Thursday, November 27, 2008

Retard Metard

1.
Alhamdulillah, my Matchmaking No.3 has now upgraded to another level -- the aweksbalaks phase. The phase where you'd fall asleep while talking on the mobile in the wee hours. Or even fall asleep with your mobile in your hand, waiting for that much missed nightly call.

heeeeeehehehe... retard ni, can't you tell??? heeeeeehehehe...

2.
InsyaAllah, December would be the month when Matchmaking No.4 shall be formally commenced. Merisik, that is.

I shall now have to start planning on the hantaran, baju-baju and kad for next year’s Do [planningnya la].

Hey it’s my One and Only Baby Sis’ special day. I hope it’ll turn out really special, pretty and memorable! InsyaAllah.

3.
Yesterday morning, I checked my organisation’s website for the Jadual Peperiksaan PTK.

Remember the 2nd PTK exam I sat last June? Haven’t received the results by then, but I can almost tell that I’d have to take the darn exam again to get Aras 4.

And then I saw this…

Aik??? Exam patutnya on last Monday??? Dah la we’re supposed to register a month earlier! Panic akak!

Akak pun cepat-cepat call Bahagian Peperiksaan and inquired about the exam.

Owh, dah tunda rupanya. To 18th Dec. Lega!

And then I inquired about my results for the June exam.

The officer checked… “Puan dapat Aras 3. Boleh naik pangkat ni!”

Alhamdulillah!

Tapi saya bukan nak naik pangkat, sebab mana ada post kosong untuk Arkitek J44 sekarang??? Saya nak naik gaji!!! Saya nak Aras 4, jadi, boleh saya daftar untuk exam bulan 12 ni? I asked.

“Maaf Puan, kami tak benarkan kakitangan ambil peperiksaan 2 kali setahun. Exam kali ni untuk mereka yang tak dapat hadir bulan 6 hari tu, atau yang pertama kali ambil untuk tahun 2008.”

Tapi, bulan 6 tahun depan telalu lama bagi saya!!! Sementara nota saya tak hilang dan saya boleh ingat lagi apa-apa yang saya baca… boleh laaaaa. I pleaded.

“Maaf Puan. Itu memang sistem kami. Kalau Puan nak merayu, mungkin boleh contact Timbalan Pengarah Encik M sendiri?”

Lerrrr, macam ini also got ah? Aku yang rajin nak sit for PTK exam, dorang tak kasi chan. Orang lain yang sibuk nak ponteng exam, dorang masih beri peluang! Mujur aku dengan Encik M tu agak kamcheng la jugak. Tadi aku cuba call, tapi dia sibuk dengan KMK dia.

Esok aku akan call dia lagi. Dia pernah kata yang mulut aku manis, pandai pujuk reluctant Bosses to sing to the audience. Hopefully mulut manis aku berjaya nak merayu domba ke dia pulok. hehehe

Aku perlukan the Aras 4 for Umum. Badly.

Sigh.

f~

9 comments:

F Manchester said...

The concept of 'naik pangkat' is a bit foreign to me... I've always been in small organisations where theres basically 4 teirs. Starting from bottom- Secretary/admin, then TA's then Architects... then Boss. Dari I start kerja sampai lah sekarang...stuck kat Architect. nak jadi boss- bukak kedai sendiri..

So, how many levels or 'aras' must you go to get to the penthouse?

nik awin said...

kak,
nak naik gred 44 tu,bukan kene tunggu time-based ke?
wah..beria-ia sungguh nak amik peksa..
saya tahun ni siap monteng lagi..
utk gred DG kami boleh amik 2x setahun
sekali pada Mac,sekali lagi bulan ogos.
since saya ponteng bulan mac,tak bg surat tunjuk sebab,bulan ogos saya di BANNED dr amik ptk
huhuhuhu..

tak pernah merasa 4 pun..
dok asik 2,3...2,3... tuuuu jer la

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
To get to 'penthouse', one has to go through what they call it as 'Tahap'. I think there are 5 or 6 Tahaps, kot, to get to 'penthouse'.

The first three Tahaps have 2 bahagian/papers - Umum and Khusus.

'Aras 4' means getting an average of 80% and above for the paper... which is the maximum aras for any papers. Aras 3 is 70%-79%, i think.

Hence, getting a result of Aras 3-4 [just like what i got. i've already gotten Aras 4 for Paper Khusus last year] means one is eligible for kenaikan pangkat, should there be a post to naik pangkat.

If one gets Aras 4-4, he/she is eligible for kenaikan gaji yang quite substantial...like, equivalent to 6 years of working without sitting for any exams.

I'm only still at Tahap 1. and twice at that, too.

sigh.

Roti Kacang Merah said...

awin
nak naik 44 ada time base??? kat tempat kak lin, tak kot. If there's opening and you're eligible, means you're eligible lah.

berkobar ambil exam sebab nak naik gaji la Dik. itu aje. bukan nak naik pangkat ke apa. kalau boleh biar jadi ikan-ikan kecik aje. tak payah lah jadi ikan besar, buat pressure aje.

Zetty said...

kak lin!!!
matchmake meeeeeeeeeeeeee!!!!
kekekke.

Zetty said...

and oh! i promise i will save u seat kat meja pengantin nanti if berjaya hahaha.

Roti Kacang Merah said...

etty
tak yah suruh atau minta...your name's in my list!!! ;-D

kalau jumpa yang seswaiii, PASTI akan ku contact etty!

eh tapi yang si jejaka gatal/miang dalam your comment boxes tu, kak lin suka betul tengok dia nyakat awak! ;-D

atiza said...

orang kalau boleh nak postpone exam..dia ngengada nak exam..apa lu ni aweks?

naik gaji setiap tahun still RM65 ker dah up skit?

Roti Kacang Merah said...

kak aie
RM65? Itu rate TA, lah.

Rate pegawai RM80-RM90.

Gua nak naik RM400, sis... 4-5 tahun punya anjakan, tu! So, kena la amek exam, kan. sigh.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin