Wednesday, December 06, 2006

Hantu & Penyamun

Sebelum Unit aku pindah ke ruang pejabat yang kami tengah guna sekarang ni, ruang ni dulu was previously used as a restaurant, and then a library.

Before the old rooms in this space were hacked clean, ada satu bilik kebal kat belakang which was attached to the toilets yang mungkin pernah digunakan as both freezer room (masa zaman Restaurant) and document room (masa zaman Library). I tell you, sungguh menyeramkan area situ. Gelap semacam.

Selepas all the hacking, we used skim-coated and light-painted gypsum-board as partitions at this area to accommodate stores and bilik-bilik solat. But even with the light-weight structures and light-coloured walls, area kat belakang tu still rasa seram semacam.

Masa kami mula pindah masuk, Boss aku kata dia pernah cuba amalkan petua nak detect other being(s) in the office... and he claimed he can actually feel that certain existence(s). Tapi yang penting, kita tak ganggu dia dan kita ada kerja kita yang dipertanggungjawabkan untuk diselesaikan. InsyaAllah dia tak akan ganggu kita, Boss aku pesan.

Officemate aku nama Intan pernah lah juga kena 'ganggu' sekali masa Ayah dia terlupa nak ambil dia dari ofis. Menangis-nangis budak tu. Kena 'ganggu' betul-betul lepas solat Maghrib pulak tu.

One day, mak Intan datang lawat Intan di office. Mak Intan ni tukang urut. Best woh kalau mak Intan urut. So you can say lah that her mom has that bit of clairvoyance in her.

Since her visit, mak Intan never said anything about the office until the day when she came over to my house to urut me and I asked her about any being she detected at the office. She said she saw three of them. Macam tentera Jepun dulu. Tahu-tahu je lah, tanah ni dulu kan hutan... tapi insyaAllah dia tak ganggu kita, makcik kata.

So kadang-kadang kalau ada bebudak masih lagi tertinggal kat pejabat, tengah buat kerja or just plain stranded waiting for the rain to subside, maka he or she will buka all the doors to the toilets or the bilik solat bila perlu guna bilik-bilik tu.

Pagi tadi masa aku tengah beri-beri (ni bahasa sopan si Intan untuk 'buang air besar') kat toilet ofis aku yang terletak betul-betul di sebelah bekas bilik kebal tu, dan tika di dalam keremangan yang samar-samar, it just dawned on me that:

Kenapa, ya, kalau kita takut antu, kita akan buka semua pintu; tapi kalau kita takut penyamun, kita akan tutup semua pintu???

f~

7 comments:

adik said...

mmm.. kat umah adik dulu pun ada 'benda2' nih.. mmg satu family kena ganggu.. anyways, pasal bukak pintu tuh.. kitorg belajar from sorg pokcik nih, pagi2 sebelum laungkan azan subuh (usually my dad or bro will do this) kena bukak semua pintu and tingkap kat rumah.. supaya bila dah laungkan azan nanti makhluk2 ni semua akan lari kuar dari rumah.. rasa2nya betul kot coz after quite some time, alhamdulillah dah takde lagi gangguan.. tp apa2 pun we don't have to be afraid of them.. kena selalu cakap yg 'kita hanya takut pada Allah dan Allah akan lindungi kita'.. so, kalo kat ofis tuh, akak kena amalkan cenggini and buat tak tau jer.. *tips dr org yg pernah diganggu suatu masa dulu*

Roti Kacang Merah said...

adik,

actually, masa kami mula pindah masuk, kami dah buat sikit solat hajat, doa selamat, and also pasang bacaan-bacaan yang claimed can halau 'beings' yang tak bagus.

I reckon, roh-roh Jepun tu roh yang baik, kot. heh heh.

Tapi macam Celi my sis cakap...
"Diorang saja nak gurau-gurau sebab diorang dah bosan dgn makhluk-makhluk in their own world...". Lagi hebat, minah tu.

rotidua said...

isk

kiter tak suka duduk sorang-sorang dlm ofis. Pernah la 2-3 kali duduk sorang bukan sebab semua org dah balik tapi sebab ada yang pi turun minum dulu. Tetiba terasa meremang terus cabut tutup pc kelam kabut. Heh.

org kata bende2 buangan like used sanitary jangan biar overnight. Dunno la

Roti Kacang Merah said...

Rotiroti

Yang pasal used sanitary pads tu, betul wo.

Timbalan Boss kita sendiri pernah cerita masa dia zaman sekolah asrama dulu, dia pernah jadi ghost hunter sebab he berani gila. Then one day bila dorm pompuan hingaq kena hysteria lepas kuar dari toilet, dia pun ambil kesempatan and volunteer nak check out the toilet area in the girls' dorm.

True enough, ada makhluk rupa very gerun tengah mahsyuk squatting by the bin dok hisap the used and unwashed pad!

Apa lagi, TimbBoss aku pun cha-alip-but la! Hahahaha

Zetty said...

uish, sungguh mistikal soklan yg last tu. true observation nih. lepas ni jgn lupa pakai rantai bawang putih pegi keje kak lin ooi hehehe.

The "Y" said...

I'm not sure where this blog page is going lah... Previously it was parent and now we are talking about going to the dump... Hmmm...

Roti Kacang Merah said...

Zetts,

Kalau ganti rantai garlic by eating garlic pills instead, qualify tak agak-agaknya? Same mingen nasty smell, mah. heh heh.

the Y,

It depends on the type of blog you're looking at. Some with very certain goals... others, pure utter gibberish. Mine's the latter, babe. heh.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin