Monday, December 11, 2006

Feeled Mixing

***

Dari Jumaat lepas, Adi (tucing sulung aku kat Bangi) tak sihat. Constipated yang amat teruk. Umi kata dia duduk je kat tepi pasir poopoo dia, cuba nak poopoo, tapi tak leh poopoo. Satu hari tu dia tak makan. Da adik aku kata malam tadinya Adi tak mau tido pun atas katil dengan dia.

***

Hari Sabtu, Adi cuba nak makan ikan rebus kebiasaanya, tapi tak habis. Instead, dia muntah-muntah sampai keluar muntah jernih campur hijau-hijau. Umi panic terus suruh Da call aku. Petang lepas Abang habis dari kerja, aku minta Abang tolong bawakan aku balik ke Bangi, nak hantar Adi ke vet.

Masa nak angkat Adi, Adi meracau-racau nak gigit sesiapa yang sentuh dia. Mesti dia sakit sangat. Umi yang tak suka kucing (like, TAK SUKA to a tee, mkay) jadi sayang betul kat Adi. Umi kata, "Ish...sian dia, dia sakit tu... gosok-gosok dulu kepala dia... dia sakit sangat tu... lembut-lembut sikit angkat dia...". Da pun pelan-pelan angkat Adi masuk ke dalam bakul beralaskan tuala Adi and suratkhabar lama.

Kat dalam bakul, Adi cuba gak nak poopoo sebab sakit perut sangat tapi poopoo tak nak keluar jugak. Sampai menggeletar-geletar lutut dia. And then dia give-up. Kesian sungguh. Dah la bulu dia gugur-gugur and kulit dia kering sebab dehydrated. Kesian dia...

Kami tinggalkan Adi kat vet Bangi yang sungguh kurang ethiknya dan doktor mudanya sungguh kurang professional dan tersangat emotional, bagi pendapat aku. Tapi sebab Abang kata kita semua mesti sampai balik ke Cheras by 8.40pm for him to catch that darn ManU game, maka terpaksalah Adi settle with that gritty place for the time being instead of at Vet Taman Segar kat Cheras yang tutup pukul 9pm hari tu. Darn that ManU game.

***

Hari Ahad, Abang kerja jadi tinggal aku seorang kat rumah. Aku risaukan Adi yang teramat. Vet Bangi only opens at 2pm on Sundays. Ish. Pukul 4suku, aku call vet and talked to that Dr.Emo. Aku tak pernah bercakap dengan doc yang macam tu: dia sungguh malas nak jawab soalan-soalan aku padahal in the first place she should be explaining to me all her diagnostic procedures and her steps in taking care of Adi's condition even before I started asking her questions!

Tengah dia emo-emo explain kat aku, line putus. I just couldn't be bothered to call the place back and instead called my Vet Cousin, Kakak, for a second opinion. Kakak, yang dah memang blacklist that place, told me that from how I explained back at what had happened, the Doc sounded sungguh kurrrrenngggg profesional and etika, hence encouraged me to keluarkan Adi and hantar ke Vet Tmn Segar instead.

Aiyoh, Vet Tmn Segar tutup pukul 5pm on Sundays. Any emergencies would be charged an extra RM100. Boarding is double than that paid kat Vet Bangi.

Hmm. Tak pa lah. At least hati aku senang sikit. It's like you're torn between going to the expensive private hospital but with personal care, to the low-(or no-)cost gomen hospital and with less-than-personal care.

Fikir fikir lagi....personal care it is!

Aku pun terus call Celi to ajak Da to check-out Adi, and then drive to Cheras to pick me and pi hantar Adi masuk emergency kat Vet Tmn Segar.

Masa kat Vet Bangi... aku letak deposit RM20. Total sehari (boarding+ubat), RM52.

Kat Vet Tmn Segar??? Deposit je dah 4 kali ganda the total of sehari admitting Adi di Bangi. Aku dah kira-kira, mungkin ada another 8 kali ganda lagi aku nak kena bayar in the end. Haa, kira sendiri lah, tuan-tuan dan puan-puan, berapa jumlahnya nanti. Zup-zap kad lah, apa lagi.

Tapi sekurang-kurangnya, Dr.Jonathan (yang attended our on-call) siap call aku personally dari hospital at 10pm to tell me the procedures he's done and his findings and what-nots... at the price of me feeling so darn guilty for sedap-sedap catching the CSIs kat rumah while Dr.Jon attending to my tucing at the vet. But wait se-minit, he and the hospital will eventually be getting a-quarter of my month's pay...so, what the heck. I should not feel guilty lah kan... or should I...????

Nah...

***

I spoke to Dr.Jon tadi. He says "...Adi's still not out of danger yada yada yada and I'd still need to do this yada yada yada and in four days' time I may have to xray him again to see whether his faeces are all out before we can decide if he can be sent home for you to care for him personally yada yada yada...".

In another four days' time??? Aiyak. That's probably another 2 kali ganda than Adi's total admittance in Vet Bangi. Hmm, dugaan tu.

Tak pe lah, yang penting, Adi kena sihat okay??? Umi dah tanya-tanya tadi bila Adi dapat balik. Umi rindukan Adi teman Umi masak kat dapur. Umi rindukan Adi teman UmiAyah tengok TV lepas makan. Kak Da rindukan Adi tidor dengan Kak Da malam-malam....


***

Suratkhabar today says Cuepacs minta Kerajaan to review and naikkan gaji civil servants up to 10%-40%. The last review being in 1992. Minyak, tol and others dah naik tah berapa kali dah sejak tu.

About time, brudder.

Kalau tak, inilah dia Arkitek Bandaraya pertama yang akan jadi part-time pekerja KFC atau McD atau Carrefour atau Tesco, just to make ends meet in this Kota Metropolitan.

Cepat ah gaji masuk next week...................................aiyak.

***

Mixed feeling about my Emceeing assignment tonight at 8pm di Restoran Jln Conlay. Tah naper tak de mood. Skrip pun tak siap lagi. Sebab hujan lebat kot. Sebab nak pi ke situ jam jadah teruk kot. Sebab Adi sakit kot. Sebab pitis habis kot. Tapi kalau MC, dapat duit woh. Tapi dapat in 3-mths' time lah. Apa jadah.

f~

2 comments:

Anonymous said...

Ever heard of the dbkl officer who got side business jual-jual pasar malam?
No? Thats why u never heard one...

Roti Kacang Merah said...

onanimous,

Of course DBKL staff cari side income jual-jual kat pasar malam tu, cerita biasa. Who doesn't... you name it ~ JKR, MPAJ, MPK, even Astro staff pun ada...

Just that so far I never heard that they are ARCHITECT OFFICERS. Apatah lagi yag kerja part-time di McD and KFC counters.

BTW, FYI, between "Officers" a.k.a "Pegawai" dengan "Staff" a.k.a K/Tgn Pengurusan or K/Tgn Sokongan tu, ada banyak perbezaan mkay. So, kalau the person claims he or she a DBKL staff, tanya dulu dia peringkat jawatan apa. Kadang depa suka-suka je naik pangkat jadi "Pegawai".

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin