Tuesday, May 30, 2006

Hate Bite

"...seorang surirumah yang menjadi mangsa gigitan kucing peliharaannya 17 Mei lalu kini dilaporkan semakin sembuh..."
~ Harian Metro, 30 Mei 2006

Teringat aku kejadian 21 Mei lepas, aku balik Bangi for family lunch. Hari tu juga lah aku adopt Labi dari sana. Kucing sulung aku di Bangi, Adi, memang garang budaknya. Gurauannya kasar! Dan sangat lah tak boleh tengok kucing lain... very territorial dan possessive walaupun dah dikasi.

Akibatnya, masa aku dukung Adi berdekatan Labi yang waktu tu tengah tidur di sofa bilik, Adi mengiau kuat, menggigit ibu jari kanan aku dan mencakar lengan kiri aku mintak dilepaskan. Dia cakar & gigit baiiiiiiiikkk punya.

Dah lepas kena gigit tu lah, kami keluar makan ke Alamanda. Mak ai, aku kena kembangkan lengan aku sepanjang-panjang tu supaya bekas gigitan tu tak melanggar tepi badan... bisa! Lebam juga, kauuu!

Esoknya, Boss aku panik bila aku tunjukkan luka aku.

"Eh Harian Metro arini ada cerita pasal seorang suri rumah kena masukkan hospital sebab hampir lumpuh kena gigit kucing dia! Kena gigit dengan kucing peliharaan tu, bukannya kucing liar, tau! Baik awak pi check dengan doktor cepat! Takut awak jadi Catwoman pulak!" Boss aku.

"nnnrrrRRRraaaaauuuu....!!" Aku.


Dan inilah dia, 'dak Adi yang ganas dan nakal tu. Eiii, gerrrrrammm. Rasa nak genyeh peyut dia.







f~

Sunday, May 28, 2006

"Horn To Support!"

Waduh.

Satu minggu ni aku sibuk, mengalahkan orang kerja swasta.

Hari Selasa petang lepas, suami aku pula dikejarkan ke hospital dari pejabat dia dengan ambulan sebab pitam-pitam. Tuhan, paniknya rasa... aku yang tidak berkenderaan, terpaksa bergegas berlawan melambai-lambai dengan orang lain menahan teksi untuk ke pejabat suami. Kebetulan ketika itu memang waktu bermulanya orang-orang keluar pejabat.

Tapi berkat ujian-ujian lain yang Allah pernah turunkan ke aku sebelum ini, Alhamdulillah, aku harung dengan tenang walau keletihan. Dan aku berterima-kasih kepada Mak Abah yang sentiasa mempastikan aku okay walau dari kejauhan di Bangi. Tak lupa kepada kawan baik suami aku seorang peguam, Abg ZN, yang sanggup datang turun meneman suami aku kala aku perlu pulang untuk mandi-manda serta beri makan pada Labu & Labi.

Doktor ER kata, suami mungkin kena vertigo. Bukan, bukan cerita thriller Vertigo oleh Alfred Hitchcock tahun 1958 tu, ya. Tapi sakit Vertigo... dizziness, spinning sensation and disturbance in balance. Datang pula pakar ENT pukul 11mlm, dan memberitahu mungkin bukan vertigo tapi keletihan. Entahlah. Diberinya ubat-ubat yang tah hapa-hapa, dan di susunnya temujanji untuk suami aku datang semula pada 20 Jun.


Hikmahnya kami belum lagi ada rezki untuk ada anak. Allahu a'lam...

Alhamdulillah, setelah berehat dua hari, suami aku boleh bangun aktif semula, Alhamdulillah.

***

Tengahari tadi aku meneman suami ke Pudu Jail kerana hendak memberi sokongan kepada kira-kira 20 orang rakan suami aku (serta keluarga mereka) yang ditangkap pagi tadi di hadapan KLCC kerana berdemo kenaikan harga minyak dan letrik. Termasuk lah Abg ZN juga, turut kena tangkap.

Yang kena tangkap bukan calang-calang orang pula tu - para intelek seperti peguam, doktor, jurutera dan businessman berjaya. Penuh juga perkarangan Pudu Jail dengan keluarga, penjamin, peguam dan pejuang-pejuang Reformasi.


Kebetulan di sana, ada sekumpulan yang turut mengambil kesempatan meneruskan demo tersebut. Berbondong-bondong orang hon kenderaan mereka tanda sokongan. Bas, lori tanah, kereta, motor... serta juga monorail, semuanya hon, believe it or not!!!



Memang mengujakan, sampai meremang bulu roma aku... Macam karaoke pula rasanya, addictive!

Alhamdulillah, walaupun ada 2,3 orang pendemo yang cedera teruk, Abg ZN sekadar cedera sakit-sakit badan sebab dikatok dengan cotar dan disembur dengan FRU. Brader-brader polis dalam Pudu Jail tu layan tahanan baik-baik, Alhamdulillah.

Aku pasti sedikit sebanyak brader-brader polis menyokong para pendemo. Maklumlah, gaji purata mereka adalah RM600 sebulan. RM600 sebulan, di Kuala Lumpur? Makan pasir berak kucing, bolehlah.

I am at all cost not an advocate of bribery whatsoever, but when we have the custodians of law and the public reeking of 'duit haram', all I could say is now, Go figure.

Dan Alhamdulillah, jam 3.45pm, semua tahanan dibebaskan.

f~

Friday, May 26, 2006

Tomey


ala tomey tomey, Labi tito dengan bear-bear Manicah & wemote contwol....
(ala chomey chomey, Labi tidur dengan bear-bear Manisah & remote control...)







Ini la pengarang jantung terbaru kami...

Labi Anak Bawang
Eiii tomeyyyy tangat....






f~

Monday, May 22, 2006

Di Dalam Kegembiraan, Pasti Ada Ujian...

Tak semua akan suka membaca link yang akan aku titip ini, tapi aku rasa, since arwah Alesha Abriza (15 Disember 2005 - 13 Mei 2006) (sebelah) was claimed to be the first in Malaysia to have this illness, sebaik-baiknya juga aku berkongsi kepada semua.


"...Tadi kami dipanggil untuk berjumpa doktor. Ujian lanjut yang dibuat sekali lagi oleh Institut Penyelidikan Perubatan, Ujian oleh Pakar Hospital Seremban dan Ujian Pakar Hospital Putrajaya mengesahkan Alesha mengalami simptom bagi penyakit HYPOPHOSPHATASIA. Penyakit yang berkait rapat dengan kekurangan kandungan Alkaline Phosphatase (ALP). Hanya itu sahaja yang kurang dalam badan Lesha.... yang lainnya normal... dan hanya itu sahaja dianosis yang terhampir dengan masalah kekurangan ALP itu.

Keadaan Lesha sekiranya dilihat secara luaran dia stabil dan cergas, cuma masalahnya dia langsung tidak mampu untuk bernafas sendiri. Masalah penyakit hypophosphatasia itu tidak ada rawatan setakat ini, dan kata doktor, mungkin Lesha merupakan pesakit pertama mengidapinya di Malaysia ini!!!! Kata doktor lagi, tidak ada apa yang mampu mereka lakukan. Hanya berharap Alesha mampu bernafas dengan sendiri dan sekiranya dia mampu nanti, Lesha akan pulang ke pangkuan kami. Hanya itu sahaja objektif utama sekarang ini..."

Aku menangis.

Semoga roh Baby Lesha dicucuri rahmat Allah s.w.t, serta ibubapanya diberi kekuatan yang berkekalan...

Al-Fatihah...


f~

Labi Anak Bawang

Ya, ya.

Selepas Labu Bin Kundur, here is our latest edition, as of semalam petang, nama dia Labi Anak Bawang. Satu genetic make-up dengan Adi, kucing "sulung" aku kat rumah mak. Mak Labi ialah adik-beradik Adi. Tapi Bapak Labi dan Bapak Adi adalah bapak kucing yang sama. Yuks. Talk about incest to the utmost.

Suami kata, dalam bahasa Indon, Anak Bawang means "budak mentah". Labi memang seekor "Anak Bawang".... kecik chomey chomey, baru 2 bulan. Banyak bulu, tak macam Labu! Warna oren kaw-kaw, perut bulat, mata kuyu, kaki sontot dompot kecik-kecik... come to think of it, macam Garfield! hahahaha.

Ke, macam aku dan suami? heh2.

Tak da gambar Labi lagi buat masa ni sebab pantang aku dengan anak kucing: jangan ambil gambar masa depa kecik sangat, nanti depa mudah sakit-sakit.

Labu tak berapa happy ada Labi. Mungkin sebab Labu dah remaja, maka berkongsi ruang dan kasih sayang adalah perkara yang tak disukai mana2 remaja sekalipun, baik kucing mahupun orang. Tempat kitty litter Labi yang aku sediakan, dah Labu pancutnya dengan air kencing dia, sebagai penanda territory.

Tapi Labi cuba gak nak berkawan dengan Abang Labu... mengiau ngiau tak sudah, ajak berkawan! Muka je kecik, tapi ngiauan dia satu blok boleh dengar! Abang Labu pula duk jauh-jauh, perhati Adik Labi dalam diam. Harapannya waktu kami tak da di rumah waktu kerja ni, depa berdua tak buat hal!

Mak baru je YM aku (ya, hebat, aku dengan Mak main YM), dia kata Mak Labi ngiau2 bising pagi tadi cari Labi dia yang dah hilang! Alahai. Mak pulak yang terasa sedih bila tengok Mak Labi ngiau-ngiau cari Labi.

Tapi semalam adik-adik lelaki aku kata, waktu siang Mak Labi selalu tak da dengan Labi. Dan Labi selalu exposed to danger... kepada kucing-kucing jantan lain yang suka makan anak kucing; angsa-angsa putih tiga ekor kat rumah tu yang suka menggigit tak kira siapa; musang; dan kadang-kadang biawak. Adik-beradik seperut dengan Labi - dua ekor dah MIA. Tinggal lah Labi saorang, eh, seekor.

Jadi, aku rasa, tindakan aku bawak Labi balik ke rumah aku adalah tindakan wajar, walaupun sukar untuk Labu menerimanya, for now lah, I hope.

Maka sekarang, sempurna lah nama-nama di rumah aku... boleh lah suami aku jerit, macam Hj.Bakhil dalam cerita Labu Labi....

Labuuuuuuuuu, Labiiiiiiiii.... selaluuuuu kau berdua menyusahkan akuuuuu.... sekali aku lesssssing baru tau!!!

f~

Jalan-jalan juga di:-
1. Labu Labi
2.
Nasib Si Labu Labi
3. Ask P. Ramlee: Pluralism and Malaysian Identities

Friday, May 19, 2006

Bodoh

Aku jadi hilang sabar bila tadi ada orang kata, "Dia nak tunjuk act yang dia tu senior dan berpengetahuan sebab you officer perempuan, takkan you tak tahu?".

Aku jadi hilang sabar sebab aku tak pernah fikir tentang keupayaan sesuatu kerja berdasarkan jantina. Melainkan lah kerja-kerja tu kerja fizikal yang memerlukan kekuatan lelaki, kan.

And so, when someone throws me that sort of remark, I feel utterly silly and stupid for being so credulously naive, believing that other people are believing the same belief that I believe.

Bodoh.

Aku ke yang bodoh? Mungkin.

Tapi tak apa, biar masa yang membuktikan siapa yang bodoh sebenarnya.

Seperti masa yang akan membuktikan mereka-mereka yang sangat "pandai" mengharam dan menghakimi sesuatu tanpa memeriksa dengan lebih lanjut terlebih dahulu. Macam pengharaman cerita Lelaki Komunis Terakhir tu. heh. Menyelit pulak aku.

Oh ya. Hari Rabu malam lepas, suami aku ajak jumpa Amir Muhammad kerana hal kerja. Aku ecstatic! Dia memang lah tak ingat rupa aku, tapi aku ingat lagi berlawan National Elocution Contest dengan dia pada suatu masa dahulu. Dah pasti lah dia menang pertandingan tu dan aku antara yang mendapat saguhati, heh.

Ya, seperti biasa, aku minat orang, tapi orang minat suami aku.

Macam aku minat Tok Rimau, tapi Tok Rimau minat suami aku.

Begitu juga Amir, yang pernah review kerja suami aku di suatu masa dahulu.

Hmph.

Tapi, aku bersyukur, kerna suamiku minat aku sa-owrang sajja. Ihik hik hik hik.


f~

Baca juga:
1. Article by Yasmin Ahmad
2. Cahaya Islam Pasti Bersinar

Tuesday, May 16, 2006

Teka-Teki

Di sini ada satu teka-teki.

Al-kisah di sebuah negara tropika "A" yang aman makmur dan kaya raya (kononnya). Datanglah seorang Taukey, cuba menjual buah yang berduri-duri serta berbau kuat. Sangat kuat sehinggakan di setiap tempat yang Taukey lalu, orang-orang di sekeliling akan menutup hidung berserta dengan mimik muka menahan busuk seolah-olah dalam kesakitan yang amat.

Taukey:
Elo2 Tuan-tuan Menteri! Mari, mari rasa ini buah! Duri banyak punya tapi isi banyak leng, wo! Cantik, kuning,
lemak-lemak, lembut-lembut! You rasa, baru you tau ini buah best in the world punya! Belum rasa, tak tau! Mari, mari rasa ini buah!

Tuan-tuan Menteri:
Eiiiiyoooo. Gila la lu apek, mau bunuh orang ka? Busuk ini macam pun, you kata buah ada best ka? Ini buah misti ada racun punya! I mau haram ini buah! Orang tak boleh makan! Tak payah rasa pun sudah tau ini buah banyak bahaya! Bla bla bla bla...

Machai-machai Menteri:
Ya ya ya *angguk angguk angguk*

Maka buah tersebut pun diharamkan tanpa dirasa oleh kebanyakan orang. Padahal, orang-orang kastam dan pertanian dah pun rasa buah busuk ini dan buah ini telah pun mendapat kelulusan mereka untuk dipasarkan di dalam negara.


Tetapi di sebuah negara jiran tropika yang lain, "B", yang juga aman makmur dan memang kaya raya. Datanglah Taukey yang sama menjual buah yang berduri-duri serta berbau kuat. Sangat kuat sehinggakan di setiap tempat yang Taukey lalu, orang-orang di sekeliling akan menutup hidung berserta dengan mimik muka menahan busuk seolah-olah dalam kesakitan yang amat.

Taukey:
Elo2 Tuan-tuan Menteri! Mari, mari rasa ini buah! Duri banyak punya tapi isi banyak leng, wo! Cantik, kuning, lemak-lemak, lembut-lembut! You rasa, baru you tau ini buah best in the world punya! Belum rasa, tak tau! Mari, mari rasa ini buah!


Tuan-tuan Menteri:
Eiiiiyoooo. Gila la lu apek, mau bunuh orang ka? Busuk ini macam pun, you kata buah ada best ka? Ini buah misti ada racun punya! Tapi tak pa, mari sini I cuba.

Tuan-tuan Menteri serta machai-machai mereka pun mencuba sebutir. Dan sebutir. Dan sebutir lagi!

Tuan-tuan Menteri:
Ya, ya. Betul lah! Banyak leng, lah! Busuk-busuk pun, rasa sedap jugak lah Taukey!

Wah, kebanyakan mereka menyukainya, sampaikan keluarlah idea untuk membina sebuah bangunan yang meraikan keunikan buah berduri itu. Macam bangunan "berduri" di Temasek, Esplanade: Theaters-On-The-Bay itu. Maka terkenal lah seantero dunia akan kemajuan negara jiran tropika "B" ini kerana Menteri-menteri mereka yang tidak berfikiran sempit dan cetek.


Soalan teka-tekinya, negara manakah agaknya di antara "A" dan "B" ini yang akan mengharamkan penayangan Lelaki Berduri Terakhir?

f~

Monday, May 15, 2006

My Building Frustrations, And Then Some.

1. ... that it is very very frustrating and deeply discouraging to be a woman architect in this male dominated "conservative" working environment. I've worked doubly-hard, tried my best to not only be as competent but also more competent than my other counterparts. I've achieved it by being individually picked among tens of other architects in the organisation to join the other two super-seniors to spearhead a new unit.

Only to be sidelined after all the details and work that I've done and attended to personally.

It's doubly frustrating having to fight to maintain my standards and principles all the time without the required professional back-up. It's frustrating that after all the lessons from the hardship in the profession that I've gone through firsthand, they don't seem to be applicable here where I work at present.

It's like there's a certain stance, that I'm a woman and it's okay to be sidelined. More so when your superiors are none in your line and none understands your line of duty and dilemmas. Well, at least one of them doesn't.

Like, that I'm a woman and it's okay to compromise on my integrity and dignity.

I bet it's a different note altogether should I be a man instead.

Man I miss my previous sifu-superiors, Mr. SM Voon and Mr. JS.

A whole lot.


2. ... that the feeling of being a newly-wed room-mate instead of a wife almost every other day of the week and especially so during the weekend is escalating further, up to almost a very dangerous level, on my part, that is. It's making me yearn and pine for the things that I've lost, for the past that had hurt me the most. And it's making my self esteem and confidence very low at the moment. Very low.

And what's happening at the office does not help any better, either.

One of the first hurdles, I guess...

And man do I miss my siblings so much. So much.

3. ... that I miss my siblings, a whole damn lot. I miss going out on outings with them. I cried to sleep the past two nights, thinking of them.

I miss my youngest baby bro in Bath the most. Haven't spoken to him for so many moons. I bought i-talk last night and spoke to him for almost an hour. Here's the baby-bro, who is 11 years younger than I am, that I took care of the most when he was a baby. Mom&Dad went for the haj when he was 7 mths old and I 12. Me being the eldest, it was I who took care of his nappies at night, bottles, milk, etc. He and his elder sister would even sleep with me at nights and not with the maids or my gramps who came over to look after us while our parents were away.

This was also the baby-bro that I urut-urut him whenever he was sickly all the time when he was 3. He would vomit into a basin with his legs wrapped around it, while I would sit behind him with my legs wrapped around his, and I would massage his back for him to ease the pain. And so forth. And so, I miss him a lot.

And I can SO talk about my siblings... all my sis and bros. And also the additional angkat ones, too. I love them to bits, it's beyond words. Beyond. But that could be of another entry to tell.

Man I miss them a lot.

A whole lot.

My adik-adik... and my youngest bro far left on the front.

Man do I need a break from all these. Could've agreed to go for that 4-day course in Temasek next week. Could've.

f~

Footnote:
Today is the 1st birthday in the matrimony to be celebrated together. Praying that there would be more to come.

Happy Birthday, Dearest. And thank you for all the world's concerns for my happiness all the time and always. Hope you like the surprise I sent you over at your office. Much love.

Friday, May 12, 2006

A.I & Gubra

Excerpt from an-email:

Date:

Thu, 11 May 2006 01:04:40 -0700 (PDT)
From:

"hubby"
Subject:

untuk blog may be?
To:

"Red BeanBun"

" ... Bila Anwar Tengok Gubra

KUALA LUMPUR -- Dalam kesibukan Anwar memenuhi program
yang telah diatur sejak Januari lalu, beliau dan
beberapa pembantu beliau berkesempatan bersantai untuk
menonton filem kontroversi, Yasmin Ahmad, Gubra.

Anwar dan ditemani oleh pembantu beliau, Faiz Shahri,
Khalid Jaafar dan Shaberimi Sidek serta beberapa yang
lain tiba di GSC Midvalley, jam 5 petang semalam untuk
menonton filem yang telah menimbulkan pelbagai reaksi
dikalangan pengiat dan peminat filem nasional.

Beliau yang ditemui selepas tayangan tersebut
menyatakan filem ini agak menarik kerana cuba
menampilkan idea-idea yang jujur dalam kehidupan
seharian dan menampilkan simbolik-simbolik politik
yang halus dan tajam.

"Lihat sahaja nama lelaki tionghua (ayah Jason & Alan)"
kata Anwar sambil tersenyum...."


Oh yeah...

f~

Wednesday, May 10, 2006

Playbuy

Aku jealous dengan Labu.

Dah setahun setengah aku mintak suami, yang ketika itu masih tunangan, tolong lukiskan aku apa-apa yang berukuran 2"x3" untuk aku muatkan dalam frame kayu mini dari Ikea. Sampai sekarang tak nampak-nampak.

Dah hampir 5 bulan aku minta suami tolong buatkan logo untuk krew Prettypeektures kerana baik-hati mereka mengambil gambar Hari Kami dengan begitu baik sekali. Sampai sekarang tak nampak-nampak.

Tapi semalam, ada mentol lampu terpacul atas kepala suami. "Ahah! Logo Labu, dari Arnab Playboy tu, amacam???"

Kami gelak-gelak.

"Kalau macam itu, apa kata 'Playboy' tu, jadi 'PLAyBUy'. " Aku.

"Ya! Ya! Betul! ESOK juga Abang akan lukis!". Suami.

"Hmph!!!" Aku. Mendengus. Atas sebab-sebab perenggan kedua dan ketiga di atas.


Logo Original














f~

Kaki

Semalam. Aku godek-godek Flickr Badge. Nak ditampal ke blog aku. Menggunakan step-by-step instruction dari Tok Sifu. Eh. Tok Rimau.

Ayat terakhir Tok ialah:
7. Lihat hasilnya. Tersenyum bangga.

Setelah berjaya. Aku pun hantar sms ke Tok.

"Tok! Tok! Terima kasih di atas tunjuk ajar! A*n tengah tersenyum bangga ni! Terima kasih Tok!"

10 minit kemudian. Tok balas.

"Dah letak dalam blog ke? Ni mesti penuh dengan gambar kucing ni!"

"Ya! Ya! Mana tau??? Kalau ada anak esok, penuh dengan gambar anak pula!"

"Ajar lah anak kucing berdiri atas 2 kaki pula, ambil gambar, baru lah gambar seru! Kalau takat kelepet tinger, Tok pun boleh!"

Aku bacakan sms Tok. Ke suami. Suami gelak-gelak. Seraya menyuruh aku membalas...

"Allah kalau takat suruh Labu berdiri dengan 2 kaki, perkara enteng! Apa kata gambar Tok pula berdiri atas 4 kaki, mesti lagi seru!"

Kami gelak-gelak. Membayangkan flickr Tok penuh dengan gambar Tok. Berjalan and buat tricks atas 4 kaki.

Tut tut. Tok balas.

"2 kaki 4 kaki. Terer? Teringat entry 2 wali berentap. Buat apa megah boleh terbang? Mana-mana burung pun boleh buat. He he."

Kami berdua terdiam. Deep, tu.

Suami. Seraya suruh membalas...

"Z*r pening tak faham, perlukan minyap cap kaki 3."

***

Ya, ya. Hakikatnya aku memang pernah menyuarakan pada suami, yang aku risau kalau blog aku ini hanya pasal Labu Labu Labu dan Labu.

Suami berkata,"Eh, lebih elok lah, tu. Kat luar tu dah ada seorang TokRimau, seorang Naga, seorang AbdullahJones, seorang MatJan, BukuNota, Doctor etc. Tapi belum ada seorang RotikacangmerahDenganLabu."

Eh, eh. Betul tu.

f~

Tuesday, May 09, 2006

Aku Dengan Labunya Dengan Bakulnya

"Lepas kami letakkan dia di bawah, dia akan terus acah-acah Abang Z untuk diajak bergurau senda. Pantas dia lari masuk ke bawah kubu dia... sebuah bakul baju berjaring warna biru berbentuk lonjong yang kami telangkupkan dan sendal di tepi dengan kotak supaya dia boleh susup keluar masuk ke bawah bakul tu, supaya kami boleh mengacah-acah jari dan bulu-bulu permainan di jaring bakul tu dari luar."

~ Si Labu bin Kundur


Jalan-jalan juga di:
1)
Male Pregnancy
- heh heh. Kena gigit kucing pun, Abang menjerit. Inikan pula nak beranak. Tak leh bayangkan. Heh heh.

f~

Life Declassified

From an email:

"On the first day God created the dog. God said, "Sit all day by the door of your house and bark at anyone who comes in or walks past. I will give you a life span of twenty years."

The dog said, "That's too long to be barking. Give me ten years and I'll give you back the other ten." So God agreed.

On the second day God created the monkey. God said, "Entertain people, do monkey tricks, make them laugh. I'll give you a twenty-year life span."

The monkey said, "How boring, monkey tricks for twenty years? I don't think so. Dog gave you back ten, so that's what I'll do too, okay?" And God agreed.

On the third day God created the cow. God said, "You must go to the field with the farmer all day long and suffer under the sun, have calves and give milk to support the farmer. I will give you a life span of sixty years."

The cow said, "That's kind of a tough life you want me to live for sixty years. Let me have twenty and I'll give back the other forty." And God agreed again.

On the forth day God created man. God said, "Eat, sleep, play, marry and enjoy your life. I'll give you twenty years."

Man said, "What? Only twenty years! Tell you what, I'll take my twenty, and the forty the cow gave back and the ten the monkey gave back and the ten the dog gave back, that makes eighty, okay?"

"Okay," said God, "You've got a deal."

So that is why the first twenty years we eat, sleep, play, and enjoy ourselves; for the next forty years we slave like a cow in the sun to support our family; for the next ten years we do monkey tricks to entertain the grandchildren; and for next ten years we sit on the front porch and bark like a dog at everyone.

Life has now been explained to you."

f~

Friday, May 05, 2006

Si Labu bin Kundur

Kalau sejuk-sejuk begini, aku tak sabar nak balik rumah.

Tak, tak. Bukan nak peluk suami aku. Tapi nak peluk Labu.




Kalau kami sampai rumah, Labu pasti nanti kami di depan pintu, tunggu kami dukung dan peluk-peluk dia. Kalau aku yang dukung, dia pasti akan gesel-gesel kepala dia ke bibir aku. Manja! Mujur aku mandikan dia. Wangi!






Lepas kami letakkan dia di bawah, dia akan terus acah-acah Abang Z untuk diajak bergurau senda. Pantas dia lari masuk ke bawah kubu dia... sebuah bakul baju berjaring warna biru berbentuk lonjong yang kami telangkupkan dan sendal di tepi dengan kotak supaya dia boleh susup keluar masuk ke bawah bakul tu, supaya kami boleh mengacah-acah jari dan bulu-bulu permainan di jaring bakul tu dari luar.





Aku paling suka kalau bawa dia jalan-jalan dalam kereta. Kasi dia duduk kat atas glove box, tengok-tengok dunia luar.









Kadang, aku lipat kedua-dua belah telinga dia. Walau dia tengah tidur pun, dia buat dek je. Kami kekek-kekek ketawa sebab muka dia jadi sangat comel. Sporting habis si Labu ni!


Ish. Tak sabarnya nak balik rumah kalau sejuk-sejuk begini. Nak rasa kehangatan Labu dan bulu-bulu dia. Nak lipat-lipat telinga dia. Nak cium-cium kepala dia.

f~

Thursday, May 04, 2006

Rahmat's Utopia

Aku tak sempat nak bercerita apa-apa sangat minggu ni. Kerja banyak! Tapi bila aku buka balik folder-folder gambar aku di komputer, terbukalah folder "Rahmat's Utopia", pelancaran art exhibition dan buku antologi sajak oleh Rahmat Harun pada akhir April yang lepas.


Aku suka genre lukisan dia. Kalau kau kenal dia sebelum kau menatap kerja-kerja dia, pasti di kala kau menatap kerja-kerja dia kau akan berkata,
"laa, lukisan-lukisan dia sebijik macam dia..".



Dalam lukisan hitam putih bermedia pena, setiap liuk-lentok garisan penuh ketelitian, pada aku. Dalam garisan, ada garisan. Dan kadang-kadang dalam garisan, ada garisan, dan ada lagi garisan! Fuh, tekun betul. Kadang kalau teliti lukisan dia betul2, tak boleh bayang kalau
mata dia tak
keneneng
langsung kadang.


Dan kalau kau kenal dia sebelum kau menatap kerja-kerja dia, pasti di kala kau menatap kerja-kerja dia kau akan berkata,
"laa, tak sangka dia pandai betul tulis jawi...! Pandai! ".



Orang-orang artis ni kadang-kadang ibarat saintis. Semakin diperhatinya dunia dengan dekat, semakin jauh dunia dari hati, semakin dekat hati dengan Pencipta Alam. Kadang-kadang.

f~

Tuesday, May 02, 2006

The Passing Over II

S.M.S:
Telah meninggal dunia, Pramoedya Ananta Toer, di RS Carolus, Jakarta. Jenazah disemayamkan di Jl Multikarya II/26, Utan Kayu, telp 8509793.
30 April 2006, 10:04



Within a span of 2 days, another great loss, at 8.55 am Jakarta time. May his soul rest in peace. Al-Fatihah...




Author Pramoedya Ananta Toer dies

Indonesian author Pramoedya Ananta Toer has died at his east Jakarta home aged 81, his family has said.


The writer had been in hospital since Thursday where he had been receiving treatment for heart problems.

A family member told the AFP news agency that the writer had insisted on returning home.

Pramoedya is best known for his Buru Quartet series retracing the rise of Indonesian nationalism in the first decades of the 20th Century.

The novelist, essayist and short story writer was nominated several times for the Nobel prize for literature, first in 1986, and was last year the only Indonesian to appear on a list of 100 leading intellectuals named by British magazine Prospect.

Almost all his work was banned in Indonesia, where he spent many years in jail under three successive rulers.

Pramoedya wrote eight of his novels, including the Buru tetralogy, during his 10-year stay at the infamous Buru island labour camp where he was sent after four years of detention at various other jails.

Thousands of alleged communist members and supporters were also incarcerated on the island without trial.

He received various awards including France's Chevalier of the Ordre des Arts et des Lettres and the Japanese Fukuoka Asian Culture Grand Prize, both in 2000.

He also received the 1995 Ramon Magsasay Award for Journalism, Literature and Creative Communication Arts and, in 1992, the PEN Freedom to Write Award.

Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/1/hi/entertainment/4959488.stm

Published: 2006/04/30 09:16:03 GMT

© BBC MMVI



Read more about him:
1. Goodbye, Pak Pram
2. Surat Terbuka Pramoedya Ananta Toer kepada Keith Foulcher
3. Pramoedya Ananta Toer
4. Pramoedya Ananta Toer in Amazon.com
5. Google him further: "Pramoedya Ananta Toer"


f~

Goodbye Mr. Pillai, Sir.


Went to Mr. Pillai's final farewell service at his family's place in Siewdor Villa, Brickfields, last Saturday morning.

According to his family and close friends, Mr. Pillai went unexpectedly that Friday morning. Nobody was with him at that time. Not his family, nor his friends. His family was on their way to see him that morning, while his friends were waiting the 12pm visiting hour to visit him.

I bet it was very very difficult for his family to say goodbye to him. Coz they didn't get to.

I saw the wife and the sons, heartbroken. Everyone around felt that too.

You know, it's so very different when someone you love is expected to go and hence you are all ready by his/her bedside till the end, as to not being able to be present by his/her bedside till the end. Don't know whether it's better to NOT see your loved one go, or NOT say the final goodbye at his/her final breath...

Whatever it is, the nation has lost a great man, a great writer, a great fighter. He deserves a place at Makam Pahlawan, to say the least.

Goodbye Sir, with love.


f~
Blog Widget by LinkWithin