Wednesday, November 01, 2006

Bossing thy Bosses

Aku kan. Aku kan.

Aku have no kind words whatsoever to the internet connection the past few weeks till now.

Nevertheless.

Di dalam kelembapan yang amat banget, aku jumpa dellliciouuus No-bake Cheesecake Recipes
here... nampak especially yummy is the Chocolate Swirl Cheesecake mmm yum yum. Abang suka nah cheesecake, tapi aku belum ada baking oven. So kena make-do dengan no-bake recipes lah.

Aiyak, why lah only 1st November today! Lambatnya lagi nak 23rd.

Sementara nak tunggu gaji masuk nak beli pekakas cheesecake, kami kena makan makanan kering kucing dulu kot. Murah je makanan kucing ni. Sepaket besar boleh tahan 5 hari untuk kami, kot. Harga RM13.90/paket. Kalau makanan lembut dalam tin, setin untuk sorang sehari. Harga RM2.10/tin.

Oh. Oh. Lagi satu.

Untuk adik aku Ahy dan mereka-mereka yang suka design details, nah, pi klebet website
Kevin Mark Low, a Malaysian architect yang pernah jadi Design Director in GDP Architects. Simple tapi practical design-design Kevin ni. Dia paling suka design and build mailboxes. Katanya sebab mailboxes kat M'sia ni tak weather-proof for our tropical climate, hence selalu air masuk dan merosakkan surat kita!

GDP Architects ni, yang buat Universiti Petronas kat Tronoh, The Pavilion kat bekas tapak Bukit Bintang Girls School, Alamanda kat Putrajaya, Ministry of Finance kat Putrajaya, Ministry of Education kat Putrajaya, Hospital Serdang kat Serdang, ERL Station yang macam kerang siput kat Sepang, Menara Tun Ismail Md. Ali kat Jalan Raja Laut (sebelah Bangunan MARA), etc. Uii, GDP Architects tu ofis glamer, kauuu. Bebudak dalam tu semua otak unik-unik, balik rumah pun jarang kot. Depa ada R&D division, sebab tu details depa buat memang class.

Sekarang, GDP Architects is one of my consultants for our new project in KL Midtown. Such an honour to be working with design giants like them! Segan, woh. Bayangkan, aku ni client dorang. Nak boss around their Big Bosses pun, aku macam segan-segan gituk. Dulu masa in consultancies, aku selalu attend lectures by their Big Bosses. Tetiba sekarang kena suruh dorang buatkan kerja untuk aku pulak. La ni kalau aku nak ask them to do whatever they need to do for us, aku siap profusely apologizing for using their time first, baru aku minta. Aku ni kan penyegan orangnya, jangan tak tahu.

Kadang, I wished I could be as handal and as original as Kevin and the likes. Best lah, kan?

f~

4 comments:

Dinez JA said...

kata Lin..."Kadang, I wished I could be as handal and as original as Kevin and the likes. Best lah, kan?"
...kata Dinez..."lin ...kau memang ori pee..tak caya tanya abang...waakkaahhh....."

...tapi kekadang betui gak...bila dlm gomennih, lelama jadi macam batu...macam kayu....nak gerak semua kena pakai prosedur...peraturan...sampai nak bagi ideapon kena pakai peraturan...persetujuan...lelama ideapon jadi lapok...lapok dek masa...otak yang bergeliga macam lin nih patutnya tak duduk kat sinin...dia lebih sesuai terbang bebas...sebebas keluang Man....tapi dia ada stretegi gaknya....terus berkongsi cerita...dapat menafaat bagi orang yang takut nak jenguk luar tingkap...tinjau dibalik kepompong...macam aku(padan muka aku....keh...kehhh)

Roti Kacang Merah said...

dinez ja,
gua masuk gomen ni lah baru dapat merasa dapat personal hampers... hahaha. Kalau keja dengan laki gua or masa gua kerja terbang bebas dulu... hmm, hampeh. hehehehe

Kerja sini, kalau professional, orang mudah appreciate. They'll remember you as 'the civil servant yang amat friendly, cooperative dan ikhlas'...and I like how that sounds.

So, am here to try my best to make better changes. Dengan doa. Kita sama-sama (make changes) yok??? For the sake and benefits of our next generation juga sebenarnya...

lil ms d said...

gdb architects sume hensem2 belaka...

Roti Kacang Merah said...

lil ms d
tapi depa suma designer yuppies, jenis yang tido kat ofis sebab keja design terlalu banyak. mandi tapi tak tukar baju. hihihihi ntah betul ntah tak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin