Wednesday, June 04, 2008

Naik Hangen Ni

Aiyoh, kelam kabut petang tadi.

Mula kata si PookeyMa nak announce petrol hike tonight, but hike only to be imposed in August.

Bukan ke 2,3 hari dia sebut gitu -- harga akan naik bulan 8, bulan 8, bulan 8.

Even Abang pun defend si PookeyMa bila bertalu-talu message dari kawan-kawan aku kata harga minyak akan naik pukul 12am karang and not in August. I, with the honed female instinct of detecting liars in Abang's species, of course was still pretty sceptical. Like, I mean, how many times have PookeyMa pulled similar strings and struck the same chords, kan? Liar is a liar throughout; liar is a liar does, period.

Anyway, at 5.30pm aku sms kawan aku yang lakinya runs a Petronas Station... husband dia pun kata rasanya harga masih tak naik lagi malam ni. Imagine that??

But by 6pm, all medias announced si PookeyMa's announcements. Punya la lahanat si PookeyMa dan konco-konco... dan juga sapa-sapa yang pangkah dacing... termasuk juga depa-depa yang masuk kem dacing, juga yang depa-depa yang JILAT lubang jub*q depa-depa yang masuk dacing (sendiri la mau terasa siapa, ok).

Pangkah dacing lagi, pangkah! Hahahahaha *hearty wry laugh*

Abang kata, masa petrol harga USD100/barrel baru-baru ni, Sy.Petrol Negara dapat keuntungan RM76bil. Daripada situ, kerajaan dapat RM40bil!

Itu masa USD100/barrel. Imagine now when it's USD123!

So, where does the keuntungan go?? Allahu a'lam bissawab, hanya Si Lahanats yang buleh menjawab.

And also, by 1st July, tariff letrik pula naik. Naturally.

Paper today kata, harga ayam is not a controlled item anymore. Can't imagine how much more KFC Dinner Plate would cost after this. Sekarang ni pun dah RM11 lebih.

Haaa, PANGKAH lagi lahanat lahanat Bodoh Negara tu lagi, PANGKAH!!! Hahahahaha *hearty wry laugh*

Baru-baru ni, Indonesia yang patutnya miskin dari kita tapi dah tarik diri dari OPEC (or rather, is not planning to renew their membership), naikkan harga minyak by 30%. Itu pun rakyat depa dah berdemo besar-besaran.

Kita? Still in OPEC (or not, But hey, does Brunei???), still jual minyak, still dapat untung... Tapi naikkan harga minyak almost 41%!!!

(But you'll definitely be interested to view this, and see harga jualan minyak di Malaysia has always been on the higher side even compared to UAE!!!)

Haa, korang jual lagi maruah kat lahanat lahanat Barua Negara tu lagi, dapat apa?? Rasa tak diri hangpa macam pelacur??? Hahahahaha *hearty wry laugh*

Kalau laa aku dapat rub all these to the faces of my tenants, kan best?? Last-last kerajaan PR gak yang tolong kau sekeluarga -- the 1st 20m3 of water tak yah bayar. So, mana dia idola-idola Bangsat-bangsat Negara kau yang kau bangga-banggakan sangat tu?? Ada diorang tolong kau -- cikgu sekolah rendah, dengan anak lima, bela adik mongoloid, laki tak dapat fully keja coz sakit diabetic -- ada???

Pangkah lagi dacing, PANGKAH!!! hahahahaha *hearty wry laugh*

Lepas ni, kita ikut je seruan Najeebabi -- tukar cara hidup, dan berjimat cermat. Mungkin, minum air kosong, makan bubur ikan bilis, bela ayam kat rumah, pakai kipas battery operated, a/c jangan sekali.

Cuba ajak dia dan Rosmahanjeng naik komuter dan LRT and rasa sikit apa rakyat rasa???

Diorang apa tahu tentang 'tukar cara hidup' -- bakal dapat % dari pembelian sukhoi, ada trust dari Genting, & minyak kereta semua ofis bayar??

Ya Allah, korang bayangkan apa akan berlaku lepas ni -- yang pasti, crime rate akan naik sebab keadaan yang mendesak. All because keputusan yang pentingkan soru sendiri.

Abang's got a point when he said, kalau harga naik RM5/liter pun, tapi if rakyat dapat tengok akaun Minyak Negara, dapat tahu mana keuntungan-keuntungan pergi, dapat sama-sama scrutinize dan seterusnya dapat justify on the hike, then, he's sure rakyat would be happy to oblige and support the exorbitant price hike.

Venezuela pun tahu buat benda-benda ni semua, baghalll.

Ni, kau bukak warung tepi jalan -- sewa kedai murah (tah-tah langsung tak payah bayar sewa), rencah-rencah dari lokal, tukang masak dari jawa puchong je -- tapi jual makanan ikut harga restoran kat KLCC. Camner orang nak setuju? Atas justification apa?

Teh tarik RM1 would prolly be RM1.40 esok, and so does roti canai RM1.20 may prolly be RM1.70.

RM1 certainly does not mean anything now. Nil. Zilch.

Adeh. Letih. Letih kerja. Letih cari rezeki. Tapi untuk kasi makan Babi-babi Negara yang memerintah.

Nak samung menjait. Hati too sakit.

***

newly added -- Harga Minyak Dalam Masa 18 Tahun:

Sebelum 90 - RM 0.89
Tahun 1990 - RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
01/10/2000 - RM 1.20 (kenaikan RM 0.10)
20/10/2001 - RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
01/05/2002 - RM 1.32 (kenaikan RM 0.02)
31/10/2002 - RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
01/03/2003 - RM 1.35 (kenaikan RM 0.02)
01/05/2004 - RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
01/10/2004 - RM 1.42 (kenaikan RM 0.05)
05/05/2005 - RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
31/07/2005 - RM 1.62 (kenaikan RM 0.10)
28/02/2006 - RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
05/06/2008 - RM 2.70 (kenaikan RM 0.78)

Gaji aku baru naik 15% last year August after a review since 1992 (and those yang lower levels naik 30%), at the bloody expense of all of us tak dapat bonus at all. Not even half month-half month.

This year, minyak naik 41%. So, go bloody figure, PookeyMa.

f※

14 comments:

MoonWalker said...

aku br balik dari brator cam org gila kat petrol pam.. betekak ngan driver lori selfish... sib baik tak hayun sedas.. ni.. aku tak undi sape2 aritu.. aku nak tgk... skang dah pasti... aku totally support "moonwalker" pas ni .seyes si PookeyMa tu nak kaya kaw2 baru turun lah.. seyes.. tak syak lagi

Roti Kacang Merah said...

pejalanbulan
ish...sungguh rugi satu undi haritu. tapi tak pe. yang penting, kalau u sokong culture rasuah dan maksiat, tandanya u bersekongkol. no two ways about that ok. so, SYABAS anda memilih dunia bulan-bulan dan roket! :-D

i kesian my husband, beratur cek men lama kat sri permaisuri ni. pastu terus gi meeting kat ujung dunia kat gombak. by the time nak balik rumah karang, dah lepas 12am. tah2 tangki pun dah kosong balik. takyah beratur pepanjang dari mula pun tak pa.

aku memang tak halal sesen pun duit aku pi perut cilaka-cilaka lahanat kat kabinet tu.

Thomas Mok said...

RKM, kita bengang kat BN and PM pun tak da gunanya. Kenyataannya, harga minyak dunia dah naik berkali ganda. Sepatutnya, harga minyak ikut harga pasaran dunia, pastu bagi rebate tinggi kat kereta cc kecik, sekarang ni bagi rm 625, naik ikut harga dunia, bagi lah 2000 ke, yang motor tu bagi ler 1000 ke, dapat gak depa bawak motor tu bonus tahunan dari kerajaan. yang pedihnya, lepas ni kang, roti kacang merah pun naik, kang bulan ogos, bila minyak naik, roti kacang merah naik lagi, kalau naik kat harga dunia, tak dapatlah peniaga naikkan harga 2x betul tak. yang saya tak puas hatinya, duit tu yang depa jimatkan bukannya disalurkan kepada rakyat dan pembangunan, sebaliknya tah ghaib ke lubang ajaib mana. kalau kita tau cam mana duit puluhan billion yang dapat dijimatkan tu digunakan, tak per jugak, kan? habih camno? sabao jer lah.

Roti Kacang Merah said...

abg tommy (can or not call you that?? can eh? :-) )
i read the part where harga roti kacang merah naik sambil gelak kuat dalam ofis ni... kelakar giler!!! hahaha

eh, you read my mind lah... i was just discussing exactly the same thing dengan my ofismet -- dah alang-alang depa membanyakkan kerja nak kasi duit rebate to motorists segala, apa kata they categorisekan sekali the rebates ikut cc kenderaan, kan? 690cc dapat gini, 850cc dapat gini, 1000cc, 1100, 1.3, 1.5, etc.

but you know, dari kasi rebates, baik la terus letak all the rebates tu siap-siap kat minyak. coz now, kerajaan kasi la rebate banyak mana pun, harga barang akan TETAP naik if minyak naik. that's the fact, kan Abg Tommy?

and to the foreign cars, including DC (diplomatic cor) cars? just jual terus harga minyak dunia, la kan? i'm sure tuan-tuan petrol station lagi suka kalau dapat jual mahal kat these cars!

.::c!kzUrA::. said...

ait..im ur silent reader b4... :D

sume mende nk naik..sakit la cmni..dlm stahun, byk giler harga barang yg naik..

Shabar said...

hmmm....am absolutely freakin mad with recent hike of everything. duit macam dah takde nilai je. monthly grocery shopping yang selalu tak sampai rm300 je for full trolley, dah naik jadi rm600+. lontong dah naik from rm1.80 to rm2.20 now. dadih yg simple tu pon dah naik 20sen. belum cerita lagi susu baby. in 5 months dah naik 3 times!

anyway, just to share my part la faszt. jangan ingat org gaji kecik je susah. org gaji besar pon susah jugak. income tax sebulan boleh bayar gaji cikgu besar. bonus pon kena tax. pastu plak, kalu sakit, kena gi private hosp/clinic je la kan...bayar lagi. anak2 macammana pandai pon, tak dapat masuk skolah asrama, susah dapat tempat kat uni. apa lagi nak dapat scholarship or ptptn. semua kena tanggung sendiri beb. so jangan la ingat asal gaji besar, hidup mewah and semua benda tak payah bagi...

bengang jugak sebab semua privilege asyik dok kasi org2 gomen & org yang kononnya susah (tapi pemalas n takde kesedaran diri...asyik nak idup subsidi je). nama je rakyat Malaysia but treated like 2nd class citizen. kesian aku tengok laki aku and other people yang penat keja untuk other Malaysian citizens tapi diorang sendiri denied of the provileges..

for the record, we are no fans of the Big Notorious swindlers!!!!!

muna said...

dah agak naik malam semalam, sebab paper sehari b4 tuh, ada menteri mana plak tah sebut2 "harga minyak akan dinaikkan serta merta untuk mengelakkan spekulasi"

1 more thing pasal rebate tuh kan, perasan tak ayat yang kata rebate tunai sah untuk yg renew lesen dr april 2007 - march 2008. i suspect setahun je laa dema nak kasik rebate ni pun.

mencikkkkkkkkkkkkkkk. owh, at least i pangkah bulan ari tuh (walau takde hasil kat gemas tuh haa, huhu)

Roti Kacang Merah said...

dik zura
tak sure mana satu lagi teruk -- masa economic downturn dulu ka, or masa inflation teruk like now...

Roti Kacang Merah said...

shabar
hmm, aku tak pernah pulak terfikir on your side. coz at least walau $$ keluar macam air, worse comes to worse you STILL have the means to survive, insyaAllah.

zunar was right when he said dia lebih kesiankan orang-orang yang middle-income.

at least yang berduit, still mampu nak withstand the current situation.

orang-orang miskin pulak can be eligible to whatever subsidies they could get hold of.

it's those people yang neither here nor there. macam yang those with household income of RM3 - 5k and anak 4,5 orang. terpaksa pakai SUV nak bawak semua anak. now, where do these people stand??

aku yang tak da anak ni pun, aku kesian kat laki aku... kerja keras for rakyat, but still kena end up waiting for long queues for sub-standard medical treatment. no, my office does not cover treatments in private hospitals nor private clinics.

forgive me if i sound unsympathetic, shabar... but i am quite unsympathetic to those with higher income households.

Roti Kacang Merah said...

muna
about the rebate ~ really, they said that???

nak kena check.

them conniving Bitches Negara they are.

F manchester said...

Wow RKM you sound like one angry women- and rightly so, cause if I were back in the country, I think I would be even angrier (you know my temper).

Reading through the situation and comments I can't help but feel a bit depressed for our childrens' furture. Indeed world resources are getting scarce and even current world food production can not meet world demand.It is scary...very scary. But its worst when your govenrment is full of currupt and self centered SOBs...

Like I commented in an earlier entry of yours- what can RM1 get you these days.... And I agree- the middle and lower income earners will be hit the hardest.

nevertheless- May GOD help us all...

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
just very.....frustrated lah kak ilush. all calculations just do not equate.

dorang nak jual minyak harga pasaran dunia, tapi kereta tak dijual harga pasaran dunia (which should be cheaper instead of the current price now in m'sia). tol bersepah-sepah (whereby other countries tak da tolls). roadtax pun ada (most countries tak da roadtax, melainkan in countries yang diorang memang nak discourage the use of too many cars on the road, so they impose very hgih road tax). kita punya commodities dah naik -- rubber, palm oil, tin, balak, etc. tapi pergi mana duit-duit tu??? our country bukan negara yang tak full of resources. tapi non of us rakyat are shown the real conduct/use of the money.

elisataufik said...

uish.. maniacal habih.

Roti Kacang Merah said...

elisa
tu mujur tak berdemo lagi, tu. Hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin