Wednesday, August 30, 2006

HAPPY 49th I.D MALAYSIA!!!

Esok Hari Kemerdekaan Malaysia ke-49. Apa yang kita dah merdeka sebenarnya? Uiii banyaaaaak. Karang boring auk pula blog aku ni jadinya.

Tapi apa lagi yang kita masih belum merdeka? Juga banyaaaaak. Bikin panas hati gue jugak sebenarnya. Antaranya adalah birokrasi and ignorance and the not-so-happening G to G relationship di negara ni. Tak semua, of course. But some.

Eiii aku nak cerita pun, panas hati. Pada siapa? Pada JPN and JPJ. Tapi oleh kerana Abang dah nak sampai to fetch me from the office, nanti-nantilah aku cerita. At least bila aku sejuk sikit. Supaya bahasa-bahasa aku tak rated 18SG.

Tapi kan. Alangkah indahnya, kalau SETIAP Hari Merdeka...

1. ...orang-orang toll-booth pun cuti supaya rakyat boleh enjoy guna jalan secara percuma, dan raikan kebaik-hatian Kerajaan dalam mencuba sedaya-upaya yang terbaik dalam menyediakan prasarana terbaik untuk hambanya. Eh. Rakyatnya.

2. ...apa-apa Govt. Service Tax (GST) yang dikenakan pada makanan atau minuman atau servis atau apa-apa pun, diberi 'cuti rehat' juga pada hari tu. Kalau the argument is that masa hari cuti awam macam tu lah yang nak dikaut-untung... alahhh, apa sangat lah 5% tu kalau nak dikira dengan orangramai yang lebih banyak berbelanja kerana Hari Merdeka From GST???

3. ...the media gets more freedom.

4. ...the people are being given to voice out whatever they feel about the country and government (tanpa menyentuh hal-hal perkauman dan agama, of course), and being noted by those being addressed to. And them the speakers without being marked and then penalized post-Merdeka too.

Ok, Abang dah sampai. So, to all, merdekamerdekamerdeka.

f~


7 comments:

DocYana said...

Hi...!
I'm your latest fan.
Just love your blog and look forward to more stories of Labu and Labi and Adi....:)

Zetty said...

saya sangat sokong idea yg pertama tu!

kat u bertanding jadik wakil rakyat, i sure dah undi nih hehehe.

Roti Kacang Merah said...

docyana, ohhhh...thankyouthankyouthankyou!!!
i mati-mati ingat yours a junk-comment, rupanya genuine! ohhhh!!!singgah-singgah selalu yea?? muamuah!

zets,
u jadi my ketua campaign okeh? heh heh

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

seb baek TGB tak masuk blog neh wehh... hahaha... kang kene bukak column khas ntuk dier laks..

Ak lin bile nak join Swisscash?

Roti Kacang Merah said...

ahy, ada possibility yang TGB can find out abt my blog thro your blog woh!!! btw, TGB tu sapa hah?

ada ofismet KLn nak komen kat blog ahy, ahy dah switch off free comment ya?

Roti Kacang Merah said...

eh btw, ahy, KLn maybe nak join SC bila dpt bonus raya kot! nanti KLn bitau k?

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ntahla, tak kenai saper TGB tuh.. Mesti dia keje kat Petronas kan.. sokong beno Petronas dier tuh.. Ayooo...

Eh, free comment masih bukak lagi jer...

Pasal SC tuh okies, bebile pun bule.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin