Thursday, May 29, 2008

Selling Out Thy Pride

To read Kak Bahirah's statement over his husband's ISA arrest back in 2001 ("Ezam has always been a man of strong principles... He does not fight for position or personal gain. Instead he believes that when one is oppressed one must fight for one’s rights. That is the source of his struggles)...

... to remember back how he was always there for Ben during Ben's last moments (Ish, tak malu ka dengan Arwah Ben...?)...


... and to remember how he was one of the respected guests at my wedding...


... thus his final show of 'menjilat balik ludah' somewhat makes me wanna puke out hard. Sedih. Dan jijik tahap dewata. Whot a waste of fight and principles. Betul-betul kes Britney Spears.

And that goes to his pengikut-pengikut as well. Aku dengar cerita ada yang salam tangan Pak Lah semalam, siap cium lagi tangan Imam Ada-Hari, tu! Yuks. Another rasa kejijikan. Really tak da maruah punya kumpulan. Dulu korang semua di barisan rakyat, dok ludah orang-orang berasuah bermaksiat. La ni, hangpa jilat balik ludah hangpa. Yuks.


Aku suka Abang punya kiasan:

Ibarat orang naik keretapi -- satu menuju ke Genting Highlands (A), satu menuju ke Masjid Negara (B). Yang atas keretapi A tu... sembahyang, sembahyang jugak. Tapi yang dok pandu kat kepala keretapi A tu bawak the rest of the ahli gerabak menuju tempat berjudi, tempat maksiat. While yang keretapi B... mungkin gerabak ada yang berlubang-lubang, pecah-pecah. Tapi ahli gerabak kat belakang semua kerja sama-sama keras untuk tampung lubang dan baiki mana-mana yang pecah kat gerabak. Semua sama-sama beribadat walau berlainan agama dan bangsa. Dan yang dok pandu kepala keretapi B tu mengarah ke Masjid Negara -- tempat yang mulia. So, keretapi mana kau nak ikut... A, atau B?

To me, Abang may not be as highly formally educated or even materially successful as Ezam, but Abang's certainly brighter, smarter dan bermaruah... and the quote I quoted from Kak Bahirah above should have his name replaced with "Zunar and comrades".

"Zunar and comrades have always been those of strong principles... They do not fight for positions or personal gains. Instead they believe that when one is oppressed one must fight for one’s rights. That is the source of their struggles."

Baru lah betul, kannaaaaa?

Selamat dunia dan akhirat, buat Ezam dan konco-konco. Aku really tak faham kenapa korang yang bijak pandai ni boleh menyokong the most racist bigots ever.

Read also some comments on him in Malaysiakini here.

Also, "Ezam Mat Nor Is A Sell-Out After All" by Saudara Abdul Rahman Abdul Talib. I concur Saudara Rahman -- I pray that our kids and keturunan-keturunan will not follow Ezam's unprincipled ways... Aaaaaamiiiin.

The cynics of Isham Rais'... Mat Ezam Bukan Pengkhianat. Heh heh.

f~

9 comments:

fudzail said...

Biarkan sahaja. Masuk keluar masuk keluar parti perkara biasa.

Ada tulis mengenainya minggu lepas.
http://1426.blogspot.com/2008/05/ezam-to-bring-his-6-boxes-along-to-umno.html

Dan ada sebut Zunar datang ke rumah di Dubai....

Anonymous said...

pompuan weh
... letih sungguh aku dgn berita nih.... ala2 full coverage.... meriah cam sarkas.. tingat zaman kita skolah dolu...bdak blok A..bdak blok B.. blok A g blok B...kwn ngan blok B jer ...gedebuk gedebak balik blok A semula... kecoh...
nana

fahmi said...

hi there,

i know you love cats very much but knowing Ezam joins UMNO shows us the real 'perjuangan taik kucing'.

fahmi said...

Thanks to Ezam, I have officially started blogging again. Read my simple comments about him:

http://ini-yang-aku-rasa.blogspot.com/2008/05/kenapa-ezam-masuk-umno.html

Roti Kacang Merah said...

Abg Fudz, salam.
keluar masuk parti ni memang perkara biasa. cuma lebih dihormati lagi kalau orang berilmu beragama macam dia masuk tolong Tok Guru instead. But then again, who in Pakatan Rakyat wants Munafiqs like him and his machais??? right?? ;-D

Roti Kacang Merah said...

baNanas
hahahaha kau ni memang banana lah... gila seronok baca perumpamaan kau!!! hahahahahahaha! nostalgic, siut...

Roti Kacang Merah said...

Fahmi
itu la... depa-depa ni semua memalukan nama kucing aje...!

F manchester said...

Oh...my....GOD!!! What happened? Sorry- I havent been reading the m'sian papers lately and have been in La La Land... but this indeed is a disapointing shocker. But as my Dad always says... this is typical M'sian politics...

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
aiyah if you read abg fudzail's entry, dia sudah plan lagi lama dulu. elok lah pun dia and konco-konco berambus.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin