Monday, March 10, 2008

Out Of Work!

A plea received via sms that I'm sure most of you have received:

"My friend is looking for a job. His education background is not that strong. He has been working with the M'sian Government for more than 30 years. His last post held was Works Minster with Malaysian Government. His name is Samy Vellu. Please Help him."

Heh heh.

And then there's another sms, something in the line of "jika anda terjumpa seorang yang berambut putih, berkulit licin sebab makan tempe dan perasan hensem tapi muka jawa serta membawa penyapu, tolong laporkan pada mana-mana balai polis berdekatan sebab kunci pejabat MB Selangor ada pada dia sekarang, terima kasih".

Heh heh.

It's almost 12.30pm, and here in the government offices people are still talking about the tsunamics i.e tsunami politics. They are not afraid to talk about Anwar in broad daylight any longer. Everybody wants to be the analysts of the recent tsunamics. In fact, some of them buka ceramah Anwar and Izzah kuat-kuat di ofis... selamba je.

I think everybody's finally realised that kuasa ada pada tangan mereka sebagai rakyat, bukan pada pemerintah parti.

People keep thronging into my room and calling me on the phone, congratulating me on behalf of Abang and his comrades for making it big this time.

I said, let's thank the rakyat for this. Without them, Abang and friends could have never won the fight.

And with that, a gentle but firm reminder to us all, from Ustaz Zaharuddin -- "Tahniah Bagi Mereka Yang Menang & Peringatan" -- a must read.

f~

12 comments:

Amy said...

Akak, You've been tagged. Sila buat kalau ada masa :)

Roti Kacang Merah said...

amygosh
baiiiiiiiik!!!!

Anonymous said...

wei .. congratulation.. heheheh.. tempat aku keadilan tak de . so aku pangkah dap .. heheheheh..
ija .....

Roti Kacang Merah said...

ijah (kau ke tu, faizah j???)
tempat aku pun tak da KeADILan. apa lagi, roket dgn bulan mengambang la akuuuu.

Anonymous said...

di tengah2 kesibukan aku pindah... Undi tetap Undi.....aku naik kete yg Barang Naik sediakan... amik magazine wz glossy paper yg kak sharizat dok promote(sure print pakai duit rakyat tuh..) buat kipas sbb panas masa tuh... masuk bilik undi - izzah kan happening.... dan balik umah naik balik kete Barang Naik...
Sonok sehhhh........nana

Roti Kacang Merah said...

nanatanjung
guna jangan tak guna.

undi tetap undi! haha

Anonymous said...

hahaha .. aku rasakan .. now the G sure rasa mcm nak mampos dah . Now even the previous PM make a very strong opinion towards them and they still indenial . BUT what upset me is DEB is no longer in Penang . but we will see what will happend next . heheheh - ijah ( faizah J)

Anonymous said...

ala ija... ada deb kat selangor selama ni pun bukannyer aku serta rakyat kebanyakan dapat mende pun... yg dapat cuma puak2 itu jer...kat kelantan nun takde kecoh pun pasal deb .... tapi lebih ramai rakyat jelata yg dapat manfaat dr pentadbiran kerajaan yg telus & bersih...
so moral of the story...Masa Be End kalo ko kroni ko dapat .. kalo ko bukan kroni ko kene lipat arrrr....hehehe..nana

Roti Kacang Merah said...

ijah

bagi aku la kan, DEB tu sesuai zaman-zaman baru post-Merdeka.

Patut skrg ni harus dinamakan sebagai "DEL" -- Dasar Ekonomi Lama.

Dasar yang baru HARUS meletakkan kita sebagai kaum yang EQUALLY COMPETITIVE, bukan asyik disogok kelebihan aje.

What is due credit, is due credit.

Sebagai contoh, esok kalau anak aku dapat 9A1 untuk SPM tapi Cina tukang repair kasut kat depan rumah aku tu anaknya dapat 11A1, aku tak bangga kalau anak aku akan dapat scholarship just because anak aku anak Melayu (in the first place, laki aku bukannya pure Melayu pun, hahaha) and anak Cina repair kasut tu tak dapat sebab dia non-Malay. Mana aku nak letak muka, especially sebagai orang Islam???

Macam Nana kata, DEB banyak kasi kelebihan pada orang-orang tertentu aje.

Asal-asal DEB ni intentionnya bagus. Lepas tu disalahgunakan totally. Abuse of power, basically.

Elok lah buat Dasar yang lebih baru, yang lebih adil, yang semua orang happy. Mana-mana kaum ada orang miskin kedana, bukan kaum kita je.

Kau nak tahu kenapa even orang Cina and India pilih Pas di Kelantan??? Sebab pentadbiran Kelantan sangat ADIL. Ada Tabung Khairat Kematian Tok Kenali, tapi cover SEMUA kaum and agama, even tok-tok sami kat kuil sana! Imagine that!!!

Roti Kacang Merah said...

'Na

macam aku kata kat kau, kalau ada even 15juta orang M'sia macam kau, mudah kerja pembangkang! hahahaha

Anonymous said...

aku setuju kalau adil dan saksama, bak bapak aku kata, nak undi mesti orang islam, nak sokong mesti orang islam, hanya orang islam tahu apa orang islam dah orang2 bukan islam hendak. DEB ni dah lama .. aku paham . but bukan ke kita gak dapat benda2 DEB ni jugak masa study dulu . I agree the G make mistake, but not all mistake. betol kan mistake yang mana patut, yang mana tak patut .. kita campakkan je dalam longkang. i agree with that . tapi pada aku la .. jangan la jadi kacang lupakan kulit .. sebab tak semua apa yang The G buat tu salah dan teruk .. ada yang bagus nye .. so kita kena la pk2 balik benda nih ..
tapi aku setuju kalau kau keluarkan benda2 yang tak betol dalam kerajaan .at least ppl are aware of it . yang salah tetap salah ..yang patut tukar .. mesti kena tukarnye . betol ..aka .. mcm pak lah tu ..memang dia mesti kena tukar punye ... sebab dia ni memang suka tidor punye orang.. ( agaknye dulu2 masa dia skola pon dia suka tido ek... aku dapat imagine) ... anyway .. aku nih tengok .. the pro and the cons untuk semua benda ... pembangkang pon banyak kelemahan .. the G pon banyak kelemahan .. sebab kita semua nih manusia ..beside .. malaysia nih bukan guna undang2 ISLAM pun by the way .. tu pasal la jadi camgini .. kalau guna undang2 islam untuk takbir negara lain la ..hahahahahahhahhh

peace out.....

ija

Roti Kacang Merah said...

ijah

sebab kacang tak lupakan kulit lah a lot of M'sians wanted to give Pak Lah a chance in 2004 for him to clean up the mess. Tapi he failed to deliver a lot of his promises. Bahkan, in some quarters, bertambah teruk ada la.

aku tak kira... aku SANGGUP jadi kacang yang lupakan kulit dari sama-sama terjerumus dalam rasuah, menyeleweng, salah tadbir.

negara yang tak guna undang-undang Islam pun boleh charge ministers kalau ada salah guna kuasa, tau. kau dulu belajar kat UK, takkan kau tak tahu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin