Thursday, August 10, 2006

Hungry Ghost Festival

Kat area rumah aku la ni, penuh orang-orang beragama Buddha membakar Hell Money bersempena dengan their Hungry Ghost Month.

Soalan aku (juga pada suami), hantu ni, universal ke? Ada agama juga ke?

Kalau hantu Melayu kacau mat salleh, hantu-hantu tu 'makan' ke dengan holy water segala? Kalau hantu Melayu kacau orang Cina, depa (the hantu Melayu) takut juga tak dengan kertas kuning yang aku tengok dalam tv depa (bomoh Cina) tampal kat dahi hantu tu? Kalau hantu Cina kacau Melayu, bomoh Melayu kena ke tulis ayat Quran atas kertas kuning dan tampal ke dahi hantu? Aku pasti jampi-jampi ayat Quran dah memadai, kan? Ya lah mana lah tahu, di Bulan Hantu Lapar ni, ada pulak member bukak peti ais aku and makan cokelat aku ataupun makanan Labu Labi.............

Huish na'udzubillaaaaahi mindzaaaalik!!!

f~


ps: Pernah tengok citer The Maid??? Pasal Hungry Ghost Festival di Singapore. Takut gak!!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin