Tuesday, August 14, 2007

Tebuan Sibuk

Busy beyond words.

Both weekends were full entertaining people despite Abang’s working weekends.

Mummy Pah & Baby Muaz came over from Seremban and hung-out at our place while Daddy Muddy went to his KL office to attend some work (them both from my first matchmaking fame). Kesian diorang, tak beritau nak datang, aku langsung tak beli barang pasar.

So we had kek pisang, kek lapis mocha and cucoq ikan bilis dari late noon till maghrib. Mujur before coming over they had lunch at their relative’s kenduri in Shah Alam.

After Maghrib bila Pah, Muddy and Baby beransur je, Kak Rose Abg Nain Qia and Aesyah pula datang. Kak Rose Abang Nain and Aesyah drove all the way down from Penang on Friday to visit Qia in Shah Alam, and they decided to stay at Pak Ngah&Cek Lin’s abode on Saturday. They stayed overnight, and oh how they loved the cids! Aesyah, having schoolbreak till early September, would be staying with us for the week.

They (Kak Rose Abg Nain and Qia) went off on Sunday petang, but before that I spent that Sunday doing Qia’s laundries and ours during the day when they went out shopping for Qia & Aesyah’s stuff, and at night aku jahit beads kat baju Aesyah… boleh tahan juga cantiknya. Abang le kata. Aku percaya je cakap dia. Heh.

Monday... wah, satu hari busy nak mam. Esoknya (arini) ada Project Coordination meetings at 9.30am, 11am, 2.30pm and 4pm, ngalahkan Sarmy Value I tell you.. Aku sebagai project manager nak kena prepare and delegate all the bloody work programme, latest status of work and payment, and whatever other dwgs and docus for the attendees.

Hell, I don’t really mind doing those sebab tu suma memang keja aku. But at the same time, we have two purdy huge tenders going at the Tender Office and my oh my 2,3 hari aje dah habis all snapped up even though both tenders require specialist Class ‘A’ contractors. So, nak kena uruskan lagi penambahan documents and drawings, all in all kena coordinate between six consultants, PLUS ada pegawai tender yang bangang kat Tender Office tu yang sangat… what’s that word yang senior QS aku guna ek…ah yes, sangat exasperating everyone, a storm in a cup. Buat orang suma lari-lari untuk layan kehendak dia.

At one point, he wasn’t even sure what he actually wanted when he called me to tell me about some questionable items in the documents. Before that, he made me make my consultants running to deliver some missing drawings (according to him) tapi bila deliver je dia kata drawings tu sebenarnya ada…. Arrrrrrghhh, sabar je la.

Last-last aku kata, “En.R, boleh tak you tolong pastikan betul-betul apa you nak sebelum you call me again sebab you telah membuatkan KITA bayar drawings yang akhirnya tak diguna AND traveling expenses consultants, you tahu tak???”

Aiyoh, kurang sabar akak.

Pastu boleh dia cakap, “Mmm, kalau macam tu, I call you balik lah sebab kerani I lebih tahu sebenarnya…I pun tak sure apa salahnya di sini…”

Pookey tak jawapan dia. Really exasperating, tau.

Bila aku mintak dia suruh kerani dia deal directly dengan aku kalau macam tu, dia kata “OK, kalau you tak kisah kerani deal / call dengan you directly, la. Takut you kisah, je.” Can ah laidat???

Dan itu baru sebijik dua butir pasir. Ada lagi sebaldi pasir lagi cerita mamat bengap ni sepanjang-panjang 2,3 minggu aku deal dengan dia. He has so make my blood go upstairs.

Aiyak, okeh okeh gotta stop. Ada docus baru sampai. La’ers.

f~

4 comments:

cikta said...

Sabaq na, take a deep breath.... Nanti kalau blood betoi2 go upstairs, jenuh kena masuk wad plak. (Macam masa ceq keja kat bank dulu)Tu la, orang ajak pi pulau, takmau ikut!!!!

roti kacang merah said...

hwaaaaaaaaaaaaaaaaaak. rub it in my wound will ya??? hwaaaaaaaaaaaaaaaaak.

tapi tak la ceq bayangkan kalu ceq cuti, kesiaaaaaan colleagues ceq kena cover kija ceq!!!

jgn lupa bawak sebaldi pasir pulau utk ceq nooo ;-)

Amy said...

Keh keh funny bila Kak Lin sebut pookey..aduih, takde keje yg tak stress kan? Amy dah rasa nak apply jadiik toll gate girl dah ni.. tapi hari tu tengok advertisement dlm paper dia nak 25 years and below. Aiseh, gua dah terlajak 5 tahun ni :D

Roti Kacang Merah said...

amy
kerja kak lin sebenarnya ok... kak lin suka sangat dgn kerja kak lin. yang stressnya bila deal dgn org2 bengap, macam mamat tu la. heh heh

nak jadi toll gate girl??? ish, takut lah! kot datang lori hantu betul, baru tahu tinggi rendahnya langit!!! hahahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin