Monday, April 16, 2007

Don't Look Back

Have you seen that new Malay hantu movie, “Jangan Pandang Ke Belakang”?

When Abang texted me last Friday ”Mlm ni nak tengok jgn pandang ke belakang ke atau jangan berenang ke belakang?”, I was excited. We tried going twice on the opening week, but it was always full. Abang’s not really into watching Malay hantu movies on the screen, sebab he had bad experience watching Pontianak Sundal II and menyesal tak sudah sampai la ni.

But this time it seems he’s optimistic that the film would be better off somehow.

And so we went to see the movie at Midvalley last Friday.

I have one word for it... ‘nnnatey ('Nnnatang).

Under my breath, almost every other minute.

Takut, siot!!!

The ladies kat dalam panggung tu asyik termenjerit, je! Itu pun aku tengok di celah-celah jari and di balik-balik hp, tau. Kalau tengok with eyes wide open, ntah la.

Aku rasa kenapa cerita ni berjaya menjadi cerita yang agak menakutkan simply because apa-apa cerita hantu biasa di Malaysia yang pernah didengari, depa ada letak kat sini.

For example, the ghost stories you hear about hantu yang ikut terbang kat luar tingkap belah driver while orang tengah driving; or yang duduk atas atap kereta without you realizing; or orang nampak hantu berdiri belakang you tapi bila you toleh belakang tak da apa-apa pun; or kadang-kadang you rasa macam ada kelibat hitam; atau dengar cerita pasal bunyi-bunyi bising sakan kat luar bilik tapi bila bangun esok paginya tak da apa-ada pun; atau tentang orang yang kena rasuk; or tentang hantu raya yang suka makan melahap memalam buta…. Semuaaaaaa tu ada dalam filem tu, kauuuu.

Yang paling sadis sekali citer ni, adalah depa buat shooting si protagonist (Pierre Andre a.k.a Darma) turun dari ofis dia tengah-tengah malam buta naik lif… tau-tau lift-lobby tu lift-lobby bangunan aku! Chaisss! Dah le bangunan aku memang bangunan lama. Kalau le depa tahu yang bangunan aku memang berpenunggu, pastinya depa fikir 2,3 kali nak shooting memalam kat situ, heh. Hmph. Dalam banyak-banyak lift-lobby kat K.L ni la kan.

Lif lobi bangunan ofis aku

But the best watak is of course, Mak Mah...as always!!! Mak Mah took the character as Darma’s senile Opah like a champion… kelakar, and at the same time, menakutkan!!! She deserves an award lah for this role!!! *clap clap clap clap* Kinda like, kalau korang jumpa Mak Mah in real life, she is sooooo not like that in the film ~ gelap, senile, spooky and all. Well done, Mak!!! Rindu pula Alin ke Mak… *hugs*

Khadijah, Mak and Abg Em, 18Nov2006

Komen aku???

~ Background sound dia too OTT lah. Sampai sakit ati… sebab takut sangat kot, hahahaha. But that’s the whole point, kan, to make it more creepy?

~ Aku tabik depa buat konon-konon watak-watak ni keja kat ofis gomen biasa instead of the glittery ones (apparently they shot the office kat some pejabat JKR… so, tau-tau je la bilik mesyuarat JKR hat tipikal mcm mana). Cumanya, lebih real kalau Darma duduk kat apartmen biasa instead of some Duplex Condo, and the late-fiance’s family berasal dari orang-orang yang duduk kat rumah teres macam kita-kita ni instead of rumah batu harga berjuta. Baru lah boleh ‘connect’ dengan rakyat biasa, kan?

~ Tak pa lah Pierre Andre and Ladyana tu kaku macam kayu...asalkan citer dia bagus.

All in all, kira tak menyesal la tengok. Rasa tak le serugi macam tengok the Ponty-movies at the panggung. Kalau nak tunggu keluar TV masa Raya ni, kurang effect seram, seh. Gambaq besaq-besaq kat panggung nu lebih takut wo.

And depa dah kasi warning pada awal movie:

Kalau ada sakit lemah jantung or tengah preggies, not advisable to watch.

That says it all, how jumpy the movie can be. Heh.

So, for more synopsis of the movie, go here.

And for a more layman-comment on the movie, go here.

Happy watching people.................hiiiiiiiiiiiiiiiiiihihihihihihihiiii. Apa kat belakang korang tu...???? *seringai*

f~

4 comments:

Amy said...

Aduh Kak Lin, dah la lama tak baca blog kak lin..bila bukak je, citer hantu la plak... terus cancel nak pegi ambik air kat bawah..takut :P

Roti Kacang Merah said...

Amy, eloklah tak turun pi ambil air kat bawah, kot ada 'orang' lain menunggu nak minum sesama... hiiiiiiiiiiiiiiiihihihihihi

Countess Miem said...

hehe..miem pon x sabar2 nak tgk..kena tunggu hujung minggu coz sya pon nak tgk jgk..kami wajib tgk filem tu coz pakngah n kaklin yg syorkan..mummy said, tambah2 lagi pakngah yg syorkan..hehe~

Roti Kacang Merah said...

countess miem, bwahahahahaha *gelak vampire*

mesti lepas ni sya takut nak pandang ke belakang dah. hiiiiiiiiiiihihihhhihiiii

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin