Tuesday, February 26, 2008

Adi Sakit Lagi

Adi sakit tak boleh berak lagi.


Last dia kena akhir bulan 10 tahun lepas. Even THAT was really bad. Dari x-ray masa tu, the faeces sampai ke ulu hati dah.


Kali ni, dia tak berak yang betul sejak Selasa minggu lepas. Ubat lactulose 'Duphalac' 0.25l (separuh botol air mineral kecik) dah sampai habis, pun tak berak. Sabtu malam Ahad, Abang took a couple of hours' off to drive me to Vet Tmn Segar to buy the lactulose and drove to Bangi to jenguk Adi.


Di Bangi, aku kasi Adi 4ml of Duphalac orally, a mil more than it should. And then, another 2ml through the anus.


Hari Ahad, Umi kata Adi berak, tapi sikiiiit sangat.


Then petang semalam, Ayah called to tell me Adi sampai mengerang-ngerang tahan sakit. Umi kata kesian sangat tengok, sampai bergumpal-gumpal tilam dia jadinya sebab Adi berguling-guling sakit (Umi ada jahitkan tilam untuk Adi, letak dalam jemuran plastik pinggan mangkuk yang dah tak guna, jadi 'katil' dia).


So, dalam keletihan Abang baru lepas two deadlines yang berturut-turut, Abang temankan aku balik Bangi, ambil Adi and sent Adi to Vet Segar. Kami sampai 8.58pm; vet tutup 9pm.


Dr.Chee, yang dulu pernah ubatkan Labu masa Labu jatuh 6 tingkat dulu, attended our case.


Dr.Chee akan buat enema on Tuesday (today).


Aku tinggalkan Adi dengan berat hati - dia mengerang-ngerang sakit, and pandang aku long and sad when I wanted to leave. Sigh... :'-/


Tadi aku call Dr.Chee, he's done x-ray on Adi and said Adi's faeces sangat banyak. He did enema on Adi today, and half of the stool dah keluar. He will observe Adi if Adi could pass the rest by himself.


Worse case scenario, since Adi dah agak kronik, that we'd have to cut his colon short. That's another rm500 burning a hole.


Kesian, Adi. He was my first, you know. I fought hard for Adi to be accepted in Bangi household, and now even Ayah pun dah kamcing dengan Adi. I'm not gonna give-up on him just yet, and neither must he...


Kak Lin jumpa Adi esok, ya...


f※

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin