Saturday, December 15, 2007

My Stance, And Then Some

1.
Am at the office, trying to complete some paperwork before my long weekend break from Raya Haji to Raya Natal.

At the same time trying to prove to those people, who have been chaining-out some vicious racist and bigotry smses around last night claiming that there would be massive rusuhan in KL, that I'm very much well and dandy in my office here at the very heart of where demos would always be held, mate.

And at the price of being more unpopular among my friends and relatives (but among my adik-adik aku masih yang faling fofular dan vogue gitu so aku tak kisah), I, am writing this.

My stance. My own stance.

No banner above me whatsoever, but only as a Muslim Malay tax-paying hard-ass working Malaysian whose loves her country, which she realizes is about to wane down (her love to the country, that is) due to the irresponsible oppressive regime who runs the country atas tiket “Demokrasi”.

2.
Before I proceed, if I could answer back the no.1 tag-question that I posted yesterday as today's tag-question: "1. name one person who made you laugh last night?", it has to be my husband.

We were having dinner just before the movie "I Am Legend" (aiyoh sakit jantung okay cerita tu) when a friend sms-ed me to confirm about some rusuhan by the Indians on Saturday (today) and Sunday, and also panjang lagi la cerita sms-sms tu, which, I think, has hurt my friendship with her a wee bit for she never knew the kind of ideology I have.

Abang was pretty much appalled that the kind of sms could get around since it's considered "fitnah berbau perkauman". Nevertheless, suddenly Abang quipped into something really funny, well, at least, for me lah kan.

It went like... "Depa ni... dengan Allah depa tak takut. Tapi dengan Abdullah depa takut!"

Aku gelak punya la kuat. Lantak pi mampus orang semua pakat pandang. My husband's damn funny yo. Mana la makcik tak gumuks.

3.
Actually, honestly??? Aku sebenarnya dah malas nak tulis anything much about politics or what my stand is as one of the citizens of Malaysia. This blog was supposed to be of a personal journal, a diary of some sort. And sometimes for some intimate pouring of the soul.

But last night’s sms-es with my dear colleague-friend-of-different-department triggered me to write this long.

It started as something about what the ustaz-ustaz di ceramah Surau Organisasi cucuk the jemaah about the “Indians trying to ambil semula hak kaum India yang peluk agama Islam” and so my friend rasa so takut that she wanted to solat hajat agar keamanan and kedamaian kaum berkekalan.

Great for her to do that, indeed. Alhamdulillah! Kalau semua 49% kaum Melayu (yang sepatutnya semuanya Islam) out of the 25million or so penduduk bersatu solat hajat untuk perpaduan kaum dan juga untuk kejatuhan mereka-mereka yang menyalahguna kuasa serta kedudukan, kan bagus?

But, I was like, WTF??? What the hell does that “Indians trying to ambil semula hak kaum India yang peluk agama Islam” mean? Can someone bloody explain that to me?

Ustaz-ustaz apa kasi ceramah bersentiment macam tu? Kot dalam jemaah tu ada muallaf Cina ka, India ka, what sort of image of being a Muslim are you trying to project to these saudara-saudara baru?

Depa tu kan, patut kena campak pi jadi Ustaz kat Europe ka, kat U.K ka, Amerika ka. Pi rasa sikit kalau ada orang throw back sentiments like that at you, suka ka?

Apa lah salahnya, for a change, Ustaz-Ustaz and Ustazah-Ustazah ni cucuk semangat persaudaraan antara kaum dalam hati-hati para jemaah instead, like “Berhati-hati kalau berdepan dengan musuh. Api jangan la disimbah dengan minyak, kelak lebih membawa padah. Kalau kita jadi air, maka perlahan-lahan akan terpadam api. Pahala pun lebih banyak dapat sebab kita sudah portray apa ukhwah Islamiah tu sebenarnya… Dan akan lebih mudah perjalanan dakwah kita, insyaAllah”.

And you think the non-Muslims kat M’sia ni suka-suka aja ke nak rebel against the Muslims? So much about kita mengangkat Rasullah s.a.w sebagai manusia yang paling agung dan paling patut dicontohi. Tapi bahagian yang Rasulullah s.a.w menghormati bangsa dan kaum lain yang datang secara aman damai, kita tak mau pula mencontohi?

Dalam Islam, tuan-tuan dan puan-puan, KEADILAN adalah milik SEMUA kaum. Itu yang membezakan Islam dengan rejim-rejim Nazi atau Yahudi, where keadilan hanya milik kaum mereka sahaja. Itu, aku yang jahil ni pun patutnya tak payah ajar.

Kita adalah so-called NEGARA ISLAM, tapi, adakah keadilan itu milik SEMUA kaum di Negara kita ni? Milik SETIAP LAPISAN MASYARAKAT, tak kira bangsa, kaum, agama, umur dan darjat?

Ye la kau boleh argue balik bangsa lain tu naik tocang pijak Melayu pijak Islam ladeeda.

In the first place, HOW and WHY and WHAT MADE THEM naik tocang tu? Pasti ada penyebabnya, kan???

4.
Dan aku paling paling paling sedih bila kawan-kawan baik sebangsa dan seagama dengan aku will throw remarks like, “Apa lagi yang diorang nak tunjuk perasaan, buat kacau bilau. Diorang tu dah la lupa yang diorang datang menumpang…”. Tsk tsk tsk.

Jadi, adakah dengan itu, hak dia sebagai seorang rakyat Malaysia yang sama-sama bayar cukai untuk kemakmuran Negara, hilang begitu sahaja sebab mereka adalah seorang pendatang yang menumpang? So, should we send them back to their origin countries instead???

Kalau macam tu, I should then send my late father-in-law back to his origin country. I’d probably say, “’Bah, kami rasa adalah lebih elok kalau Abah balik semula ke Negara asal Abah sebab kat sini Abah hanya menumpang aja so you won’t be getting the full perks of being a Malaysian. You either take it, or leave it, ‘Bah…”

And the same should go to my Canadian Uncle, my English Aunty, my Arabic and Paki relatives, and also to, perhaps, your own mother/father and your Chinese/Indian/Indon clans (well, some of you Muslim readers out there are of mixed parentage, kan?).

And the cheek that the “menumpang” remark, more times than not, came from persons with mixed parentage. Tak pure Melayu pun. The cheek!

Lagi aku sedih if isu “menumpang” ni datang dari pegawai-pegawai kerajaan sendiri. Islam pula tu. Depa patut sedar yang gaji depa semua dibayar dengan cukai-cukai, antaranya, dari the so-called kaum-kaum “menumpang” ni. You run your life and sometimes make more money out of these taxpayers’ money.

So much about halal haram judi. Halal haram gaji dari hasil titik peluh orang-orang yang kau patut bela tapi kau tak bela, kau tak fikir.

5.
Ok, perhaps I should now put down what the bigotry sms that went around last night was like:

"Ada rsuhan bsr2’ran pd 15& 16hb ni.Polis srh sbrkn hal ni pd smua bgsa mlayu spya jgn prgi kL& kuar umah sb X ni rsuhan b’sjta.mlm/wktu tdo adlh ms kaum kulit htm srng org mlayu hbs2’an.Dr kg jgn naik bas lwt ptg,bhya.Sb hal ni akn b’laku bila2 ms.”

Ni mesti ada yang tak berapa nak buleh baca ni. Ketahuilah, hanya orang BAGHAL sahaja akan tulis shortcuts macam ni.

Tapi, oleh kerana aku ada anak-anak sedara dan cousin-cousin teenyboppers yang memang suka tulis shortcuts macam ni, it definitely takes persistent practises to read and understand the abbreviations, yo.

Meh aku translate balik:

"Ada rusuhan besar-besaran pada 15 & 16 hb ni. Polis suruh sebarkan hal ini pada semua bangsa Melayu supaya jangan pergi KL dan keluar rumah sbab kali ni rusuhan bersenjata. Malam/Waktu tidur adalah masa kaum kulit hitam serang orang melayu habis-habisan. Dari kampong, jangan naik bas lewat petang, bahaya. Sebab hal ini akan berlaku bila-bila masa.”

Hahahaha, aku nak gelak pun ada.

“Malam/Waktu tidur adalah masa kaum kulit hitam serang orang melayu habis-habisan”. Watch out you guys… dark-skinned Malays and Chinese. You’re equally being monitored here. HAHAHAHAHA.

Now, who should be put to ISA for provoking racial unrest sebenarnya?

(Uthaya)Kumar, Gana and the lot… or the sender of this heinous sms?

But, naturally of course I forwarded the warped sms to Abang, in which, after some discoursing with his mates, sent out a mass sms via the paid-service:

“Anasir2 jahat sdg sebar sms motif perkauman kononnya akan berlaku rusuhan di KL. Kalau anda terima sms seperti ini catit no pengirim & lapor polis. Sebarkan.”

Nah, sila bandingkan perbezaan kedua-dua penghantar di atas. Mana satu yang bodoh tak terajar, dan mana satu yang ikhlas dalam perjuangan.

6.
Also, this dear dear na├»ve friend of mind, after being bombarded by my ‘perilous’ sms-es of some ‘educational re-wiring of thoughts’, got taken quite aback of my so-called ‘ideology’ that clearly does not run parallel to the, wait, I quote her.. “Kaedah-kaedah Pegawai D***(Kelakuan & Tatatertib) 1989”.

She actually was kind enough to warn me of my “tanggungjawab sebagai penjawat awam untuk tidak memihak kepada mana-mana parti politik” (but of course, with the exception that we are required to kiss the asses of the AMENO people), and that she sticks to “1 prinsip sebagai penjawat awam, that is ‘jangan sesekali tindakan kita menganiaya org’ ” (huh, how ironic, innit. Why don’t you tell THAT to the Police, FRUs, SBs and all the Ministers and their talibarut then???) and that at least she has “habis tangungjawab to inform” me of my status as a civil servant.

Yes. Let ME have the honour to inform you pula… that you and I are both civil servants, therefore, we are SERVANTS to the CIVIL, to the PEOPLE, to the TAXPAYERS who we owe our paycheck from. NOT to the pemerintah yang munafik dan fasik.

Dan tanggungjawab aku, sebagai seorang RAKYAT yang mengundi dan bayar cukai, aku harus contribute to the vast amount of ‘cyber-education’ for my audience over this matter. My audience who are mainly my adik-adik, cousins, maybe a couple of aunts and some timid silent readers and friends.

Paling-paling tidak, aku mesti sampaikan pesanan Abang untuk buat audience aku berfikir rather than percaya bulat-bulat apa yang orang kata/tulis/lakukan. Maybe apa yang aku cakap di sini tak sesuai dengan pendapat yang membaca, but at least I made you think don’t I?

7.
And truth be told, with the likes of Susan Loone and some, I don’t give a funting crap who rules the country. PKR ka, PAS ka, DAP ka, BN ka, Parti Ayam ka, Parti Roket ka.

But I give all the crap that rakyat patut didengari and whatever is rotting should be addressed, orang-orang besar notwithstanding.

I quote our former Lord President Tun Salleh Abbas during the ‘Stop The Rot’ forum at the Federal Hotel recently, something to the effect of:

“If the government was prepared to interfere in 1988 judiciary crisis which brought it to the present state of affairs, the government has a duty to re-interfere in order to repair the damage."

We heart you, Sir. Excerpt of his speech here(Part1) and here(Part2).

I swear to Allah, even if ditakdirkan PKR or PAS rule the country pun, if ada salah guna kuasa, injustice, rasuah and complacencies being at the top, in the name of GOD we must all fight!

8.
Oh, talk about being a Negara Islam Hadhari.

(Uthaya)Kumar, Gana and the lot are being put away under ISA. That’s charging and putting away without trial. What is so Islamic about that??? Depa tak membunuh, tak memfitnah, tak menganiaya orang. Do drop-by here on Kumar and here on Gana and let you educate yourself who the system is putting away like animals for.

Meanwhile, there’s the Razak and le’Altantuya yang kena bunuh and letup mati dengan bom. And Razak only got verbal bond (verbal, ok. Bukan kena bayar pun.) of RM100,000 bail. And this guy has schemed (or being the instrument of scheming) of the brutal and most inhumane murder. But just b’coz he’s the close machai to No.02, he can get away with it. In fact, the trials are becoming such a joke and full of putar belit that Altantuya’s dad sampai dah malas nak layan the Malaysian judiciary.

Nah, if you’re a Muslim reader reading this, I’m sure you know yourself apa hukum-hakamnya if you hanya berdiam bila berdepan dengan pemimpin-pemimpin fasik macam ni dan biarkan sahaja mereka bermaharajalela. Equals to ‘bersubahat’, bukanna?

Or, I supposed, this is what you call “Democracy and Islamiah the Malaysian style”?

Tanggungjawab aku di sini? Aku harap aku dapat bukakan sedikit mata korang yang membaca (of course, put aside those kawan-kawan Abang yang kadang-kadang datang membaca la kan. Diorang semua dah veteran *maluuuuu*). Itulah tanggungjawab Kak Lin, sebagai seorang RAKYAT, bukan sebagai seorang yang membawa sepanduk mana-mana parti which I’m in no way affiliated with, mana-mana pertubuhan atau mana-mana jabatan.

Our tanggungjawab is to use our heads and THINK, walau sedikit.

Now, whatabout YOUR tanggungjawab on the rot in the country? Takkan nak duduk membaca je? Pi kongsi dengan kawan-kawan tu, pi!

f~

9 comments:

Anonymous said...

kalau nak lagi gelak besar, sesekali pi ke forum kmu...TOTOK ameno bawah tun m yang buta hati!

Fudzail

Roti Kacang Merah said...

alamak abg fudzail dropped by???

*maluuuuuuuu*

Anyways... malas betul nak jenguk 'bilik-bilik' macam tu, AbgFudzail.

Kat keliling Alin ni pun dah ramai orang yang buta hati... hati suda already manyak sakit wooo *grins*

Arni said...

Hey there..
I got here from zetty's blog :).

Of the racial 'riot' thing - I got a forwarded email on this last week. But the sender, knowing that I am a 'ferocious truth seeker' and won't belive such khabar angin added something like "please don't scold me if it's not true ok? I just want you to be save"

What's wrong la with these people..?

Arni said...

I can 'almost' understand why people still vote for our current goverment during election (makcik2 kampung yg misinformed, businessman yg harapkan kontrak, gomen official yg takut, org2 biasa yg 'terlebih' bersyukur, pemuda pemudi rempit... eh silap.. yg suka dgn aktiviti2 sosial party itu etc). But what p*ssed me off is those who refuse to take side and those who don't care. Tak guna la kita mintak Merdeka dari British dulu kalau tak nak mengundi..

Roti Kacang Merah said...

arni
Like I said... all they need is to think, guna akal fikiran yang Allah beri.

Dah tahu media-media kita ni dikongkong, pi la cari informasi kat internet, jangan pandai nak main FB dgn chatting je, kan?

Yang refuse to take side tu sebab diepa tak berani, macam I dulu la. hahaha

Hey, thanks for dropping-by!

F.. manchester said...

I think a lot of the problem lies in our narrowminded view of what being muslim is. Alot think its about being more malay then muslim. I was once accused of not being muslim enough cause I didn't speak malay well or when I pray to GOD it was in english.
Islam is a universal religion and we have so many sisters and brothers out there regardless of race, citizenship, background and social status. Even my 5 year old daughter understands that!

roti kacang merah said...

kak ilush.
That, and also a lot of them never really experienced bigotry remarks thrown at them like we experienced a few times in the UK or even in Europe.

Or if they have, they may have forgotten how it felt. Kalau dah hati dan kepala batu, tu.

GSK said...

It is such a relieve to read your article. As a Indian or non Malay, this is the first article written by a Malay or to be precise written by a TRUE MALAY MUSLIM speaks also for the non malays. I'm very proud to share this country with open minded and thinking people like you..

I still remember that motherly Malay makcik who gave me pisang goreng when i was crying alone in the car when i was 5 years old. I still remember the Malay friends who used play galah panjang with me when i was 8 years old. But now things have changed.. All the races look at each other with suspicion, jealousy and ill feelings. The root cause is we are all not equal as Malaysians. There are discriminations every where.. The goverment is so bias.. So please let us hold hands in striving for Equal rights and Fight inequalities and injustice.

Roti Kacang Merah said...

gsk

hey, thank YOU for dropping by!

yeah, i missed my primary years where my friends were from all races.

And then I got myself into MRSM, which was, obviously, predominantly 98% Malay. But back then when you're a teen, you wouldn't think much about all these racial issues, you know.

not especially when as a Malay I've all the advantages thrown at my way, you just didn't see the discriminations happening out there in the real world.

it was when i was out there being part of a minority in Europe for 5+ years and also during my early working years in a Chinese Firm and befriending multi-racial friends that I began to share the non-Malays griefs. I feel so sorry for them being the victim of the system. in fact, in some ways, i felt so malu of the privileges I got. We all worked hard in our lives 150% if not 200%, but we didn't get the rights of equal opportunities that we should all be getting.

This, has to stop!!! not only it does not portray any Islamic values, but it definitely does not portray a forward-thinking nation, does it?

I hope, on your part, dear GSK, you could and would share with your friends and relatives that not all malays and muslims are racists. we must all stand together, must "berperasangka baik" and stop being prejudice at ALL levels of society.

Kumar, Sivarasa, Gobala, Gana, Tian etc are our best mates in real life. In fact, they would drop EVERYTHING to help us should we are in trouble.

Sometimes we should just stop growing and stay being kids all our lives. Kids are so colour-blind. Our world would definitely be a better place to live in if everyone's colour blind.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin