Monday, July 07, 2008

Long Story About My Short Weekend

  • SABTU 5 JULAI:

  • Dari pagi aku dah ikut Abang ke pejabat, sebab nak memudah-carakan perjalanan hari ni nak ambil Umi Ayah Adik-adik di airport petang karangnya. They were scheduled to land at 5.25pm.

    Patutnya, this is SK's free weekend. Tapi since the Sialful Fuckhari case, SK had to produce special 16-page issue on the matter.

    *hence I CURSE SIALFUL and OTHER CONSPIRATORS TO HELL of the disruption they've caused, not only to families of the victim but also to everybody else yang tersangkut paut (rakyat, lawyers, MPs, Bala & family, etc), including to the SK-Team. Our wish that may you lot rot in both life and death. No, don't you readers tell me this is not the Islamic way to do, coz it obviously isn't. But orang-orang sial macam Sialful & gang are not worth to be well-wished and prayed for*

    In Memory of Cik Ya

    Back in Abang's office, aku menyorok satu corner in their large, comfy and brand-new meeting room. I had to transfer (read: retype one by one) the sms-es in my 750i, later on to be traded-in for the one Abang's buying for me.

    Hey, aku tak mintak new hp ok. Berbulan-bulan dia nak belikan, tapi aku ni jenis yang malaaaaaaaaaasssss nak menukar-nukar hp. Kalau boleh tahan 4,5 tahun lagi, aku akan tahan guna selama tu juga w'pun the hp's phonebook and message-system dah tak leh cope dengan the efficiency of my life just now. Tapi kali ni, he finally managed to, err, co-erced me into letting him buy me a new hp sebab dia rasa guilty that he's flying away somewhere overseas for a conference right on my birthday. Haha! Tu la pasal.

    Anyhoos.

    I came across this sms.

    From Cik Ya.

    Sedih, kan?

    Syahdu, gitu.

    Korang nak tahu, last month Abg Zizi ada cerita, a month before Cik Ya pergi, she was reading this novel called "Andainya Aku Pergi Dulu" ke apa. And the final two weeks she was still alive, she was soooo into Hujan's "Bila Aku Sudah Tiada".

    The night before she went, she sent her kids to bed. And Abg Ami overheard her jokingly told her kids, "Korang ni kalau Ummi mati tak da orang nak jaga korang, tau!"

    Soon after, Abg Zizi called her to discuss about the pending AR Family Day. At the end of the long conversation, Abg Zizi pesan ke dia half-jokingly about her chest-pains, "Maria, nanti you minum lah madu... karang husband you madukan you, baru you tau." And Cik Ya jawab, "Haa ok ok nanti karang sebelum tidur I carik la madu kat dapur I tu, tah mana I letak!".

    And the next day at 7 am, she was gone.

    The next 4 days after Cik Ya's passing, Abg Ami and kids tidur mengigau-ngigau malam. Especially the kids, coz tiap-tiap malam Cik Ya would always tuck them in bed.

    I can't imagine their loss. I just can't.

    Al-Fatihah...

    KaypoKlub Gathering @ Kg.Tunku

    Late noon, we had a light lunch, and then went for Dijji's house for the mini-gathering & pot-luck among the old Edinburghers. We reached Kg.Tunku quite late, around 3.30pm. Dah le kena balik ke Bangi before Family landing kat KLIA.

    Well, actually it was Dijji's batch of so-called The KaypoKlub, tapi ada dua orang non-members terselit sama... aku dengan Baida.

    And Dijji's back for summer hols for, err, 3 bulan ya Dij??? She and anak-anak are going back to U.K on the 1st of September.

    At Dijji's place, ada Salha & Azi the hubby (anak arwah Pak Rustam), Myra, Baida, Fidah, Aida, Mada, Fendi, Has, Wan, Nani and all the anak-anaks.
    Ala kan aku dah kata, nyampah aku tengok dorang, including Dij and Myra. Anak dah 4,5 orang, maintaiiiiin aje jelitanya macam the last I saw them in Edinburgh. Menci menci menciiiii. Hehehe. Tapi seronok la borak-borak-borak-borak... macam zaman pot-luck kat Edinburgh rasanya! It was so so so so good to be meeting them lot again!!!!

    Also, mujur juga ada Azi nak menemankan Abang borak-borak, catching up on both lives.

    Family's Baaaaack!!!

    At 4+, Abang & I made our move to Bangi. We reached Bangi around 5.06pm when Umi msg came in: Alhamdulillah dh landing tapi maseh dlm plane,plane blum brenti.

    Aiiiiyoooooooooooh aku plak baru sampai Bangi, kereta Ayah yang aku nak guna amek dorang pulak penuh dengan banana peels busuk and taik burung yang makan setandan pisang Ayah yang Ayah sengaja gantung kat car-shed, air angsa tak ganti lagi, Jane pulak hilang eventhough I found a goose egg laid among Ayah's herbs.... and Hasrul kata dia dah nak sampai KLIA lagi 8 minit! Aiyooooh gelabah aku, siut!

    Lepas lari-lari-lari-lari dengan dada aku yang tengah sakit, by 5.16pm kami mula perjalanan. I took the wheels to let Abang take a nap. Aku pakat pecut 130kmph dengan mulut terkumat-kamit beristighfar... Alhamdulillah less than stengah jam dah sampai tepi PanPac KLIA.

    The Lot came out at 6+ after solat segala, and aiyoh Umi Ayah cannot stop talking about their stay there!!! I was so very happy! Celi was a wee bit quiet... maybe she was very very tired sebab kena tolong heret beg. Some more depa dok mula perjalanan dari Manchester pukul 5 petang waktu M'sia hari Jumaat, naik bas turun bas naik tube turun tube tukar tube naik plane segala, saaaaaampai 7 petang waktu M'sia hari Sabtu.

    Tapi, Ahy came back dengan muka penuh ceria, penuh dengan cerita. Ish, refreshing tengok dia macam tu. I heard his best mate Dr.Rain datang jenguk kat Bath.

    Umi la yang paling tak boleh berenti cerita... suka, duka, seronok, Umi gelak, Umi menangis, semua ada. Mula aku dengar, pastu bila aku nak settle hal dapur, Abang pulak dengar. Pastu aku dengar balik. Bila aku soh Umi gi freshen up for dinner pun, Umi kata Umi nak mandi kemudian, and then Umi sambung balik cerita cerita cerita.

    Hope Ahy or Celi would one day put everything up on their blogs on their trips, ni!

    Aku rasa macam malam tu ndak aje aku tidur kat Bangi dengan Umi, dengaaaaaaaaaaaar je Umi bercerita. Seronok betul! Especially seronok sebab Umi tengok Celi Ahy Udi so very close kat sana, helping each other out. They searched for boxes to pack Udi's and his housemates' things, jalan-jalan sesama, masak sesama, watch over the family sesama... seronok gila aku dengar! InsyaAllah, aku doakan sangat sangat one day aku dapat sama-sama berholiday overseas macam ni dengan diorang 5 orang sesama...aaaaamiiin.

    [pic courtesy of si bekas pejuang reformasi 98/99 & Ilush the wifey... ke, you masih pejuang reformasi, Din??? hehe]

    Umi juga cerita 3 minggu Umi kat UK, tiap-tiap malam Dak Udi tidur dengan dia.

    Macam masa Udi kecik-kecik jugak. Mesti kena tidur dengan Umi dulu sebelum masuk bilik.

    Sampai dah umur 24 tahun. Ish ish. Comel, ni.

    Aku pasti sangat-sangat malam tu, Umi rindu sangat ke Udi, dan Udi rasa kekosongan kat sana...

    *sniff*

  • AHAD 6 JULAI:

  • The Heart's A-Flutter

    Abang kerja lagi. Aku nak kena pinjam kereta, so I sent him to the office and terus pi settle urusan beli barang dapur, ambil kasut at the cobbler, and pi klinik for check-up.

    Ever since late Monday, I been having palpitations. Quite bad. Aku biasa kena palpitation, tapi sehari dua aje. And kejap-kejap. Like, 2,3 jam, sekali kena.

    Pastu berbulan-bulan hilang.

    Last aku kena teruk when I was the Prject Architect for a RM100mil project back in 2002-2003. Aiyoh, that one, even my heartbeat pun skipped beats. Horror.

    Tapi this time, sampai nak seminggu aku kena. On Tuesday when I had to do emceeing job for the Embassy of the Bolivarian Republic of Venezuela, tengah-tengah bercakap tu jantung aku palpitate, palpitate and palpitate.

    Gila uncomfortable. Rasa macam kejap ada orang godek jantung aku, kejap jentik jantung aku, kejap tekan jantung aku dengan 4 jari, kejap dia flutter flutter macam kupu-kupu terperangkap. Tak sakit, just uncomfortable. Dan bukannya sakit belah kiri, but tengah-tengah dada, area behind tulang sternum gitu.

    Not too sure whether it's about work, or I was anxious about something. Perhaps both.

    Sampai ke malam aku susah nak tidur... kena tidur mengiring, tak leh baring terlentang.

    So, semalam, I went to the private clinic nearby our condo.

    Apart from asking about any heart-related history in my family (like, whether anybody in my family ada yang pernah meninggal b'coz of heart attack... which, Alhamdulillah, tak da. etc etc etc), the lady doc also took my BP (100/78, Alhamdulillah) and ran an ECG on me.

    Tengah-tengah ambil reading, I had 6 'jumps'. Sakit/ Tak selesa jugak rasanya, kan.

    The reading was ok -- no indication of heart attack ke apa (aku pun memang tak expect itu). Cuma dia kata memang ada jump in my reading... called, 'ventricular ectopic'.

    So, the lady doc referred me to the Cardio Dept in HUKM.

    Aku tanya, kot 2,3 hari ni palpitation aku hilang, perlu juga ke aku jumpa cardiologist? Niat aku pi klinik just so I could be given some relief medication je.

    Tapi the lady doc suruh juga aku pi jumpa, leh check darah and stress-test segala. Alaaaaa malllllllas siuttttt... especially stress-testing itewwwwww.

    [siapa-siapa boleh baca tulisan sang doktor, ni? haha]

    Aku tahu aku kena palpitation tu sebab sibuk about life & stress about work & anxious about something on the family front and tak cukup proper sleep. Mujur ada Abang and budak-budak ginger-haired lain nak tolong de-stress aku sikit-sikit. Kalau tidak, mau terkeluar jantung aku kat mulut, kot.

    Ok dah nak pukul 2pm, aku nak pi ambik GL kat Klinik Organisasi. Esok pagi-pagi aku nak tunggu kat Cardio Dept. Abang cuti esok. So hopefully by tengahari aku leh pi keja balik sebab ada meeting penting.

    Daaa.

    f~

    11 comments:

    DocYana said...

    O/E (on examination)
    BP: 100/78
    PR(pulse rate): 86 regular rhythm
    CVS(cardiovascular system): DRNM (dual rhythm, no murmur)

    ** that word which looks like 'garden' I have no idea, haha..

    ECG: sinus rhythm
    no ischaemic changes
    ventricular ectopics

    Assessment: Ventricular ectopics for further evaluation
    Kindly see and do the needful

    Hehehe....

    goboklama said...

    errrr,cam prnah kena jek,ni yg leceh nih....I tgu ur report ok.

    ummi365 said...

    rasa2 itu ahy mau ke update blog dia ngan citer UK tu.. ish ish ish.. dah berabuk dah rumah dia tu.. i kat sini dah kena seme seme n batuk sebab masuk umah dia selalu yang banyak habuk and sawang tu.. lin jadi orang tengah leh.. pujuk2lah dia update blog tu ya!

    bluewonder said...

    nice seeing u again at the reunion. The last time I saw u ws at ur wedding..lookin all glamourous and princess-like.Perhaps we can have another reunion when fairuz comes back in Sept...with the Cameron Toll gang etc

    take care.

    Roti Kacang Merah said...

    doc
    i WAS hoping YOU could help me out here! hahaha

    All i could read was 100/78 and Kindly See and do the needful, hehe

    I could've just scan the entire letter and email to you lah tadi... ish. dah beri ke hukm dah :-(

    Roti Kacang Merah said...

    qissst
    otey will share nanti!

    ummi
    ok nanti alin cuba pujuk sebab Umi alin pung suruh pujuk dia update blog dengan cerita UK!

    kak ngah
    ya ya ya ilush kata dia nak buat shadah's birthday party!!! nanti i bawak the entire clan mai kg.jawa ok?? hehe. mwaks!

    Tok Rimau said...

    awak pindahkan sms ke doc? Why?

    Roti Kacang Merah said...

    aiseh sifu datang menjenguk, lah.... *palpitate palpitate palpitate*

    tok rimiaow
    i've three reasons:
    1. all four msg books in my simkad dah penuh;
    2. nak 'tukar angin' dari 'pindahkan' ke Notepad;
    3. and i'm just nostalgic/sentimental like that.

    hehehehe. sungguh menyusahkan akew sebenarnya...!

    DIN said...

    ana reformis pencen,
    ikhlas tapi jauh

    :)

    F Manchester said...

    Wah.... so much done in short time span- no wonder your heart skipping beats! I hope its nothing serious, please do keep us updated.

    Reunion- Yup, Klang should be the next venue, we must invite all Moray house gang + St Cats + Toll cross boyz++++! Tapi i rasa I tak cukup pulling power ma... Well lets just think big for now.

    Roti Kacang Merah said...

    din
    reformis mana buleh pencen, bang. haha

    wife din
    otey will keep you updated!

    You? tak de pulling power??? Arrre yew kiddin meh??? (scottish accent here, please)

    LinkWithin

    Blog Widget by LinkWithin