Wednesday, November 28, 2007

Blood Donation, Malaysian Style

Sabtu ni, 1 Disember, ada Blood Donor drive di kawasan kondo aku.

But for the life of me, dah 8 tahun aku balik Malaysia tapi info of blood donors di Malaysia masih tak dicomputerizedkan lagi. Maybe it has, but kenapa still give out buku merah tu? Sejak balik, aku dah ada 3 buku. And everytime aku nak guna mesti I discovered I've misplaced the book!

Kita hantar angkasawan harga berbilion ringgit, beli Soyuz lagi... Apa MAMPU masih tak mampu ka nak coordinate with the Blood Bank to computerize data of donors and then issue creditcard-size ID cards instead???

Macam at the picture kat atas tu - the kind of ID card one would get bila donate in U.K (ni masa late 90s la. Sekarang ni tak pasti mcm mana. Udi, k.Yeen, k.Ilush...care to comment??).

You walk into their Blood Bank center, tell them you nak donate blood, beri your Blood Donor card, then they zap the card kat reader, and semua data you akan keluar, including, of course, the last time you donated and what kind of donation that you did - normal blood donation ke, apheresis ke - and on top of that you can easily carry the card in your wallet whereby in the event of accident ke apa, the medical personnel dengan mudah boleh tahu your blood type and would also be aware whether or not you are eligible for special medical attention, which is an automatic privilege for blood donors.

There you go. Ni, tidak ... Setiap kali dapat buku baru, your entire history of past donations pun dah tak dapat nak dikesan. Or maybe boleh dikesan tapi kena masuk Bilik Arkib depa la kot.

A shame, really, innit?? So much shouting about progress and development, tapi benda macam ni pun tak properly managed lagi.

Ah well.

f※

9 comments:

Amy said...

Ha'ah.. betul la Kak Lin. Everytime AMy donate blood masa depa dtg college, kena isi borang again and again... buhsan la!

roti kacang merah said...

amy
kan???

isi borang, jawab soalan yang sama, again and again and again...

sungguh tak maju!

Kak yin said...

hehe skarang blood donor card uk dah cantekkk gitu,n dapat berlainan warne kalau cam donate 1-4x kad warna merah,pastu 5-9x warne biru,10x dpt bronze card n certificate n badge dan pelbagailahhh...and tiap2 kali ada blood drive tmpt yg kita selalu donate tu dorg akan hantar borang cam health check tu n skang siap bleh buat appoiment kol brape tarikh bile lg utk donate,online lagi!efficient n convenient kan??? (tensi kad ilang sbb purse kene curik!)

D said...

Ceh k.Yin..purse kena curik lagik nk bgtau!hehe..habih bocor rahsie! hehe..(Nway,Udi dh ilang 3 kali winthin 3 months pon..hehe...but t'was 2 1/2 yr agoooo..alhamdulillah not nemore)
Btw, nk derma dareeeeeeh? Adek k.lin nih dh kedengking dah... Darah ntok sendiri pon lom tentu ckop lagik..You'l be surprise how kurus I am..sampaikan muscle je yg tinggal n memba igt udi g work out..ngeh ngeh...but wont be long...7 months left!!ngeh ngeh..

D said...

Oh btw kakandaku, isn't basically Malaysia nye health care system WAJIB di rombak n ditukar ke?? NHS system here in UK is considered dodgy and lousy (by some local ppl) but muuuuuccch better than Msia I would say. Listening Dik Ra's story about her experienced pon dh ckop for me to shout out, 'Reform!!'.*sigh*
But then again, 1 might argue:
1. Well, Msia is 3rd world so give her chance
2. Msia has just reached 50 yrs of age, thus dont expect superb system at that young age.
AAARKKKHHHHH...ptuih! If 50 years is akin to the age of a man, and that one man life still in disarray.....*sigh*....surely there's something wrong in the man's brain; where all the intelligent and cognitive functions and actions begun... Nehow, x gune jugak D ckp byk tp i do nothing about it. :)

kak yin said...

udii ini ilang purse first time dlm 23tahun sbb tuh kepoh sikit ahahahahah

kak yin said...

emmmmmm kalau kite2 buat kompeni deal ngan kementerian kesihatan/pusat darah negara utk build/maintain blood database org mesia agak2 buleh kaya tak? huhuh..

roti kacang merah said...

kak yin
eh bestnyiaaaaaaaaaaaa kad dah colourfulllll!!! hmph, jeles.

apa kata awak balik abis belaja nanti, awak cuba suggest ni pada Abah awak. mesti dia ada contacts, kan???

tak pun, tak yah balik ah kak yin! keja sana je! haha

btw, Udi tu dari kecik asyik laaaa ilang barang2. sampaikan eraser dia pun cikzan kena ikat kat pencilbox! true story ni!!! haha!

roti kacang merah said...

udi
balik mesia nanti, kalau ada kudrat, boleh tolong Abg Zul and co, otey??? ;-D

anyway, "Well, Msia is 3rd world so give her chance"???

tapi bila orang komen kita ada 3rd world mentality, melenting selalu.

so how???

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin