Tuesday, February 27, 2007

Adi Sakit Lagi

Umi sms-ed on Friday noon,

Umi suspect Adi takleh kuar tahi lagi – dari pagi dia cuba tapi xde taik pun. Tapi dia ok je at d moment.

And I thought, aiyak, not again. The last time he cannot ‘yak, berapa hari dia kena admitted and berapa ratus duit aku terbang. Tapi, takkan nak biarkan dia sakit,kan?

Sabtu aku call, dia tak ‘yak lagi.

Ahad aku call, dia tak ‘yak lagi.

Semalam petang masa Abang picked me up at 7pm, aku call Umi. Umi kata dia dah belikan Adi makanan lembut. Dia makan tapi muntah balik.

My vet cousin Niza told Umi to buat enema sendiri to Adi – ambil gloves and celup minyak and minyakkan anus dia. Tapi tak de sapa kat Bangi sanggup nak buat.

Aieeeey. Tak keruan aku. Kesian Adi! Nak balik Bangi pula, dah lewat. Vet Bangi tutup pukul 9pm. Abang pula kena be back at the office for final editing by 8.30pm.

So, called up Farhi, minta tolong dia hantarkan ke vet dulu for observation or apa-apa lain yang patut. Maybe esok paginya aku boleh pi Bangi and ambil Adi and bawa pi vet Cheras.

Around 9pm, Farhi called from vet Bangi. “Dorang dah check Adi. Adi kena batu karang. Treatment would be RM500, plus admission and all. Nak ke?”.

Like, do I have a choice??? Takkan nak biarkan Adi sakit, kan?

So, Farhi warded Adi, with RM100 downpayment I owe him. But I have all the doubt for this vet. ‘Coz depa bukan real vet hospital, know what I mean.

But what choice do I have at that hour???

Called back Niza and told her about Adi kena batu karang and also the treatment cost. Niza told me that dia dah agak dah that Adi may kena batu karang masa Umi call previously. “Sebab dia sakit nak wiwi, dia tahan lah dari ‘yak. That said, this is a normal occurrence in cats, Kak Lin,” she told me. She explained to me what the vet would do to Adi and all. And Niza advised me to send to vet UPM instead – murah tu satu hal, plus real vets would be attending Adi and in a more conducive surrounding too.

By the time I called up vet Bangi to tell them I’d be picking Adi in the morning, dorang dah bius Adi to sleep and dah proceed with the procedure to put catheters inside him. Aiseh.

Pasrah je aku sekarang ni. Malam ni kena pi jenguk Adi. Kucing sulung aku tu, you. I fought so much for that cat to be accepted in the Bangi household – so much heartaches and tears. Now that he’s becoming the main fixture and everybody’s friend there, asyik jatuh sakit lah pulak. Kesian dia.

I could've brought Adi to live with us at the condo, dah cuba in fact, but Labu dowan to fren-fren Adi, like, AT ALL. Which made both of them so bloody aggressive sampai kami pula yang luka-luka kena gigit and cakar. Sigh.

f~

3 comments:

dayana said...

salam..
akak memang bernasib baik sebab tak hantar adi ke upm..
sy menghantar kucing sy ke sana atas sakit yg sama,batu karang..tapi at the end sy hanya dpt bawa balik mayat kucing kesayangan sy je kak..
hanya sbb batu karang..mereka beri pelbagai alasan utk bedah kucing sy semata-mata untuk mereka jadikan ujian utk di tunjuk pd pelajar2 di sana..
bladder cancer yg hanya dijangkiti kucing berusia 9+ thn dikatakan dihidapi oleh kucing sy yg baru berusia 3+ thn..
pagi hari sy nk discharge kucing sy..doc di sana kata kucing sy telah mati..tp sy dpt rasakan mereka telah menyuntiknya dgn ubt utk mematikan dia..kerana pd hari sbelumnya dia masih boleh bangun dan beri respon bila ayah dtg melihat dia..
semoga tiada lg kucing yg dibunuh di sana seperti kucing sy..salam..

Roti Kacang Merah said...

Dayana & keluarga

sedih bila baca berita ni... :"-( tak dapat bayangkan kalau kami yang kena...

kami sekarang hantar kucing-kucing kami ke Vet Hospital di Taman Segar Cheras, je. (tel: 91334192)

Memang lah agak mahal... boarding is RM20/malam, tapi doktor2 semuanya gentle dengan kucing-kucing kak lin dan jika kucing-kucing kak lin sakit, the doctor in-charge rajin sangat nak call me up to update on my cats' condition.

Sebab diorang faham that pets are not just pets... they are part of the family members.

my heartfelt condolences to your family...

Anonymous said...

sedih bile kucing kesygan mati..kes saya pun sama ngan akak2 semua...chemong pun sakit n mati disbbkn batu karang... mula2 hantar kt 1klinik VET kt palmspring , mula2 doc kate xserius, chemong kena stay with them for 3days monitoring...esk paginye, doc called n bgtau yg dia xleh wat chemong kencing & claimed that he dun have any catheter!! Geram rasenye.. without doing nothing to help , the damm klinik charged us RM240!! nk xnk ,terpaksa jgk byr..pg tue we rushed pi klinik kt PJ 14 , doc vet trus masukkn catherter & it already bleeding ... sedih tgk dia mengalirkn air mata tahan sakit n me myself also cried with him as well.. 2nd day , visited him at clinic, doc said it still bleeding n there was 50-50 for him survive.. nextmorning , received called from doc informed that he alredy gone.. sekejap je chemong with us , umur nye pun baru 1thn 4bulan,,xpuas lg nk manje2 ngan dia...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin