Monday, June 02, 2008

Ya Salaam

Labi merenung ke awan yang mendung. Jiwang Labi, tu.


1.
Did I mention I hope hari ni hari yang redup, supaya dunia sejuk sikit, coz I need to heal?


Alhamdulillah, 1 hari ni tak berapa panas. Ni dah pun mendung. I'm feeling better, though not fully. And the beading works on Celi's baju kurung for Udi's convo end of this month in Bath has been pretty therapeutic for me today.


2.
Oh ya, harus mention juga.


After a couple of worrying 'stressed-out' calls to Umi and I earlier last month due to his thesis and desìn project, Udi's finally gotten his results on Friday.


ALHAMDULILLAH, he's passed his 4-year Mechanical Engineering course, with a 2nd Degree Upper. Macam Abang Ahy dia. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah....


Now, nak concentrate du'a for Celi pula. I pray she will make herself equally proud of her achievements, Aaaaamiiin...


3.
Have you guys listened to Sheryl Crow's latest album? Abang bought one at the Pasar Malam Brickfields on Saturday. Surprisingly, the album is pretty impressive that we plan to get the original one, heh2.


So very... save the world, world peace, make love not war kinda theme.


Satu lagu aku paling paling suka is 'Peace Be Upon Us'. And dia duet dengan an Arab singer (who sings in Arabic, of course), in, I think, an effort to 'baikpulih' the image of Islam specifically, and the mid-easterners in general. Perhaps nanti aku kena google about this song bila balik ofis esok.


Anyway, what intrigues me most about the song is that the bridge part (or is it the chorus part? Entahla) that goes,

Assalamu 'alaikum, Wa 'alaikumussalam...


with BOTH the Arab singer AND ms.Crow singing. Aku gila respek ke Sheryl, sebutan dia dgn 'ain di dua-dua 'alai tu, purrrfect!


Now, aku ada 1 persoalan dari aku kecik aku dok tertanya-tanya tapi tak pernah dapat jawapan yang boleh puaskan hati aku.


Kenapa kat M'sia ni, kalau non-Muslims kasi kita salaam, rata-rata kita dilatih supaya tak jawab salaam dia, or jawab balik dengan salaam yang agak negatif, yang aku rasa, tak justify dengan sifat keIslaman Yang Penyayang tu sendiri.


Bila aku tanya atuk aku kenapa kita kena buat macam tu, since I'm sure the person beri salaam tu, walaupun bukan Islam, tapi ikhlas to respect kita, agama dan adat kita?


Atuk aku, who is also bekas Ustadz yang pernah mengajar anggota polis the whole of Kelantan suatu masa dulu, answered my question with an answer yang aku pun tak ingat apa 'coz it doesn't make any sense to me hence not worth remembering of.


Aku ni memang sangat cetek pengajian al-quran or hadith, but if there were any famous ayat yang menyuruh kita balas salaam dari orang non-Muslim dengan menjawab something along the line of "Celaka/Laknatlah ke atas kamu", then a lot of us would know, no??


Besides, I wouldn't have heart to say that to my friends whom I know suka tunjuk hormat dengan memberi salaam -- my ex-colleagues Chee Seng and Johan (a Baba Melaka, this guy is), and even Y.B Tian.


Maybe sebab atuk aku orang kuat Umno di Kelantan, kot. And korang tau-tau je lah orang Umno ni ada perangai superior semacam, haha.


And if I can still relate back my very rustic almost non-existent Arabic... Assalaamu is Peace be, 'Alai (from word 'alaa) is Upon, and Kum is You Plural. Tak ka?


And in the land of the Arabs, not all are Moslems, but all of them refer to God as Allah.


This reminds me about Dr.Dzulkifly and Mr. Khalid Samad of Pas who had dialogues with the Catholics and Christians in churches (do look for these in Malaysian Insider) recently. Harum Islam if kita semua macam these two gentlemen.


Abang cerita, in his office, if Jasmin or Ginie (both of whom are Chinese) angkat calls and orang kasi salaam at the other end of the line, Abang galakkan the two ladies to jawab "Wa 'alaikumussalaam".


To Abang, what IS the difference if Min and Ginie jawab "Salam Sejahtera To You Too", when translated into Malay/English, "Wa 'alaikumussalam" would mean exactly the same thing, no??


Ustazah f※

4 comments:

F manchester said...

Udi's graduation- tell him Congratulations! Please do tell your family, if they ever decide to tour around the northwest- rumah we all are open to them.

Cheryl Crow- I think the general feeling of most celebrities and the educated in the states is their acknowlegment that the War and Bush was a big mistake. But its the middle white trashy americans that are still disallusional. That would be the equivelant to BN supporters...

Memberi Salam- As far as I know, the arabs beri salam to anyone regardless cause its their language. I'm sure they don't greet non-muslims with 'Hi'. I punya knowledge on hukum/hakam pun on the weak side and would be interested if anyone could answer this question. Perhaps I'll ask my mum...

gedek said...

Hmmm, I totally setuju pasal Salam tuh! Dis happened to me masa my name was "Mah Joo Kee" (Masa bersekolah di sekolah majoritinya chinese, long-long time ago)...

Pada masa I di ajar untuk tidak menjawab Salam dari none muslim dan menegur supaya none muslim tidak memberi salam, My chinese fren terus menerus try to understand Muslim....

They cuba memberi salam / menjawab salam / visit time aidilfitri / hadir time my brothers wedding / bersalaman macam orang melayu.... In fact , i masih ingat my chinese fren ada yang pernah cuba berpuasa in ramadhan! Walau pun untuk 'try' & lebih 'for fun' je! "Aku cuba puasa makan & minum saja, tauuu? Rokok aku tak nak puasa, maa!!" Ayat tu sure ter playback every ramadhan and surely gonna make me sengih!

Jadi, apalah salahnya dengan isu Salam yang jelas maknanya tu kan? KIta je yang suka tengok isu yang 'minor' macam 'major'! (Bukan A minor, kay?!)

Thats why, ramai diantara kita malays yang masih tak kenal adat bangsa lain (bukan bangsa asing!) Ramai yang tak tau macam mana nak bezakan yang mana kawan kita yang sambut wesak day, dan yang mana sambut deepavali dengan tengok rumah diorang je? Come on laaa..... Jangan la ada "perangai superior " tu, kan linnnnn?

KIta kan One Happy Family?

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
okey will tell my family that rumah you will be open for them, thanks for the offer! tapi i rasa dorang nak lawat my cousin si Shireen yang kat Manchester juga, and terus tumpang berteduh situ!

heh heh can't imagine the Arabs greet each other with "Hi" heh heh. can't wait what your mom has to say about this!

Roti Kacang Merah said...

abg gedek
betol betol betol semua abang gedek cakap tu betol sangat!!!

kadang, kita Melayu ni cek men marah ka kalau bangsa lain kat M'sia tak tahu adat resam kita, tapi in the 1st place kita sendiri pun tak cuba nak tahu dan kenal-kenal dengan adat resam diorang!

sebab tu dulu masa 6 tahun keja consultant in a Chinese firm, i appreciate sangat kerja dengan diorang ~ dah la hardworkers, dorang pula tak kekok nak kongsi about their beliefs or customs and culture, and at the same time respect our custom. masa bulan puasa, tak makan depan kami. kami ada 3 orang aje Islam tapi dorang sediakan ruang solat comfortable for 5 people. dan w'pun dah 4 tahun keluar dari the firm, every Raya they would still visit my parents in Bangi! tak faham kenapa those Malay Superiors tak suka kalau bangsa Malaysia bersatu macam ni... kan abg gedek kannnnn????

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin