Sunday, November 16, 2008

You, Me and The Moon II: Retard!

Back during MRSM years, the senior girls of batch SPM 1988 somehow coined a certain expressive word to precisely convey their feelings of lunyai with their bfs or happy over something or overwhelmingly ecstatic or just plain thankful.

The word was... "retard".

And oh, another one was gantinama "ong", a short from "orang".

So, for example... if dapat note/bunga/chocolate dari boifren, "Arrrrgh, ong retaaaaaard! Ong dapat note/bunga/chocolate dari Abaaaaaang!"

If someone had a crush on a boy and the boy happened to return her gaze and smile back at her, you can hear the friends giggling, "Eiiiii retardnya, dia senyum kat kau!!!"

If a test or quiz had been postponed, "Cikgu ong tak jadi buat quiz arini, retard gila!!!"

Kira macam perkataan "retard" ni jadi the salt in our daily conversation. Perisa paling mujarab to emphasize our expressions of happiness.

[kak aie, shabar, nana, zaila, mus or sesapa lagi bebudak Jasin yang drop-by, sila perbetulkan kalau ong ada cakap salah, eh? Heh heh]

The reason why I tell you this???

'Coz I nak jerit "Arrrrgh, ong retaaaaaard!" over the fullmoon submissions I received today -- dari Elisa, dari AbeTommy, dari Nuni my-supposedly-silent-reader-but-now-not-that-silent-anymore (hehe) and her dad!

Tak gila retard akewwwwwwwwwwww!!!!

Cerita Retard No.6
[after Jumper's, Ilush's, and the previous 3 fullmoons]

Another Saudi Moon from Dear Miz Elisa...


"... Mula2 I suspen gak nak tanya taufik, nanti dia tanya "Nak buat apa??"

But then I just said "Amik gambar bulan ngambang, jom?"

Dia pun, "jommmmmm" terus amik tripod and camera.. heh heh... "


Sigh... cantiknya MasyaAllah...

Setiap kali aku tengok gambar yang first tu, rasa macam I'm being transported to wherever Elisa is.

Mana nak dapat bulan terang macam tu kat Malaysia ni!!!

Thank you Elisa&Topiiiiiiiiik!

Cerita Retard No.7

Dari Abang Tommy...

"I purposely pergi amik gambar full moon tepi sungai langat untuk you but stupid sd card tak save kan, lakhnat betul.

Nasib baik ada back up amik pakai handphone tapi kualiti, Allahu a'lam lah....

Nanti, I try again, tapi I am in need of a camera yang boleh focus.

And today's moon betul2 punya cantik!!! Wasted.....and sorry....

Rgds
Thomas"



Abang Tommy, ada fireworks juga ke masa tu?? Bestnya, main fireworks underneath the fullmoon!

Eh jangan la sorry sorry... next month kan insyaAllah ada lagi! It's the thought that counts! Tengah retard ni!!! Thank you AbgTommyyyyyyyyy!

Cerita Retard No.8

"salam,

i'm one of your (many) silent readers tapi terasa terpanggil la pulak untuk mengambil gambar bulan utk akak sbb macam syok je ambik2 gambar bulan ni (mmg saya pun suka admire bulan esp time dok kat apartmen lama... katil saya tepi tingkap... selak je langsir terus nampak bulan kalau dah after midnite).

mula2 tu malas tapi semalam ada kawan datang hantar barang kat saya... pastu terbersembang la pulak kat pondok pak guard tu. time tu la ternampak bulan penuh. cantik. saya pun lari la naik atas ambik kamera tapi bila turun balik, tengok2 bulan dah kena tutup ngan awan. :-(

maka hari ni (sabtu; walaupun saya hantar email ni dah kira pagi ahad tapi sebab saya tak tido lagi, rasa macam masih sabtu) dengan tak puas hatinya saya pun keluar lagi la utk ambik gambar bulan tu... tapi dah tak penuh la. :-(

Harap2 akak suka la kan. :-)

-nuni-
Penang, 16 November, 2008 2:39 AM"



The second photo tu, serious ke Nuni ambil sendiri??? Hebat gila!!!

Nak pukul 3 pagi anak dara ni email gambar-gambar ni ke akak... ish! Kak Lin suka yang amat meretardkan sangat-sangat, Dik! Thank you Nuniiiiiiiiiiiii!

And to end, would be Cerita Retard No.9, fullmoon photo from Encik Naim, Nuni's Daddy!!!

"from baah.

Here's my full moon contribution.

Taken at 36000 ft above central Canada 5.45pm local time, 14 Nov '08. Aboard Boeing 777 Cathay Pacific CX840, from Hong Kong to New York. 16-hr flight!"


Fuwallauuu! Beat that!

Thank you Nuni's Daddyyyyyyyyyyyy!

*retard retard retard!*

The last photo actually reminds me so much of my first time above London airspace back in end of September 1993. It was 6am London time, my first time in UK (or rather, above UK), and since the plane was full of new Malaysian students to the UK, the pilot took us hovering above the London city lights for a morning sightseeing.

From the window, I could see the fullmoon right on top of me, and I remember this sudden void in me... I missed my family. I realized I was almost at the end of the 6,000-mile journey away from them, and the moon was about the only thing that made me felt closer to home at the time -- I was hoping that back at home, they were all looking at the same moon, at the same time as I was on the plane.

And then the pilot made a u-turn for the Heathrow runway. He maneuvered in such a way that the moon was underneath us -- almost exactly like the photo from Mr.Naim.

It was a real breathtaking sight. I was deeply mesmerised by that then... I could still remember it quite vividly, even though 15 years have passed.

Sigh.

Have I mentioned that I'd die a very happy woman this month? Oh yes I would...

Thank you for all the thoughts, y'all... You wouldn't have any idea how much your efforts have lifted up my spirits. Thank you... *sniff*

f~

12 comments:

Omecool20 said...

oh yes.. one of the many fond memories of Jasin dulu ... tangkap retard was one of my favorite phrases.. the boys pun ngomong2 begitu juga.. :D

nuni said...

Saya terjadi retard (as in the actual literal meaning of retard) jap kena shock pujian bertalu2 dari akak. haha.

mana tak e-mail pagi2 buta... ambik tu pun dah lewat. pastu nak kena tapis dulu sebab hantar sekeping tapi yang ambiknya maunya dlm 50 keping sebenarnya.

tapi yang paling tak sangka sebab ayah saya pun tiba2 hantar gambar full moon gak after reading about it in my blog.

glad u like them. :)

MakTiriHappening said...

Hahaha!!! Kobar kobar ong senyum retard sensorang baca entry kau nih. You should write another entry about all the words/expressions that we used in Jasin. Another word ong tak bleh lupa: siamang!

Anonymous said...

Dari tingkap bilik kita masa form 3 dulu.... nampak bayang si dia kat koridor tu jer dah terjerit2....ong retard!!!!!ong retard!!!!sama la dgn kak ojen & aya & salina.... hehehe sungguh tak paham aku...

-nana-

Jumper said...

I'm proud to endorse this entry and its prequels as a successful and sweet collective effort of separated people who share the simple mesmerism over the only moon we have in its full frontal beauty. Literally, it's a moonstruck madness or simply 'retard' in the context and meaning that brings back recollection of the twisted teen tales in a little town called Jasin.

Roti Kacang Merah said...

ome
biar betul bebudak laki cakap 'tangkap retard'??? hahahahaha

nuni
i LOVE them pics!!!

and hey since your dad travels a lot, and YOU too are obsess with fullmoon (mengaku aje leee, hehe), perhaps your dad should take photos of fullmoon in his travels and share them in his travelog, too. mesti BEST!!!

Roti Kacang Merah said...

shabar
eh ong dah banyak lupa arrr... paling-paling pun, skodeng, ciput, teb-noon (like MY GOD for the life of me i would NEVER think i'd still remember 'tebnoon' hahaha)... hey since YOU now own a blog, apa kata kau try list down the words! hehehehe

Na
ohhh, adakah masa kita berumet dulu dan kala bilik kita mengadap laluan2 jantans??? ohhh sunggggguh gediks!

ala cakap aje la kau retard tengok Lebam lalu, karrn. haha.

eh ko pernah carik dalam FB tak, kot Labb ada listed? hehehehe

Roti Kacang Merah said...

durian meloncat
care to share your cerita retard??? hehehe

nuni said...

haha. ye la ye la. kita pun minat bulan mengambang gak. :)

will let my dad know of your suggestion tapi kalau dia buat pun, saya kena warning awal2 la. Dia ni hangat2 taik ayam sket bila buat benda. hehe (selamba je kutuk bapak sendiri). :p

elisataufik said...

Adakah dapat rasa angin sepoi2 bahasa, suhu lebih kurang 24Celcius, dan bau ubat nyamuk?
*lol*

elisataufik said...

p/s eh so you know Amy Abrizah and NurHidayah Din Hatt?

Roti Kacang Merah said...

nuni
donch worry, i would so understand the hangat2 taik ayam part! sama aje kiat semua ni!!! hehe

elisa
all that, except for the bau ubat nyamuk! potong stim nya! hahaha

ps: of course i know kak amy! yang lagi satu tu, maybe i kenal muka kot!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin