Monday, April 07, 2008

Aku Tak Kira

(This is my 500th entry, uols! *chuffed*)

Malam weekend aritu.

Alin nak tahu, masa Abang tidur tadi dan Alin main guitar kat living room...?

Hmm, naper.

Abang terjaga sekejap. Masa tengah sedar tak sedar tu, Abang dengar macam orang pro main guitar!

Ye ke 'bang??? *me face lits up*

Iyyyyeaaaa! Betul ni!!!

Tenchew 'Bang!!! *me face still lits up*

Tapi bila Abang betul-betul sedar, laaa tak pro rupanya. HAHAHAHAHAHAHAHA!

Hmph, menci tau. Really potong stim.

***

Jari-jari aku memang ketot kontot semetot. I have a hell lot of chords yang, since aku tak tahu the simple alternatives, maka aku tak leh main. Sebab jari-jari aku tak sampai langsung! Cisss.

Malam tadi masa aku demo kat Abang the chords yang aku dah give-up to even try, Abang pun mintak guitar dari aku. Kira macam nak demo yang dia leh buat la kan.

Ceh ceh ceh...

Mula aku ajar dia basics yang mudah-mudah dulu. A. Pastu D. Pastu G. Pastu bila aku nak ajar dia C# je (antara yang jari aku aku tak leh capai), dia terus give-up.

"Laa, naper 'Bang?"

"Sssss. Sakit dah jari!"

Hahaha baaaaaaaru kau tawuuuuu...

***

Esok, adik arkitek sebelah bilik aku ni, the Mr.KL I once told you about tu, has promised me to teach me more on the alternatives of the chords yang aku tak leh main. Dia dah main guitar since he was 10 years old (he's now 30). So dia leh ajar aku short-cuts and make me understand more about the chords.

Aku leh baca benda-benda short-cuts and understanding the chords ni semua from the 'Net, in fact I've even printed some of them. But beats the personal one-to-one tutorial, kan?

He also wants to look at the guitar strings supaya jari-jari aku tak sakit main guitar and bunyi akan lagi mantap. And if dia sempat dia kata dia nak ke Maju Junction and tolong belikan a better set of strings for me.

Aku cakap kalau tak sempat pun tak pa -- he could just advise me and then malam esok aku leh pi Kedai Muzik depan rumah aku and beli new strings and lusa boleh minta tolong Mr.KL pasangkan.

Bestnya ada adik yang support kakak tua nak main guitar.

Ah, aku tak kira apa orang nak kata.

Aritu assistant aku sendiri threw some remarks kat aku -- tak yah belajar guitar la Kak Lin, belajar masak lagi bagus.

Aku cakap -- masak Kak Lin dah tahu, dan kalau nak masak lauk baru, cari aje resepi. Menjahit Kak Lin dah belajar (after 4 baju kurungs, I decided that aku tak minat menjahit baju). Menjahit manik pun Kak Lin dah belajar. Belajar mengaji Kak Lin dah pi. Entah berapa kali dah. Guitar ni, Kak Lin memang nak belajar dari Kak Lin teenager lagi. Lagipun, Abg Zul awak tu punya la cerewet hal-hal makan. Kek tak suka, pasta-pasta tak suka. Tapi Abg Zul sangat sukakan muzik. So kalau Kak Lin main guitar, boleh la Kak Lin nyanyi-nyanyi dengan dia!

So, you know. I don't bloody care. I'm 35, and I WANT to learn this.

***

You know, one of the things I still cannot forget in my life happened when I was 8. That was 27 yonky-years ago.

Umi took me to the Yamaha Music School when she found out that I could play so many tunes out of the single-hand organ that she bought me.

I remember the long, long hours I had to wait at The School while Umi duk discuss dengan God knows who. Perhaps the tutors and admin, kot.

What I know is, at the end of the long hours, Umi told me that she had registered me for piano lessons.

I was damn ecstatic, yo. Selama ni aku dok belajar basic-basic one-hand tunes on the piano dengan cousin aku (yang tukang repot tenant aku pasang bendera BN tu) and my then best mate, Oya. So, mesti la aku ecstatic gila, kan!

But when we reached home, the opposite happened -- Umi told Ayah that she had registered me for the lessons. But Ayah said, "NO!"

Ayah tak kasi aku belajar.

Umi tanya kenapa. Aku tanya kenapa.

Ayah jawab, "Hmph! KAPIR semua tu!".

And the irony that my cousin's parents and also Oya's family are SEJUTA kali ganda wara' & alim than my dad.

You know, one of the things I still cannot forget in my life. And that was 27 yonky-years ago.

Bitter??? Yyyyyyeah... you could say I still am, lest I would've forgotten all about it.

***

By the way, siapa-siapa ada kord lagu untuk Iwan Fals or Franky Sahilatua, sila-sila lah kongsi dengan I, yea... *malu*

f~

10 comments:

F Manchester said...

If you can't reach the cords... have you considered a 'ukulele' instead? heh heh...

Good for you that you're persuing an unfinished dream. K.Teh and anak2nye semua amik guitar lessons- dah a few years jugak, ikut arauh's jejek kaki. Tapi belum buat family performance yet.

cakapaje said...

Salam Lin,

Happy 500th entry! You should have joined our bloggers-ado last Saturday :)

drbubbles said...

I have to tell you this.

Actually, I was inspired by your stories learning new things in life and now I have registered myself to learn Spanish at Aula Cervantes.

Class start this week...wooohooo

Anonymous said...

salam..

same here..learnt sewing..gave up..learnt swming..LOVE it!!

by d way..r u related with lawyer zul..confuse sikit, ha ha..ya lah semua u panggil abg kan..

mama

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
Ukulele??? *tepuk dahi* now why din i think of that, ey??? :-p

Kak teh and anak-anak learn guitar???? alaaa bestnyaaaa!!! I wonder what guitar size the kids play... bley cik lin pinjam, hehe

bro cakapaje
ala my 'supir' kerja la last weekend...and i ni pemalu orangnya.... *malu malu kucin*

Roti Kacang Merah said...

doc bubbles
glad I inspired you!!! :-D

now YOU pulak inspired me ~ for me to finish up my beginner's Jap lessons, and start French that i been wanting to learn!!

Have fun learning, you!!!

mama
yea, LOVE swimming too! Macam ada kat alam lain, kan??? Somewhere i could FINALLY feel damn light, hahaha.

Abg Zul Noordin is my husband's best mate. I call sesapa older as "Abang Smthn", out of respect. But only my husband yang I call "Abang" ;-).

Anonymous said...

salam..glad i learnt french basic.. managed to xplain to my kids d french words used in Ratatouille..

hope to take arabic lesson,very diff to assist my kids' homework.. uwaa.. plus it wud be meaningful to actually understand d holy book..

mama

Zetty said...

bila nak upload video kak lin main gitar niiiiii.....?

Roti Kacang Merah said...

zetts
bila dah terror sikit lagi laaaa. malu, tauuuu.

San said...

New Cabinet:



Prime Minister - Anwar

Deputy Prime Minister - Lim Kit Siang

Culture Minister - Farish Noor

Defence Minister -

Education Minister - Nga Kor Ming

Environment Minister - Teresa Kok

Finance Minister - Tony Pua

Foreign Minister - Ramasamy

Health Minister - Tan Seng Giaw

Home Minister -

Information Minister - Jeff Ooi

Law Minister - Teng Chang Khim

Manpower Minister -

Sports Minister -

Technology Minister -

Trade Minister - Khalid

Transport Minister - Liew Chin Tong

(Penang Chief Minister - Lim Guan Eng)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin