Monday, November 20, 2006

Family Day@Cameron Highlands: 1

Abang's office had a Family Day at the Cameron Highlands from 16th (Thursday) till 18th (saturday) November 2006. Why they did it tengah-tengah bulan masa orang tengah kering kontang??? Pannnnnnnjang ceritanya, 'Cu. In short, ini sahajalah masanya yang semua orang boleh berkumpul since their fortnightly-deadline next week Monday ditunda ke another week Monday.

Aku memang suka suka suka naik highlands... sebab sejuk, mah. Aku ni kan species Polar Bear... banyak lemak, hence bukan untuk hidupan di Tanah Rendah seperti di Kuala Lumpur ini. The last time I went there was in 2004. So, I was really looking forward for the trip. Kena pula this is considered Abang's&I first 'honeymoon' trip sejak nikah. Nikah dengan Ketua Editor slash Editorial Cartoonist kenalah sacrifice honeymoon, kan? Deadline tak macam orang lain. Almost every weekend aku dijanda-i.

Anyway, kami berkonvoi 3 kereta. Kereta Abang (4 orang), Kereta Wanti (2 dewasa, 1 kanak-kanak) and Kereta bebudak bujang (4 orang). Kereta Tian Chua (4 orang) datang later in the evening.

Kami naik ikut Tapah. Beautiful small meandering roads amidst lush greens... tapi bila bertembung dengan lori angkut tanah ka, bas ka, mula la seriau. Since they were all coming downhill, bawak cek main laju ka.

On the way up, ada banyak penempatan orang asli. Tetiba tengah-tengah rumah-rumah rembia orang asli, ada kedai Kedai Runcit Kumar. Wah, hebat dia ni, buka kedai runcit di tengah-tengah 'dunia lain'. But I reckon store tu also serves those JKR maintenance crew yang selalu ada at the slopes sepanjang-panjang jalan naik untuk betulkan slope lah, potong rumput lah, sapu sampah lah...

The first pekan was Ringlet. Aik... another Kedai Runcit Kumar. Hmm.

Our apartments were in Tanah Rata. Wah kat sana ada lebih banyak lagi kedai runcit Kumar lah, kedai makan Kumaran lah...

Maka kami satu kereta buat satu andaian: Mungkin inilah asal usulnya nama Cameron Highlands. Asalnya ialah Kumaran Highlands. But for the sake of commercial purposes especially when spelling and pronouncing the name when promoting the place internationally, they decided to change it to Cameron Highlands instead. Hinggalah ke hari ini. Heh.

***


Kami ambil gambar punya lah banyak... especially Tian Chua and Jasmine. The second night we were there after 'family' dinner and post-dinner outing, Tian buat slide show on his laptop. He even showed me his photos during the previous Turkey trip especially those architectural photos that he captured... and he introduced me to Google's Picasa2 programme. Aiyoh that programme manyak canggih lah! Tian says, it's way easier and faster to download photos using Picasa than using Flickr or Yahoo, plus you can share online some more. Canggih, canggih.

Tapi entah-entah aku sa-orang je dalam dunia ni yang tak pernah guna Picasa. So tadi aku pun try search for article on Picasa and found one di StarOnline. Rupanya Picasa ni baru lagi, ya?

Tak pa. At least aku kongsi untuk semua kat sini.

Tapi kenapa aku cuba run the programme, it keeps saying "picasa2-current.exe is not a valid Win32 application" eh??? Help me, anyone?

f~

3 comments:

Yonne said...

"picasa2-current.exe is not a valid Win32 application" hmmm.... biasa like that is u donlod tak habis...
can u check if the size is 4.68mb tak? (I myself tengah donlod so tahu la saiz dia apa, bukan maknanya terer gile sampai tahu fail saiz dia apa...)if not then maknanya donlod tak complete, kene donlod lagi sekali aaa...muahahahaha....

Roti Kacang Merah said...

yonne
Baik!!! Saya akan cuba sehingga berjaya!!Hait! hehe

the "y" said...

I tried the picasa thing 2day lah... What can i say... hmmm... stim gak aaa this program... check this out, can post stuff on the web gak aaa from inside the program...
http://picasaweb.google.com/yonne76

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin