayang macam tu...", and her tears fell. Oh my heart. If I could give a wee bit of my heart for the hollowness in this little girl's, I would...

I reminded her that nanti kalau her Umi dah sampai, Amira duduk sebelah Umi and cakap ke Umi yang Amira sayang Umi sangat-sangat, Amira janji nak belajar sungguh-sungguh to make her proud, Amira janji akan jaga Ayah dan adik-adik, dan Amira akan jumpa Umi nanti. "Nanti amira beritau Umi to wait for you, ok?", Amira angguk and she wiped her tears.

At the time I had a wee chat with Amira, it was almost 3pm. She hadn't eaten or drink anything since morning. "Amira tak lapar, Amira tak haus," she said to her grand-aunts in the kitchen before retreating into the room with Tok Umi during lunch time.

So I told her, Amira, please go make yourself drink, Sayang. Karang Kakak nak hantar Umi, Kakak kena kuat. Kakak kena kuat untuk Ayah dengan adik-adik. Waktu-waktu gini kalau Kakak tak jaga diri Kakak, Ayah tak sempat nak jaga Kakak. Kakak kena jaga diri Kakak, ok?

She weakly nodded, and bangun ke dapur to find herself air kosong to drink.

Poor thing. Pukul 4 baru dia paksa diri jamah sesuatu, tu pun Nenek and Bibik teman duduk sama dengan dia.

When Cik Ya finally arrived around 4.30+, semakin ramai orang di rumah sebab kawan-kawan yang menunggu di hospital pun ikut sekali datang rumah.

It took effort for us all in the family to kiss her. Sebab ramai sangat orang nak kiss her. I managed to kiss here forehead and said farewell, "We'll meet again one day, insyaAllah..."

Lepas itu lah baru aku terus sedu-sedu. Bersih muka Cik Ya. Bersih sangat-sangat-sangat.

My uncles and aunties peluk and cium Cik Ya bertalu-talu... semua sayang sangat ke dia.

I didn't send her to the tanah perkuburan 'coz tidak berada dalam keadaan bersih. Nor did I manage to hug all three of my Cik Ya's kids goodbye. But I know they will all be in good hands. Tiap-tiap petang memang their Nenek and Atuk ajar diorang mengaji, pun. I pray for the kids' strength. And I pray for Abg Ami's strength for the sake of the kids. Though not that close as other grown-up cousins are to her, I used to idolize Cik Ya & Abg Ami from afar and how they are with the kids. Sigh. Things can't get more temporary than this.

Bibik is supposed to fly back to Indon for 3 weeks sebab cuti sekolah. Tiket dah beli, dia pun dah siap pack baju dah even befoe Cik Ya pergi. I wouldn't know if Bibik agrees to extend the date or not. Hope she agrees.

You know, in Kakak's wedding entry, I mentioned about masa Kakak kecik-kecik, orang selalu kata muka Kakak macam muka aku. But way before that, masa aku kecik-kecik, orang selalu kata muka aku macam muka Cik Ya. And both of us just love singing.

And now Cik Ya's gone.

I think this death hits me the hardest since October 14th 2003.

Kakak kata the post-mortem revealed that Cik Ya died due to blood clot in the artery. But when I read through Wiki, she had the symptoms of Pulmonary Embolism already, which of course started off from blood clot. (doctors out there, correct me if I'm wrong m'kay). That silent killer. I think arwah Pak Rustam, along with arwah Abg Bitee pun meninggal mengejut kerana blood clot juga. Read here further on blood clots.

Al-Fatihah to Cik Ya... Rosmaria Abdul Razak. Semoga Cik Ya ditempatkan di sisi orang-orang yang beriman dan soleh... aaaaamiiiin...

1&2 -
Amira mengaji untuk Umi Amira

3-
Flowers for Cik Ya

4-
Cik Ya's mom, Mak Teh (in black baju kurung), Bibik (dark blue t-shirt) and Amira (dah tukar tudung from pink to green)

5-
Taking turns for final goodbye

6-
Solat Jenazah by relatives and friends

7-
Al-Fatihah dan 3 kali langkah

f~

Abang's Day

Hari ni Hari Lahir Abang.

Pagi tadi aku cuma wish dia je.

I'm still reeling with distraught over Cik Ya's sudden death yesterday. I think, I only spoke about 25 words per hour on average to Abang semalam. I wouldn't know what was on Abang's mind - work, I guess. His phone kept ringing, smses kept coming in and going out. While I, have only the 'what ifs' and 'i wonders' in my mind. Not just of Cik Ya's death, but of everything as a result from that ~ me, Abang, family... Ya Allah we are all so temporary but still so so many things to do and resolve.

Last night I cried myself to sleep, thinking about Cik Ya's kids and husband going to bed tonight without Cik Ya, and the madness of the temporariness of it all; this morning I woke up crying, thinking about Cik Ya's kids and husband recalling what had happened just 24 hours ago, and the madness of the temporariness of it all.

Planned to belanja Abang tengok wayang tonight, What Happens in Vegas. I know he'll love it ~ it's a romantic comedy. Tapi dalam kemelut on the verge of the pending '2nd Tsunami' ni, his jadual has been very unpredictable.

Mujur aku dah bawa the entire family for dinner last Saturday night for both Mother's Day and Abang's Birthday, complete with a wee cake. All Abang wants for his birthday is a pair of brand new D'urban trousers for his birthday, tapi dia nak masa Sale katanya. Aku cakap elok juga tu beli masa Sale, so that aku boleh get him terus 2,3 pasang seluar. But for today, I might just go out to Sogo nearby and get him one huge mother of a card to compensate the day.

(click for larger image)

I Love you, Abang.
I know I've been pretty difficult to you at times, and thank you for the relentless and unyielding patience, and the encouragement in all the things I'm passionate about.

My prayers semoga Abang dipelihara, dilindungi, diredhai dan dibimbingi Allah s.w.t senantiasa, terutama sekali di dalam perjuangan Abang. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan-perjalanan kebajikan Abang, untuk dunia dan akhirat. Semoga Allah menjauhi Abang dari kemungkaran, kejahatan dan kemudaratan godaan godaan dunia. Semoga Allah memberi Abang extra kekuatan untuk mengharungi dugaan dan rintangan. Semoga Allah memurahkan rezeki Abang dengan rezeki yang halal semata-mata. Semoga Allah memberi Abang umur yang panjang agar lebih banyak kebajikan dan perjuangan dapat Abang laksanakan.

Aaaaamiiiin, yaa Rabbal Aaaaalamiiin.

f~

Wednesday, May 14, 2008

Goodbye, Cousin...

Just less than two hours ago while I was just about to sit down after having breakfast, Suraya my cousin called.

"Kak Lin, Kak Maria meninggal pagi tadi pukul 7am."

Aku terkedu. Tak tahu nak react macam mana selain dari terjerit, "HAHHH????"

We call her 'Cik Ya' - my cousin who is, maybe, 3,4 years older than I am. Dia tak ada sakit apa-apa pun. Su terkejut, aku terkejut. Su pun kata tak tahu Cik Ya meninggal sebab apa, but jenazah masih di Seremban Columbia Hospital.

Lepas Su call, aku terus call Umi Ayah. Diorang pun terkejut.

My aunt and uncle called, my cousin Abg Zizi who is the president of the AR Family called. Abg Zizi kata he had just spoken to Cik Ya last night about the Family Day this June, and tahu yang Cik Ya has been having the flu since Monday. Itu aje.

Semua tengah terlalu terkejut. Agaknya macam Arwah Rustam pergi last month... too sudden to digest the fact.

Aku tengah tunggu Abang nak ambil aku. Had to skip my site meeting this morning.

Ish. Till now aku macam.... tak boleh swallow lah.

Baru aje dua tiga hari lepas aku teringat dia dengan Abg Mi the landscape-architect husband, sebab diorang ni antara orang kuat yang organize Family Day AR bulan Jun ni which will be held in Morib. Tiba-tiba dah tak da. She has 3 kids - the eldest girl who is 10, 11 years old, and 2 boys. The youngest maybe 7 years old.

Nanti-nanti aje lah aku post about the Parliament trip, ok? It just doesn't feel right at the mo.

In the mean time, do read Abg Rosaini's own experience here in abg Zul Noordin's blog.

f~

Monday, May 12, 2008

Kucing Bersidai

Adik baju merah ni, in his mid-20s, is the adik to the owner of the convenient store at our place.


Semalam pagi, tengah aku duduk rehat dengan Abang after my lapses (yes AKHIRNYA aku berenang jua, setelah beli goggles baru), aku nampak adik ni dok jenjalan dari kedai abang dia, naik ke atas to their unit and then turun semula ke kedai, dan sepanjang-panjang perjalanan tu dengan sekor kucing gemuk duk bersidai atas bahu dia. Rileeeek je kucing tu.


Adik ni cerita, kucing tu kucing pungut je, masa Raya tahun lepas. Masa tu dia baby je lagi. Nama dia "Gemok", sebab dia tau makan dan tido je. Nak jenjalan pun menumpang atas bahu orang. Sebab tu la gemuk.


Aku mintak nak timang Gemok. Rilek je adik tu ambil Gemok dari bahu dan kasi aku dukung. Gemok sikit pun tak lari. Lepaaaaak je atas akak, ibarat dunlopillo kot.


Pastu bila aku dah puas gomol Gemok (dia tak gigit, pun! Cuma ada bunyi "...maah" tanda disapproval sebab kena gomol,haha), aku pun pulangkan si Gemok semula pada tuan punya nya, and she continued bersidai atas bahu adik ni sampai ke kedai abangnya semula.


Oh ya, Gemok's a she.


Macam-macam perangai kucing ni, kan? Muka diorang pun sampai dah nak sama!


Labu Labi nak dibawak jenjalan atas bahu macam tu?? Hmph, jangan harap ~ tobat pianggg pun tak akan berlaku!!


f※

My Parliament Experience

Baru stengah jam tadi aku sampai balik dari Parlimen.


Aku ngekor Abang & Abg Rosaini ke Parlimen, tengok sendiri kawan-kawan kami berjuang.


Cerita panjang kat Parlimen ni, tapi kami dapat masuk duduk kat kerusi pemerhati and sat right behind MP Gelugor, YB Karpal Singh.


And we went in at the most correct timing - waktu KJ berhujah.


Fuh, dia memang macesssyalll, itu memang 1st word aku la. Most pembentangan dia (judiciary reform, press freedom, poverty - harkh ptooiii!), bagi aku, tak layak dibentangkan just because of who he is, a KJ. Kot yang bawak point-point dia tu Abg Din Nasution ka, Abg Zul Noordin ka, lain la cerita.


And of course, beruk being beruk dia memang suka baling pisang busuk. Tuduh macam-macam tapi tak beri laluan for penjelasan.


Bila Abg Zul Noordin and Gobi (among others) bangun and bantai dia kaw-kaw, fuh, rakan-rakan, aku rasa macam nak lompat je pengadang batu 3' tinggi tu and sorak belakang depa. BANGGA gila siut.


Eh okay nanti aku nak upload cerita lebih panjang lagi. Ni nak samung buat keja ofis.


Gambar atas tu aku ambil dari tingkat 14, dari Conference Room di Wing Ketua Pembangkang i.e YB K.Wan, overlooking the main entrance into the Parliament compound. Wing sebelah sana wing Pas.


Nampak bangunan Parlimen ni macam besar and tinggi, tapi sebenarnya kecik aje. Ada dua lif in the center core, each facing one another. And aku rasa kalau combine both wings tak sampai pun 3,000kp.


Da.


f※

Saturday, May 10, 2008

The Softer Side of Labu

I caught Labu tidur sambil peluk doll monyet yang Abang Zul baru belikan untuk dia. I name the doll monyet - "KJ", or whoever beruk BN for that matter. So that bila-bila kami naik nyampah kat beruk-beruk BN, kami buleh sepak terajang dan cucuk-cucuk je doll monyet tu. Ala doll voodoo gitew.


f※

Thursday, May 08, 2008

Cerita Mat Lie dan Cerita Telepathy

Semalam pagi sebelum ke site meeting, seperti biasa aku ke toilet dulu. Paksa diri. Sebab tak rela nak menumpang kat site toilet nanti. Yuks.

Tiba-tiba aku nampak seekor Mat Lie tengah dok skodeng ke aku kat celah-celah pintu.

Mat Lie as in 'Lipas' daa... bukan Adeli ka, Rosli ka.

Ada dua serangga aku paling menci dalam dunia ni ~ MakcikgeMok (nyamuk) dengan Mat Lie (lipas). Anti anTI ANTI!!!

Apa lagi, sebelum Mat Lie tu susup zup zup zap ke aku (aiiiiiiiiieeeeeeeeee geliiiiiiiiiiiiiiiiiiii), baik aku pukul dengan kasut aku dulu.

Pelan-pelan aku buka kasut, aim baik dekat tepi pintu tu, kumat-kumat baca doa "Jangan la dia tercampak ke aku jangan la dia tercampak ke aku", and "kelePAKKK!!!" terus Mat Lie jatuh terpelanting menghala ke aku tapi jatuh ke lantai. Termelompat akak ke belakang. Pasti buruk rupa akak masa tu.

Tiga batang kaki dia terpelanting masuk ke tempat ruang mandi alik kanan, satu lagi bawah sink alik kiri, dia pulak terbalik turned turtle kat tengah-tengah dunia. Perut hancur. Tapi, sesungut duk melibas-libas lagi.

Ish.

Ini betul-betul mengingatkan aku cerita Green Mile... masa polis yang jahat tu, Percy, nak buat jahat ke the death-row guy nama Delacroix (Del). Waktu Del's execution time, Percy sabotaged the execution by putting a dry sponge instead of a wet one on Del's head before letak the electrocution cap tu, and Del ended-up burnt in a long tortured death on The Chair instead of a quick one.

Ada babak when the switch-person tanya Tom Hanks if nak matikan arus elektrik ke tak sebab kesian tengok Del kena siksa tapi Tom Hanks kata jangan sebab takkan nak berhenti masa Del tengah nyawa-nyawa ikan and then basahkan sponge and then continue switching on the electric, kan? So, they just had to continue with the execution even though the outcome went really bad.

That was what I was thinking when I saw Mat Lie's sesungut melibas-libas lagi.. like, screaming in pain at me, begging me to end his life quick and painless.

Arrrrgh. I just cannot let myself katok Mat Lie lagi lah.... entah kenapa, tak sampai hati nak katok dia betul-betul right at his face.

Biasanya kalau aku katok any Mat Lie-s, aku katok kaw-kaw and depa mati dan-dan tu jugak. Mat Lie kali ni, aku tersalah katok lah plak... ish.

Aku pun cepat-cepat do my business, and got out of the toilet, and went for the site meeting.

When I got back some 5 hourse later and went to the office toilet, and aisemen.... Mat Lie was still there, tiga batang kaki still tempat ruang mandi alik kanan, satu lagi still kat bawah sink alik kiri, and worse, sesungut still duk melibas-libas lagi daa!!!

Green Mile moment I tell you.

And I still tak sampai hati nak katok dia betul-betul right at his face.

So, aku pun cepat-cepat do my business and got out of the toilet. Tapi sampai habis kerja naik tren had dinner masuk ke rumah aku duk terpikiaq sesungut Mat Lie.

I could've just smacked him again, hard and dead, but I didn't. Why leh?

Have I gone too..... soft, with Mat Lie-s???

***

Last weekend was also my Tele-pathetic Moment.

On Saturday night, tiba-tiba aku terasa nak makan brownies Ahy. Aku ingat nak sms Ahy minta tolong dia buatkan, tapi aku terlupa.

Aaaanyhooos, on Sunday pula, tengah aku practise main guitar lagu Alanis Morissette 'Simple Together', tiba-tiba aku teringatkan Celi. I said to myself, am gonna try perfecting this song on the guitar and record this and then kasi Celi dengar, mesti best.

Tiba-tiba Celi missed call aku dari Bangi. Aiiiiiek??? *Twilight Zone cue* I know!!!!

Rupanya she was in great distress, teresak-esak di hujung talian. Nak nangis aku dengar adik aku esak-esak gitu. So after tenangkan dia, aku ajak dia singgah rumah aku dulu before dia balik Shah Alam. Last dia datang pun masa birthday Umi last year June, kot. That long my baby sis tak lepak dengan aku kat rumah aku. Punya la lama. Bukannya dia tak nak datang, tapi mana nak sempat singgah kalau lepas balik Bangi every weekend dia kena terus balik ke Shah Alam tanpa boleh singgah memana.

This time, special case sket. Umi Ayah izinkan dia menyimpang ke rumah aku. Yeayyyy.

Aku pun dengan ribut topan kemas belen-belen yang aku tak kemas.... even Labu Labi pun aku pastikan tak berapa busuk. Hahaha.

Bila Celi datang, guess dia bawak apa dari Bangi.... BROWNIES!!!!! Umi bekalkan aku Brownies yang Ahy buatkan untuk kakak Celi dia. *Twilight Zone cue again* I know, cool huh!!!!

Satu tupperware ni, aku makan sorang aje. Abang Zul tak makan kuih-kuih Brownies ni, untuuuuuuuuuuuuuuung akak.

Sedddddddddddap kauuuuuuuuuuu. Apa-apa yang dibuat sendiri with doses of love and affection, memang exra sedap. Lebih-lebih lagi kalau datangnya dari adik sendiri yang masa kecik-keciknya dulu aku yang cebok and ganti lampin dia, mandikan dia, jaga demam dia segala.... yum yum!

And seronok sangat lepak dengan Celi, even though we were just watching TV and had dinner at the sofa!

***

On Monday night, aku and Abang balik Bangi to have dinner dengan ex-classmate Ayah masa di AIM Manila zaman aku umur 7 tahun dulu, Uncle Shordan Poerba from Indonesia. Uncle Shordan came with his wife Aunty Amy for the Network-21 thingee at KLCC (hebat gitew Network 21 neii).

And guess lagi apa Ahy baked for me... croissants with white chocolate filling!!!!! Hulllaallaaaaa.... sedddddddddddap kauuuuuuuuuuu *smack lips*. Memang TAK MUNGKIN dapat dicari di kedai, these croissants with white chocolate filling!
Bertuaaaaaaaah aku ada adik-adik yang caiyangkan aku. Now, tak sabar nak Udi balik dari UK... we will all be four of us again, and boleh kita jenjalan lagi, ok???

Mwaks!

f~

Tuesday, May 06, 2008

Colourblind in Malaysian Parliament?

If one could propose a 'ritual' in the Parliament House everytime before a session starts, I'd certainly recommend the screening of these, Yasmin Ahmad's adverts, about racial harmony among kids... just to peringatkan semula that they were EXACTLY like these kids when they were small ~ colourblind. 'Coz Abang&I would certainly want to bring up our kids in these kind of environment ~ no prejudice, purely colourblind.

1-Tan Hong Ming



2-Race



3-Karate



And congratulations to Kak Min on the awards for Tan Hong Ming and Race!!!

***

I told Abang, "... you know, should one day ada rezeki Pakatan Rakyat to take over the administration of the country, please please ask your comrades to look into the Kursus Biro Tata Negara, not as means to push political agenda and racial disharmony down the throats of the participants who are mainly more educated people than the BTN fascilitators @ fascis (read: fascists) themselves, but more for genuine National Unity and Patriotism, like how the Americans are, voluntarily darn patriotic even over their Jalur Gemilang???"

I mean, for heaven's sake, what does Lagu Warisan do to National Unity yang kau sekarang tengah sibuk uar-uarkan, eh AMENO???

Note: I like this piece, Azly Rahman's "A Malay View of Ketuanan Melayu". And this, "BTN: A Den of Blind Chauvinists". And this, dari blog seorang muda yang tidak takut berfikiran lantang.

f~

Monday, May 05, 2008

My 1st Unlimited Haagen-Dasz Scoops Trip

(Clockwise, from the one standing: Nor, Maria, Kumar)


I had a lovely, lovely Unlimited Haagen-Dasz after-work session on Wednesday 30th April at Bangsar Village, which can only be made possible by the persistency of Maria the Haagen-Dasz lover.


Abang dengan begitu sabar dan sporting me'nyupir' aku ke destinasi, walaupun mula-mula tu tersalah tuju -- we went to the Bangsar Shopping Complex instead. Siap dah parkir pun di BSC. Aku memang tak pernah sampai lagi Bangsar Village, sebab tu tak register dalam kepala bila Maria kata 'Haagen Dasz di Bangsar Village'. Aku ingatkan those two places are the same!


Abang pula jenis langsung tak suka ice-cream (I know!! *rolls eyes*). So, at Bangsar Village, he left me with my friends while he scoured the place. Melainkan HD also serves food, kan? Ala aku pun bukan selalu minta dia tolong hantar aku nak hang-out dengan rakan-rakan. Last was mid last year masa aku kuar pi theater di KLPAC... dengan Maria jugak rasanya.


Man I have so so long not let my hair down like that night, so to speak! Mau dah 1.5 tahun tak gelak sekuat-kuat puas-puas.


Bergegar-gaung that 1st level concourse with our ngilai! Last aku 'ngilai'... no, not during the last fullmoon, but masa Malam Alumni Jasin at Flamingo Hotel in January '07.


Since there were only us at the outlet, and, most of the time, on the level too, the place was entirely ours to shake with our mengilai la kan. Lantak pi gegaq macamana pun.


And the Haagen Dasz guys pun very sweet, curt and patient melayan kami since we were the only customers of the evening.

(special update 6 May: Elisa rightly pointed out that 'curt' means 'rude'... so the correct word should be 'courtesy', mkayyy anak-anak? *maluuu* thanks, love!!!)


Alas, at 8+pm aku kena minta diri awal from the rest 'coz kesian ke Abang dinner sorang-sorang kat mamak luar. So, kononnya, aku offer la nak belanja semua sebab jarang-jarang jumpa. Ye la, ingatkan 1 sitting per table costs rm37+.


So, beriya-iya Maria and Nor peluk cium aku, and Kumar thank u thank u aku... atu skali orang kat counter beritau "That will all be rm172+, madam..." while those three fellas kat meja masih pandang aku kat counter sebab tak pasti aku se-pemurah gitu, aku pun terbeliak biji mata to the guy at the register.


"Whaaa...? RM172+? You mean.... Ooo, rm37+ times 4 ka?? Ooo kalau macam tu biaq depa bayaq sendiri, hahahaha," and apa lagi bebudak 3 ekoq tu pun gelak sakan punya la kuat ke aku!


Malu akak aje kan.


Hey Maria jangan lupakan I for next year's Haagen-Dasz outing, k?


I hope next year's HD's list for unlimited scoops would be, well, a wee bit more unlimited!


f※

Saturday, May 03, 2008

Substituting Swim

Beriya-iya pagi tadi aku keluarkan swimming gears aku (which consist of fully-covered swimsuit and black t-shirt over. You seriously wouldn't in a gazillion years think that I would don something less modest than this, would you???). I needed the swim. So I thought while Abang has his breakfast, I go for the year-long lapses I've not been doing. Ye la, nak catch before the sun gets too hot. And I want to avoid having the need to go to the toilet after my morning nescafè-kaw should I join Abang for breakfast.


So, while Abang was having his shower, I took out my swimming bag -- towels ada, sunblock ada -- but my brand-new goggles and my swimming watch tak da. Aik, mana pi??


Cari sana sini, tak jumpa. I mean, rumah aku kecik aje, maa. Abang pun tolong carikan, pun tak jumpa. And Abang perlu cepat 'coz he has to go to work.


Hallaaaaaaa.


Just when I finally got attacked by the swimming-bug (which, by the way, has been almost non-existence these days), benda paling penting plak tak daaaaaa. Aiiiih!


Last aku swim awal tahun lepas, kot! Kena check balik entry aku.


So, forget about swimming 'coz I can't swim without my goggles, I'd be blind as a bat in the water. Kami pun turun bawah for breakfast after which aku check dalam kereta pula... pun tak da.


Hmph. That's it lah.


So, I ended up boiling a full pot of tea (guna daun teh timbang Umi beli kat K.B) -- ikut petua Dr.Oz to kill the bacteria that causes odor -- and then rendam kaki sambil baca paper and main guitar -- not before kemas rumah macam halilintar that is. Lagi heaven.


f※

Friday, May 02, 2008

Anugerah Blog Tersantai Bagi Kategori MP Pakatan Rakyat


Ya Allah pecah perut aku baca blog Abang Zul, lah!!! So the very kelakar! Memang sesuai betul ni ni kawan baik Abang! Aku buleh bayangkan Abg Zul sendiri yang bercerita bila baca blog dia!!! ITU lah Abang Zul Noordin yang sebenarnya!

Ini lah MP paling sempoiii dan santai sekali! Cerita tak selindung, telus, terus-terang... tak sia-sia kami semua tolong Abang Zul dulu, tak gitu Abang Zul??? hehehe Syabas, Abang Zul!!!

Dan berjuta kali syabas juga kepada moderators Abg Zul yang kedua-duanya tidak berada di M'sia, you! ~ Effendy di Saudi (I think!) dan Din Serigala Manchester Suami Si Ilush Yang Also Jual Karipap Yang Gambar Anaknya Aku Selalu Pinjam who also runs Blog Tersantai Bagi Kategori Bekas OKT, haha.

The supposedly moderator yang kat M'sia pulak, si pompuan ni, ekhem, pemalas sket.... tak berapa consistent. So, yang obersea terus handle dari day 1, hehehehehe *maluuuu*. Lagipun, too many broth will spoil the cook ke apa orang-orang kat Kelantan cakap tu...

And to ciplak signature Abg Zul.... adios!

f~

Thursday, May 01, 2008

Tomayto Tomahto

Tonight is one of those rare nights that Abang & I really sat down to watch NTV7 news... my fave channel for news, at least. They're precise, short & sweet. Having only 30mins to air, they don't have time to kipas montots sapa-sapa. So, I loike their Prime Time News.


I hope they will stay that way, like, forever.


News 1:
Padanlah jalan Dataran tutup pagi tadi masa aku nak pi ofis lepas hantar Abang. Ingatkan ada Labour Day march, rupanya ada Labour Day peace rally, hence, ada polis jaga.


Eh, peace rally oso got polis jaga ka dey?? And bukan ka KL tu negeri non-BN, awat yang hangpa sibuk, nya? The participants pun tidak la ramai - maybe 4,5 ratus orang je... itupun takut kaa?


And then NTV showed other global rallies - in Jakarta, Philippines, Korea, Russia, etc - with THOUSANDS attending. They definitely resonated well with the day being a day for 'WORKERS', hence it's The Workers' voices that are to be heard, bukannya pemerintah yang gaji dorang datang dari cukai pekerja.


So, you know, I have one kinder word with three syllables to those instructing the police to halang the rally:
PE-NGE-CUT.


The harsher word and lesser syllables?
DA-YUS.


News 2:
Unlike Balkis in Selangor who transferred their money into Bakti before their dissolution, PBT (Pertubuhan Bunga Tanjung) in Penang 'donated' their money to Bakti before their dissolution.


'Transferred, donated'; like, 'tomayto, tomahto', 'potayto, potahto'. Same bleeding difference to me.


News 3:
Wah, Tun M oso got blog ah? Got into prime time news summore! So, welcome to the zoo, Tun, where the voices of 'beruk' are The Power to reckon with these days, ey?? Haha

***


Remember the story of my tenant yang orang susah and I gave them time to settle payment, and then my cuzin caught them pasang bendera BN pre-GE?


Petang tadi kami pi jenguk dia 'coz nak beri the stamped agreement and also she wanted to hand me the rent and the long overdue 2nd-mth deposit herself.


When we reached Amanputra, thy tenant was still out to get kuih-muih eventhough I've told her tak payah susah payah 'coz kami nak singgah sekejap je.


So, it was the younger sister with down syndrome and thy tenant's two kids (out of 5) who greeted us and let us in.


Amboi, kemas betul rumah. Aku beritau adik dia, nama Mek La, "Waaaah kemasnya rumah! Baru kemas untuk Kak Lin datang, ke?" aku cuba pancing.


Mek La jawab, with twinkles in her eyes, "Hak ah! Mesti la!". Hahahaha, kiut je dia buka rahsia.


Her two kids at home sangat sweet, and even volunteered to take Cik Lin around when Cik Lin said Cik Lin wanted to have a look around.


And then thy tenants arrived, and the wife brought in SO MUCH kuih muih! But the husband went off -- the kakak said boss husband dia panggil dia ke kedai. Whateverlah, kan.


But she was very nice to susah-susahkan diri cari apam balik, kepok lekor and pisang goreng amidst kami bitau tak payah susah-susah.


And all 5 kids are just LOVELY.


Suffice to say, Abang & I sangat lembut and cair hati with them lot and the good condition of the house, Alhamdulillah. Dan insya-Allah berkekalan perasaan ni...


***


After Amanputra, we drove straight home 'coz Abang terlalu penat nak fulfill an invitation to some function in Kelab Tasik Perdana.


As we were sitting for dinner at a mamak restaurant near our place, Abang phoned up a friend whom he saw was about to leave the same restaurant we were in with his wife (Kak Lina) &kids.


As they were walking down towards us. Abang told me itu kawan dia nama Marzuki (Abang cerita dia pernah cerita that in Bkt Bintang Chinese School where he went, his name was Mah Joo Kee, haha) a.k.a 'Gedek', once the graphic guy in Gila-gila, who now runs his own graphics co.


As Abg Gedek salam Abang and greeted "Eyyy, Zunar!", he suddenly turned to me and said "Haaa ni mesti Roti Kacang Merah!". Alamak, terkejut akew! Dah le aku tak pernah jumpa bro ni, kan. Aiseh.

And then he proceeded to ask his 3 kids to salam Uncle Zunar and Auntie Roti. Hahaha, 'Auntie Roti'. Jangan 'Auntie Roti Bom' dah la, kan.


Abg Gedek bitau yang he watched Abang's vids singing to Iwan Fals, and practically read (and remember) almost every entry including the tenant-with-bendera-BN story and me learning the guitar! 'Seh... segan la plak rasanya, kan...


All started because he thought Abang, like Abang's other friends who run blogs, also owns a blog and so he googled 'Zunar', but ended up to my blog instead, and got hooked to Zunar's-other-half's life as means to keep up with Abang.

Abang kena bayar aku royalty la laidis, kan *evil grin*. Dah kena perangai BN ni. Hahaha


Anyhoos. Abang Gedek is apparently an avid Coca-Cola collector -- cans, bottles, ticket stubs, etc. I know I have Coca-Cola stuff from Berlin that I bought for my abang angkat some 9 years ago that's still stuck somewhere in Bangi. I'm just gonna try find them again and give em to Abang to be handed over to Abg Gedek instead.


Kak Lina soh aku google their webbie, Gudang Cinta (altogether now: Awwww!). Sweet sweet couple, and lovely kids! BEAUUUUTIFUL photos... rasa macam nak lukis aje gambar anak-anak Abg Gedek & Kak Lina!


f※

Labour Day


These were recorded at Padang Kota. There were prolly 3 Pasembur stalls, but we chose this stall instead due to their originality ;-)

And I never thought much about Abang's hearty laugh (though I really enjoy hearing it) until commented by Mr. Anil Netto himself here... heh heh.

***

Now at the office, on Labour Day. Thought to clear off my table from all the paper work... but instead I ended up clearing off my inbox of my personal email.

Managed to read almost 400+ of them, ada lagi some 700+, hahahaha. Padan muka aku.

Aiyoh mintak maaf la rakan-rakan mana-mana yang menunggu my reply... like Shabar when she asked my oppinion late last February for the best architectural practise for her daughter to do practical training :-(. Very banyak sorry...

Next time sms aje, can or not... ish, aku ralat betul...

***

Oh semalam aku joined the Last Day Unlimited Haagen-Dasz bingeing, initiated by Maria and attended by her friend Kumar (both of whom are my cousin's closest friends -- my favourite cousin the reporter tu) and her niece at Bangsar Village, sans my cousin 'coz he had a 7pm office meeting.

Maria, my cousin and Kumar are all Haagen-Dasz lovers. And Maria was thinking since aku ni bukannya kesah nau stuffing myself up, so she invited me to join.

I was there from 6+pm till 8pm (they went back a wee bit later)... NINE scoops @ RM40! Tak pernah seumur hidup aku makan ice-cream macam makan nasik. Tapi puas hati!!!!!

Dan apa aku buat hanging-out dengan kawan-kawan baik orang lain??? Panjang ceritanya. Tapi, dipendekkan cerita, si Maria tu sekarang juga dah jadi kawan baik aku. Hahaha.

Will update photo via mms. Ni nak keluar ambil Abang di ofis, and terus nak jenguk rumah aku di Amanputra. I'm sure my tenant now is busy cleaning-up the house like hurricane! Nyyyiehhhehehehehehhh *evil grin*

f~
Blog Widget by LinkWithin