Sunday, January 06, 2008

Soul House For Rent III : The New Look

The New Year's house painting that Ahy and his friend Hasrul did at my house in Amanputra had turned out really well (tennnnchew Ahy and Asrullll!!!)... so well that aku rasa berbelah bahagi actually nak sewakan ke orang!!!

Baru-baru ni ada sorang Ustazah anak lima nak sewa... aiseh... kalau lah Ustazah tu anak dah besar-besar, kan best!

Adeh, heartburn aku 'mikiorkannya.

Will be meeting up my future tenants this Wednesday night, and will be bringing the editted (and added) tenancy agreement along.

I'd prolly go along the way of "..harapannya akak dengan abang dapat tolong jaga harta saya seolah-olah sebagai satu amanah. Sayang betul saya nak lepaskan untuk jadi rumah sewa sebenarnya, tapi apa boleh buat, kami berdua kerja jauh, tak berbaloi nak bayar duit minyak dan tol...". Acam, ok ke ayat tu?

Adeh, heartburn aku 'mikiorkannya.

Before

After
f~

12 comments:

elisataufik said...

from experience, the best tenants are lelaki baru kawin yang wife dia non-malaysian and jarang datang malaysia and tak nak anak, and lelaki tu kerja IT.
(read: no cooking, makan luar, late hours, duduk kat computer aje)
heh heh

the worse are
students perempuan yang tak ada boyfriend. (then they'd be calling you untuk mintak tolong fix itu ini walaupun sekecil plug rosak).

And that speech sounds good :)

elisataufik said...

alamak takleh edit lah pulak.
tukar 'worse' jadi 'worst'.

btw, cantiiik feature wall tu!! Teringat macam program BBC Changing Rooms lah pulak, and my favourite IDs - Lawrence Lewellyn-Bowen and Sven something. or was it David something.. aiyah sudah lupa o.

Amy said...

Seperti biasa, keje Ahy mmg superb! Rumah Amy yg kat Bukit Jalil tu baru nak progress semula.. berjanggut menunggu. BTW, Amanputra ni kat mana? hik hik amy keje kat TPM pun amy tau area puchong setakat puchong perdana jek..

Roti Kacang Merah said...

lisa
aiyok bestnya if I could afford to further streamline my tenants laidat...! But, i WILL put that in mind once i could 'afford' to be doing that!!!

and yes, not just students pompuan, okay. even PROFESSIONAL pompuan pun (some, of course. not all!) can land your asset in a pretty ugly condition!!! Will put that on my entry, WITH proofs to boot!

and aiyok, that Lawrence Lewellyn-Bowen guy still exist ka??? waaah, dia tu since the 90s lagi, kan? hebat dia tu! dah la English dia thevery the posh! yummehlicious!

Roti Kacang Merah said...

amy
Rumah kat Bukit Jalil, under Talam or Europlus, ka???

Amanputra ni kat hala-hala Bandar Bukit Puchong sana (dah close to tol Cyberjaya nun!), naik flyover to Dengkil, tu! and masuuuuuk lagi ke dalam sampai jumpa Putra Perdana!

Amy said...

Ye kak..under Talam.. u know the rest of the story :P letih dah nak citer

F Manchester said...

Nice..... can I comission them to do my feature wall once I balik M'sia nanti? Can I still afford them by then? They may be famous and too expensive by then... how?

Roti Kacang Merah said...

kak ilush
ehhh... caaaan. you just include their duit minyak and tol, duit materials, and then upah fren-fren dalam 3-400 (depends dinding you banyak mana lah kan)... okay lah tu. InsyaAllah!

I dah siap ajar dorang the 1+2 ... 1 layer sealer and 2 layers of paint! insyaAllah tahan lama!

plus, my pintu dapur also rosak kena air, and dia tolong prime kan and then wrap it with aluminium... saves me RM200 for new pintu! phew!

fiq said...

da dapat! alhamdulillah berkat muharram dan interviewer2 yg baik ati. balik tadi ada nmpak sampul tebal2. heheheh.

Roti Kacang Merah said...

fiq
selamat datang ke organisasi kami!!! ;-D

semoga kita semua diberi "strength of conviction" untuk berkhidmat dengan sepenuh dan seikhlasnya kepada rakyat, otey?

see you around! ;-)

tahniahhhh!!!

Ummi said...

Hello lin, tumpang lalu jap. I am ummi with the double "m". I love your dinding with dedaun yang merayap tu. Tell fahy I want it on my wall too.. I have smsed him.. he he he.

Also kindly push him to update the photos of my house.. cerita later pun boleh. Am I too much?..dah puas nak bribe dia with begedil and domnios tapi tak jalan lah..gegege..

Roti Kacang Merah said...

ummi
aiyoh tak tau ar dia tu bila nak update blog! kita ni sendiri pun letih tunggu!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin