Sunday, September 21, 2008

Adi oh Adi

Ini Adi, cowering into one corner of the carrier after the Vet checked him.

Last dia beyak on the 7th... that was 13 days of none poo-poo. Kesian dia. Usually, by one week dia leh poo-poo balik, tapi dah kasi susu and yoghurt segala, dia still tak leh poo-poo.

Also, due to that, hampir seminggu dia tak jamah makanan. Aku takut dia gastric aje. Na'udzubillaaaaah.

So, semalam pagi I drove back to Bangi first and with Udi we both took Adi to Vet Cheras. In the car, Adi mengerang-ngerang sakit, sampai muntah-muntah dalam carrier. Kesian dia.

Sampai vet, Dr.Lum attended our case. Dia pun dah biasa dengan kes Adi. She raba-raba perut Adi -- she said Adi's faeces dah jauh ke dalam, masuk small intestine, and tekan the buah pinggang.

Sigh.... kesiaaaaaaaaaaaaaaan dia...

When we left him, he cowered away. Agaknya sebab sakit lepas doctor picit perut dia nak tahu dalam mana faeces dia. Udi punya la susah nak tinggalkan Adi. Udi ni pun memang penyayang ke Adi... so Adi agak manja to Udi.

In the car, Udi was being very sweet and thoughtful.

"Esok Udi dah keja, Udi nak ketepikan duit untuk Adi's medical, lah. Kesian dia. Kat M'sia tak da insurance for pets ke Kak Lin??? Kat U.K ada, tau."

Entah la 'Dik, aku cakap. Mesti premiumnya gila tinggi, aku beritahu dia lagi.

Di Bangi, Ayah kata, put him to sleep lah Kak Lin. Kesian Ayah tengok dia.

Aku kata, let Allah decide on Adi's life lah Ayah. I don't think I can live with that nanti.

Moga Adi cepat sembuh, dan tak melarat-larat. Semua sayangkan Adi, tau... even Umi pun makin sayang ke Adi...

***

Tadi Dr.Lum called. She said she's taken out most of Adi's faeces, tinggal yang di smaller intestine aje. Adi looks way better than yesterday. But Adi has not been eating, she told me. She asked me what Adi likes to eat.

I told her Adi suka makan 'Ocean Fish' dicampur air, jadi macam bubur-bubur gitu. Dia tak muak sangat, and he can finish it off kalau campur dengan air.

Dr.Lum said she wants to put Adi under observation till Tuesday, 'coz Adi's a bit dehydrated and Dr.Lum nak pastikan all faeces dapat keluar.

Aku doa Adi dapat balik feeling way better than before.

f~

4 comments:

cakapaje said...

Salam Alin,

InsyAllah, kita do'akan yang terbaik untuk Adi. Memang kesian membaca keadaannya itu.

Roti Kacang Merah said...

abg shah
memang kesian. lebih kesian coz we didn't know better -- he was our first cat and we gave him what he liked, not what was healthy and good for him. terkilan sangat-sangat. i felt the total guilt of putting him on silent deathrow... :-(

elisataufik said...

tak sangka kucing pun boleh constipated.. Udy kasi dia makan cucur rwanda ke itu hari?

Roti Kacang Merah said...

elisa
hahahahahahaha, tucing makan cucur rwanda!

tak la... it's accumulated illness... i wrote about it here and here before!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin