Tuesday, May 20, 2008

Rezeki Abang

3.5 tahun kerja di organisasi ni (dan 3 tahun aku di Unit aku), tahun ni adalah kali pertama Unit ni ada shortlisted of kakitangan cemerlang. Aku antara dua yang shortlisted... Alhamdulillah!!!

Aku tengok dalam list ni, ada 30 Jabatan/Unit, dan ada 776 staff cemerlang out of 12,000 orang jumlah kakitangan organisasi. So, tak de benda nak bangga sangat la semenanya. Lain la kalau aku ni antara 30 orang staff cemerlang out of 12,000 orang staff, kan??? Haha

Esok tengahari turn Unit aku untuk ambil gambar for booklet untuk Majlis Anugerah Cemerlang nanti. Tapi awatlah depa tak habaq awai skit. Kot aku leh kurang 2,3 puluh kilo ka. Nampaknya esok kena make-up kasi muka kurus sikit. Balik karang kena praktis sket depan cermin. Haha

Umi kata, kat M@rdi dulu kalau dapat cemerlang, dapat RM1,000 cash, naik gaji melintang and paid vacation somewhere. Wahlauuuuuu. Cek main best ka insentif laidat.

Kat sini, aku rasa, takat-takat RM200 je kot. Gaji naik melintang pukang ni dah practically abolished since adanya Sistem PTK. Paid vacation??? Naaaah. Tak leh bayangkan organisasi aku ada buat macam tu.

Tapi yang pastinya kalau aku nak duduk staff kuarters ka, nak tumpang rumah tumpangan masa cuti ka, tak de la kena sideline sangat... Ada la gak merit sket untuk dipertimbangkan sebelum depa cantas mentah-mentah permohonan aku. Alhamdulillah... rezeki Abang & doa Umi Ayah semuanya tu.

f~

7 comments:

F Manchester said...

I tell you... this is just a step nearer to our prediction of you being the next Datuk Bandar!!!!!

Congrats- though I'm not suprised...

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
ish, dowan la jadi Mayor. Gila stress tengok dia kena tolak sana sini.

With 'affiliations' like mine, kalau dapat jadi Pengarah Jabatan pun kira dah cukup bagus, woh.

F manchester said...

why stop there... be the next PM je lah! or the next presiden of the united states while we're on it!- You're a woman and non-white/minority/imigrant- best of both worlds for the democrat ma!

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
oit oit am not as ambitious as you are la deyyy... nanti kesian tucing-tucing i, tak sempat nak baring-baring dgn i...haha

eh honestly right, you kalau masuk keja gomen ah, i bet you dalam masa tiga tahun you boleh naik jadi ketua pengarah tau!

F Manchester said...

Camna boleh? SPM tarak... pas tu BM berterabur... Nak masuk kerja gomen jadi kerani pun tak lepas!

Lagi pun.. I dah slow down ke gear 1... jangan masuk reverse gear cukup.

Anonymous said...

wah, jadi calon gak ke hehehe. nanti kiter naik ats pentas sesama yer.
staff dulu2 untung, mcm2 dapat. la ni kiter dapat RM1000 ja..cukup la tu, saper yg nak bagi kan

...ur brothers @ pikaMErah

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
eh i lupa lah last-last you nak buka firm sendiri... betul betul kalau masuk gomen nanti gear reverse!

pikazari
wah rm1000 ka??? tak tahu, pung! anyway, bila kena naik pentas? sempatkah akew menghilangkan barang 2,3 puluh kilo??? ohhhh..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin