Wednesday, November 05, 2008

Kulit Lain-lain, Darah Tetap Merah

1.
Alhamdulillah, 10 orang officemates yang aku bawa ke Pusat Derma Darah tadi, 7 orang dapat derma (termasuk BigBoss 1 and 2). 3 yang lain tak lepas sebab low blood pressure.

Aku sendiri dah derma di blood-drive kondo last Saturday. Mujur aku derma on the day. Or else by semalam aku dah masuk kategori tak layak menderma dah.

2.
Wot a historical day to mark, ey... First black president in the U.S! Hopefully this will spark off some global race against racism, including here at home!

Aaaaamiiin....

13 comments:

d'Frog Prince said...

yup. we are rooting for the black president, biar the racists in the world malu sikit.

i always liked the late Deng Xiaoping's advise :-

"it doesn't matter whether it is a black cat or a white cat, as long as it catches mice, it is a good cat!"

see the leader with vision? see how he transformed china? we are now years behind china. sad, kan?

macam gak case PKNS, as far as I am concerned, kalau the woman can do a good job, let her do it, it is after all for one year only, for goodness sake. some people are so blinded by their bigotry view that they rather "bakar kelambu sebab marahkan nyamuk" - tak ke bodoh tu? nasihat orang2 tua Melayu pun dia orang tak paham, lagi nak panggil diri Melayu, kan? sedih.

Roti Kacang Merah said...

abetommy
ya betol!

in fact, dalam Islam, apabila jenazah disoal dalam kubur, tak da pun soalan yang menanya "apa 'race' kamu". and the so-call orang-orang Melayu Islam ni should know this better!!!

Jumper said...

Blood is universally red, nobody in any categories of skin colour can question that. But if we look closer, even blood has its types. We are proud to have the majority universal donours. We are happy to have universal receivers. Yet we have to respect the existent and the sentiment of the non-compromising blood types. I think it's a way nature has been trying to teach us about discrimination and its remedy in the form of social tolerance and the right balance in all our beliefs.

elisataufik said...

ha ha ha
kelakar gila katun abg u.

:D

atiza said...

in short..

'cakap tak serupa bikin'..

kan?

nik awin said...

lama dah tak derma dara'h'..kehkehkehkeh

buku merah kecik tu pun ntah kemana..
1st time derma masa form 5..last sekali derma masuk dok kat U dulu...

total semua ade dekat 5x jer

Roti Kacang Merah said...

jumperderoyan
iyyyyeaaaa.... but whenever a blood receiver needs to receive blood, the condition of transfusion has never been "who does this blood come from ~ an arab ka? a japanese ka? a chinese ka? a malay ka?".

if everyone in the world understands this easy concept, insyaAllah, settle segala masalah perkauman...

elisa
patut buat banner, katun dia tu. heh heh

Roti Kacang Merah said...

kak aie
iyyyyyearrr betol!

awin
alah pi aje kat sepital ke, or kalau ada blood drive memana ke... sekarang dapat sijil lagi, you.

khemy said...

harharhar
the kartun is lawaks..
kudos to abang zul..

i've moved blog, nyah..
http://52jalankuari.tumblr.com

d'Frog Prince said...

i tak pernah derma darah, kus semangat teringatkan jarum kena cucuk pastu darah meleleh keluar, grrr grrr.

but if someone really need, agaknya, sakit2, takut2 pun, i akan buat jugak lah, touch wood, hope nobody needs my blood lah. dah lah aku sekarang ni semua orang cakap macam penagih dadah, kakaka.

Roti Kacang Merah said...

khemy
tau nyah dah pindah... naper pindahhhh, susah mak nak follow updates, tawww

abetommy
masa dia nak cucuk-cucuk tu (cucuk bius and then cucuk the jarum pindah darah), jangan la pandang... tak sakit apa pun. cuba la sekali derma. bukannya mati, pun... hehe

d'Frog Prince said...

Insya-Allah, nanti I pi buat...(when I have the inspiration, which is like, another few years???)

Baby_D said...

derma darah pon ada cucuk bius ker? tak ingat ler.. sebab dah bertahon tak derma darah.. last year nak derma kena reject coz i'm on pills.. BC pills that is...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin