Wednesday, January 02, 2008

Mimpi Gigi

Aku pernah baca somewhere, kalau ada mimpi benda yang tak berapa elok, jangan beritahu orang. Simpan aje.

Tapi, I need to record this.

I had a lot of dreaming last night. A reunion of MRSM Jasin Alumni of some sort in a ceramah agama at alma mater.

Abang kata, maybe sebab sebelum tidur tu I was trying to piece out all the information about my family tree(s) that I've gotten for Umi and Ayah masa Eiduladha haritu. It was a very interesting exercise... aku tunjuk Abang macam mana kaitan Bob Isabella and also Wan Zaleha Radzi to my family (both of which do not know of our existence). I'd prolly link the trees up on the Web for my relatives to peruse and tambah apa-apa yang patut.

Anyhoos, part of the dream was that gigi taring atas kiri aku sakit and longgar. Aku goyang-goyangkan, terus tercabut. In the dream I expected a lotta blood coming out of the root, tapi surprisingly tak da. And suddenly, in the dream too I realised that mimpi gigi tercabut has been known as a bad omen, cepat-cepat aku tersedar and aku mengucap panjang-panjang and baca Ayatul Qursi balik. I think that was around 4 a.m.

Now, sejak pagi, aku rasa terganggu sikit. I haven't started doing much office work. Been surfing the 'Net on the meaning of this gigi-taring-atas-kiri-tercabut dream.

I found this for here...

GIGI menurut Islam:
Gigi: adapun gigi maknanya adalah keluarga rumah tangga lelaki. Maka gigi sebelah atas adalah keluarganya yang lelaki dan sebelah bawah keluarga yang perempuan.
Gigi yang goyang: jika sebahagian gigi goyang, menunjukkan ada yang akan berpenyakit. Gigi yang jatuh dan hilang menunjukkan kematian atau hilang buat selama-lamanya.

menurut Barat:
Gigi: hubungan tidak menyenangkan dengan penyakit atau orang yang membingungkan.
Gigi yang goyang: kegagalan dan khabar buruk.
Gigi yang hilang: kemalangan dengan tiba-tiba.


Allahu a'lam.

Aku hanya beritahu Abang about this gigi thing pagi tadi. Abang kata perhaps my mind have been working too much about the family trees tu.

At the office, I only sms-ed Celi about the dream and the meaning I found. Dada aku berdebar-debar je. Psychologically menggugat fikiran aku hari ni.

Na'u dzubillaaaaahimindzalik.

Okeh, nak ke site meeting. Site yang tanah kena curi 0.74 acre tu.

On other note:

And aku malu bila tengok dalam paper ada orang-orang Islam Melayu dok tunjuk muka kasi support kat Menteri Lucah, seolah-olah supporting the Menteri's doing. Whaaaaat lah dey??? Some more, tak da malu tak moh resign. Memang tak da maruah betul. What sort of values are they trying to impose to the public, that this kind of thing is acceptable to the society???

f~

2 comments:

fiq said...

aisemen. ingat dapat kat tmpt tu. sape yg masuk? dalam kalangan yang aritu ke?

roti kacang merah said...

fiq
dak, ni pegawai J41. a QS.

you punya was Juruteknik J17. Another Unit needs you, jangan risau. InsyaAllah!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin