Thursday, July 26, 2007

Minggu Panjang

I'm knaaaaaaaaackered. Both physically and emotionally.

I had grrrrrreat but very full weekends with Abang's grown-up nieces, them both bunking over at our place. The weekend then ended on a very very long day sampaikan kami dua letak je kepala atas bantal pukul 12.30 Ahad mlm tu terus mati sampai pukul 6 pagi Isnin.

And then, come Monday till yesterday was a Managerial course for me, course yang saaaaaaangat gereksss! Besssst!

So, 'tis my first day at the office today, dengan penuh kekobaran (maklum lah baru attend kursus yang sangat memotivasikan, kan) walaupun keletihan yang ammmmmmmet.

And of course, coming back to reality isn't that great after all. For one, I got to know that my tender docs missed the tendering boat just becoz the bloody responsible department couldn't find the docs that we've long submitted to them. Sakit tau ati. the VERY sakit. Bukan first time ni depa bitau tak jumpa cari docs la reports la hence miss the boat. Bengang giler.

Dan juga lain-lain masalah human resource yang tak sepatutnya jadi masalah aku tapi kalau berlaku aje telinga aku yang jadi panas sebab ada pihak yang mengharapkan mulut laser akak to bersuara instead of coming from the pihak yang bertanggung jawab themselves.

Eiii, why lah orang tak suka jadi unpopular. Akak tau la akak dah ready-mix fofular kan, hence giving some piece of my mind pun would not make me unpopular coz I'd still be popular at the end of the day. *angkat bakul ni*

Tapi at least pagi ni aku dah mula guna the quadrant management system that I've learnt yesterday to start my day. Wah, very refreshing rasanya. Itu saja penyedap jiwa aku untuk hari pertama bekerja. Will tell more about the quadrant... bila ada masa.

But before I end for now, I've two things:-

1.
Kalau nak upah pembunuh, upah je anyone under-aged or dari kalangan ada connection kuat dengan "Wahyu Di Sana". You'll eventually be acquitted from it. And 10 years from now, berhati-hati bila engaged lawyer - he might once be a child-killer when he was 12.

2.
Cikgu-cikgu kena jaga 200-500 anak orang. But mak bapak hanya kena jaga 2-5 orang anak aje. Jadi, bila cikgu denda suruh cangkung dalam pond sebab Mak Ayah tak pernah ajar anak supaya jangan buang pad dalam toilet, jangan la marahkan cikgu yang kena jaga 200-500 anak orang tu. Sila marahkan Mak Ayah yang hanya kena jaga 2-5 orang anak(monyet).

Kalau anak aku la yang balik ngadu sebab cikgu suruh cangkung dalam kolam, aku akan cakap, "Padan muka. Degil lagi."

Okeh gotta go. Samung karang.

f~

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin