Thursday, November 02, 2006

Goodbye, Abang Umar

Aktivis reformasi Umar Tan (Tan Soi Kow) meninggal dunia akibat sakit jantung di Hospital Putrajaya 4pg hari ini, jenazah masih di hospital.
~ sms, 2-Nov-06, 15:40

Termenjerit aku bila Abang forward this sms to me, half an hour ago. Abg Umar is a dear friend to Abang... the most selfless being when it comes to perjuangan. Very respected among the reformists, he would go down doing the dirty jobs along with the other hard-cores. When it comes to berjuang keadilan, dia memang tak tahu takut, dan tak tahu malu. Mana-mana ada majlis perjuangan, formal or informal, dia lah antara yang akan berada di sebalik tabir.

Dia pernah masuk lokap 5 kali due to demos, fighting for just causes. 7 kali di tahan, 7 kali dibicara. Pernah kena dibicara sama-sama dengan Abang. In fact, in was in the lock-up in 1999 lah yang Abang mula kenal Abang Umar and their close friendship & camaraderie started. Abang cerita, Abang Umar dah so gotten used to be locked-up that the first thing he did bila masuk lokap was to sleep on the bunk... soundly pula tu! Masa tu je he finds time to take a breather, katanya. heh.

Abg Umar was a western chef before joining the group. So, kalau pi makan western food dengan dia, jangan la nak play-play... kalau ada perisa yang tak cukup, dia akan cuba jumpa dengan the chef-in-charge and diplomatically would exchange ideas about apa yang kurang in the dish.

Am not sure how old he was... maybe mid-40s. Kena beli next keluaran of Suara Keadilan (7th Nov) kalau nak tahu further details. Am sure Abang would dedicate a page for Abang Umar. Because susah nak cari pengganti Abang Umar. Buat kerja tak pernah mengungkit; buat kerja tak pernah komplen nor banyak tanya... walaupun kadang-kadang bigshots buli dia suruh dia buat itu ini.

Hell, this is my 3rd entry of the day, but I cannot tangguh this entry.

4am, hari Khamis bulan Syawal, kebumi malam Jumaat. Rezki dia, tu. InsyaAllah.

At least, dia pergi tanpa perlu sengsara bed-ridden lama-lama. Pergi hospital malam pukul 11pm, by 4am Allah dah jemput dia dah.

Kita-kita ni, tak tahu lagi rezeki yang macam mana.

Abang Umar will be missed by all of us...

Al-Fatihah...

f~

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin