Monday, June 16, 2008

Udi, Here We Come!

Despite of masing-masing tidur lambat malam tadi (I think Ahy turned in beyond 3am easily), they all woke up pretty early...

By 5.50am semua dah bangkit, kecuali akak. Hahahaha. The excitement was pretty evident... ye la, kami bukan dari family-family biasa yang jenis mampu pi bercuti ke luar negara, not even once a year. The last all of us the entire family went abroad for a holiday was for Umrah and subsequently visits to our relatives residing in Saudi, and that was wayyyyy back in November 2000.

So, you know, this is going to be one of the major trips in the family. Masa aku convo in Edinburgh back in 1998 dulu, hanya Umi and Udi yang boleh datang sebab Celi was in UiTM and Ahy baru masuk Form 4 in MRSM, and Ayah stayed behind to look after the house.

This time, it's kinda like a 'treat' for the family. Fahy bayar tiket sendiri, and aku takat mampu contribute less BP200 for my adik-adik to spend. I really really hope and am praying hard that they will have the best time ever. A sort of utmost complete bonding-session. Ye la, aku cakap kat Ayah, kat M'sia ni cuacanya terlalu panas untuk orang-orang baran and 'menyengat' macam kita ni. UK Summer definitely would be better.

InsyaAllah.

Malam semalam aku sampai rumah, awal-awal lagi aku dah sound Ayah, "Kak Lin tak moh Umi bangun awal-awal pagi nak masak apa bagai. Kak Lin pun tak moh bangun tolong. Tapi, Kak Lin nak belanja SEMUA orang breakfast kat KLIA. Kita travel semudah boleh, ok 'Yah?".

"Eiii membazir aje nak breakfast kat luar, ni!" Ayah retorted back. Aku dah agak dah dia nak balas gitu.

"Eh, kan duit Kak Lin, 'Yah. Lagipun, membazir belanja makan ke family, tak rugi hapa aih!" aku reply. Ayah terus okay. haha

We went in two cars... satu Hasrol and Ahy, and also all the luggage sebab keta Hasrol besar. And then there were the rest of us in another.

After checking in bagai, we headed to the McD's. It was 8.45am, and they were to go down to the gates at 9.30am. Flight due at 10.05am. I ordered the largest breakfast ever for Ayah, and tea. Aku, adik-adik and Umi suma makan muffin, milo and coffee. Also roti kelapa Ahy yang Ahy bake malam tadi. All in all tak sampai pun RM60.

"Ok, ni Kak Lin belanja untuk birthday Umi last Thursday and also Father's Day semalam, otey?...," aku beritahu Ayah & Umi, "1/3 harga dari biasa! Hahahaha!". Mujur Ayah ok... habis lahap segala, heh heh.

Tapi, masa tengah-tengah makan tu, lupa pulak nak bergambar-gambar. Bila dorang dah turun escalator baru Hasrol cakap aiseymen Kak Lin, kita lupa amek gambar dorang lah!

Akak, apa lagi, terus jerit... Pandang atas semuaaaaaaaaaaaaa amek gambaaaaaar!

Pagi, mah. Orang tak ramai. Kalau orang ramai pun, akak idak le peduli sangat, akak akan tetap jerit jugak, haha.

Kami berdua siap berkejar ikut dorang dari atas. Berpeluh la jugak ketiak, kan.

Nah, tengok slideshow, otey?

Cuma gambar dorang dalam shuttle aje tak sempat ambil sebab shuttle copek sangat gerak for my wee mobile to capture.

Sigh.

I wish boleh join sama, kan? Mesti rasa complete.

Dah le aku rindu bangaaaaaaaaaaat dengan Scotland.

Tapi, not only financially aku tak berapa mampu, also logistically it would be pretty difficult for them kalau nak pusing-pusing England in the car nanti. Termasuk aku, nanti ada 6 orang untuk 1 kereta. Melainkan nak sewa SUV, which will definitely cost a bomb.

Apasal laaa organisasi aku tak antar attachment ke sana macam HSBC hantar, or even like Proton ke, ek? Hmph. Tak kisah la... soh aku belajar how to manage sewer ke, how to control penjaja haram ke, how to maintain toilets ke... aku sanggup belajar aih walau tak dak kaitan dengan architecture.

Ek-eh kejap aje dorang dah 8 hours into the flight, tinggal lagi 5 hours left.

Tak pa, InsyaAllah satu hari ada rezeki aku akan sampai sana. It took my dad till he's about to turn 61 to sampai bumi U.K, so, I have time, insyaAllah.

Ok aku nak pi kasi angsa-angsa makan, tukar air mandi angsa and siram pokok bunga Ayah. Dan laptop Umi ni mak ai lembab giler.

Daa.

f~

5 comments:

Amy said...

Alah bestnyaaaaa... takpe Amy doakan rezeki kak lin dgn abg zul murah utk pi bercuti2 ke UK plak :) *hugs* Semalam bulan penuh, I was in Kuantan. Tak dapek nak sms sbb amy tak transfer no akak dari phone lama lagi *sigh*..

F manchester said...

Bab jalan jalan ni is a matter of just going for it! I do believe you and zunar have the means... cuma belum sit down and commit to it je. Takpe... take your time- insya'ALLAH rezeki tu ada.... You have to take Zunar back to Edinburgh- ahhhh nostalgia...

Weather in the UK is nice and warm at the mo, especially where they're going- the South West! Temp should be in the 20's- not too hot... and not too cold- just nice! Hope they do have a great time.

Roti Kacang Merah said...

amy
laaa nanti kak lin sms amy and then you save my no, k? padanla kak lin tunggu sms bulan dari amy tak muncul-muncul, hehehehe

kak ilush
yaaaaa, the key word is commit. kalau nak, boleh ketepikan duit, kan? a.k.a, nak berjalan tak pernah proper planning but always impromptus! ada duit lebih aje bayar itu bayar ini beli itu beli ini, heh heh.

gotta change that, lah...

lagipun it's not like zunar is keen on berjalan-jalan-jauh-flight-more-than-7-hours ni... tak pe nanti i train dia.

wah so so untung they're all down in south-west where it's way warmer in the summer... unlike kita dulu kat north-east. i've given my mom your hp no, if you don't mind!!!

F Manchester said...

You nak train Zunar macam mana? Pi Haji kot- approx 7+ flight kan...

Of course I don't mind you giving your mum my number! Hope they do decide to drop by...

.::c!kzUrA::. said...

wahhh...bestnyer dpt p UK..
hopefully zura pon bley smpai sana nnt..1 day...kak lin 2! :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin