Sunday, October 05, 2008

The Long Journey Back

God we're knackered to a T.


You know how long the jam was last night?? Fifty kilometers. That's right, five funting zero.

10kms after the last post at hentian Bukit Gantang, the jam ain't gettin any better, it was almost midnite, we were moving at 10-15km/hour average (means, it'll take us two more hours to reach Jelapang Toll which was only 30kms away, and that's like between P.J and Shah Alam, I'd say?), both Abang & I were dangerously sleepy, and there was not even a suitable space to stop for some shut-eye 'coz the highway drainage sits precariously too near beside the emergency lane with nary enough setbacks for any stop to be possible.


So I ended up bercerita tah apa-apa dengan Abang, something to get him to respond.


When we saw the signboard saying 'Kuala Kangsar, Grik, 2km', that's it mate, we knew we just had to get outta there.


Tapi nak menyampai ke 2km tu Yaaa Allah.....siksanya!!! It was just TORTURING when you felt you been on that stretch for ayyyges, but then upfront you saw another board -- Kuala Kangsar, Grik 1km. Aaaaaaaargggggh.


But anyhow, we finally got to the exit. Jam sket la kat toll Kangsar and into the town. Tapi, kalau jam kat jalan macam tu, kita tidak la marah bengang sangat kan, coz bila-bila boleh detour guna jalan lain ke, pi hotel ke, resthouse ke.


Oh, we did make a couple of calls to some hotel/resthouse in Kangsar, tapi fullhouse kau. So we decided to just slowly continue our journey.


Our aim was to get to Ipoh. From there we would then decide to stop and rest, or just move on.


Surprisingly, jalan dalam to Ipoh through Kangsar was really big, comfy and smooth. It was already close to 1am, and aku dah tak tahan daulat dah. Aku minta izin Abang nak tidur, and Abang kata ok. And as soon as Abang habis cakap 'O' je belum ke 'K' lagi, akak terus hanyut!


Sedar-sedar Abang dah masuk park at hentian Ladang Bikam, and it was already 3am!! I didn't even want to offer to drive, coz aku memang ngantuk gilos masa tu.


I tell you, punya la ramai kereta berenti kat hentian tu, and kat atas jalan pun masih banyak lagi kereta!!


Gila betul. Like this part of S'jung M'sia didn't even sleep I tell ya.


So, we joined the other journey-makers at the hentian and had our sleep, in the car, with the windows wound down an inch so that tak da la masuk berita sebiji rotikacangmerah dan suaminya rotibakar dijumpai mati basi terhidu gas aircond ke apa.


Mujur kami ada bawa bantal and cimut, apart from cimut gentel aku. So we just can't complain.


I woke up 10 past 5am, kejut Abang, and the crowd still haven't subsided!! Ya Tuhan.


Aku tak berhenti weewee langsung dari mula the journey at 6.20pm semalam, but akak sanggup tahan la kan. Mujur tak rasa desperate sangat masa tu.


Satu kali when we drove out of the hentian, by God orang park keta sampai half a km outside the hentian!! I would guess should we arrive a wee bit later than we did, memang tak da tempat nak park inside the hentian.


Kereta atas jalan masih lagi banyak, tapi boleh speed up to 110km/hour la.


Yang peliknya, makin nak masuk KL, keta makin tak da. Depa disperse tang mana aku tak taw!


Bila lalu rumah-rumah and apartments with their lights still off, gila jeles. Rasa nak jerit, "Oooiii banguuuun, kami baru sampai dari Pendang ni tau!!" and hon keta kasi dorang sakit ati. Jaki rasanya, kau.


Finally, we reached our place at 6.40am, just sempat-sempat nak Subuh anak gajah.


Kononnya Abang kata dia nak mandi-manda dan terus pi keja (ofis dia dah mula keja since Saturday)...tapi lepas dia mandi terus dia tak tahan daulat -- he slept for two solid hours til 9.30am, and I drove him to work by 10.30am before balik Bangi nak ambil budak-budak.


I tell ya, tak leh bayang if kami balik harini....since esok ofis & sekolah dah buka balik. Mau 18jam kot atas jalan, dengan panas terik, hujan kilat petir....eiii tak sanggup nak mikionya.


5 comments:

ahwin66 said...

rotikacang merah vs roti bakar
mcm match made in heaven gituuu

anyway..tahniah la,kak lin sebab berjaya sampai in 1 piece..huahuahuaha..
mmg trafic masuk ke kl mcm maggots dlm karung sampah..padat,penuh.

seb bek kami ni melawan arus..orang masuk KL ..kami keluar KL..

SEMPOIIII

Roti Kacang Merah said...

ahwin
eiii tak aci laaa. nanti kita nak jampi-jampi, kasi one day dia kena sama-sama bertali arus dengan kita, hahahaha

elisataufik said...

macam serik aje nak balik kampung, kan?
Tapi tengok2, tahun depan tak serik-serik jugaaaakkk
ha ha

Tahun depan I pun akan terpaksa harungi benda yang sama .. *sigh*

Roti Kacang Merah said...

elisa
kalau la buleh buat kereta terbang macam citer Fifth Element... HARUS best.

eh next year raya m'sia eh???

Zetty said...

tahun depan naik kapalterbang la balik kampung! yay!

hehe.

ps - kita dah add hubbymu kat dlm FB. canggih gak dia kan layan FB hihiihi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin