Tuesday, June 10, 2008

Dah Sihat Daaah

1. Sihat Semula.

Almost 3 hours after I posted yesterday's entry, I gave up. I sms-ed the office driver dan mintak belas ihsan dia tolong hantar aku balik rumah. Abang tengah meeting so tak dapat tolong ambil dan hantar aku balik, and dia akan ada meeting at 6pm till God knows when.

At the condo, masa nak jalan dari guardhouse naik ke unit, aku macam nak pitam. Kena stop rest sandar kat tiang di tengah koridor. Sakitnya kepala, macam otak kena kapit dengan metal smasher kot.

Sampai aje kat bilik, tanggal kain tanggal cincin rantai cabut brooch baju kurung campak spec atas dresser capai simut gentel dan terusss.... tidor.

Dari 4pm till 7.30pm, kau. Tak sedar. Terus pengsan.

Bila bangun, Labu Labi ada keliling aku. Cweet cangat dorang temankan Kak Lin. Tapi kepala aku masih sakit dan Abang tak balik kerja lagi sebab still in meeting.

Gagah bangun pi bilik air cuci muka dan ke dapur buat cornflakes fruit & nut with cold manggo cuts. Mmm yum yum.

Lepas makan, gagah sambung jahit beads kat baju Celi.

By 9pm baru Abang sampai rumah, dia duk sebelah aku and urut kepala dan belakang, aku terus sendawa "Awuuuukkkkk, awuuuukkkkk...".

By 11.30pm baru habis jahit baju Celi, telan painkiller Mobic and terus pengsan balik, not without bermimpi yang macam-macam, termasuk mimpi yang sangat syahdu, berjumpa 'orang lama'...

Pagi ni aku bangun.... S E G A R R R R, Alhamdulillah!

Mungkin sebab malam ni nak pi tengok show P.Ramlee the Musical, kot.... heiiiii tak sabar akewwwww.

So, tenchew for the well-wishers, hari ni terus sihat macam seolah-olah semalam tak sakit!!! Mwaks!

2. Igau Abang.

2,3 malam lepas, tengah-tengah malam buta (or rather, pukul 2,3 pagi), tiba-tiba aku terjaga sebab dengar orang chuckling.

Gila seram, kau.

Rupanya Abang yang chuckling.

Apa kena dengan orang tua ni. Aku cepat-cepat kejutkan dia. Bang, Bang, eh, apa ni, gelak tengah-tengah malam, aku kata.

Abang bukak mata, dan jawab "hmmm."

Pastu dia sambung gelak.

Aku kejutkan dia lagi.

Sambil pejam mata, dia kata, "ya, ya, Abang dah jaga," then sambung gelak lagi.

Ish, seramkan aku aje.

Esok paginya, Abang cerita, malam tadinya tu dia mimpi present a paper kat conference he's invited to attend earlier next month. Dia present paper dalam bahasa orang putih, lah. Tiba-tiba ada orang dalam audience beritahu dia, "Could you please talk slowly, this guy here beside me, who's from East Europe, couldn't catch up with what you're saying," katanya.

Terus Abang pandang kat mamat East European tu and sound ala-ala Labu dalam Labu Labi (masa dalam lounge yang Labu berlagak jadi doktor with slang mat salleh),

"Muka kawww, bettowwwwwwl macam itu Haji Bakheeel!"

Pastu dia ngigau gelak sengsorang. Boleh?

3. Kursus PTK.

Ok, ok, like I've expected, I failed my Kertas Umum (Tahap II), and scored my Kertas Khusus (Tahap IV). In fact, semua architects yang sat for that December Paper last year tak lepas Kertas Umum, hahaha.

So, esok lusa tulat ada kursus PTK, this time, proper lectures. Got jadual, got syllabus. Tak le macam tahun lepas.

Aku tak perlu naik pangkat. Aku perlu naik gaji aje. Post aku kat organisasi ni pun bukannya banyak. Cek main punya ramai ke seniors yang tunggu untuk naik pangkat.

The Kertas Umum would be on this 24th. Doakan aku, ya...? Tenchu...

So, aku dah list down ni... I have 8 letters to write before my 2.5-day course tomorrow. And I have.... 1.5 hours to go after 3 straight meetings at 9.30am, 11.30am and 2.30pm tadi.

So, traaa!

f~

7 comments:

elisataufik said...

Story Mory about P Ramlee k?

drbubbles said...

yeay! Dapat jumpa akhirnya dengan rotikacangmerah!Hahaha...sorry ya sure you all terkejut when tetiba ada orang datang selamba tegur,

"rotikacangmerah ke ni?" hahahaha...

Actually I saw bro Zunar dari belakang, and immediately terdetik dalam hati, ah madam rotikacangmerah mesti la duduk sebelah dia..mula-2 hesitate jugak nak tegur ke tidak...last last lantaklah apa nak jadi kan..

hahaha..aiseh tak dapat nak cakap lama masa intermission tu..nanti kita jumpa lagi lain masa...

glad to meet you finally!

Amy said...

Alah!!! Kak Lin sakit? Meh nak hugs kuat2 *hugsssss* kalau Amy sakit kepala, lebih kurang la - masuk bilik, telan ponstan, bukak aircond, langsir semua tutup and tido. Keh keh your abg Zul's ngigau is funny and creepy at the same time. My Zul pun bleh tahan ngigau tapi dia banyak 'hmmmmmmmmmmmm' macam tengah meditate je. Kadang2 sakit jiwa tengok and kadang2 nak tergelak. Good luck for the paper on 24th nanti.

fudzail said...

Zunar bagi nombor telefon salah ke Saiful....
If you are in the UAE, come over to my house to listen to DS Anwar Ibrahim, TS Khalid and Dato Husam Musa on Thursday 12 June
Detail is here
http://1426.blogspot.com/2008/06/ds-anwar-ts-khalid-husam-at-my-house-on.html

goboklama said...

ur hubby sure funny one in a spontaneous way lah,muahaha!!! citer le bnyak2 lagi pasal lawak dia tuh, seronot dpt gelak pecah perut! LOL!!

Roti Kacang Merah said...

elisa
yes, maam!!! :-D

doc bubbs
itula yang i pelik, macam mana you kenal i??? dah agak dah it's my husband yang you kenal, hmph. hehe

mujur la you tegur "ni rotikacangmerah ke" and the answer was "yes". kot kalau "no", entah sapa laaaa pompuan sebelah zunar! hahahaha

hey twas so great seeing you!!!

Roti Kacang Merah said...

amy
hugs balik! tenchewwww for the wishes!!!

zul ngigau bunyi meditate??? jumpa guru yoga ke apa? hahaha

abg fudz
hopefully you can email zunar your number again! kot la kami ada rezki nak sampai ke sana bila-bila before you balik for good, ka... which is very unlikely, actually hehe

qissst
memang i dah pasang niat nak kumpul cerita-cerita kelakar tentang abgzul... kindalike his semi-autobiography ke apa, kan? hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin