Tuesday, June 26, 2007

Of Alternative Healings & Talibaruts

i

Zetty kata orang kata kalau mata kanan bergerak-gerak, maknanya nak jumpa orang; kalau mata kiri bergerak-gerak, orang kata nak nangis.

My left eye has been pulsating since last Friday… so, tengah gabra gak ni…

ii

Have I mentioned that I’m also very very into other alternative healings such as aromatherapy, reflexology and especially Crystal Therapy?

I first owned Rose Quartz back in 2004, and then phantom quartz, moonstone, pearls, bloodstone, watermelon tourmaline, tiger’s eye… and the last was smokey quartz I bought from a gweilo in Flea Market @ Amcorp Mall last Saturday.

I previously also have bought smokey quartz for Umi, amethyst for my youngest sis, tiger’s eye for Celi and Udi, lapis lazuli for Celi, and Farhi bought himself Rose Quartz.

Abang wears Rutilated Quartz (Jarum Emas) on his wedding finger.

After wearing my smokey quartz nuggets around his neck and liking the feel of it, Abang would now like to go find aventurine and fluorite, upon my suggestion of their uses.

I’d probably write an entry’s worth of how I first got into this therapy and how the stones that I bought have helped me. In the meantime, do read here (intro), here (also got stones for pets, kids, women and men), here and here.

Tapi, harus ingat… Batu-batu kristal tu semua adalah kejadian Allah, maka setiap yang dijadikan Allah itu memang ada kegunaannya. Jadi, penggunaan crystal as alternative-healing is only an extension to Allah’s creation dan bukanlah semata-mata bergantung kepada so-called ‘kuasa pada batu’. Kuasa itu datang hanya dari Allah, dan kristal-kristal yang cantik dan berbilang warna ni pastinya ada rahsia yang tersendiri.

And it’s the ray or the vibration of the colours of the stones that we want to tap the secrets from and use them to attune to our own colours/aura.

So, di kala membaca artikel-artikel di atas tu, pandai-pandai lah ketepikan mana kegunaan yang boleh membawa kepada syirik, na’udzubillah (like, when they claim that some stones are considered pembawa tuah ~ letakkan je dalam peti duit and see how money would flow in, etc).

iii

Oh, I found Sufi-Reiki (Islamic Reiki) site, too. You can also register for 1st and 2nd Level distant attuning with minimal donation (up to you how much). Kalau dapat attune yang 1st Level, you can ubati diri sendiri. Yang 2nd Level can tolong ubatkan orang lain, dari jauh.

Jadi, bayangkan, boleh tolong ubat your anak kat asrama dari jauh, ubat your parents dari jauh, your husband dari ofis, your adik kat U.K dari M'sia. Best, kan?

Semua sekali ada a total of 7 Levels. The last 5 Levels are classroom-lessons.

iv

Maybe early next week, I’d probably be among those less than 5 people who won’t be going for a taklimat Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) on assisting my Big Boss for the upcoming General Elections, and thus will be staying in at the office.

Pegawai-pegawai and kakitangan sokongan lain semuanya dilantik dan diminta hadir ke taklimat. Yang tinggal maybe pembantu am rendah, kerani and seorang lagi pegawai (I think) and me. And to think that these people dilantik directly by my Big Boss who is also Ketua SPR Bhgn XXX buat aku terasa juga mulanya.

Rasa pelik mula-mula dulu ~ kenapa the people in my office berlari sana sini buat kerja print surat beratus-ratus kena daftar borang itu borang ini, and yet when I asked apa yang disibuk-sibukkan tu? Tak sorang pun menjawab.

Of course eventually I know it’s all about SPR-related work. I reckon, nak menjaga hati aku kot… semua hush-hush coz aku sorang je tak dilantik to get involved padahal aku ni lah yang selalu diajak join macam-macam. Heh heh.

Apa yang nak dijaga-hatikan? Aku faham kedudukan Boss aku ~ aku pasti dia pun tersepit antara nak melantik aku sama atau tidak. Kot superiors dia terkantoi aku sebagai pemantau SPR tapi at the same time kawan-kawan and geng-geng dengan Abang or kawan-kawan opposition Abang yang mungkin ada di situ, kan dah susah?

Kalau SPR ni betul-betul bersih, dihormati, dan kerjanya yang sepatutnya tidak memihak pada mana-mana adalah diikuti, dah pasti aku ada sebab nak sedih sebab 'tidak dipilih sama', kan?

Tapi, aku dah tengok sendiri dan tahu sendiri SPR secara keseluruhan ni macam mana. Aku pasti Big Boss aku sendiri tersepit ~ sebab dia tu seorang Boss yang sangat bagus, kuat agama, sangat jujur dan amanah. Pastinya tersepit sebab terpaksa bersubahat dalam taktik kotor parti pemerintah. His conscience definitely cannot be cleared this whole time being the Ketua SPR Bhgn XXX. Pity him.

Aku berpesan kat budak-budak… tak pe. Pi tengok sendiri. Atau mungkin korang sebagai machai nanti, tak akan nampak apa-apa keburukan. Tapi tak pe lah, tu semua pengalaman. Di waktu korang semua berpanasan dan keletihan, aku pula nanti akan berada di rumah, baru balik dari mengundi di BBB, dan melampias diri di bawah hembusan aircond dikelilingi oleh Labu dan Labi tersayang.

Dan di waktu itu 'pabila conscience aku adalah sangat clear, kamu semua pula akan terasa seperti barua dan talibarut. Heh heh.

v

Semalam Abang join piket NTUC untuk gaji minima pekerja swasta. Right infront of my office. Haha.

Abang tak berpiket sama, tapi kehadiran untuk beri sokongan sahaja, 'coz the NTUC is about worker's union, bukannya parti pembangkang.

vi

My friend Maria bought 300gm of halia at Gi@nt for RM1… and I bought the same weight for RM4 at H3ro. Goboklama said it’s probably Bentong Halia, sebab itu mahal.

But whatever it is, the second rendam kaki in halia also didn’t make me nor Abang perspire. Apa degil sangat ke lubang peluh kami ni??? Or was it the Bentong Halia didn’t simply work?

But last Sunday, I got real hooked ~ tengahari, aku and Abang rendam kaki dalam rebusan halia (and no, kami dua tak peluh). Malam pula, aku rendam lagi kaki dalam air suam di titis dengan minyak cap kapak (aromatherapy-speaking, steams of minyak cap kapak, which has Eucalyptus oil, helps kill bacteria di udara, clear the sinus and helps easy breathing) sambil tengok Heroes… pun tak peluh! Super danggg.

Never mind lah. Peluh tak peluh pun, but the soaking of feet in lukewarm water memang rasa syioook.

Ingat nak pi carik soaking salts lah kat pharmacy nanti. Sila-sila lah suggest kalau ada yang pernah beli, OK?

f~

2 comments:

Zetty said...

pasal mata tu, what org2 tua kata la...hehhe.

so petua halia ni berkesan ke tidak?

roti kacang merah said...

zetts
kalau buat selalu, like every other day, terasa berkesannya kot. Ni, buat seminggu dua kali nak rasa apa. hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin