Sunday, May 25, 2008

Spontan

Kadang, Abang's spontaneity just kills me.


Just like masa aku ngadu kat dia yang aku dah ada double-chin dulu.


Dan ada banyak lagi, tapi antara semalam dan hari ni ada 2,3 yang aku rasa nak record.


***


1.
Aku buka lagu 'Ne Me Quitte Pas' pagi semalam, a world-reknown french song made popular in M'sia through Yasmin Ahmad's 'Mukhsin'. Aku memang suka lagu ni. So... beautiful & poetic.


"Siapa nyanyi ni?" Abang tanya.


"A black woman, nama Nina Simone." Aku jawab.


"NI sora (suara) orang pompuan, ni??" Abang tanya, terkejut.


"Hak ah. What's more, I think she was an American and then pindah pi France sebab tak berapa laku di U.S." Aku jawab.


"Awat, lepas tu dia lupa daratan ka (sebab nyanyi lagu bahasa Perancis)???" Abang terus tanya tanpa fikir panjang.


Aku pun tak sure dia semenanya nak aku jawab ke tak soalan tu, haha.

2.
Dulu sebelum kawin, 60-80 weekly lapses at the UPM pool was my routine.


La ni, lagi pool ada depan mata, lagi malas.


And being almost half-past 30, the workings of gravity and pure fat cells are pretty evident.


Aku, semalam juga, sambil pandang dalam cermin,
"...huak, apa ni 'Bang, I think my b*nt*t makin jatuh lah...". Really upset, ni.


And in his most reassuring voice, sambil dia pakai baju lepas mandi pagi, "Jatuh kat mana... Awat tak kutip, nya...".


Aku pun tak sure aku nak nyampah ke Abang ke, or nak sayang dia lebih lagi masa tu.


3.
Tadi dalam perjalanan balik dari wedding Zila di Kluang and on the way out to tol Ayer Itam, we passed by a certain 'Institut Vetrinar Malaysia'.


Wah, mudah lah orang-orang keliling ni nak bawa kucing diorang for check-ups, I thought.


"Tu, Institut Vetrinar Malaysia," I pointed to Abang. "Kalau kita duk sini, boleh kita bawak Labu Labi ke situ." Tambah aku.


"Hm. Boleh la Labu Labi belajar apa-apa yang patut kat situ." Selamba kodok Abang balas.


Apa ingat tu ITM untuk Labu Labi agaknya?


***


Kadang, bila aku marah atau sedih sangat-sangat ke Abang, cerita-cerita macam ni lah yang boleh buat aku senyum balik.


Cuma aku tak pasti kalau Abang marah atau sedih dengan aku, cerita apa tentang aku yang boleh buatkan dia senyum balik.


f※

4 comments:

ms hart said...

Chomel nyaaa chrita ni...harrruuuussss senyum!!

roti kacang merah said...

kak tati
ni kalau orang baca misti tak caya zunar mcm ni. dari luar dia nampak macam serious gila!

Amy said...

Mende2 pasal abg Zul ni selalu buat amy teringat kat my own abg Zul heheh. Kadang2 kan Kak Lin, daripada amy nak buat muncung sedepa sbb merajuk kat dia, teruih tak jadik sbb dia buat lawak bengong. :)

Roti Kacang Merah said...

amy
abg zul kak lin pulak kalau tengok kak lin muncung, dia pung senyap sama. Hmph.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin