Saturday, March 15, 2008

Lagi Himpunan

1 -- Informative Day

Hari ni was quite an 'informative' day for me.

At my 2nd matchmade wedding today (Alhamdulillaaah! hehehe), I met my Kelantanese ex-colleague from my first department when I first worked in the organisation.

Weh mung kelik Kelate ko masa ngundi??? aku tanya in my more-of-a-Siamese accent.

Eh mesti lah Kak Liiiin. In fact, kebanyakan kita semua balik nak 'selamatkan' Kelantan. Ramainya macam balik masa Raya!

Abis, kau sempat ke join Munajat Tok Guru aritu? Kak Lin tengok gambar, hebat betul!!!

Yang kat stadium tu, saya tak sempat join. Tapi masa lepas solat Jumaat pun diorang buat juga ramai-ramai seluruh Kelantan. Sekolah-sekolah pondok pun dah buat solat hajat tiap-tiap hari seminggu sebelum hari ngundi.

Wow! Bersatunya, korang!

Eh mesti la Kak Liiiin. Kak Lin nak tahu apa orang-orang Umno kata? Diorang kata, "Haaa ni lah dia orang-orang Pas, usaha tak kuat, tau berdoaaa je. Ingat boleh menang ke macam tu? Saja nak confusekan Tuhan!". Haaa padan muka dorang kalah lepas tu!

Eh betul ke kau cerita niiiii... takkanla diorang cakap macam tu!!!

Laaa betul Kak Liiiin, saya tak tipu. Boleh diorang cabar ugama macam tu!

Kalau ada orang-orang Umno baca entry aku ni: SHAME ON YOU. Kalau dah sanggup mencabar kekuasaan Tuhan, bererti you guys have lost cause already, lah. LOST cause, BIG time.

And then, soon after the wedding, a girlfriend called. She's a Putri Umno yang masuk Putri sebab dia nak tengok sendiri macam mana dalam Putri Umno, and then bawak cerita dalam Putri Umno and kongsi dengan abang-abang dia yang penyokong kuat Pas and KeADILan.

hahahahaha.

Hui, seronok gila borak dengan dia. Since she's from a well-connected family, she apparently gets quite a bit of juicy stories to tell.

Like how Pa'Lalalala personally caught Kera Jenglot and Minah Karan at the hotel room they were in and then tampar dua-dua manusia tu depan-depan orang and give stern warnings to Kera Jenglot; what Pa'Lalalala's family was actually doing in Australia; how Kera Jenglot's dad actually died.

Also, how gedik Putri Umnos really are -- gila glamer; tak da hala tujuan apart from nak cari laki; gatal nak mengurat Putra Umnos je kejanya; and if ada siapa-siapa yang have ideas to share, then the pencadang yang kena buat all the work.

Geli tekak campur geli ati akak mendengornya.

She also told me that her students told her about masa mengundi in one of the constituencies in T'ganu. Masa pi mendaftar kat pondok panas BN just before masuk tempat mengundi, the BN people will give you cash RM300, and then ask you to take an oath of something in the line of, "Saya bersumpah dengan nama Allah akan mengundi BN di tempat mengundi nanti."

Dah la ambil duit rasuah, pastu bersumpah dengan nama Allah. Tapi tak berani nak pangkah benda lain just because dah bersumpah dengan nama Allah.

HAHAHAHAHA the irony! Murahnyaaaaaaaaa maruah korang yang mengundi BN kerana duit AND kerana kepentingan periuk nasi ni.

Tapi kalau aku jerit kat korang, "OI! TAK DA MARUAH KA???", tahu la pulak dia nak melenting marah!

2 -- Cukuplah dengan Prasangka

Tadi aku singgah my usual hardware shop to get me some ballast and energy-saving bulbs. Lama aku tak singgah situ. Ada 4 hardware shops kat kelompok kedai kat situ, tapi tak tahu kenapa itulah kedai hardware favourite aku and Abang. Perhaps because it's the nearest to our favourite DVD outlet, kot.

Anyhoos, in the midst of him trying out the bulbs, aku tanya dia the young store manager (or maybe my age, kot).

Eh you undi mana hari tu???

Undi sini la!

Undi apa???

...dengan pantas dia menjawab dan dengan suara yang tinggi, KeADILan!!! Mestila!

Aku cakap, bagus bagus bagus.... you store manager yang ada otak, aku kata.

And then he told me and Abang about the things that he found out on the internet when he was trying to search about the MPs of our area that he was about to choose.

Waaah bila I jumpa banyak perkara dalam internet, I tengok pun terkejut. Sangat banyak benda busuk dia tak tunjuk dalam TV ka, suratkhabar ka... Lepas tu mau takut-takutkan orang dengan May 13 lah. Itu semua orang-orang tua saja yang takut, laa. Kita orang muda banyak sudah educated dengan banyak perkara. Mereka ingat kita semua ni masih bodoh, woo.

Simple, and yet well said.

I don't know about you, but I'm almost f*ckn tired of having all these 'prasangka' around me -- Melayu asyik nak berprasangka dengan Melayu sendiri apatah lagi dengan non-Malays; non-Malays pun berprasangka dengan Melayu -- aku betul dah letih la.

So bila a layman non-Malay store manager like him shares the same ideals of how we want the country to be, automatically prasangka tu vanished into thin air. Rasa lapaaaaaaang sangat fikiran & dada... ringaaaaan sangat hati ni.

Eh, korang tak suka ke perasaan macam ni, hidup di Malaysia?

And... 'Ketuanan Melayu'???

Aku rasa dalam Al-Quran or Hadith pun tak dak sebut suruh jaga 'Ketuanan Arab', apatah lagi 'Ketuanan Melayu', haha.

Dan kau kata kau 'Tuan' tapi kalau kau kalah judi, kalau syarikat dalam masalah, kalau kereta mewah tak mampu bayar, kalau rumah hampir tergadai, kalau kau perintah tapi tak ada istana -- kaum bukan Melayu yang kasi kau duit nak tebus semua tu. So sekarang, siapa jilat kaki siapa??? Siapa jadi hamba siapa sekarang ni? We have all become slaves of our own selfishness!

And if ada orang ungkit yang aku tak mungkin dapat fly overseas kalau bukan kerana status Bumiputra aku... people, I KNOW I deserved whatever loans I received. Back then I worked damn hard in school to get what was due for me, and aku dapat those convertible loans bukan sebab ihsan yang aku ni Bumiputra nor sebab aku ada cable (no, aku tak pernah guna cable) tapi sebab by merit I truly DESERVED it.

Kalau ada remarks saying that Obama would never be a President because he's black -- kita marah. Hitler bunuh berjuta-juta Yahudi -- kita marah. Russia himpit Muslim Chechnyas -- kita marah. Yahudi Israel himpit dan tekan Arab Israel & Palestin -- laaaaaagi kita marah.

Tapi kalau kita himpit orang-orang lain, tak pa ya?

Hmm, bagus la tu.

f~

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin