Monday, September 24, 2007

Dear Nurin

Nurin, Nurin.

Walaupun Auntie & Uncle Zul tak kenal Nurin, on Friday morning, Auntie was still praying that the dead girl found in a bag was not you. Auntie lebih sanggup terima berita Nurin mati in the hands of your captor(s) sebab lack of medical attention (due to your hyper-tension and diabetes) daripada how that bag-girl had died ~ being abused, and from infection due to ruptured intestines, with insertion of vegetable and other objects into the victim’s private parts… Subhanallaaaaah, Nurin!!! Kenapa ada orang yang kejam macam ni wujud di negara kita???

On Saturday, satu pagi Auntie menangis kesedihan di rumah lepas baca cerita Nurin di Star. Tak boleh bayangkan perasaan keluarga Nurin. There’d definitely be no closure for all of us until your murderer’s being captured and sentenced.

(Mujur minggu Uncle kerja. Uncle, having the softest of heart, dah lama tinggalkan part-part tentang Nurin in the media. Dia tahu dia tak boleh handle the emotional part of it. Kalau dia ada waktu Auntie nangis tu, mesti dia akan marah ~ “Dah tahu akan lebih syahdu, jangan lah seksa diri by delving any deeper! Abang sendiri tak sanggup, tau!”)

God, apa nak jadi dengan Negara kita ni, Sayang???!!!

Walaupun tak ada kaitan apa-apa dengan keluarga Nurin, my heart & prayers goes out to your family. Hanya Allah sahaja yang boleh tenteramkan dan beri kekuatan pada keluarga Nurin. I simply cannot imagine the pain and anguish that both you and your family had to go through!

And now, the authorities sibuk nak find out if your parents are negligent enough for them to be charged! And I quote from Nazri in today’s paper, “The law is still the law. We have to act…. No one can be exempted.”

Helllll-looooo. If that is so, then they’d bloody-well do something about the Altantuya’s case and the Lingam tape scandal dari mengganggu “orang-orang kecil” macam diorang ni!!!

You know Nurin, them lot up there are a real joke.

If I were to be your parents and family members, I’d prolly stop depending on these people whom you thought can defend and help you and your family, especially in times like this, but instead causing more grief and depression!

Se-agama lagi pula tu! Sigh... eloklah Nurin pergi di waktu muda ni, Sayang. Bila dah tua macam Auntie and Uncle Zul, you feel the anguish all the time for the things you wished you can help change but can't.

No matter, semoga Allah membalas your perpetrator(s) dengan sesetimpalnya! Juga semoga Allah membalas joker-joker yang semakin menyusahkan jiwa-raga orang-orang yang teraniayai seperti keluarga Nurin!

Allah Maha Adil! Allahu Akbar!

Semoga Allah memberikan kekuatan yang lebih kepada ahli keluarga Nurin....dan kami di sini sangat pasti Alah amat sayangkan Nurin dan akan ditempatkan di sisi mereka-mereka yang soleh dan beriman... Aaaamiin.

Honestly, I'm still very troubled by the adversity fallen upon you, Nak. I still am...

Nurin jangan lupa juga doakan kesejahteraan & keselamatan keluarga Nurin dari 'atas sana', ya? Keluarga Nurin redha Nurin pergi, begitu juga kami. Semoga dikau lebih tenteram, Nak. And sorry for not being able to defend and protect you as we should; for not being able to come to your cries when you were in pain...

Al-Fatihah...

* By the way, aku tak faham kenapa Human Rights tak kasi ‘cantas’ je orang-orang macam ni. How about the rights of the victims themselves???!

f~

ps:
for the uninitiated (like my bro in Bath, and family and friends from around the world), you can read about Nurin's tragedy all here.

2 comments:

goboklama said...

ya,sakit ati bila dengar mrk nak dakwa mak bapak nurin,dahle org tu tengah bersedih,lagi nak dakwa? b0#0h betul!!!

roti kacang merah said...

qissst, orang tak kena ujian macam ni, boleh lah nak tuduh makbapak careless lah, nak dakwa makbapak lah.

orang2 mcm ni fikir that these things would happen to orang lain but not to them.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin