Monday, October 06, 2008

Boys Will Be Boys

Ini Labu Labi, dok diam-diam dalam bilik lepas kena hambat dengan Ayah masa orang tengah sibuk-sibuk prepare for Raya baru-baru ni.

Kenapa kena hambat?

Sebab ini (click for larger view):

Habis si Labu panjat meja-meja, hidu pokok-pokok Ayah, jilat-jilat dan makan bila dah tak tahan geram.

Kambing kaa, kucing kaa.

Mana la Ayah tak marah. Bukannya senang Ayah nak rajinkan diri pi keluar ke taman and potong pokok and buat 'ikebana'.

So, when Abang & I went to Pendang, Labu Labi were banished, dikurung di wet kitchen (wet kitchen Umi sangat lapang, by the way. Tis where Adi resides most of the time, too. Lest you'd think my folks menyiksa binatang ke apa).

Labu Labi, being pengecut of any screaming machinery (or the sight of it), would cower into their cage everytime Umi used the blender... like so:

Baru paaaaadan muka kawuuuu Labuuuu! [ala Hj. Bakhil in Labu dan Labi)

In the mean time, si Dak Adi tu pulak... apa kes tah, nak ngada makan rasuah suap everytime feeding time...

Itu Umi yang feed dia.

Nak minum air pun, sama. Kena paksa.

Umi yang geli dengan kucing pun, kasihan ke Adi. Kasi Adi minum air sambil pegang kepala Adi beralaskan kain. Adi tak melawan pulak tu kalau Umi yang suapkan air.

Ni Umi suapkan air ke Adi sambil Udi pujuk-pujuk Adi.

Ngengada, kan.

f~

12 comments:

Thomas Mok said...

kalau cucu sebetulnya, tak tahulah macam mana pulak sayangnya ye. pasti umi ngan abah tentu tak rehat jaga cucu, kan, kan? hehehe.

elisataufik said...

masya-Allah... bertuah kucing2 ni dapat tuan/puan camni..

atiza said...

kenapa macam ada nada2 jeles jer sebab Umi manjakan Adi? hmm?

ahwin66 said...

nak tgu kak lin bg cucu..
cepat sikitttttttttttttttttttt...

biskut lembik said...

comelnya

Roti Kacang Merah said...

abe tommy
kalau ke cucu agaknya kami yang makbapak ni tak dibenarkan jentik the cucu, kot... hehe

elisa
i dah move out of the house, barulah my Umi Ayah sayang Adi. maybe Adi jadi pengganti I, kot...

Roti Kacang Merah said...

kak aie
mesti arr... tak malu nak ngempil dengan mak orang, kan...

awin
insyaAllaaaaaaah...

biskut lembik
memang comel!

Ummi365 said...

Salam aidilfitri alin..

ahwin66 said...

salam kak lin..org nak add kak lin dlm blog orang yer..boleh yer?

macihhhh

Roti Kacang Merah said...

ummi
salam aidilfitri to you too!!!

thy humble bag ada kat ahy... bila nak ambil? ;-)

ahwin
smoh matter ah.. no need to ask permission oooone... ;-)

blackpurple @ jowopinter said...

Bertuahnya jadi kucing. He he he!

Roti Kacang Merah said...

abe djowo
kalau nak jadi kucing Umi saya, dipersilakan...hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin